Kastelen in de Vendée

Niet alle kastelen in de Vendée zijn opengesteld voor het publiek. De meeste zijn namelijk privé-bezit, of soms zijn ze als vakantie accommodaties beschikbaar. De selectie van twintig Vendée kastelen in dit artikel vertegenwoordigt de degenen die toegankelijk zijn om te bezichtigen in het hoogseizoen of het hele jaar door, of de kastelen die open zijn voor geschiedenis spektakels, middeleeuwse festivals, en avonturenparken.

Is de Vendée geplaveid met kastelen?

Ja en nee. Van middeleeuwse, tot renaissance- of neorenaissance-achtige kastelen, en zelfs sommige in art-nouveaustijl, het aantal kastelen in de Vendée is vrij verbazingwekkend.

Maar de meeste zijn privé-woningen die in slaperige dorpjes of schijnbaar eindeloze bossen liggen verscholen. U kunt ze vrij willekeurig tegenkomen of u kunt ze elk jaar in het 3e weekend van september opzoeken, wanneer er veel evenementen of een open huis zijn in het licht van de Europese Erfgoeddagen (Journées Patrimoine).

Het draait hier meestal om de middeleeuwen en religieuze oorlogen Als je maar een klein beetje weet over de bloederige geschiedenis van de Vendée, is het geen wonder dat de Middeleeuwen hier zo roemrijk zijn en vereerd worden. Het bloed van de voorouders van de Vendée, en dat van hun vijanden, stroomt letterlijk door de grond waarop we lopen.

Hun erfenis wordt in leven gehouden door de vele historische reënactments en spektakels, kunst, eten, markten, en zelfs door interessante workshops om middeleeuwse technieken aan te leren (die soms ook in de plaatselijke abdijen plaatsvinden).

Je zult het allemaal geweldig vinden! – Of u nu hier woont of op vakantie bent, zomer of winter, als u een fan bent van de beroemde renaissancebeurzen in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, raden wij u een spontane rondleiding door de kastelen in de Vendée aan om uw ogen en zintuigen te laten genieten van enkele onmisbare hoofdstukken in de Franse geschiedenis.

Tip – Bekijk het schema voor een van de vele middeleeuwse festivals of renaissance-evenementen die tussen april en oktober in het departement worden gehouden. Of de kerstmarkten in november en december. Dat wordt genieten!

Om te lezen over het kasteel in de Vendée, klik op de hieronderstaande afbeelding. Klik op de pijl om naar de top terug te keren.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Vliegende Hoogtes

Château d'Apremont werd opgericht in de XIe eeuw op een rotsachtige klif met uitzicht op de rivier de Vie, beide elementen vormen een pientere natuurlijke verdediging van het kasteel dat alleen toegankelijk was via het noorden.

In feite is de ruïne van het kasteel, die anno 2020 kan worden bezocht, het overschot van zowel de middeleeuwse vesting als het elegantere renaissance kasteel dat in de XVIe eeuw in opdracht van Philippe Chabot de Brion, admiraal van Frankrijk en vriend van koning François I, werd opgericht.

Architectonisch gezien werd het kasteel gebouwd op de drempel van de twee tijdperken omdat in de XVIe eeuw

elementen van de middeleeuwse verdediging werden overgenomen, terwijl het kasteel nog niet de elegantie heeft gekregen waar de Renaissance om bekend staat. Château d'Apremont is één van de eerste renaissancekastelen in de Vendée.

Maar wat het werkelijk uniek maakt in Frankrijk is het cavaliergewelf dat in de stenen rotswand werd uitgehouwen vanaf de oevers van de rivier de Vie tot aan de binnenplaats, met als doel de komst van de bezoekers beter te accommoderen.

Helaas werd het kasteel in 1733 grotendeels gedemonteerd. Van het middeleeuwse kasteel blijft het poortgebouw met sporen van de oude ophaalbrug, de noord- en oostelijke muren en torens, en de westelijke muur.

Uit de Renaissance periode, blijven de oostelijke en westelijke torens, de kapel en het cavaliergewelf.

Open  tot eind Oktober. website
Adres – Place du château,
85220 Apremont
GPS coordinaten –  46°44′59″N, 1°44′28″ W; vul hier je vertrekpunt in 
Tip – gezinsvriendelijk, activiteiten voor kinderen
Apremont – Het dorp is een  Petite Cité de Caractère. Bekijk de Saint-Martin kerk, het Croix Hosannière, Château d'Audardière en de smalle Gallo-Romeinse brug.
 
Wandelen – Circuit van Drie Kastelen, 10 km, het hele jaar door, halve dag, alt. 210m
Nabij te zien – Château de Commequiers is 9km weg (11 minuutjes rijden). Routebeschrijving
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Restauratie Project

Dit unieke achthoekige kasteel met zijn 8 ronde torens is een ware getuigenis van het middeleeuwse Vendée en spreekt waarschijnlijk tot de verbeelding van elke Game of Thrones fanatieker.

Het oorspronkelijke XIe eeuwse fort werd wellicht opgericht rond dezelfde tijd als Tiffauges en in opdracht van Vicomte de Thouars wiens macht in die tijd zo ver reikte als het huidige noorden van de Vendée. Het ommuurde kasteel dat we vandaag de dag kunnen zien, werd door Lodewijk de Beaumont in witte Sallertaine steen opgetrokken tussen het midden van de XVe en de XVIe eeuw.

Met veel kleinere administratieve eenheden (châtellenies genoemd), afhankelijk van zijn bescherming, was Commequiers een baronie waarvan de heren gedurende de hele Middeleeuwen een grote administratieve en gerechtelijke macht uitoefenden.

Onder protestantse heerschappij heeft de vesting veel geleden tijdens de Franse godsdienstoorlogen van 1562-1598 en werd, net als zoveel andere kastelen in de omgeving, uiteindelijk in 1628 in opdracht van kardinaal de Richelieu ontmanteld.

