Geprobeerd en getest: 2018 Europese Erfgoed dagen in de Vendée

ONZE beoordeling IS er! Les Journées Européennes du Patrimoine zijn geweldig! Alleen nodig waren een beetje research en planning, een volle tank benzine en onze vertrouwde GPS. Oh, en de wekker om onze gasten wakker te maken.

Wat zijn de Journées Européennes du Patrimoine of Europese Erfgoed Dagen? - Gecreëerd door het Franse Ministerie van Cultuur in 1984, zijn elk jaar het derde weekend van september alle nationale musea en historische monumenten gratis of tegen een gereduceerd tarief geopend voor het publiek. Het hele weekend lang werpen goed georganiseerde rondleidingen, geanimeerde demonstraties van oude technieken, concerten, theatervoorstellingen en meer, een speciaal licht op het Franse erfgoed.

We waren geïntrigeerd door het idee dat het publiek soms toegang krijgt tot dingen die normaal niet open zijn. Dit jaar hebben we het voor u uitgeprobeerd en getest in de Vendée. We zullen je vertellen waar we zijn geweest, wat werkte en wat niet, en ... hoeveel geld we hebben bespaard!

Routeplanning en voorbereiding - Omdat we niet zeker wisten wat we konden verwachten, hebben we onze tijd en route ruim ingepland. Om praktische redenen hebben we ook besloten om het bij de Zuid-Vendée te houden in plaats van ons over het hele gebied te wagen. We wilden echt precies zien hoeveel we konden besparen door zuinig en zorgvuldig te zijn in onze planning.

Dag 1 zou ons in de ochtend van ons huis naar Fontenay-Le-Comte brengen. Daarna waren we van plan om thuis te eten, gevolgd door onze excursie naar de abdij van Maillezais. Twee locaties, maar de laatste tot laat in de avond duren.
Totale afstand dag 1:
127 km of 2.15 uur reistijd

Dag 2 bracht  ons van ons huis naar Sigournais, dan thuis voor de lunch, vervolgens naar St Michel en l'Herm en Jard-sur-Mer. Drie locaties in totaal met een picknick aan de Atlantische Oceaan - met 's ochtends ook wat boodschappen hiervoor.
Totale afstand dag 2:
225 km of 3 uur 33 minuten reistijd

Totale afstand: 362km
Totaal gebruikte brandstof: onze auto doet ongeveer 700 km per tank, dus met de GPS bij de pinken, iets meer dan halve tank!
Normale tarief (4 mensen): € 126
Journées Patrimoine verwachte tarief: € 24
Journées Patrimoine feitelijke tarief: € ??
Onze lessen: blijf lezen om erachter te komen!

Image

De Steen der Wijzen in de Vendée

Onze eerste stop was vlakbij in Fontenay-le-Comte, waar we het Chateau de Terre-Neuve bezochten. We waren enkele van de vele bezoekers die dachten dat zaterdag 15 september ook onderdeel was van de Open Monumentendagen. Dat bleek niet het geval, maar de rondleiding door een zeer deskundige en geanimeerde gids was fantastisch. In het bijzonder vonden we het leuk dat hij veel aandacht aan een klein meisje in de groep besteedde, ervoor zorgend dat ze zich inbegrepen voelde en haar special avonturenboekje invulde. Toch zouden we de tour we dit echter op zondag hebben gepland want E9,50 per persoon is wel een groot bedrag als je dat niet had verwacht.

Het kasteel is echter prachtig. Gebouwd ca. In 1590 is het een van de best bewaarde voorbeelden van Renaissance-interieurs in Frankrijk. Ook opmerkelijk is dat het kasteel na 6 eeuwen nog steeds een privéwoning is. Er is iets heel magisch bij het horen van spelende jonge kinderen door open ramen op de tweede verdieping.

De beroemdste eigenaar was de Markies Octave de Rochebrune, die hier 492 koperen etsen maakte, waaronder ongelooflijk gedetailleerde werken van Chambord en Chenonceau. Het kasteel is ook voor altijd verbonden met Chambord, aangezien sommige stukken van het beroemde kasteel uit de handen van de revolutie werden gered en hier werden geïnstalleerd.

Open  zie website voor schema
Tip – speciale gids voor kinderen (helaas alleen in het Frans)
Adres  Château de Terre-Neuve
85200 Fontenay-le-Comte
GPS coordinates –  46.4628°N 0.8147°W
Andere bezienswaardigheden – Crypte de Notre Dame kerk, een wandeling langs de oevers van de Vendée rivier en de interessante gebouwen in de buurt van de kerk.
Park Chateau de Terre-Neuve – wandelen en picknick in de tuinen bij het kasteel
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Middeleeuwse dansstijl

Dit is niet de enige keer dat de abdij op de site wordt vermeld, maar we houden van alle culturele evenementen die hier worden gehouden. Inclusief dit weekend van het Erfgoed. Ook had onze familie de abdij nog nooit bezocht. We kwamen laat in de middag aan, vóór de start van het middeleeuwse muziekevenement dat op de binnenplaats van de abdij werd gehouden. Hierdoor konden we vrij rondlopen of gewoon in de schaduw genieten van de unieke tonen. Hierna zijn we op zoek gegaan naar eten in La Grange Aux Roseaux. waar we vreselijke service hadden en de helft van de maaltijden op het menu niet beschikbaar waren.

