In de voetsporen van Georges Clemenceau

Toen Georges Clémenceau zijn geboortedorp Mouilleron-en-Pareds verliet om hem naar grote hoogtes en over de hele wereld te brengen, bleven het dorp zowel als de Vendée voor altijd in zijn hart. In dit artikel - en reisplan - bekijken we de plekjes die heel belangrijk waren voor deze zeer unieke Franse president.

Wie was Georges Clemenceau? De raadselachtige en enorm gerespecteerde Vendée-geboren Clemenceau was een controversiële figuur sterk in de journalistiek en de politiek.

Na zijn jeugd hier te hebben doorgebracht, ging hij naar Nantes waar hij een Bachelor's Degree in Letters (1858) ontving aan het Lycee. Na deze prestatie ging Clemenceau naar Parijs om medicijnen te studeren (afstuderen in 1865), waar hij een politieke activist en auteur werd.

Aan het begin van zijn carrière als senator was Clemenceau een radicale socialist in een extreem conservatieve senaat. Pas nadat hij zich in 1906 had losgemaakt van de socialistische partij, werd hij premier van Frankrijk (het equivalent van vandaag is president.) In deze positie speelde Georges Clemenceau uit de Vendée een effectieve rol in de Europese politiek.

Georges Clémenceau bleek een sterke leider te zijn die de sleutel was tot de geallieerde overwinning van 1918. Ondanks elke controverse die hem politiek isoleerden, ging hij meermaals op bezoek bij de troepen in de loopgraven. Dat hij het vertrouwen en respect van de mannen aan het front won bleek cruciaal voor de uiteindelijke triomf over Duitsland.

Ten tijde van de wapenstilstand werd hij omarmd in de straten van Parijs. De vredesconferentie [in Parijs] tussen Duitsland en de geallieerde machten om internationale politieke kwesties te regelen die overbleven na de Eerste Wereldoorlog, leidde op 28 juni 1919 tot het Verdrag van Versailles.

Route Planning en voorbereiding – Reizigers en liefhebbers van geschiedenis kunnen deze reis route gebruiken voor een dagtocht tussen de Vendéen Bocage en de Atlantische Oceaan. Het kan ook worden opgesplitst en gecombineerd met andere bezienswaardigheden, bijvoorbeeld Mouchamps en Mouilleron-St-Germain liggen relatief dicht bij elkaar (17 km in vogelvlucht). We hopen dat je geniet van deze bezienswaardigheden (wij wel hoor!) en dat je in elk hoekje een beetje meer zult leren over de Franse geschiedenis in de Vendée.

Image

Zoon van een klein dorp in de Vendée

Clémenceau (28 september 1841 - 24 november 1929) werd geboren in Mouilleron-en-Pareds (nu Mouilleron-St-Germain), zoon van Sophie Eucharie Gautreau (1817-1903) en Benjamin Clémenceau (1810-1897).

Terwijl de Vendée tijdens de Franse Revolutie een broeinest was van monarchistische sympathieën, ten tijde van Clemenceau's geboorte waren Vendéens fervente republikeinen geworden. De regio was landelijk en arm. Benjamin, de vader van Georges, was een niet-praktiserend arts, atheïst en politiek activist die leefde van de premies van zijn land en investeringen.

Met Georges en zijn broer Albert (1861-1955) deelde Benjamin de liefde voor leren, toewijding aan radicale politiek, en een afkeuring van het katholicisme.

Albert werd later een advocaat. En George werd een dappere, radicale en felle patriot met integriteit en een passie voor zijn overtuigingen die hem aan de andere kant van de geschiedenis bekendheid als "Père la Victoire" (Vader van de Overwinning) bracten door de belangrijke rol die hij speelde in het bekomen van wapenstilstand op 11 november 1918.

Georges Clemenceau was dol op zijn jeugddorp en zijn herinneringen aan rondrennen op de heuvel buiten het dorp. In een brief aan le Marechal Jean de Lattre, ook uit Mouilleron-St-Germain, stelde hij: "Je zou een van deze windmolens moeten kopen, want ze zullen allemaal verdwijnen en dat zou jammer zijn." Marechal de Lattre kocht er twee (een werd een kappelletje ter herinnering aan zijn zoon). Deze daad zorgde ook voor het behoud van de andere nog overgebleven molens in dit mooie natuurgebied.