Vanwege de fragiele staat van het kasteel zelf blijft het gesloten voor het publiek.

De organisatie Les Amis du Vieux Château zet zich in voor een deels herstel van het kasteel. Momenteel is er een project van 54k euro aan de gang.

Open  het terrein rond het kasteel is toegankelijk voor een wandeling of een picknick.
Tip – Donatie hier 
Adres  Impasse des Tours, 85220 Commequiers
GPS coordinaten –  46°45′58.68″ N1°49′53.4″W; vertrekken vanaf jouw locatie
Nabij te zien – Chateau d'Apremont
Volgend Middeleeuws festival – 31 Juli en 1 Augustus, 2021
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

De Tempeliers

Dit kasteel vertegenwoordigt één van de verschillende overgebleven 'Logis' in de Vendée. Een logis is in wezen de combinatie van een 'Seigneurie' of herenkasteel en een boerderij naast elkaar in één ommuurde ruimte, maar met een toegangsopening en daartussenin.

Het eerste stenen kasteel zou in de XIIIe eeuw een 'commandantie' van de Tempeliers zijn geweest. Daarom draagt het kasteel de naam chevallerie, verwijzend naar de paarden en stallen van de ridders.

Zoals zoveel kastelen in de omgeving was ook La Chevallerie betrokken bij de Honderdjarige Oorlog (1337-1453), de Godsdienstoorlogen (1562-1598) en de Vendée-oorlogen (1793-1796).

La Chevallerie was een strategisch punt voor diplomatie en onderhandelen tussen de katholieken en protestanten. Maar doordat het in protestantse handen was, heeft kardinaal de Richelieu, vernietiger van zoveel mooie kastelen in en rond de Vendée, ook hier veel chaos teweeg gebracht.

Het kasteel dat je nu ziet dateert grotendeels uit de 18de eeuw. Dit zie je bijvoorbeeld aan de Griekse driehoekige vormen boven de toegangsdeuren.

Na zijn turbulente geschiedenis en vele veranderingen, waaronder een periode als agrarische gebouwen, werd het landgoed anno 2004 aangekocht door Eugénie en Pascal Maison, die er hun levensmissie van hebben gemaakt om het Château de la Chevallerie in zijn oude glorie te herstellen.

Naast een spectaculaire trouwlocatie en vakantieverblijven (waarvan de inkomsten helpen bij de financiering van de restauratie), verwelkomen de eigenaars graag bezoekers voor een persoonlijke rondleiding, het hele jaar door, op afspraak.

Wij bevelen het ten zeerste aan! Het zijn leuke mensen, gepassioneerd door de geschiedenis van de logis en de ontdekkingen die ze onderweg hebben gedaan.

Open  het kasteel is het hele jaar door geopend voor een privé-rondleiding door de gepassioneerde eigenaars, tegen een kleine vergoeding. Bel naar 0251282794 of email contact@chateaudelachevallerie.com
Adres  Logis de la Chevallerie, 85400 Sainte-Gemme-la-Plaine
GPS coordinaten –  4 46° 25′ 21″ N, 1° 06′ 52″ W; vertrekken vanaf jouw locatie
Nabij te zien – de Kathedraal van Luçon met zijn prachtige 'klooster' gangen
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Bloem in de lucht

Dit prachtige renaissancehuis en chambre d'hotes draagt een 900-jarige transformatie. De oorspronkelijke vijfzijdige middeleeuwse kasteelruïne is op een slimme manier omgevormd tot een zeer mooie binnentuin met uitzicht over de glooiende heuvels van de Vendée. Het is slechts een hoekje van een 30ha groot park dat u van mei tot en met oktober kunt verkennen.

Uitkijkend over de 11e eeuwse kasteelruïne zijn zowel het 17e eeuwse kasteel als de gerestaureerde 13e eeuwse donjon met een unieke vrijdragende trap die in de XVe eeuw werd toegevoegd.

Het allereerste bouwwerk dat hier stond was waarschijnlijk een motte of houten kasteel.

De familie die hier woonde was een 'heerschap' of seigneurie sterk betrokken bij de godsdienstoorlogen die de Vendée verwoestten. In de 16e eeuw raakten ze door een huwelijk verbonden met de familie de Maillé-Brézé (van ons favoriete kasteel in de Loirevallei Château de Brézé).

Maar misschien is het meer intrigerende verhaal wat binnen de kasteelmuren leeft dat van de Markies de la Flocellière, Jacques de Maillé, die de Schotse jonkvrouw Elisabeth Hamilton aan het hof van koning Lodewijk XIII ontvoerde. Zij trouwden in 1616 maar kregen geen kinderen. Uiteindelijk ging de titel en kasteel terug naar de familie Surgères die het in de 13de eeuw in bezit had. Grotendeels verwoest in de Vendée-oorlogen tegen het einde van de 18e eeuw werd het 'nieuwere' kasteel deels in de 19e eeuw gereconstrueerd om later weer in verval te raken.

De huidige eigenaars (Patrice en Erika Vignial) hebben gedurende meer dan 30 jaar het kasteel met veel liefde gerenoveerd, inclusief accommodaties en een trouwlocatie. Gelukkig voor ons, creërden ze ook een spectaculair park waar iedereen een wandelingetje kan doen. Flocellière betekent 'bloem in de lucht'.

