Een zaterdag in Fontenay-Le-Comte

Fontenay-le-Comte, gelegen aan de oevers van de rivier de Vendée en historisch de voormalige hoofdstad van de Vendée, is pittoresk op elke dag van de week. Maar op zaterdagmorgen is er een populaire markt die je niet mag missen!

Een korte introductie tot de architecturale parel van de Vendée ... Stad van kunst en geschiedenis  

Net als de rest van de Vendée, heeft het gebied van vandaag de prachtige stad Fontenay-Le-Comte al sinds de prehistorie nederzettingen gezien. Het land was rijk aan wild voor de jacht en op dat moment grenst het gebied ook aan de Golf van Poitou, wat een overvloedige visvangst betekende.

Fontenay was daarom lange tijd een haven aan de oceaan. Op de kleine eilandjes in de Golf kregen de abdijen vorm onder Romeins bewind. Gedurende de volgende eeuwen gebruikten monniken een ingenieuze manier om het land te claimen en het vruchtbaar te maken, waardoor een uitgestrekt landschap van kanalen werd gecreëerd voor transport en irrigatie, tegenwoordig bekend als de Marais Poitevin.

De stad moet toen al mooi zijn geweest. In de wijk La Fontaine kleurden baden, herbergen en Romeinse villa's met hun beroemde dakpannen, de heuvel. Een bloeiende handel werd gedaan op wat nu bekend staat als de Place Bélliard. Lord Thiverçay, eerste leider van de stad, was de eigenaar van de Mines de Melle, zilvermijnen gelegen tussen Niort en Limoges die nog steeds kunnen worden bezocht en misschien een dagtocht waard zijn. Thiverçay sloeg ook munt en introduceerde een belasting op Fontenay.

Toen de Vikingen arriveerden met hun machtige schepen, plunderden ze de stad. In het midden van de tiende eeuw  kende het gebied opnieuw schade, deze keer door meerdere aardbevingen. Het landschap veranderde verder.

In de 11e eeuw zetten de Graven van Poitou hun stempel op de stad door een groot kasteel te bouwen op de kliffen bij de Vendée rivier (het origineel was waarschijnlijk een houten kasteel). In de 12e eeuw, na de dood van koning Hendrik II gaf Eleanor van Aquitaine (1122-1204, geboren in het nabijgelegen Nieul-sur-l'Autise en Koningin van Frankrijk en Engeland) de uitgestrekte gebieden die ze had geërfd bij de dood van haar vader door aan haar zoon Richard Leeuwenhart (1157-1199). Haar bezittingen omvatten ook het kasteel van Fontenay.

De koningen van Engeland regeerden het territorium (op dit moment Plantagenet) tot 1259. Maar in het Verdrag van Parijs gaf koning Hendrik III van Engeland (1207-1272, zoon van Cathérine de Médici) het aan Frankrijk over.

Dit gebied bestond uit Normandië, Maine, Anjou en Poitou. Het dorp bloeide in de dertiende eeuw. Fontenay werd officieel de hoofdstad van Neder-Poitou genoemd en werd een bolwerk met stadsmuren en torentjes. De ruïnes van het middeleeuwse kasteel zijn te bewonderen in Le Parc Baron (meer info hieronder).

De welvaart leed onder het gewicht van de Honderd Jarige Oorlog (14de eeuw, 1337-1453), maar keerde terug in de 15e eeuw onder Charles VII (1422-1461) met de steun van Jeanne d'Arc en regionaal ook van de Heren van Poitou zoals Arthur Richemont, Gilles de Rais, Dunois de Mervent en Amaury Lord Velluire. Bewonder een prachtig bewaard vakwerkhuis uit het begin van de 15e eeuw, aan de Rue des Loges.

Op het hoogtepunt van de Renaissance en in de 17e eeuw herwon Fontenay-le-Comte haar pracht. Vanaf deze datum dateert het Bélliard-plein met zijn arcadehuizen. Vensters met verticale raamstijlen, driehoekige frontons (oorspronkelijk gevonden in het oude Griekenland en Rome en opnieuw gebruikt in de Renaissance), smeedijzeren balkons en asymmetrische portieken werden een deel van de verbazingwekkende architectuur van Fontenay.

