Chateau de la Preuille St Hilaire de Loulay

Een radicale levenskeuze en een erfgoed project

15 jaar lang waren we gelukkig aan de oostkant van Parijs. Mijn man, Paul, met zijn internationale carrière voor Disney, en zelf was ik gelukkig als full-time moeder van onze vier kinderen. Het leven was goed, stabiel en elk project in huis was klaar. Onze kinderen werden tieners, Paul had te veel vliegvelden gezien en ik zelf had ook nieuwe uitdagingen nodig.

Steeds vaker hadden wij het er samen over wat voor nieuwe avonturen we nog konden gaan meemaken. Voor ons allebei was het duidelijk: we wilden een verandering in het leven. Op ons wensenlijstje stond: wonen in een zonniger gebied, dichterbij de zee, oud gebouw met karakter en een terrein met eindeloze mogelijkheden, dichtbij een grote stad en een treinstation in de buurt. Zoeken naar een speld in de hooiberg... In de lente van 2019 hebben we een roadtrip gemaakt die begon in Biarritz. Van te voren allerlei afspraken gemaakt met makelaars om huizen en terreinen te bezichtigen. Maar van wat er op papier zo mooi leek, bleek in de werkelijkheid tegen te vallen. Totdat we heel toevallig op het internet Château de la Preuille in de Vendée tegenkwamen en direct voor de laatste middag van onze roadtrip nog een afspraak maakten.

Elke bezichtiging die we langs de tocht nog deden zeiden we tegen elkaar: "maar het is geen kasteel."

En toen werd het vrijdagmiddag.... ons bezoek aan het kasteel......en wat werden wij hier allebei blij en gelukkig van. Een betoverende plek met oneindig veel mogelijkheden. Geen historisch monument, wat ons ook veel vrijheid geeft. Een uurtje van het strand, 25 minuten van Nantes, dichtbij het treinstation van Clisson en dichtbij Puy du Fou, in het zelfde thema als het kasteel....een droom!

Ons huis verkocht, Paul zijn baan opgezegd en in november 2019 zijn wij in het kasteel getrokken met onze vier kinderen. De hele winter heel erg hard gewerkt om in het voorjaar van 2020 als gîtes en chambres d'hôtes open te gaan. Natuurlijk kwam Covid-19 onverwacht maar hierdoor hebben we net ietsje meer tijd gekregen om er een nog mooiere plek van te maken. Onze nieuwste plannen zijn om te proberen dat de kasteeltuin meer openstaat voor de lokale en regionale gemeenschap terwijl de restauratie in zijn oude glorie wordt voortgezet.

Image
Sandra en Paul

Château de la Preuille is een oude feodale residentie en telt als één van de oudste kastelen in het Loire gebied. Het dateert uit de 11e eeuw en kreeg zijn huidige vorm in de 13e en 15e eeuw. De brede slotgracht die de noordelijke kant van de muren en de torens verdedigt, wijst op zijn oorsprong als vesting en geeft het een adellijke stempel. In het kasteel heeft ook nog een historische gebeurtenis plaatsgevonden. In 1832 bezocht Marie-Caroline van Bourbon, hertogin van Berry, Château de la Preuille om haar staatsgreep te plegen tegen Koning Lodewijk Filips om haar zoon Hendrik, de laatste rechtmatige Bourbon, te kronen. De staatsgreep mislukte en Marie-Caroline van Bourbon werd gearresteerd. Aan de duchesse du Berry hebben wij een kamer gewijd.

Zo wordt er op 8 augustus 2020 op het terrein van het kasteel een show met paarden, viool en harp gehouden. Er zal een Foodtruck aanwezig zijn, maar gasten kunnen ook genieten van hun eigen picknick terwijl zij kijken naar het spektakel "Melodies Equestres". Deze show wordt samen met La Grange d'Asson georganiseerd en zal hopelijk een jaarlijks terugkerend evenement zijn. Kaartjes zijn vooraf te reserveren via www.weezevent.com/melodies-equestres.

Image
Image

Daarnaast voelen wij een grote verantwoordelijkheid al het mogelijke te doen om de historie van het kasteel te bewaren.

Het oude spreekwoord zegt niet geschoten is altijd mis en dit voorbeeld willen we ook aan onze kinderen geven. Daarom zijn we een nieuw en ambitieus project gestart om de oude muur rond de slotgracht van het kasteel te restaureren. Een deel is in de loop der jaren ingestort, terwijl een ander deel snel moet worden gerenoveerd. We kunnen heel veel zelf doen, maar dit project is te groot. Natuurlijk zal de muur gerestaureerd moeten worden met oude stenen en de oorspronkelijke bouwtechnieken wat het ook heel erg duur maakt. Voor dit project werken wij samen met Dartagnans, het eerste Franse crowdfunding platform dat burgers in staat stelt om door middel van bijdragen een cultureel erfgoed te behouden.

Het crowdfunding project van Château de la Preuille is gestart op 13 juli en duurt slechts 30 dagen in het kader van Dartagnans "Chateau Challenge".

  • Elke donatie, van klein tot groot, wordt door ons beloond. Van kaas- en wijnavonden, ponyritten door de tuinen en de wijngaarden, een gratis verblijf in de Chambre d'Hôtes, tot het 8ha grote terrein op een dag voor jezelf te hebben.
  • En voor elke donatie van 20 euro of meer zullen wij je naam op een van de stenen in de muur zetten. Je zal voor altijd deel uitmaken van de toekomst van een duizendjarige geschiedenis.
  • Elk niveau van donatie staat voor het aantal stenen dat u in deze restauratie kunt sponsoren. Elke meter muur heeft ongeveer 500 oude stenen, en we hebben een totaal van 150 meter van de originele muur om terug te brengen naar zijn oude glorie.

Omdat we dit niet alleen kunnen, vragen wij hulp van vrienden en familie, lokale gemeenschappen, de Vendéese regio en hun nationale en internationale netwerk. Aangezien wij net "nieuw" zijn is ons eigen sociale netwerk nog heel erg klein.

Het delen van dit bericht wordt dan ook zeer gewaardeerd.

Als je meer wilt lezen over dit project, meer wilt weten over de beloningen die er tegenover staan of een donatie wilt doen, bezoek dan onze projectsite op Dartagnans van 15 juli - 15 augustus.

De restaurantie zal een meer-jarenplan zijn, omdat het een enorm project is.  We werken samen met een lokaal bedrijf, die de bewezen kennis in huis heeft om deze oude techniek van bouwen toe te passen. Als dit project slaagt zal er een stukje van de slotgracht droog worden gelegd om het aantal meters dat door middel van deze actie is binnengehaald te restaureren. En als we oude stenen op de bodem van de slotgracht vinden bij het droogleggen, zullen wij die zeker gaan gebruiken.

Het is een eer om op deze plek te wonen. Het is heel hard werken, en ja op sommige dingen hebben we ons verkeken. Maar elke ochtend wordt ik intens gelukkig wakker: weer een nieuwe dag vol met avonturen en uitdagingen!

Als je in de Vendee bent, kom langs, ik zorg ervoor dat de koffie of thee klaar staat!
Groetjes,
Sandra

Château de la Preuille
85600 Saint-Hilaire-de-Loulay
Tel : (0033) 06 32 84 05 22
email: info@chateau-de-la-preuille.fr
website: www.chateau-de-la-preuille.fr
Volg je ons op social media? Facebook and Instagram

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Share this Post