Open  het prachtige park is toegankelijk van mei tot oktober van 14.00 tot 18.00 uur, tegen een kleine vergoeding. Er zijn ook privé-rondleidingen beschikbaar.
LET WEL – Reserveren moet je wel doen hier en voor een rondleiding in het interieur (incl. groepen) kunt u bellen naar 0251572203
Adres  30 Rue du Château, 85700 La Flocellière
GPS coordinaten –  46° 50′ 06″ N, 0° 51′ 42″ W vertrekken vanaf jouw locatie
Nabij te zien – Château en windmolens in Pouzauges
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Landelijke Charmeur

Ooit moet dit kasteel een knaller zijn geweest. Gebouwd tussen de XIIe en XVIe eeuw in het centrum van een driehoek van de machtige vestingen van Les Essarts, la Chaize le Vicomte en Bournezeau, werd dit kasteel gedocumenteerd als een relaispunt tussen hen. Het is uitgerust met alle architectonische verdedigingsmiddelen zoals torens, bretèches (die op latrines lijken maar over een toegangspoort tot een kasteel zijn gebouwd), pijlsleuven, artillettoren, een slotgracht enz.

In juridische eigendomsoverdracht documenten van 1631 en 1700 wordt het Château de la Grève als volgt beschreven:

"De Baronie van de Grève met al zijn bezittingen en afhankelijkheden van het kasteel gebouwd als een vesting, terras, glacis, kerker omgeven door muren gemaakt in kantelen, machicoulis met 4 torens voor de verdediging ervan, twee andere torens voor de verdediging van het wachthuis en de ingang van het genoemde kasteel met ophaalbrug en het lichaam van het kasteel in de tweede binnenplaats bestaande uit verschillende kamers ondergronds, kamers, keukens, kantoren, slaapkamer, voorkamer en kasten gelegen tussen drie torens, allemaal omgeven door water omgeven door de vijver en diepe en brede kuilen ... "

Het kasteel stond sterk bij de vele gevechten tussen protestanten en katholieken in de godsdienstoorlog, maar helaas is het door de eeuwen heen zo achteruitgegaan dat nu plafonds en muren zijn ingestort.

Wat overblijft dateert uit het XIVe. De prefectuur van de Vendée heeft de site op 6 februari 2020 gesloten voor het publiek, omdat het niet meer voldoet aan de normen voor veiligheid en toegankelijkheid.

Open – ruime parkeergelegenheid om het kasteel te bewonderen website
Tip – er is een leuke bakkerij aan de overkant van de kerk in het dorp (voor het geval u onderweg een picknick nodig heeft) 
Adres – 6 La Grève, 85140 Saint-Martin-des-Noyers
GPS coordinaten –  46°42′57″N, 1°12′38″W; enter your location
Nabij te zien – La Colline des Moulins des Bois
Wandelen – Paden direct vanaf de parkeerplaats van het château
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Prachtig avonturenpark

Dit prachtige XVIe eeuwse Franse renaissancekasteel dateert uit 1555. Het werd gebouwd voor Jean Girard, in die tijd koninklijke broodmeester (panetier) van koning Henri II.

De persoon die de leiding had over het brood van de koning speelde een belangrijke rol in de koninklijke huishouding en had een eigen titel (terzijde: de titel werd erfelijk gemaakt in de adellijke familie van Cossé de Brissac in de 16de eeuw).

Helaas werd Girard in 1563 vermoord en werd de bouw stopgezet tot de XVIIIe eeuw (1773), toen de graaf van Chaffault het project overnam. Hij ontwikkelde de tuinen en de vijver, maar de royalist ontvluchtte Frankrijk tijdens de Revolutie en het werk dat hij in het kasteel had verricht werd zwaar verwoest.

In 1920 omvatte het landgoed een  boerderij bij de zee, die bekend stond als 'la bicoque' of 'de hut'. Na zijn terugtrekking uit de politiek huurde Georges Clemenceau het landgoed van de toenmalige eigenaar, Amedée Luce de Tremont, met wie hij bevriend raakte.

De voormalige president van Frankrijk dineerde regelmatig in het kasteel. Daarom werd la bicoque bij zijn overlijden aan de staat geschonken, en werd het Maison de Georges Clemenceau (85520).

Vandaag de dag zijn het 86 hectare grote landgoed en het kasteel nog steeds in privé-bezit. Het is opengesteld voor het publiek als het Parc des Avonturiers, een avonturenpark voor kinderen met speurtochten gebaseerd op de geschiedenis van ontdekkings-reizigers.

Kinderen leren spelenderwijs over de geschiedenis in een prachtige natuurlijke omgeving met paden en in prachtige tuinen met exotische bomen zoals Magnolia, Moeras Cypress, California Redwood, en Zelkova, en menhirs (het gebied is ook nog eens een broeinest van de prehistorie).

Het kasteel is volledig gerestaureerd in zijn oude Renaissance glorie en kan van kelder tot dakspant worden bezichtigd!

Open  April tot 4 November. website
Tip heel leuk voor het hele gezin
Tickets hier
Adres  Château de la Guignardière, Route des Sables d'Olonne, D949, 85440 Avrillé
GPS coordinaten –  46.474°N, 1.51°W; enter your location
Nabij te zien – Maison de Georges Clemenceau en de Prehistorie in de Vendée
Images – by inthevendee

Image

Exclusief park

Dit kasteel is in privé-bezit en daarom niet open voor het publiek, maar de tuinen wel, en we raden een zomer bezoektje ten zeerste aan! Ontwikkeld in de XVIIe - XVIIIe eeuw, vier gras terrassen van 110 m lang en omzoomd door prachtige platanen*, leiden trapsgewijs naar een opmerkelijk kanaal dat wordt gevoed door de 'rivier' de Longèves.

Het kanaal, ontwikkeld door een slim netwerk van buizen die op een geologische breuklijn zijn geplaatst die zandsteen en schalie onder de grond scheidt, is gecentreerd op de waterspiegel en wordt gevoed door water dat uit de bodem van het park vloeit. Het kasteel wordt op ingenieuze wijze weergespiegeld in een ronde vijver in de tuin.