Het moet een kleurrijke tijd in de geschiedenis van de stad geweest zijn! Op de hoek van de Rue de la Fontaine en de Rue Goupilleau, bewonder de fontein van Quatre-Tias (1542), een renaissance-fontein met vier spuiten en het motto van de stad: Fons Fontanacum Felicium Ingeniorum Scaturigo ... Fontenay, fontein en bron van verstand. Tias is patois (Frans dialect) voor uitloop. De fontein is niet origineel - hij werd rond oktober 1898 door Octave de Rochebrun gerestaureerd.

In de tweede helft van de 16e eeuw zag Fontenay wel conflicten met de Religieuse Oorlogen. Uit deze periode stamt het versterkte Maison Billaud aan de Rue Gaston Guillemet, waarvan werd beweerd dat het ondergrondse vluchtwegen naar protestantse en katholieke kanten had. Altijd interessant om de opties te hebben!

In de 17e eeuw was het immense project van het drogen van de moerassen die in de Romeinse tijd begonnen, eindelijk voltooid. Het land was vruchtbaar, wat de plaatselijke handel versterkte. De Franse koning merkte dit op. Bestaande abdijen werden koninklijk bevonden, Richelieu werd benoemd tot kardinaal met Fontenay de koninklijke zetel. Belastingen werden opgelegd aan de armen - dus ook aan de abdijen. Lokale Huguenot (Franse protestanten) werden vaak op brutale wijze bekeerd tot het katholicisme, waardoor ze zich gedwongen voelden het gebied te ontvluchten.

Omdat velen van hen handelaars waren, en terwijl de edelen vrijgesteld bleven van belastingen, werd Fontenay geconfronteerd met een economische ineenstorting.

Een interessante kanttekening voor onze lokale Canadese en Amerikaanse vrienden: veel Acadians (afstammelingen van de Franse protestanten die de regio vanaf 1604 ontvluchtten om zich in Nova Scotia te vestigen, en later in New Brunswick), kwamen uit de regio Poitou. Nadat de Acadians door de Britten werden gedeporteerd in 1755, zochten sommigen onderdak in Quebec en een groot aantal werd in 1785 naar Louisiana gedeporteerd en werden uiteindelijk bekend als Cajuns.

Terug in Frankrijk was de 18e eeuw de tijd van verlichting (Eeuw van de Rede), maar er waren slechte oogsten, de bevolking had honger en veroorzaakte rellen en plundering - leidend tot de Revolutie. Nadat hij aan de macht kwam maakte Keizer Napoleon La-Roche-sur-Yon de hoofdstad van het gebied. Na vele eeuwen van welvaart en macht werd Fontenay-le-Comte een verlaten en vergeten stad. De indrukwekkende Tour Rivalland (1881 - Rivalland Toren) werd gebouwd door Gustave Rivalland (1824-1881). De toren staat net buiten het Château de Terre-Neuve. De toren is geconstrueerd van beton en gedecoreerd met vrijmetselaars-mozaïeken.

De 19e eeuw zag Octave de Rochebrune wonen en werken op Château de Terre-Neuve (Newfoundland). Zijn etsen zijn nog steeds gegeerde kunstwerken. Zijn originele koperen platen zijn te bewonderen in het kasteelmuseum (zie info hieronder). In de 20e eeuw bracht de beroemde Belgische auteur Georges Simenon (1903-1989) de Tweede Wereldoorlog door in Terre-Neuve, waar hij de populaire verhalen van Inspetor Maigrait bleef schrijven en aan een autobiografie werkte. Interessant genoeg werd de Rivalland Toren tijdens de oorlog bezet door de Duitsers, terwijl Simenon ervan verdacht werd een Duitse collaborateur te zijn, waardoor de auteur tegen het einde van de oorlog onder vuur lag.

Route Planning en Voorbereiding – 

Ochtend: bezienswaardigheden en markt. boodschappentas met koelbox en ijsblokken
Middag: picknick op de wallen
Namiddag: bezoek aan Chateau de Terre Neuve

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Populaire markt & bezienswaardigheden bekijken

Historisch gezien was Fontenay een belangrijk handelscentrum. In de dertiende eeuw werd een grote handelshal gebouwd. Het was 140 m lang en 25 m breed. Het werd al snel gevuld met lakenhandelaren, juweliers, etc. Pelgrims op hun trektochten naar Santiago de Compostella in Spanje, stopten voor een maaltijd, een beetje rust, en om ezels en andere benodigdheden te kopen.