Later op de avond hebben we genoten van het renaissance-bal in de abdij. Een groep gekleed in kostuum uit de periode leidde de rest van ons in het leren dansen. In de Middeleeuwse stijl! Het was een fantastische demonstratie van kledij voor de verschillende klasse groepen in die tijd. Er werd gezongen en een boeiende gastheer schalde de dansstappen en de geschiedenis ervan door een (niet middeleeuwse) microfoon.  Iedereen leek zich goed te vermaken. Jammer genoeg gaf dansen en rondrennen op een grind / zandbodem veel stof, wat zwaar op de ogen, de ademhaling en de camera werkte. Er bestaat echter geen twijfel dat je zoiets eens moet ervaren! Ik kom zeker terug en dan zal het zijn om volledig aan het evenement deel te nemen!

Open  gesloten van 12 november tot 28 februari. Schema
Tip – Vele culturele evenementen het hele jaar door v.b. music, Kerst markt etc...
Address  85420 Maillezais
GPS coordinates –  46.3727° N, 0.7457° W
Nearby abbey (10km) – Nieul-sur-l'Autise
Cycling route van Maillezais tot Nieul. Info hier
Nearby Sightseeing – met een bootje de Marais-Poitevin opvaren bij de abdij. Niet nodig om toegang tot de abdj te kopen om dit te doen. Embarcadère de l'Abbaye
Nog een artikel en foto's hier
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Elegante donjon

We hadden op de tweede dag vlug ritje naar het kasteel van Sigournais, want het ligt vrij dicht bij ons thuis. Je zult merken dat ik daar geen foto's heb gemaakt. Wanneer Nikon en ik het huis verlaten, verliezen we alle besef van tijd. Er was nog veel te doen en we hadden een strak schema in de namiddag.

Uniek aan Chateau de Sigournais is dat het een kasteel is dat in de 15e eeuw werd hersteld op de fundamenten van een wel heel oude burcht (anno 1000). In zijn gerestaureerde staat is het kasteel een van de best bewaarde voorbeelden van een militaire donjon in de Vendée.

Tijdens de zomermaanden zijn er vaak interessante tentoonstellingen en het kasteel en de tuinen zijn zeker iets om te zien. Speciale aandacht wordt besteed aan de jonge bezoekers met een Knight's Challenge-spelboek.

Open - in de zomer. Zie website
Tip – Neem deel aan de rando (wandeling) met maaltijden en bezoek aan het kasteel. Hopelijk zullen ze het opnieuw organiseren in 2019. Helaas werd het dit jaar geannuleerd vanwege een gebrek aan aanmeldingen.
GPS coordinates – 46° 42′ 14″ nord, 0° 59′ 07″ ouest
Nearby sightseeingLac de Rochereau met zwemmen, vissen en wandelen
Image credits
 by GardienAncestral

Image

Private ruimtes en muziek

Deze abdij in de Vendée is absoluut een favoriet voor ondergetekende! Ik zou vandaag in het scriptorium gaan wonen als het een dak had. Gelukkig heeft het dat niet en dat maakt dit tot zo'n speciale plek. Voor deze speciale gelegenheid, het laatste weekend dit seizoen, werden vele extra's aan de tour toegevoegd zoals middeleeuwse muziekacts. En meer! Dat is de reden waarom ik zo opgetogen ben dat we het niet oversloegen, zelfs al zijn we hier al geweest en zelfs al hebben we er over geschreven in ons artikel over de mooiste abdijen!

De Abbaye Royale zoals die was, is tegenwoordig opgesplitst in twee delen. Wat vroeger de verblijfplaats van de monikken was (zie hoofdafbeelding) is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek, maar dat was het nu wel en de persoon die het nu bezit,  was behoorlijk grondig in het doorlopen van de geschiedenis ervan.

Binnen werden we niet uitgenodigd omdat het zijn privéwoning is. Maar hij legde uit dat eeuwen geleden  de 12 monniken van de abdij er woonden en waar ook de keukens zich bevonden.

Bovendien gaf de eigenaar van de abdij zelf een persoonlijke rondleiding door de woonkamer van de abt, wat nu deel uitmaakt van haar huis. De hoogte van het plafond - inderdaad het plafond zelf, is behoorlijk overweldigend. Grappig: het was zo hoog, dat de vriendelijke dame een verlengde spinnenragger gebruikte om naar de kaart te wijzen. Hier leerden we dat de abdij - die vrij groot was geweest - werd ontmanteld en veel van de huizen in het dorp werden gebouwd met de stenen.

