Kastelen in de Vendée

Niet alle kastelen in de Vendée zijn te bezichtigen. Sterker nog, velen zijn in privé bezit, vaak met vakantie-verblijf beschikbaar. Onze selectie vertegenwoordigt de kastelen van Vendéen, in het seizoen open voor het publiek.

Is de Vendée geplaveid met kastelen zoals de aangrenzende Loire-vallei? – Nee, dat is het niet. Er zijn talrijke kastelen in de stijl van de neo-renaissance en zelfs enkele kastelen in art-nouveaustijl, waarvan er velen privé zijn. Sommige zijn te koop, dus als u zich in de voetsporen van de Intrepid Chatelaine (Instagram) van Chateau de Bourneau in het Vendéen-dorp Bourneau durft te wagen, laat hun renovatie dan een mooie inspiratie voor u zijn en volg hen op sociale media!

Het draait eigenlijk allemaal rond de Middeleeuwen – Als je een beetje over de geschiedenis van de Vendée weet, is het geen wonder dat de middeleeuwen zo vereerd zijn. De nalatenschap van de Vendée voorouders, waarvan het bloed letterlijk door de aarde stroomt, wordt levend gehouden door middel van historische uitbeelding, voedsel, markten, en workshops om middeleeuwse technieken te leren.

Ben je een fan van de beroemde Renaissance-beurzen in Europa en de Verenigde Staten? Ja? Of u hebt er ooit eens over gehoord maar bent er nooit geweest? Ongeacht. Dan raden wij u ten zeerste aan eens een vakantie in het Franse Vendée door te brengen. U kunt er uw ogen en zintuigen kunt betoveren met de essentie van de geschiedenis.

Reis eens terug in de tijd! Je zult versteld staan!

Image

Het huis van de Muzes

Neem de tijd voor een rondleiding door het belangrijke Château de Terre-Neuve in Fontenay-le-Comte. Gebouwd ca. 1590, vertegenwoordigen zijn interieurs enkele van de beste overgebleven voorbeelden van de Renaissance in Frankrijk. De kamers zijn heel warm en gezellig. Zes eeuwen na het ontstaan blijft het kasteel een privéwoning.

De beroemdste eigenaar van Terre-Neuve was Markies Octave de Rochebrune (1824-1900). De 492 koperen etsen waarvoor hij zo bekend en gerespecteerd is, creëerde hij in dit kasteel. De etsen van b.v. Chenonceau of Chambord met hun ongelooflijke detail zijn nog steeds vereerd en prints worden nog steeds verkocht.

Alle koperen etsen zijn te zien in het museum van Terre-Neuve.

Maar dit prachtige kasteel in Zuid-Vendée is voor altijd verbonden met het mooiste kasteel van de Loire-vallei op nog een bijzondere manier. Enkele meubels en stukken van het podium van Moliere werden gered uit de handen van de revolutie in Chambord, en hier geïnstalleerd.

De Franse wet zegt dat historisch belangrijke voorwerpen die uit de revolutie gered en opgenomen zijn in een ander huis zoals dit, moeten blijven waar ze zijn en hoeven niet worden teruggebracht naar de plaats van herkomst.

In 2019 leent het gezin twee kasten terug aan het kasteel van Chambord voor een tentoonstelling.

Open  zie website voor schema
Tip – een leuke gids voor kinderen (enkel in het Frans)
Adres  Château de Terre-Neuve
85200 Fontenay-le-Comte
GPS coordinaten –  46.4628°N 0.8147°W
Nabij te bezichtigen – Crypte in de Notre Dame, een wandeling langs de oevers van de Vendee, en de interessante gebouwen in de buurt van de Notre Dame.
Park Chateau de Terre-Neuve – wandelen en picknicken in het park van het kasteel
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Het sinistere kasteel van Bluebeard

Gelegen op een heuvel met uitzicht op de vallei waar de rivieren de Sèvre-Nantaise en de Crûme samenvloeien, is het Château de Tiffauges strategisch gelegen voor heftige strijd.

Geoffrey Thouars bouwde het kasteel in de 12e eeuw. Zijn wallen en torens beschermen het dorp aan de rivier de Crûme. In 1420 trouwde zijn dochter Catherine de Thouars met Gilles de Rais, die samen met Charles II en Jeanne d'Arc vocht in de Honderdjarige Oorlog. Château de Pouzauges en Château de Tiffauges maakten deel uit van haar bruidsschat.