Is het niet geweldig dat de handelsgeest in Fontenay-le-Comtenog altijd leeft? Op marktdagen zijn de straten rond Place François Viète levendig met kleuren, gesprekken en marktmensen die hun goederen verkopen. Dit is precies waarom je het niet mag missen!

Open – De onlangs gerenoveerde markthal (Les Halles) is geopend op woensdag en zaterdag van 8:00 tot 13:00 uur. Makers van ambachtelijk eten vullen beide niveaus van de markthal. Op zaterdagochtend omvat de markt buitenstalletjes op Place Chevolleau en Place Thiversay voor een totaal van ongeveer 140 lokale verkopers.

Tips – Voor deze uitsap raden we u aan om de pittoreske straatjes rond de Notre Dame te bekijken. Je komt automatisch op de markt. Geniet van een kopje koffie of een aperitief naast de bruisende markt. Hier heb je de optie om in een van de restaurantjes te eten, of een lekkere picknick bij elkaar te zoeken op de markt. Fontenay-le-Comte is een pittoresk stadje dat de oevers van de Vendée rivier omhult. Wandel weg van de markt via de steeg naast de markthal om dit te bewonderen.

Address  Place François Viète
85200 Fontenay-le-Comte
 
GPS – 46°27′58″N 0°48′22″W
Parkeergelegenheid
gratis parkeren op het grote plein / rotonde in de buurt van de markt. Trappen en heuvels kunnen de toegang voor ouderen of rolstoelgebruikers bemoeilijken.
(op de D938T)
*Alle parking zoek resultaten
Restaurants *Tapas (Le Lotus) and French restaurant (Le Pinky) right by the market.
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

De Muzen en de Filosofische Steen

Neem de tijd voor een rondleiding door het belangrijke Château de Terre-Neuve in Fontenay-le-Comte. Nicolas Rapin (ex-burgemeester van Fontenay), militair, advocaat en dichter, bouwde het kasteel ca. 1590. Het interieur vormt nog steeds een van de best bewaarde voorbeelden van het Renaissance decor in Frankrijk. Rapin verloor uiteindelijk zijn bezittingen (rond 1691) en het kasteel werd meer dan eens verkocht, in 1701 aan een religieuze orde. In die tijd waren er verschillende religieuze ordes gevestigd in Fontenay-le-Comte.

De echte held van Terre Neuve (Newfoundland in het Engels), was Octave de Rochebrune (1824-1900) die het kasteel erfde van zijn vader Claude Tendron Vasse (gekocht in 1848). Octave heeft veel stukken van b.v. het voormalige kasteel van Coulonges, in Terre-Neuve aangebracht ... hiermee redde hij echte historische schatten uit de handen van revolutionairen.

Door zijn connectie met Henri d'Artois, de graaf van Chambord, is dit mooie kasteel in Zuid-Vendee voor altijd verbonden met het allermooiste kasteel in Frankrijk!

Enkele meubels, een paar stukken van het podium van Molière en dertien gouden zonnen uit de kamer van Lodewijk XIV werden uit Chambord gered en hier geïnstalleerd. In de formele woonkamer van Terre-Neuve bewonder je de prachtige zonnen en het kroonwerk gebruikt in een uitvoering van Moliere's Le Bourgeois Gentilhomme in Chambord.

Onder Franse wet moeten historisch belangrijke objecten die gered en opgenomen zijn in een ander huis zoals dit, beschermd blijven waar ze zijn. De regels voor meubels zijn dan weer meer flexibel. Onlangs zijn twee Chambord-kastjes teruggebracht naar het mooiste kasteel van Frankrijk voor een tijdelijke tentoonstelling. Ze kunnen in 2019 worden bewonderd in Chambord.

De formele living is versierd met een renaissance-open haard met symbolen van de alchemistische formule, en daarom de bijnaam 'de steen der wijzen' heeft gekregen. Zoals mantels gaan, is het indrukwekkend, sterker nog, het kasteel heeft verschillende indrukwekkende mantels en deuropeningen. Het is ook prachtig versierd met uitgehouwen plafonds uit de Renaissance.

Octave de Rochebrun voegde ook spectaculaire terra-cotta sculpturen toe van de muzen die hem inspireerden. De originelen kunnen binnenshuis bekeken worden. De muzen die op dit moment de gevel van het kasteel sieren, zijn replica's.