Het kanaal van Longèves wordt begrensd door een pone stone, een lavoir en een watermolen, die eindigt in een grote ovalen vijver die gebruikt werd voor paarden.

Het kasteel, dat op een plateau ligt, begon zijn leven als een Gallo-Romeinse villa en was aan het begin van de Xe eeuw een versterkte priorij. In de XIVe eeuw maakte het deel uit van de mooie Maillezais Abdij die als zomerresidentie van zijn bisschoppen en die van La Rochelle fungeert. In het tijdperk van de Renaissance bouwde Monseigneur d'Estissac hier het eerste kasteel. Zijn secretaris Rabelais stuurde de platanen uit Rome. Ze worden de Rabelais-bomen* genoemd.

Dit renaissancekasteel werd tijdens de godsdienstoorlogen zwaar beschadigd. Alleen de toren is overgebleven uit die periode, en een voormalige verdedigingstoren werd omgebouwd tot een prachtige pigeonnière (duiventoren).  Het kasteel werd in de XVIIe eeuw gerestaureerd door Monseigneur de Sully Béthune. De gewelfde bijgebouwen, de schuur, de terrassen en het park dateren uit deze periode.

De enorme schuur van de hand van de beroemde Renaissance-architect en schrijver Philibert de l'Orme (of Delorme) heeft zijn oorspronkelijke 17e eeuwse raamwerk behouden en mag u niet missen in uw Vendée uitstapjes.

In de XVIIIe eeuw bouwde Monseigneur de Crussol d'Uzès de 'Logis des Dames' in de stijl van Rochelle terwijl het park verder werd ontwikkeld. Tijdens de Revolutie werd de bisschoppelijke residentie gekocht door een reder uit La Rochelle, Daniel Garesché, die het renaissancekasteel liet afbreken.

Onder invloed van zijn schoonfamilie en het feit dat hij verantwoordelijk was voor de bevoegdheid van de directie van de vestingwerken van de Vendée, kocht Pierre Godard des Breuze het kasteel in 1806 en stierf hier. Sindsdien is het eigendom in dezelfde familie gebleven.

Open  Juli tot september zie website maar je kan altijd het kanaarl met lavoir en watermolen en de paardenvijver vanaf de straat zien
Tickets – €5 volwassenen (<12 gratis)
Adres rue du Château,
85570  L' HERMENAULT
GPS coordinaten –  46.518697, -0.898290; vul je vertrekpunt in
Nabij – Fontenay-le-Comte, Vouvant and the Mervent forest
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Eilandverdediging

Een castrum of Romeinse fort stond op deze locatie anno 830, gebouwd in opdracht van de abt Hilbold (Abdij Saint-Philbert) om de monniken op het Vendéese eiland Noirmoutier te verdedigen tegen de invasies van de Vikingen.

Later was een feodaal kasteel nodig ter verdediging van de Noormannen, Het oude Romeinse fort werd aan het einde van de XIIe eeuw vervangen. De nieuwe donjon werd gebouwd door Lord Peter V van Garnache maar de gordijngevel met zijn verdedigingstorens kwam pas later.

In 1342, 1360 en 1386 werd het kasteel aangevallen door de Engelsen. Ook de Spanjaarden probeerden in 1524 en 1588 tevergeefs binnen te vallen (de familie La Trémoille, burggaven van Thouars, waren toen de eigenaars).

Maar het kasteel, met de residentie van de heer op de bovenste verdieping van de indrukwekkende 20 meter hoge donjon; en met talrijke moordgaten en verdedigingstorens in de gordijngevel, bleek een felle verdedigingslinie voor het eiland te zijn.

Tot 1674, toen Nederlandse troepen onder leiding van Admiraal Tromp het wel voor elkaar kregen om binnen te vallen.

Het kasteel werd in 1720 verkocht aan Lodewijk IV Henri de Bourbon-Condé, die het op zijn beurt in 1767 aan koning Lodewijk XV verkocht.

Het kasteel speelde een rol in de Franse Revolutie als militaire gevangenis en later, in de XIXe eeuw, als militaire kazerne.

Anno 2020 blijft Château de Noirmoutier één van de best bewaarde Romaanse donjons in het westen van Frankrijk. Het is nu een interessant museum met collecties over de geschiedenis van Noirmoutier vanaf de prehistorie tot de XXe eeuw.

Open – Open februari tot november. See schedule website 
Brochure – in English download
Adres – Place d'Armes,
85330 Noirmoutier

GPS coordinaten47°00′01″N, 2°14′33″W; enter your location
Nabij – het eiland, zoutmarsen en stranden
Images – by Patrick Despoix via wikimedia

Image
Image
Image
Image
Image

Château de Pouzauges

Dit middeleeuws fort uit de 12e eeuw in Pouzauges kijkt uit over het prachtige platteland van de Vendée. De grote vierhoekige donjon staat trots in een ommuurde ruimte van 355 m lang.

Ondanks dat het een verdedigingsfort was, werd het kasteel omgetoverd in een residentie van Catherine de Thouars, die getrouwd was met de beruchte Gilles de Rais - beter bekend als Bluebeard (zie Tiffauges). Zij heeft een verdiep, gebeeldhouwde open haarden en ramen toegevoegd, evenals een wenteltrap die alle verdiepingen in het kasteel verbindt.

Ze woonder hier met haar dochter Marie na de dood van Bluebeard.

Tijdens de Vendée-oorlogen (1793 - 1794), op 26 januari, 1794 schoten mannen onder bevel van generaal Lachenay tweeëndertig Pouzaugeais neer die binnen de muren van het kasteel hun toevlucht hadden gezocht.

De moorden werden gepleegd aan het einde van een banket aangeboden door de Republikeinse generaal Lacheay aan generaal Grignon.

Op diezelfde donkere dag in de Pouzauge-geschiedenis werden de omliggende dorpen platgebrand en werden de inwoners afgeslacht.