Het geboortehuis van Clemenceau is nu een recentelijk gerenoveerd museum. Het werd officieel heropend in juni 2018 door niemand minder dan president Macron.

Open – zie website voor schema
Adres – 18 rue du Temple 
85390 Mouilleron-Saint-Germain
GPS coordinaten –  46° 40′ 31″ N, 0° 50′ 58″ O
Nabij de zien  
La maison natale du maréchal de Lattre  1 rue Plante Choux
La Colline des Moulins met 8 resterende windmolens waarvan Clemenceau vond dat zij moesten worden bewaard. Vandaag zijn de molens in verschillende staat van restauratie of ruine.  Na een turbulente rol in de geschiedenis, is de heuvel zelf nu een beschermd historisch gebied dat ook nog eens geklassificeerd werd als Natural Area of ​​Ecological, Faunistic and Floristic Interest door het Ministerie van Milieu.
De oude was vijver
Versterkte kerk
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Rebel, reiziger en expat

In Parijs werd Clémenceau een politiek activist en auteur. In 1861 richtte hij samen met gelijkgestemde vrienden een wekelijkse nieuwsbrief op onder de naam Le Travail. Op 23 februari 1862 werd hij gearresteerd omdat hij posters had geplaatst waarin om een ​​demonstratie werd gevraagd en hij werd voor 77 dagen gevangen gezet.

Hij studeerde af als doctor in de geneeskunde in 1865, en begon verschillende literaire tijdschriften waarin hij veel artikelen publiceerde tegen het keizerlijke regime van Napoleon III.

Toen keizerlijke agenten de rebellen begonnen te verslaan, verliet Georges Clémenceau Frankrijk voor de Verenigde Staten. Van 1865 tot 1869 werkte hij in New York City. Hoewel hij een medische praktijk had, was hij ook politieke journalist voor een Parijse krant. Daarnaast doceerde hij Frans in Massachusetts en paardrijden op een meisjesschool in Connecticut.

Op 23 juni 1869 trouwde Georges met Mary Eliza Plummer (1848-1922), een van zijn studenten. Ze hadden drie kinderen voordat het huwelijk in een 'vechtscheiding eindigde. Gedurende deze tijd was hij lid van Franse ballingschaporganisaties in New York, en bleef hij zich verzetten tegen het keizerlijke regime.

Clémenceau keerde terug naar Parijs na de val van het Tweede Franse Rijk. Hij had een medische praktijk in de Vendée en werd burgemeester van het 18e arrondissement van Parijs. Er volgde een lange politieke carrière met wisselend succes.

Georges was jarenlang het gezicht van het radicale Franse socialisme, een positie die hem veel vijanden opleverde. In december 1892 was er zelfs een duel met de nationalistische politicus Paul Déroulède, die Clémenceau beschuldigde van corruptie. Zes schoten werden afgevuurd, maar geen van beiden raakte gewond. Zowel in de journalistiek als in de politiek bleef hij een controversieel figuur. Op 6 april 1902 werd hij gekozen tot senator, terwijl hij als radicaal-socialist de senaat te conservatief vond.

Image

Vriendschap en romantische tuinen

Het huis dat Georges Clemenceau huurde voor vakantie in de laatste tien jaar van zijn leven is niet alleen een plaats waar hij schreef. Deze kleine boerderij is ook een van de bewijzen van de vriendschap tussen Georges Clemenceau en de beroemde impressionistische schilder Claude Monet.

Monet was in de tuinbouw de meester en inspiratie voor Clemenceau. In 1821 gaf de schilder, die naar Vendée kwam om zijn vriend te bezoeken, Clemenceau enkele ideeën voor het kweken van planten in de kale zandduinen van Saint-Vincent-sur-Jard. Het resultaat was een grillige wildernis van bloemen zoals zacht gekleurde rozen, witte irissen, dahlia's, Japanse kersenbloesems ... het landschap deed denken aan een meesterwerk van Monet.

Door correspondentie tussen de twee mannen is de tuin sinds 2006 gerestaureerd tot hoe het was toen Clemenceau hier verbleef.

Open – zie website
Tip – Picknick tuin en mogelijkheid tot voetvissen of een strand wandeling

Adres – Maison de Georges Clemenceau
Boulevard Georges Clemenceau
85520 Saint-Vincent-sur-Jard

GPS coordinaten – 46° 24′ 23″ N, 1° 32′ 51″ O 
Nabij te zien – Dolmen du Grand-Bouillac maar kleine waarschuwing, het duizenden jaren oude monument is gelegen langs een boerewegje in een veld.

Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Zij aan zij in alle rust

Georges Clemenceau stierf op 24 november 1929, op zijn achtentachtigste, thuis in Parijs. In zijn testament bepaalde hij om begraven te worden "zonder processie of ceremonie van welke aard dan ook" naast zijn vader bij Le Colombier, het kasteel waar de familie Clemenceau zich sinds het einde van de 17e eeuw had gevestigd.

Op 25 november werd Georges, president van Frankrijk, er begraven [in Mouchamps]. Geen enkele hoeveelheid gendarmes kon honderden lokale boeren ervan weerhouden op de begrafenis aanwezig te zijn.

Vader en zoon Clemenceau liggen zij aan zij begraven op een rotsachtige bergkam met uitzicht op de vallei van de rivier Le Petit Lay, onder een prachtige ceder Atlasboom, geplant in 1848 door Benjamin Clemenceau zelf.

Een kleine buvette bevindt zich nabij het kasteel. Ga er even langs voor een drankje en een praatje met de dame wiens ouders de boerderij van vader Clemenceau beheerden. Ze is een heel mooie Franse dame die al vele decennia voor de begraafplaats zorgt en geeft je graag een gloedvol verslag over het leven van Clemenceau... Waaronder het feit dat hij nogal "een versierder" was.

De bescheiden boerendochter is er nooit weggegaan en heeft door haar geboorte en rol een aantal heeft Franse presidenten ontmoet, waaronder Emanuel Macron op 13 juni 2018.

Open  Graf is altijd te bezichtigen . Parkeer nabij.
Tip – ga even bij de Buvette langs
Adres – Le Colombier, Mouchamps
GPS coordinaten –  46° 47′ 36″ N, 1° 00′ 59″ O
Nabij te zien – Mouchamps is een mooi dorpje
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Een man van grote prestaties

Georges Clemenceau was van 1871-1901 een Radicale Republikein en tussen 1901 en 1920 een Radical-Socialist Party

Door Clemenceau bereikt tijdens zijn ambtstermijnen als premier van Frankrijk, toen het hoogste bureau in Frankrijk:

  • Eerste Minister van Frankrijk van 1906 tot 1909
  • Eerste Minister van Frankrijk van 1917 tot 1920 
  • De tweetalige president van de vredesconferentie van Parijs (1919) Hij was vloeiend in zowel het Frans als het Engels.

  • Overleefde een moordaanslag op 19 februari 1919. Bij het verlaten van zijn appartement tijdens de vredesconferentie, vuurde de anarchist Émile Cottin meerdere schoten af op de auto van Clemenceau. Een kogel trof de premier tussen de ribben. Het werd nooit verwijderd omdat het te dicht bij vitale organen zat, en bleef de rest van zijn leven bij hem.
  • Verdrag van Versailles (1919)
  • In een toespraak na het verdrag moedigde hij de Franse bevolking aan zich voort te planten "Want als Frankrijk geen grote gezinnen heeft, zal het tevergeefs zijn dat je alle mooiste clausules in het verdrag opneemt, dat je alle wapens van de Duitser weghaalt. Verloren zijn omdat er geen Frans meer zal zijn ".
  • Hervormingen gericht op het reguleren van arbeidswetten In 1919 ging de 8-urige en een 6-daagse weekwet in. Een andere wet verbood werkgelegenheid in bakkerijen tussen de uren van tweeëntwintig en vier uur 's ochtends. Alleen landarbeiders werden uitgesloten van deze wetten.

  • Het stemsysteem zag ook hervormingen maar Clémenceau nam ontslag als premier zodra de eerste presidentsverkiezingen werden gehouden (hij was geen kandidaat).

De boeken Na zijn afscheid van de politiek schreef hij biografieën over de Griekse redenaar Demosthenes en de Franse schilder Claude Monet. Hij schreef ook een tweevoudig boek over filosofie, geschiedenis en wetenschap, getiteld Au Soir de la Pensee, tussen 1923 en 1927.

In de laatste maanden voor zijn dood op 24 november 1929 schreef hij de eerste versie van zijn memoires. Ze werden postuum gepubliceerd met de titel "Grandeurs et Misères d'une Victoire".

Deel dit artikel