8 Top Kastelen in de Loire Vallei

Achter de weelde van de kastelen van de Loire-vallei schuilt een diepgewortelde geschiedenis van vetes, en vakmanschap. We hebben een lijst van de Loire kastelen die u tijdens uw vakantie in de Vendée moet zien.

Waarom zijn er zoveel kastelen in dit Franse gebied? Wat maakt de Loire-vallei zo bijzonder? - Het antwoord is niet eenvoudig en overspant vele eeuwen. In een poging tot beknoptheid hebben wij samengevat in drie belangrijke redenen waarom de Loire-vallei een gebied met zo'n grote natuurlijke en culturele rijkdom is.

1. De Loire en zijn zijrivieren maken een soort van natuurlijke barrière tussen het koudere klimaat van Noord-Frankrijk en het warmere klimaat in het zuiden. De aanwezigheid van de rivieren zorgt ervoor dat het gebied een paar graden warmer is, en zorgt ook voor irrigatie. Er zijn aanwijzingen van nederzettingen uit het Stenen Tijdperk. Verschillende grondsoorten zorgen voor een gevarieerde tuinbouw, van asperges en artisjokken tot productieve wijngaarden. Ten slotte zorgden de bossen voor een enorm jachtgebied.

2. Een turbulente geschiedenis van oorlogen in de regio voedt de reden voor de kastelen verder. Tussen de 10e en de 12e eeuw werd het territorium betwist door Heren en Graven die feodale kastelen en forten bouwden. Het Romeinse Rijk was gevallen, maar een hiërarchie van religieuze figuren bleef de bevolking verenigen tegen indringers. Laten we niet vergeten dat het culturele erfgoed ook de aanwezigheid van vele abdijen, priors en enorme kerken omvat, een bewijs van de invloed van het Christendom in de regio.

Er was een periode waarin de kastelen, die aan het begin van de Middeleeuwen waren gebouwd, werden verlaten. Maar de Honderdjarige Oorlog (1337 - 1453) bracht verandering. Vijf generaties lang vochten de heersers van het Engelse Koninkrijk Engeland (Huis van Plantagenet) tegen het Franse Huis van Valois over het recht om te regeren van het Franse Koninkrijk – het grootste aan deze kant van Europa. Overwinningen en nederlagen waren er voor beide ‘huizen’, maar toen Parijs viel ten voordele van de Anglo-zijde, zocht de zoon van de koning zijn toevlucht in de Loire-vallei. Langzaam verschoof de macht van de Fransen naar dit gebied. Zo werd de Loire-vallei een veilige thuishaven van de koningen. Het is hun aanwezigheid die de enorme uitbreiding van kastelen markeerde want de Koningen werden gevolgd door hun loyale nobele heren, de adel, die de verwaarloosde bouwwerken uit vervlogen eeuwen kochten en redden, of nieuwe bouwden. Dit viel samen met het begin van de Renaissanceperiode waarin de relatie tussen Frankrijk en Italië (culminerend in het huwelijk van Hendrik II met de beroemde Catherine de Medici) de deur opende voor de architecturale invloeden die we vandaag de dag nog steeds in de Loire-vallei kunnen bewonderen. Op het eerste gezicht werd de regio bezaaid met "plezierpaleizen" terwijl de kastelen eigenlijk strategisch waren gelegen ten behoeve van de oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Interessant is dat, terwijl de koning en zijn gevolg constant van kasteel naar kasteel reisden, een kamer altijd klaar was voor een mogelijk koninklijk bezoek. Deze zijn nog steeds aanwezig, b.v. bij Chateau d'Ussé en Chateau de Brissac.

3. De reden dat zoveel kastelen de vernietigende tijd van de Franse Revolutie hebben overleefd, is simpelweg omdat ze in private handen van de adel waren. Sommige adellijke families waren eigenlijk wel populair en werden gerespecteerd door de gewone mensen. De inboedel van menig kasteel, zoals Chambord, werd gered door te worden verkocht of naar andere adelijke huizen te worden weggesmokkeld om ze te beschermen. Een goed voorbeeld hiervan is het Chateau du Terre-Neuve in de Vendée, waar verschillende stukken die uit Chateau de Chambord zijn gered nog steeds veilig zijn.