Chateau de Terre-Neuve blijft nog altijd in handen van de nazaten van Rochebrune. De kamers zijn betoverend gezellig omdat het kasteel zes eeuwen lang een privéwoning is gebleven. De familie woont hier permanent, en gebruikt nog heel af en toe de formele eetkamer voor familiediners. Wow!

Open  April tot september See website for schedule
Tip –  speels gidsje voor kindren (enkel in het Frans)
Addres  Château de Terre-Neuve
85200 Fontenay-le-Comte
GPS coordinaten –  46.4628°N 0.8147°W
Nabij te zien – de Rivalland Toren vlak bij de ingang van het kasteel 
Park van Chateau de Terre-Neuve – grote parkeerplaats door de kasteelpoorten. Uitstekende wandelen en ook picknickplaatsen. Kijk uit naar de echt gigantische ceders van de Himalaya die de toegang tot de tuinen flankeren.
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Een wandeling op de middeleeuwse stadswallen

Wandel over de onverharde paden naar de ruïnes van het oude feodale kasteel van Fontenay (Donjon des Cimes), voor een optimaal uitzicht over de daken van de dichtbebouwde stad.

De toren van Boulaye, gebouwd in 1595 voor Charles Eschallard - protestantse leider en gouverneur van Fontenay, domineerde de stad in een machtsshow. De ronde toren bekroond door een prachtige Cedrus Deodara of Himalaya cederboom ('deodora' betekent hout van de goden) is het Bastion van Guinefolle, toegevoegd aan het einde van de zestiende eeuw.

Let op de mooie torentjes van de Villa Baron tussen de bomen. Tijdens de revolutie werd het feodale kasteel grotendeels verwoest. In 1819 kocht Monsieur Jean Baron het gebied, dat afhelt naar de Vendée rivier, om te voorkomen dat het kasteel steen per steen wordt ontmanteld om elders te worden gebruikt.

Op de plaats van het middeleeuwse huis van de Heer bouwde Meneer Baron de fraaie familievilla (1841 - voltooid in 1878)) aan de Rue du Pinier. Maar we zijn gewoon dol op dit kiekeboe uitzicht over vestingmuren van het oude kasteel, jij ook?

Le Parc Baron biedt wandelpaden, picknicktafels en banken, een speeltuin en middeleeuwse tuinen om te leren. Vlakbij is het Parcabout, een avontuurlijk recreatiegebied met coole hindernisbanen om veilig door de boomtoppen van het park te navigeren.

Open  Parc Baron gratis
Toegang – via Rue Emile Boutin, Rue de Geneve, Rue du Pinier or Impasse Mouillebert
Adres 10 Rue Emile Boutin, 85200 Fontenay-le-Comte
Nabij  Parcabout is open April tot en met oktober, 14h30 tot 19h30 met cafe, toiletten en WiFi. (Tickets bij het park) 
Images – by inthevendee

Image
Image
Image

Maak er een marktdag van in Fontenay-le-Comte!

Daar heb je het, ons idee voor een mooie dagtocht in de Vendée! Of je nu op vakantie bent, hier woont, of je er doorheen rijdt - misschien op bedevaartsoord naar Compostella... Fontenay-le-Comte is de moeite waard om een beetje dieper te bekijken. Bekend als een stad van de kunst, architectuur en geschiedenis,  is het zeker een heerlijke plek om rond te dwalen.

Het Belliardplein, de vele renaissancegebouwen, de crypte onder de kerk, de herenhuizen, het vakwerkhuis van le Rue des Loges ... de markt ...

Waar je ogen ook draaien of je voeten lopen, ben je een deel van Fontenay's geschiedenis zoals de Vikingen, monniken, Romeinse heren, Napoleon & Josephine, Octave de Rochebrun, Georges Simenon en zelfs Le Tour de France (2018) vóór je.

Genieten maar!

Meer bezienswaardigheden in de omgeving - Abbaye de Maillezais en le Marais Poitevin; het bosmassief de Mervent een enorm eikenbos met dierentuin, pretpark, rotsklimmen, varen, vissen, wandelen, mountainbiken etc.

Deze route kan zwaar zijn voor ouderen, aangezien Fontenay-le-Comte vrij heuvelachtig is. Laat de Parc Baron weg. (Oudere) kinderen zullen worden vermaakt. Het is een avontuur!

Journées Patrimoine verlaagde toegangsprijzen tot het Chateau de Terre-Neuve zijn geldig op zondag (derde weekend van september. Let op: het is erg druk in dat weekend.)

Share this Post