Open – Het park rond het kasteel is toegankelijk, met educatieve panelen.
Adres – Rue du Vieux Château, 85700 Pouzauges
Tip – Picnic tafels en mooie vergezichten

GPS coordinaten – 46 ° 47 '07 "N, 0 ° 50' 23" W; je vertrekpunt invullen
Nabij te zienParc du Château de la Flocellière
Nog meer te zien –  Les Moulins du Terrier Marteau

Image credits
 by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Elegant donjon

Château de Sigournais werd gerestaureerd in de 15e eeuw op de plaats van een eerder feodaal kasteel (anno 1000.) In zijn gerestaureerde staat is het kasteel een van de best bewaarde voorbeelden van een militaire donjon in de Vendée.

Tijdens de zomermaanden zijn er vaak interessante kunsttentoonstellingen te zien ne heeft ook een unieke verzameling wapenschilden aan de muur.

Het kasteel en de tuinen zijn zeker iets om te bezichtigen. Speciale aandacht wordt besteed aan jonge bezoekers - met een Ridders-spelboekje (Frans/ Engels.) en andere activiteiten zoals boogschieten.

Open – In de zomer. Zie website 
Tip – gezinsvriendelijk
Adres – Château Féodal de Sigournais, Rue du Donjon, 85110 Sigournais
GPS coordinaten – 46° 42′ 14″ N, 0° 59′ 07″ O; vul je vertrekpunt in
Evenementen – festival en spectakels elke zomer

Wandelen – eventuele georganiseerde rando (wandeling) met maaltijden en bezoek aan het kasteel georganiseerd tijdens de Europese Erfgoeddagen.
Nabij te zienLac de Rochereau met mogelijkheden om te zwemmen, vissen en wandelen. Meer bezienswaardigheden in de buurt. Zie de Donjon van Bazoges-en-Pareds in dit artikel. Reisroute
Ook nabij The Musée Clemenceau
Nog meer te zien en wandelen of mountainbiken La Colline des Moulins.

Image credits
 by GardienAncestral

Image

A long history...

Château St. Mesmin, gelegen op de grens tussen de Vendée en Deux-Sevres aan de rivier de Sévreau, zou omringd zijn door watergrachten.  Het werd gebouwd annno 1370 door de heer en ridder Pierre de Montfaucon. De landsheer was echter Guillaume Larchevêque, de heer van Parthenay en het versterkte kasteel van Vouvant. Hoewel het vanaf het begin versterkt was, vond er in 1372-1375 een intensievere versterking plaats... zonder toestemming van de heer.

Dit resulteerde in een vete tussen de families.  Guillaume Larchevêque viel het kasteel van Saint-Mesmin binnen, verbrandde het en plunderde het, wat aanleiding gaf tot een onderzoek en een rechtszaak.

De 28 meter hoge toren werd in de XVde eeuw toegevoegd. Het kasteel bleef in de familie Montfaucon tot 1548, toen het door een huwelijk naar de familie Plessis de la Bourgognière ging, en daarna naar de familie Saint-Phal tot 1650. Dan werd het verkocht aan de familie Petit de la Guierche en in de tijd dat zij het bezaten, werden het kasteel en het terrein een markgraafschap (grensregering).

Gedurende bijna zijn hele leven werd het Château St. Mesmin gebruikt als familieverblijf, gaande van familie tot familie door middel van een huwelijk of door verkoop.

De familie Proust, die het kasteel van 1818 tot 1990 bezat, liet het toe om het te gebruiken als militair hospitaal in WO I.

Vandaag staat het kasteel onder de hoede van de departementen Vendée en Deux-Sevres. Het kasteel werd gerenoveerd en zelfs toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Château St. Mesmin is nu een prachtige bestemming om het middeleeuwse leven te leren kennen.

Open – geleide toers en evenementen in lente en zomer maar je kan er altijd een kijkje nemen Website 
Tip –animatie, dress-up en cafetaria.
Adres – 79380 Saint-André-sur-Sèvre

GPS coordinaten – 46° 47′ 59″ N,  0° 43′ 04″ O; vul je vertrekpunt in
Nabij gelegen – niet ver van Château de Pouzauges (in dit artikel) - reisroute

Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Uit het laatste archeologische onderzoek is gebleken dat de eerste stenen funderingen (de klokkentoren) van het Château de Talmont dateert uit het jaar 1024.

Onder het gezag van de graaf van Poitou en de hertog van Aquitaine, Guillaume V, moest dit kustgebied (in de tijd lag het kasteel aan zee) worden verdedigd tegen invasies van de Noormannen.

Het was het begin van een turbulente geschiedenis die zich uitstrekt tot aan de tijd van de Plantagenets.

Door zijn ligging kon het kasteel niet alleen worden gebouwd met rotsen die uit de zee werden gewonnen,

wat aan het begin van de XIe eeuw ongebruikelijk was, maar het stond ook ter verdediging van de grootste haven tussen Nantes en Bordeaux.

Een deel van zijn strategische dominantie lag aan de begrenzing door de zee en de Sauvagère en de Payré rivieren. Twee keer per dag, bij hoog water, werd het kasteel volledig omringd door water.

Vanaf deze tijd tot 1794 wanneer het gebied was dichtgeslibd en het kasteel al werd ontmanteld, wisselde het van eigenaar tussen machtige heren en Franse koningen, tussen katholieken en protestanten.

Het feodale Château de Talmont blijft een belangrijk onderdeel van historisch onderzoek en opgravingen, zelfs in 2020.