Van de feodale kastelen, tot de Renaissance, en het tijdperk van de Verlichting (of the Eeuw van de Rede), bouwden Heren, Koningen en mensen van adel de indrukwekkende bouwwerken aan de oevers van de Loire en zijn zijrivieren. Zo kwamen bouwers, architecten, kunstenaars en landschapsarchitecten zoals de beroemde André Le Nôtre (Versailles) naar de regio om te werken. De kastelen van de Loire-vallei zijn soms verbijsterend vanwege hun ingenieurschap, hun weelde en wat ze moeten hebben gekost ... maar ze zijn allemaal een ongelooflijk bewijs van de verbeelding en artistieke bijdragen van hun bouwers. Dat is nu net het geschenk dat ze ons hebben nagelaten om te kunnen bewonderen, zoveel eeuwen later.

Routeplanning en voorbereiding - BELANGRIJK: bekijk de websites van uw chateau voordat u vertrekt

Budget: reken op € 10 - € 15 per kasteel per persoon. Het is mogelijk om een multi-pass te kopen bij de tourisme kantoren van de Loire-vallei, bijvoorbeeld in Tours. Jongeren onder de 18 hebben misschien gratis toegang of een gereduceerd tarief. Tip: audiotours verhogen de toegangsprijs met ong. €3! Soms worden deze gereinigd, maar soms ook niet. Denk aan het griepseizoen!

Een manier om geld te besparen en om echt van het kasteelterrein te genieten, is door het vermijden van lokale restaurants. Neem een mooie picknick mee.

Tol: de route van de Vendee naar enkele van de kastelen, bijvoorbeeld Saumur or Breze, kan je nemen door het platteland. Enkele van de beroemdste kastelen, zoals Chambord, zijn bereikbaar vanaf de A10, een autoroute met tol. (Ongeveer € 13,60 of € 6,80 per enkele reis)

Parkeren: de prijs wordt meestal op de websites vermeld. Chambord is vb niet gratis, andere dan weer wel

Reistijd: de kans is groot dat u een paar uur in de auto zit, soms drie. Laat het je niet afschrikken, ook al ben je de enige bestuurder. De kastelen zijn elk moment van het glooiende landschap waard. En je kunt altijd een spelletje chateau-spotten spelen! Met de auto is wel de beste manier voor budget- en tijdbeheer.

Tijdbeheer: om het meeste van de dag te maken, overweeg twee of drie kastelen te zien, bijvoorbeeld het is mogelijk om Chambord en Chenonceau in één dag te zien. Toegegeven, het is een erg lange dag, maar je zult van elke seconde genieten.

Wijn proeven: Naast de kastelen, is het Loiredal beroemd om zijn prachtige wijnstreek. Vergeet niet om het rustig aan te doen als je besluit langs de route te gaan wijnproeven. Het aanstellen van een of twee BOBs is geen slecht idee!

Alternatief vervoer: neem de trein naar Tours en boek een dag-tour. Alles is mogelijk. U kunt zelfs een scooter of fiets huren!

Image

Het kasteel van Doornroosje ... waarin -AMAAI! -honden zijn toegelaten

Château d'Ussé past perfect in onze samenvatting waarom er zoveel kastelen in de Loire-vallei zijn. Het begon zijn leven als een versterkt kasteel in de 11e eeuw, werd verkocht en herbouwd in de 15e eeuw. In de 16e eeuw werd de mooie kapel (renaissanceperiode) eraan toegevoegd. Het kasteel dat je vandaag ziet, is 16-17e eeuw. De terrastuinen zijn ontworpen door André Le Nôtre.

Tegenwoordig is het kasteel eigendom van Casimir de Blacas d 'Aulps, de 7de hertog van Blacas, die hier met zijn gezin woont. Hoewel de helft van het kasteel privé is, is er veel te zien. Het interieur heeft prachtige vloeren en plafonds. Er zijn enorme Vlaamse wandtapijten en er is ook een koningslaapkamer. Ongewoon kunt u de zolders met de kinderkamers zien en waar zij hun opleiding hebben ontvangen.

Er wordt gezegd dat Château d'Ussé en zijn romantische architectuur de inspiratie was voor Doornroosje. Het sprookje is afgebeeld in het kasteel maar verwacht nu ook geen Disney! Het kasteel zelf is goed onderhouden, maar de Doornroosje-installatie is wel aan vernieuwing toe.