Château de Tiffauges werd later de plaats waar Gilles de Rais zijn wreedheden tegen kinderen pleegde. Omdat hij geloofde dat hij hun bloed in goud kon veranderen, voerde hij experimenten op hen uit. Ongeveer tweehonderd kinderen verdwenen uit het gebied en de nabijgelegen dorpen. In oktober 1440 werd hij berecht voor ketterij, sodomie en de moord op honderdveertig kinderen. Hij werd veroordeeld om op te hangen. In folkloristische verhalen uit de 15e eeuw wordt hij vaak verward met de mythische Bluebeard - le Barbe-Blue.

Aan het einde van de 15e eeuw erfden de burggraven van Thouars het kasteel. Het brandde in 1569 af bij herhaalde aanslagen tijdens de Honderdjarige Oorlog, maar in 1793 speelde het in een laatste uitstraling van kracht, een strategische rol in de laatste Vendée-overwinning van de Religieuze Oorlogen, de Slag bij Torfa [Tiffauges].

Château de Tiffauges is het grootste middeleeuwse kasteel in de Vendée. Tegenwoordig is het een heerlijk oord waar kinderen graag deelnemen aan middeleeuwse heropvoeringen, boogschieten en andere evenementen.

Animatie: fantastisch! 
Open  Open van 1 April tot 22 September. Speciale evenementen (bekijk onze calender). Schema
Tip – Veel culturele evenementen gepland gedurende het hele jaar, bijvoorbeeld muziek, kerstmarkt enz ...
- Picknicktafels rond de parkeerplaats in de vallei van de La Roche bij het kasteel. (D753)

Adres  Le Château, 85130 Tiffauges
GPS coordinaten – 47° 00′ 59″ N, 1° 06′ 53″ W
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Château de Pouzauges

Dit middeleeuws fort uit de 12e eeuw in Pouzauges kijkt uit over het prachtige platteland van de Vendée. De grote vierhoekige donjon staat trots in een ommuurde ruimte van 355 m lang.

Ondanks dat het een verdedigingsfort was, werd het kasteel omgetoverd in een residentie van Catherine de Thouars, die getrouwd was met de beruchte Gilles de Rais - beter bekend als Bluebeard (zie hierboven). Zij heeft een vloer, gebeeldhouwde open haarden en ramen toegevoegd, evenals een wenteltrap die alle verdiepingen in het kasteel verbindt.

Zij en haar dochter Marie woonden hier een tijd na de dood van Bluebeard.

Tijdens de Vendée-oorlogen (1793 - 1794), op 26 januari, 1794 schoten mannen onder bevel van generaal Lachenay tweeëndertig Pouzaugeais neer die binnen de muren van het kasteel hun toevlucht hadden gezocht. De moorden werden gepleegd aan het einde van een banket aangeboden door de Republikeinse generaal Lacheay aan generaal Grignon.

Op diezelfde donkere dag in de Pouzauge-geschiedenis werden de omliggende dorpen platgebrand en werden de inwoners afgeslacht.

Open – Tijdelijk gesloten in zomer 2019. Park rond het kasteel is toegankelijk, met educatieve panelen voorzien.
Adres – Rue du Vieux Château, 85700 Pouzauges
Tip – Picknicktafels en prachtige vergezichten.

GPS coordinaten – 46 ° 47 '07 "N, 0 ° 50' 23" W
Nabij te bezichtigenParc du Château de la Flocellière en de windmolens van Terrier Marteau
Images
 by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Donjon met middeleeuwse tuinen en duiventil

De donjon van Bazoges-en-Pareds ontspringt als een middeleeuwse wolkenkrabber uit de Vendéese grond. Met een hoogte van 30 meter en samengesteld uit zes niveaus, is het indrukwekkend vanop grote afstand. Twee kamers op het tweede niveau van het kasteel zijn prachtig gewelfd.

Tijdens zijn geschiedenis veranderde het kasteel vele malen van eigenaar totdat het in 1859 werd gekocht door de familie Pervinquière. Ze hadden het voor honderddertig jaar in bezit. Vandaag de dag bestaan ​​de donjon en de omliggende structuren, zoals de bakkerij en smederij, nog steeds.

De tuin is in 1994 onstaan ​​naar het model van de middeleeuwse tuinen uit de 15e eeuw: vanaf de zonnewijzer in het midden zijn zestien vierkante pleinen omsloten door kastanjetakken (bundels van takken omwikkeld met korte staken die een rand vormen). De zestien individuele tuinen  zijn bestemd voor groenten, voor aromatische planten, geneeskrachtige kruiden, planten gebruikt in de hekserij, bloemen en een boomgaard. In de middeleeuwen vertegenwoordigde de tuin het hart van activiteit, of het nu ging om verhalen vertellen, eten of genezing ... of hoofse liefde.