Open  2020 June through October. see schedule; year-round for groups 
Special events – summer, Halloween etc (see schedule), medieval festival etc.
Tip – great with children
Address – 8 Rue du Chateau
85440 Talmont-Saint-Hilaire

GPS coordinates –  46.518697, -0.898290; enter your location
Tickets –  see prices
Appointment – escape game
Nearby – beaches and coastal villages
Nearby sightseeing – Chateau des Avonturiers (see above) and Prehistoric Vendée
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Het huis van de Muzes

Neem de tijd voor een rondleiding door het belangrijke Château de Terre-Neuve in Fontenay-le-Comte. Gebouwd ca. 1590, vertegenwoordigen zijn interieurs enkele van de beste overgebleven voorbeelden van de Renaissance in Frankrijk. De kamers zijn heel warm en gezellig. Zes eeuwen na het ontstaan blijft het kasteel een privéwoning.

De beroemdste eigenaar van Terre-Neuve was Markies Octave de Rochebrune (1824-1900). De 492 koperen etsen waarvoor hij zo bekend en gerespecteerd is, creëerde hij in dit kasteel. De etsen van b.v. Chenonceau of Chambord met hun ongelooflijke detail zijn nog steeds vereerd en prints worden nog steeds verkocht.

Alle koperen etsen zijn te zien in het museum van Terre-Neuve.

Maar dit prachtige kasteel in Zuid-Vendée is voor altijd verbonden met het mooiste kasteel van de Loire-vallei op nog een bijzondere manier. Enkele meubels en stukken van het podium van Moliere werden gered uit de handen van de revolutie in Chambord, en hier geïnstalleerd.

De Franse wet zegt dat historisch belangrijke voorwerpen die uit de revolutie gered en opgenomen zijn in een ander huis zoals dit, moeten blijven waar ze zijn en hoeven niet worden teruggebracht naar de plaats van herkomst.

Recente restauratie in het kasteel: een prachtig museum werd toegevoegd en de voormalige keuken werd ook gerestaureerd. Mis dit prachtige huis niet!

Open  tot eind Oktober maar zie website voor schema
Tip – gidsje voor de kinderen (Engels en Frans)
Adres  Château de Terre-Neuve
85200 Fontenay-le-Comte
GPS coordinaten –  46.4628°N 0.8147°W; jouw info invoeren
Nearby Sightseeing – Tour Rivalland (nabij de ingang); Fontenay-le-Comte; and Vouvant
Park Chateau de Terre-Neuve – heerlijk wandelen en picnic
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Het sinistere kasteel van 'Bluebeard'

Gelegen op een heuvel met uitzicht op de vallei waar de rivieren de Sèvre-Nantaise en de Crûme samenvloeien, is het Château de Tiffauges strategisch gelegen voor heftige strijd.

Geoffrey Thouars bouwde het kasteel in de 12e eeuw. Zijn wallen en torens beschermen het dorp aan de rivier de Crûme. In 1420 trouwde zijn dochter Catherine de Thouars met Gilles de Rais, die samen met Charles II en Jeanne d'Arc vocht in de Honderdjarige Oorlog. Château de Pouzauges en Château de Tiffauges maakten deel uit van haar bruidsschat.

Château de Tiffauges werd later de plaats waar Gilles de Rais zijn wreedheden tegen kinderen pleegde.

Omdat hij geloofde dat hij hun bloed in goud kon veranderen, voerde hij experimenten op hen uit. Ongeveer tweehonderd kinderen verdwenen uit het gebied en de nabijgelegen dorpen.

In oktober 1440 werd hij berecht voor ketterij, sodomie en de moord op honderdveertig kinderen. Hij werd veroordeeld om te hangen. In folkloristische verhalen uit de 15e eeuw wordt hij vaak verward met de mythische Bluebeard - le Barbe-Blue.

Aan het einde van de 15e eeuw erfden de burggraven van Thouars het kasteel. Het brandde in 1569 af bij herhaalde aanslagen tijdens de Honderdjarige Oorlog, maar in 1793 speelde het in een laatste uitstraling van kracht een strategische rol in de laatste Vendée-overwinning van de Religieuze Oorlogen, de Slag van Torfa [Tiffauges].

Château de Tiffauges is het grootste middeleeuwse kasteel in de Vendée. Tegenwoordig is het een heerlijk oord waar kinderen graag deelnemen aan middeleeuwse heropvoeringen, boogschieten, middeleeuwse spelletjes, en grote evenementen.

Animatie fantastisch! 
Open  Open van 1 April tot 22 September. Speciale evenementen (bekijk onze calender). Schema
Tip – Veel culturele evenementen gepland gedurende het hele jaar, bijvoorbeeld muziek, kerstmarkt enz ... 
- Picknicktafels rond de parkeerplaats in de vallei van de La Roche bij het kasteel. (D753)

Adres  Le Château, 85130 Tiffauges
GPS coordinaten – 47° 00′ 59″ N, 1° 06′ 53″ W; vul je vertrekpunt in
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Schouwspelen

Gelegen in een park van 24 hectare dat werd aangelegd door tuinbouw architecten de gebroeders Bühler (19e eeuw) Château des Essarts getuigt van een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Dat wil zeggen dat het portaal van de romaanse kerk die vroeger in het dorp stond, naar hier werd verplaatst voor bescherming en behoud.

Het kasteel is middeleeuws, uit de XIIe en XIIIe eeuw (verwoest tijdens de Vendée-oorlogen).

In de XVIe eeuw werd een vroeg Renaissance kasteel gebouwd in de ommuurde ommuring, en elders in het park staat het nieuwe XIXe eeuwse kasteel. Een rondleiding brengt u door het park om alle hoeken en de geschiedenis te onthullen.

Het werd in 2002 geopend voor het publiek door Jacques de Rougé, burggraaf en eigenaar, die een vereniging heeft opgericht om het middeleeuwse kasteel te helpen behouden, niet alleen met rondleidingen, maar ook met een aantal spektakels en jaarlijkse evenementen.

