Wat de Vendée Globe tot ‘s werelds meest extreme jachtrace maakt

Opgericht door de ervaren Franse zeiler Philippe Jeantot in 1989, is de Vendée Globe de enige solo, non-stop en zonder assistentie zeilwedstrijd om de wereld. Hij vindt om de vier jaar plaats, begint en eindigt in les Sables d'Olonne en duurt twee tot drie maanden. In 2017 finishte schipper Armel LeCléac'h de race in 74 dagen, 3 uur en 35 minuten, een nieuw record. De 9e editie van dit unieke en uitdagende sportevenement vertrekt op 8 november 2020 vanaf de kust van de Vendée.

Wat is de Vendée Globe?

In theorie is de interpretatie van de Vendée Globe eenvoudig. Het is een solo, non-stop, zonder assistentie zeilwedstrijd waarbij de schippers de wereld omzeilen. Dat is 40 075 kilometer (21 638 mijl) in een zeilboot van 18,28 m of 60ft lang, de krachtigste ter wereld.

In theorie. 

De werkelijkheid is veel meer ingewikkeld. Op persoonlijk vlak brengen de schippers maandenlang alleen door op een uitgestrekte oceaan. Niemand anders mag aan boord van het schip komen behalve om bijvoorbeeld een medekandidaat te redden.

Dit is slechts één of twee keer gebeurd in acht wedstrijden, en elke keer werd de andere schipper bij de eerste mogelijke gelegenheid afgezet. Ze mogen anders niet langszij een andere boot trekken of andere mensen aan boord uitnodigen.

Binnen tien dagen na de start van de wedstrijd mogen de schippers terugkeren naar Les Sables d'Olonne in geval van problemen. Maar dat is de enige echte 'pit'-stop die ze kunnen maken.

Ze mogen onderweg wel stoppen, bijvoorbeeld door voor anker te gaan in een beekje, maar terwijl ze aan land mogen stappen, mogen ze de hoogwaterlijn niet overschrijden.

De zeilers krijgen via de radio medische hulp van de officiële wedstrijddokter Jean-Yves Chauve, net zoals ze hun technisch team kunnen raadplegen om advies te krijgen over bootreparaties. Anders zijn ze strikt zelfvoorzienend voor hun eigen behoeften en gezondheid, en die van hun vaartuig.

Bovendien moeten ze hun eigen weg vinden door het parcours om minder dan drie maanden later aan de finish in Les Sables d'Olonne toe te komen. Ze varen onder de zwaarste omstandigheden doorheen de seizoenen over de meest verraderlijke van de zeeën.

De kans dat de zeilboot schade oploopt is zeer groot. Meer waarschijnlijk dan niet, zullen ze ook verwondingen oplopen. Het trekken langszij een andere boot is geen optie.

40 075 kilometer (21 638 mijl) is de berekende wereldomzeiling die we kennen. Maar als men over drie oceanen rond de wereld racen, geven de weerpatronen een andere draai aan het verhaal.

Als je weet dat in het leven van de Vendée Globe slechts 89 van de 167 deelnemers de finish hebben gehaald, weet je dat het verhaal van de Vendée Globe er één is van ontbering en uithoudingsvermogen. Een verhaal van integriteit en vaardigheid.

De Vendée Globe is een verhaal van extreme sporten op het hoogste niveau. Het is een verhaal van ongewone mensen die boven zichzelf uitstijgen om hun dromen te verwezenlijken.

Images & video – courtesy vendee globe

Image

Vertrek  8th November 2020
Adres – haven van Les Sables d'Olonne
GPS coordinaten46° 29′ 42.36″ N1° 47′ 18.96″ W
Routebeschrijving –  enter your location 
Toegang GRATIS
COVID-19 maatregelen – due to coronavirus it is not possible to simply show up to the Vendee Globe village. Online registration is required to gain access. You can go here to do this.
Vendée Globe Dorp – open van 17 Oktober, van 10h00 tot 20h00
Interactive Village MapHere
Opening van het Vendée Globe restaurant – weekends van 17, 18, 24, 25, 31 October en 1 November. Reserveringen

Nabij te zien – Les Sables d'Olonne

Image
Image
Image
Image

Share this Post