Open – Tours met gids Schema 
Tip – tickets Touristen bureau bij de abdij. Picknick in een parkje rechtover de kerk, met middeleeuwse groetetuintje en een oude kar gevuld met bloemen waar je mooie foto's kunt nemen.
Address – Place de l'Abbaye, 85580 Saint-Michel-en-l'Herm

GPS coordinates – 46.3530° N, 1.2502° W
Nearby sightseeing – De kerk in het dorpje is ook mooi en Faute-sur-Mer, een mooi dorpje bij de zee met vele restaurantjes en winkeltjes, is ook dichtbij. 
Nog meer lezen en foto's hier
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Populaire president van Frankrijk

Vanaf de Abbaye Royale was het een makkelijke rit naar Maison de Georges Clemenceau in Saint-Vincent-sur-Jard. Wat een heerlijk huis! De longère (een boerderij op de begane grond) aan zee is de plaats waar de Franse president zijn toevlucht zocht voor de rust en om verschillende boeken te schrijven, zelfs nog voor hij uit het politieke leven achter zich liet. Het huis is prachtig ingericht en goed onderhouden. Dat hij een fascinerende man was die tot op de dag geliefd wordt, was duidelijk zichtbaar aan de lange rij mensen bij de toegangsdeur. In plaats van te wachten, hebben we eerst genoten van onze picknick in het kleine park bij de ingang.

Persoonlijk zou ik in dit huis kunnen wonen, hoewel minus de tijger in de zitkamer. Het is smaakvol ingericht en praktisch, met een leuk overdekt terras en uitzicht op de kleine baai voor het dorp. Wat deze locatie echt opmerkelijk maakt, is het bewijs van de vriendschap tussen Georges Clemenceau en de beroemde impressionistische schilder Claude Monet. Door middel van correspondentie tussen de twee mannen werd de tuin hersteld zoals het was toen Clemenceau hier verbleef. Je hoeft zelfs de ogen niet te sluiten om je in een van Monet's beroemde impressionistische schilderijen te wanen.

Open – het hele jaar. Schema website
Tip – picknick tafels en mogelijkheid tot wandelen en voetvissen

Address – Maison de Georges Clemenceau
Boulevard Georges Clemenceau
85520 Saint-Vincent-sur-Jard

GPS coordinates – 46° 24′ 23″ N, 1° 32′ 51″ O 
Nearby sightseeingDolmen du Grand-Bouillac maar het ligt langs een landbouw wegje in een boerenveld

Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Haal het beste uit de Europese erfgoed in de Vendée: wat we hebben geleerd

Er is nog steeds veel te zien en er is een gerucht dat de Journées Patrimoine 2019 zullen worden uitgebreid naar drie dagen in plaats van twee. Als het aan ons ligt, zouden we zeker aanbevelen dat Vendee Tourisme dit idee steunt!

Na ons avontuur van 2018 zijn dit de lessen die we zullen meenemen naar het weekendevenement in 2019:

  • drie locaties per dag. Op de eerste dag hadden we het park van Chateau d'Hermenault kunnen toevoegen
  • alleen picknicken - eten in een restaurant voegt te veel tijd toe en het kost geld
  • een extra batterij en een geheugenkaart voor de camera zou wel handig zijn
  • kies de duurste locaties om te bezoeken om MEER te besparen
  • heerlijk weetje, de Franse mensen profiteren ook van het evenement om lokaal te reizen. Rondleidingen en gidsen waren in het Frans, maar sommige websites bieden ook Engelstalige PDF-gidsen om te downloaden en dat zou goed zijn geweest voor onze Engelstalige familie. Soms waren ze lokaal beschikbaar, maar niet in grote aantallen. Of ze waren te koop maar dat kost ook!
  • je komt op beide dagen dezelfde mensen tegen, dus het is zelfs een goede gelegenheid om vrienden te maken en te netwerken

Journées Patrimoine toegangsprijzen actueel (4ppl): € 62, dus ongeveer halve prijs. Was het kasteel van Terre-Neuve vrij toegankelijk geweest, zou het een koopje zijn geweest voor zoveel bezienswaardigheden.
Totaal gebruikte brandstof: 3/4 tank!

Zonder twijfel  eiste het vele heen en weer rijden in slechts twee dagen zijn tol. We hadden een paar dagen rust nodig voordat we met de familie terug op pad gingen om nog meer van de Vendée te zien.

Maar we zijn erg blij dat we van het weekend het allerbeste hebben gemaakt! Onze avontuurlijke tour was erg leuk en een groot succes.

Share this Post