Open – summer, but you can view the old castle (see images) from streetside.
Schedule – see website for schedule, in 2020 by reservation
Tip – great with children
Special events – medieval festival, Halloween events, and Christmas market
Address – Le Vieux-Château, Les Essarts
GPS coordinates – 46°46′32″N, 1° 13′28″O; enter your location
Images – by Eduarel

Image
Image
Image

Donjon met middeleeuwse tuinen en duiventil

De donjon van Bazoges-en-Pareds ontspringt als een middeleeuwse wolkenkrabber uit de Vendéese grond. Met een hoogte van 30 meter en samengesteld uit zes niveaus, is het indrukwekkend vanop grote afstand. Twee kamers op het tweede niveau van het kasteel zijn prachtig gewelfd.

Tijdens zijn geschiedenis veranderde het kasteel vele malen van eigenaar totdat het in 1859 werd gekocht door de familie Pervinquière. Ze hadden het voor honderddertig jaar in bezit. Vandaag de dag bestaan ​​de donjon en de omliggende structuren, zoals de bakkerij en smederij, nog steeds.

De tuin is in 1994 onstaan ​​naar het model van de middeleeuwse tuinen uit de 15e eeuw: vanaf de zonnewijzer in het midden zijn zestien vierkante pleinen omsloten door kastanjetakken (bundels van takken omwikkeld met korte staken die een rand vormen).

De zestien individuele tuinen  zijn bestemd voor groenten, voor aromatische planten, geneeskrachtige kruiden, planten gebruikt in de hekserij, bloemen en een boomgaard. In de middeleeuwen vertegenwoordigde de tuin het hart van activiteit, of het nu ging om verhalen vertellen, eten of genezing ... of hoofse liefde.

In de zomer biedt Château van Bazoges-en-Pareds geweldige evenementen, kinderateliers en spectakels.

Open – April tot 3de weekend September. Het hele jaar voor groepen. Zie website 
Adres: 12 Cour du Château, 85390 Bazoges-en-Pareds
GPS coordinaten – 46° 39′ 23″ N, 0° 54′ 54″ W; vul je vertrekpunt in
Tip – Neem deel aan de nachtelijke ballade rond het dorp en het kasteel. Andere speciale evenementen zijn een apéroconcert, workshops voor kinderen. Spectaculaire nocturne middeleeuws (juli/augustus).
Nabij te zienLac de Rochereau met mogelijkheden tot zwemmen, vissen en wandelen.
Ook te ziendolmen
More nearby sightseeing Château de Sigournais. Directions

Images by inthevendee.com, Franck Mizis, PatrimoinedeBazogesenPareds

Image
Image
Image
Image

Authentiek interieur

De restauratieprojecten gingen verder dan het landhuis en haar binnenruimtes. In de goed-bewaarde archieven vond men alle meubels, gebruiksvoorwerpen en kledij. Ze zijn authentiek en dateren uit de XVe tot en met de XVIIIe eeuw.

Het woord 'antiek' kan deze ongelooflijke collectie onmogelijk beschrijven. De rondleiding vanuit het salon (waar de gasten werden ontvangen), door de eetkamer, de bijkeuken, de kapel, de slaapkamer, de strategische ruimte, de mooie studie en de zolders, werd ontworpen met onopvallende, meertalige en eenvoudig te gebruiken technologie als gids. Hoewel er niets beter is dan uitleg door een gepassioneerd persoon, maakt deze aanpak het mogelijk om te blijven slingeren....

De gedetailleerde plaatsing van versleten tapijten tot jassen die terloops over de rugleuning van een stoel werden gegooid, tot het tikken van een klok, geeft de bezoeker het gevoel van een geëerde gast te zijn die net terugkomt van een wandeling, met de gastheren nog napratend in de tuin.

Het interieur van het landhuis omhult de nietsvermoedende toerist zodanig dat hij of zij misschien nooit meer weg wil. Meer dan een huis is dit kasteel een thuis, versierd met kostbare spullen zoals een zijden kamerscherm met Chinees decor in de salon, een unieke guaïacum eierhouder op de eettafel, oude gietertjes op de verbazingwekkende vloer van de bijkeuken, topografische instrumenten in de strategiekamer, het subtiel beschilderde plafond in de studeerkamer...

... elke hoek van Logis de la Chabotterie ademt  gezelligheid en nodigt uit om het te ontdekken.

Maar niets lijkt zo adembenemend als het 18e eeuwse poppenhuis, dat terloops werd 'vergeten' op de zolders. Het is prachtig, de kleuren zijn zo onaangetast door de tijd dat het onmogelijk is om er niet als een magneet naartoe te worden gelokt.

Open – het hele jaar zie website 
Tip – Amateur fotografen JA! (geen flits); escape game bij reservering (Frans)
Adres – Saint-Sulpice-le-Verdon 85260 Montréverd
GPS coordinaten – 46.880089, -1.406092; vul je vertrekpunt in
Nabij Château d'apremont en Château les Essarts (see here in article)
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

1000 jaar geschiedenis

In het begin van de 11e eeuw zou de graaf van Poitiers/ de hertog van Aquitanië, Willem de Grote, een versterkt kasteel hebben gepland boven op de bergrichel om hem de controle te geven over het gebied van Bas-Poitou en het grote bos aan de andere kant van de rivier de Mère. Het allereerste bouwwerk was waarschijnlijk van hout.

De naam Vouvant blijkt een eerste vermelding te krijgen in een akte van Willem de Grote zelf ergens rond zijn huwelijk met Agnes van Bourgondië anno 1019, een goed opgeleide Dame die later het gebied regeerde namens hun zoon Willem VII.

Uit deze akte kan worden afgeleid dat zowel het eerste kasteel als de kerk al aanwezig waren en dat er een veel groter fort rond Vouvant in de maak was.