In de zomer biedt Château van Bazoges-en-Pareds geweldige evenementen, kinderateliers en spectakels.

Open – In de zomer. Zie website
Tip – Neem deel aan een avond wandeling rond het dorp en het kasteel. Andere speciale evenementen in 2019 zijn een aperitief concert, workshops voor kinderen, en de spectaculaire middeleeuwse nocturne avonden (juli en augustus). Zie onze events calendar voor datums. 

GPS coordinaten – 46° 39′ 23″ N, 0° 54′ 54″ W
Adres: 12 Cour du Château, 85390 Bazoges-en-Pareds
Nabij te bezichtigen
 – Lac de Rochereau met mogelijkheid tot vissen, zwemmen en wandelen.
dolmen
Image
by inthevendee.com, Franck Mizis, PatrimoinedeBazogesenPareds

Image
Image
Image
Image
Image

Elegante donjon

Chateau de Sigournais werd gerestaureerd in de 15e eeuw op de plaats van een eerder kasteel (anno 1000.) In zijn gerestaureerde staat is het kasteel een van de best bewaarde voorbeelden van een militaire donjon in de Vendée.

Tijdens de zomermaanden zijn er vaak interessante kunsttentoonstellingen te zien. Het kasteel en de tuinen zijn zeker iets om te bezichtigen. Speciale aandacht wordt besteed aan jonge bezoekers - met een Ridders-spelboekje (Frans/ Engels.)

Open – In de zomer. Zie website voor informatie
Tip – Neem eens deel aan de georganiseerde rando (wandeling) 
georganiseerd tijdens het weekend van het Europese erfgoed (september), met maaltijden en bezoek aan het kasteel.
GPS coordinaten – 46° 42′ 14″ N, 0° 59′ 07″ O
Nabij te bezichtigenLac de Rochereau met mogelijkheid tot vissen, zwemmen en wandelen. Ook de Donjon van Bazoges-en-Pareds (zie hierboven) is nabij. Het Musée Clemenceau en de Heuvel van de Windmolens in Mouilleron-St-Germain.
Image
 by GardienAncestral

Image

Een lange geschiedenis...

Château St. Mesmin, in het dorpje van Saint-Mesmin, werd annno 1370 door de heer en ridder Pierre de Montfaucon gebouwd. De macht over het gebied behoorde echter toe aan de heer van Parthenay, Guillaume Larchevêque, van het versterkte kasteel en dorp in Vouvant.

Gelegen op de grens tussen de Vendée en Deux-Sèvres aan de rivier de Sevreau, was Château St. Mesmin hoogstwaarschijnlijk omringd door watergrachten. Het kasteel was versterkt, maar een meer intensieve vesting werd tussen 1372-1375 gebouwen zonder toestemming van de heer. Dit resulteerde in een vete tussen de twee families. Guillaume Larchevêque viel er binnen en verbrandde en plunderde het kasteel van Saint-Mesmin. Dit was aanleiding voor een rechtszaak.

De 28 meter hoge toren werd pas later toegevoegd, in de 15e eeuw. Het kasteel verbleef in de familie Montfaucon tot 1548 toen het, door huwelijk, naar de familie Plessis de la Bourgognière ging en vervolgens de familie Saint-Phal tot 1650. Toen werd het verkocht aan de familie Petit de la Guierche. In hun tijd werd het kasteel en de gronden een grensoverheid. Bijna zijn hele leven werd Château St. Mesmin gebruikt als een gezinswoning, gaande van familie tot familie door het huwelijk of door verkoop.

De familie Proust, die het kasteel van 1818 tot 1990 bezat, liet toe dat het in de Eerste Wereldoorlog als een militair hospitaal werd gebruikt.

Vandaag staat het kasteel in handen van de departementen Vendée en Deux-Sevres. Het werd gerenoveerd en zelfs toegankelijk gemaakt voor minder-validen. Château St. Mesmin is nu een uitstekende bestemming om meer te leren over het middeleeuwse leven.

Open – Begeleide rondleidingen in lente en zomer Website 
Tip – animatie, middeleeuwse kledij en schoenen beschikbaar om je echt in te leven
Adres – 79380 Saint-André-sur-Sèvre

GPS coordinaten – 46° 47′ 59″ N,  0° 43′ 04″ O
Nabij te zien – niet ver van Pouzauges  met zijn donjon wn windmolens, en de Prieurie van Grammont

Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Het kasteel met zijn voetjes in de Atlantische Oceaan

Waar een prachtig natuurreservaat en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten op het eiland Yeu (Ile d'Yeu), staat de ruïne van le Vieux-Château. Onder bedreiging van buitenlandse invasies werd dit kasteel in de 14e eeuw gebouwd door Olivier IV de Clisson om de bevolking van Ile d'Yeu te beschermen.

Maar het lukte niet altijd. De langste strijd om het kasteel werd zelfs gewonnen door Robert Knolles, een beroemde Engelse piraat! De mysterieuze grot onder het kasteel intrigeert ons enorm.

Niet alleen greep de piraat het kasteel, hij verbleef er zevenendertig jaar tot 1381, toen île d'Yeu door Olivier V de Clisson werd heroverd in de slag om Poitou. Het strategisch belangrijke kasteel werd opnieuw bedreigd in 1550 toen enkele duizenden Spaanse soldaten het vanuit het noorden aanvielen. Dit keer werd het door lokale soldaten veilig gehouden.

De latere toevoeging van kleinere forten langs de Franse kust bleek echter een effectievere strategie, dit voor het hele land. Als gevolg hiervan was dit verbazingwekkende kasteel één van vele die werden afgebroken aan het einde van de 17e eeuw in opdracht van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Pop Culture Zoek naar dit chateau in Hergé's beroemde Kuifje boek  De Zwarte Rotsen.
Open – het hele jaar vanaf de buitenkant te zien. Schema
Tip 
– Niet gemakkelijk toegangbaar voor minder-validen.
Perfect voor picknicks en fotografie
Adres – Naar Ile d'Yeu moet je met de ferry-boot heen. Volg dan de wegwijzers.
GPS coordinaten46°43′30″N 2°20′49″W
Nabij te zien een heel mooi eiland van ca 9 km om met de fiets, scooter, of met een Jeep tour te gaan ontdekken. (Wij opteerden voor de scooter maar je moet tijdig reserveren tijdens het hoog-seizoen)

Images – by inthevendee.com

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Witte cubus in Zuid-West Vendée

Oude documenten spreken over de aanwezigheid van vestingwerken in Moricq sinds de 11e eeuw (1090 AD) met Giraudus de Morech de eerst gekende heer van Moricq. Oorspronkelijk zou het een heuvel zijn geweest met een houten donjon in het midden en mogelijk omringd door een slotgracht.

Een stenen kasteel kan zijn ontstaan in de 12e eeuw, omdat er romaanse gewelven te vinden zijn onder de huidige toren. Er zijn aanwijzingen dat de oudere donjon rond was. De huidige vierkante toren werd anno 1435 gebouwd door Régnault Girard, burgemeester van La Rochelle. Het doel van het gebouw was om de haven van Moricq te beschermen. Van hieruit werd wijn, graan en hout uitgevoerd naar La Rochelle en Bordeaux.

Later werd het gebruikt voor graanopslag.

Open – 1 juli - 31 augustus website
Tip – gratis toegang en picknick plaatsen

Address – Rue de la Barboire, 85750 ANGLES
GPS coordinates – 46° 24′ 18″ N, 1° 22′ 37″ O
Nabij te vinden – Dolmen 

Images – by Tirand and Minou85 

Image
Image

We maken vooruitgang!

We zijn een beetje bedroefd dat niet alle kastelen in de Vendée te bezichtigen zijn. Sommigen zijn in privébezit, andere die te koop zijn verkeren soms in verval, of er zijn plannen voor restauratie. WIJ hebben de gewoonte elk verkeersbord dat naar een kasteel verwijst te volgen, maar vinden het kasteel dan vaak ontoegankelijk.

We vinden dit niet erg hoor! Het is niet alsof we met deze gewoonte zullen ophouden! Het is een deel van het avontuur van de Vendée te zijn!

En wat zijn we blij te vertellen dat we nog niet de kans hebben gehad om alle kastelen te bezoeken - open voor het publiek of niet - nog niet.

Zoals je je kunt voorstellen, delen we graag nog meer informatie met jullie. Kom later eens terug voor updates van dit artikel en als er iets is waarvan je denkt dat we het moeten zien, laat dan een bericht achter of een opmerking in onze Facebook groep!

Als je echt niet genoeg kan krijgen van de château-scene, dan is de Loire Vallei met zijn prachtige Renaissance kastelen niet ver weg!

Deel dit artikel