In 1241 volgde een veldslag tussen Geoffroy la Grand'Dent en de Franse koning Lodewijk IXe (ook wel Saint Louis genoemd). Het kasteel werd zwaar beschadigd maar herbouwd.

De toren van Mélusine in het hart van het dorp dateert uit die periode. Een groot deel van het kasteel werd tijdens de godsdienstoorlogen door brand verwoest, maar de wallen zijn nog intact.

Deze geschiedenis werd afgekort uit ons artikel over Vouvant. Lees het hier.

Open het hele jaar door
GPS Coordinates – 46° 34′ 20″ nord, 0° 46′ 11″ ouest
Parking – *per auto: er is parkeergelegenheid in het hart van het dorp onder de Tour de la Melusine en bij de kerk.
Events middeleeuws festival in de zomer, muziekfestival 3e weekend van juni
Markt Juli tot en met Augustus op Maandag morgen
Nog meer te zien – het Bos-Massief van Mervent een enorm eikenbos met dierentuin, pretpark, rotsklimmen, varen (allemaal seizoensgebonden); ook vissen, wandelen, mountainbiken enz (altijd).

Image
Image
Image
Image

Witte cubus in Zuid-West Vendée

Oude documenten spreken over de aanwezigheid van vestingwerken in Moricq sinds de 11e eeuw (1090 AD) met Giraudus de Morech de eerst gekende heer van Moricq. Oorspronkelijk zou het een heuvel zijn geweest met een houten donjon in het midden en mogelijk omringd door een slotgracht.

Een stenen kasteel kan zijn ontstaan in de 12e eeuw, omdat er romaanse gewelven te vinden zijn onder de huidige toren.

Er zijn aanwijzingen dat de oudere donjon rond was. De huidige vierkante toren werd anno 1435 gebouwd door Régnault Girard, burgemeester van La Rochelle. Het doel van het gebouw was om de haven van Moricq te beschermen. Van hieruit werd wijn, graan en hout uitgevoerd naar La Rochelle en Bordeaux.

Later werd het gebruikt voor graanopslag.

De buitenkant van de oude donjon staat sterk maar de binnenkant is letterlijk van vloer tot vloer afgebrokkeld tot in het sous-terrain.

De prachtige schouwen op elke verdieping zijn een gestapelde getuigenis van de mensen die aan de haarden stonden, haarden die ooit leven en warmte door het kasteel ademden.

Open – 1 Juli - 31 Augustus website
Tip – gratis toegang; picnic area

Adres – Rue de la Barboire, 85750 ANGLES
GPS coordinaten – 46° 24′ 18″ N, 1° 22′ 37″ O; vul je vertrekpunt in
Nabij te zienDolmen en menhirs 

Images – by Jujubier, Éduarel, Tirand and Minou85 

Image
Image
Image
Image
Image

Het kasteel met zijn voetjes in de Atlantische Oceaan

Waar een prachtig natuurreservaat en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten op het eiland Yeu (Ile d'Yeu), staat de ruïne van le Vieux-Château. Onder bedreiging van buitenlandse invasies werd dit kasteel in de 14e eeuw gebouwd door Olivier IV de Clisson om de bevolking van Ile d'Yeu te beschermen.

Maar het lukte niet altijd. De langste strijd om het kasteel werd zelfs gewonnen door Robert Knolles, een beroemde Engelse piraat! De mysterieuze grot onder het kasteel intrigeert ons enorm.

Niet alleen greep de piraat het kasteel, hij verbleef er zevenendertig jaar tot 1381, toen île d'Yeu door Olivier V de Clisson werd heroverd in de slag om Poitou. Het strategisch belangrijke kasteel werd opnieuw bedreigd in 1550 toen enkele duizenden Spaanse soldaten het vanuit het noorden aanvielen. Dit keer werd het door lokale soldaten veilig gehouden.

De latere toevoeging van kleinere forten langs de Franse kust bleek echter een effectievere strategie, dit voor het hele land. Als gevolg hiervan was dit verbazingwekkende kasteel één van vele die werden afgebroken aan het einde van de 17e eeuw in opdracht van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Pop Culture Zoek naar dit chateau in Hergé's beroemde Kuifje boek  De Zwarte Rotsen.
Open – het hele jaar vanaf de buitenkant te zien. Schema
Tip – Niet gemakkelijk toegangbaar voor minder-validen.
Perfect voor picknicks en fotografie
Adres – Naar Ile d'Yeu moet je met de ferry-boot heen. Volg dan de wegwijzers.
GPS coordinaten46°43′30″N 2°20′49″W

Directionsvanaf Port Joinville

Nabij te zien – een prachtig 9 km lang eiland om te verkennen met de fiets, scooter (aanbevolen), of een Jeep tour

Images – by inthevendee.com

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Kasteelhoppen is een avontuur

We zijn een beetje verdrietig dat niet alle kastelen in de Vendée open zijn voor het publiek. We hebben de neiging om elk verkeersbord te volgen dat naar een kasteel wijst om het vervolgens ontoegankelijk te vinden. Maar we vinden het niet erg! Het is niet zo dat we stoppen met zoeken!

Dat maakt deel uit van het Vendée-avontuur!

Er zijn verschillende kastelen te koop in ons mooie hoekje van Frankijk. Als u in de voetsporen wilt treden van Escape to the Chateau DIY's Intrepid Chatelaine of Chateau de Bourneau gelegen op het platteland van Vendéen, laat hun verbouwingsreis een epische inspiratiebron voor u zijn!

Kijk terug voor updates van dit artikel en, natuurlijk, als er iets is waarvan u denkt dat we het moeten zien, laat dan een bericht achter of een opmerking in onze Facebook groep!

Als je geen genoeg kunt krijgen van de château-scene, vind dan een lijst van onze eigen Loire Valley favorieten een sprongetje naar het noordoosten toe voor makkelijke dagtochten het hele jaar door!

Share this Post