Plan uw bezoek  Website
Ouderen en gehandicapten trappen maar toegankelijk
Kinderen schattenjacht & Doornroosje
Adres  Château d 'Ussé
37420 Rigny-Ussé
GPS-coördinaten 47 ° 14'59 "N 0 ° 17'28" E
Combineer met Chateau de Villandry (20 km). Ook dichtbij is de stad Chinon, met zijn middeleeuwse versterkte kasteel.
Parkeren  gratis
Eten picknickplaatsen, snackbar tegenover het kasteel, een restaurant in het kleine dorpje.
Wijn proeven 14e-eeuwse grotten kunnen worden bekeken, maar er is geen proeverij op het terrain. Er zijn er wel veel in de buurt!
Images – by webservices.dramatis

Image
Image

Château de Brissac en zijn moedige erfgoed

Château de Brissac werd het hoogste kasteel van Frankrijk aan het begin van de 17e eeuw, maar begon zijn leven als een versterkt kasteel in de 11e eeuw. De ondergrondse doorgangen zijn te bekijken aan het einde van de rondleiding. Het kasteel zag ook nog een herbouw in de 15e eeuw. De gevel toont een unieke mix van reconstructies, met de 17de-eeuwse barokke stijl geflankeerd door middeleeuwse torens.

Het kasteel is sinds 1502 in bezit van de familie Brissac (Franse adel). Het gezin neemt haar erfgoed en de restauratie zeer serieus. Bij binnenkomst voor de rondleiding, is het meteen duidelijk dat het kasteel hun huis en thuis is.

Van de 7 verdiepingen (204 kamers) zijn er slechts 4 open voor bezoekers, maar wat u zult zien, biedt topkunst en vakmanschap. Echt opmerkelijk zijn de handgemaakte plafonds, die aan het eind van de 19e eeuw werden gerestaureerd, het onlangs gerenoveerde theater (nog steeds gebruikt), de ondergrondse tunnel en wijnkelders en de werkelijk opmerkelijke slaapkamer van koning Lodewijk XIII (vader van Lodewijk XIV) die in 1620 het kasteel bezocht.

De middeleeuwse keuken, toegankelijk via de shop, is ook prachtig bewaard gebleven. Maak een wandeling in de mooie tuin met zijn eeuwenoude bomen!

Plan uw bezoek  Website
Ouderen en gehandicapten lift in het kasteel
Kinderen schattenjacht & evenementen
Adres – Château de Brissac
49320 Brissac en Val de Loire
GPS-coördinaten 47 ° 21'11 "N 0 ° 26'59" W
Combineer met Chateau d'Angers (20km)
Parkeren  gratis in het dorp
Eten – tearoom in het kasteel en een paar leuke restaurants in de buurt
Wijn proeven Anjou en rode wijn van het kasteel, ook beschikbaar voor aankoop in de shop
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Château de Villandry, de laatste van de renaissance-kastelen

De 14e-eeuwse burcht waar Koning Filips II van Frankrijk beroemde Richard I van Engeland ontmoette om vrede te bespreken, is prachtig bewaard gebleven. Het huidige kasteel werd errond gebouwd in de 16e eeuw door de toenmalige eigenaar, Jean Le Breton.

De familie Le Breton bezat het kasteel meer dan twee eeuwen, maar het werd na lange tijd een slachtoffer van de Franse revolutie. Na zijn inbeslagname, kocht Napoleon het voor zijn broer. In het begin van de 20e eeuw werd het kasteel gekocht door Joachim Carvello, een Spaanse arts, en Ann Coleman, een erfgename uit Lebanon, Pennsylvania. Ze woonden hier met hun vier kinderen en herstelden de gevel en tuinen van het kasteel tot hun Renaissance-pracht. Het kasteel is nu eigendom van hun achterkleinzoon Enrique Carvello.

De ster van de show is - natuurlijk - de tuin die door een team van 14 mensen wordt onderhouden. De geometrische patronen en zijn te bewonderen vanuit elk venster. Bij het zien van het plafond in de oosterse kamer zou je wel op de vloer willen gaan liggen, want het is verbluffend mooi!

Deze culturele erfgoedsite is uitzonderlijk in de Loire-vallei. De meubels glanzen, de vloeren zijn geboend, er is geen stofje of spinnenrag te zien. En de pracht van de tuinen wordt binnengebracht met de magische geur van verse bloemen in elke kamer.

Château de Villandry levert het beste van historische tuinbouw, architectuur en kunst. De 17e-eeuwse Spaanse kunstcollectie van Joachim en Ann is er te bekijken, evenals een tentoonstelling van moderne kunst op de zolders van het kasteel.

Plan uw bezoek – Website
Ouderen trappen, maar mogelijk om de begane grond te verkennen met een film van de rest
Gehandicapten en blinden  ze hebben aan alles gedacht! zie website
Kinderen  oké, vooral de tuinen bieden een interessante leerervaring voor jonge kinderen
Adres  Château de Villandry
37510 VILLANDRY
GPS-coördinaten  00 ° 30'29 "E47 ° 20'21 "N
Combineer met  Chenonceau (A85, 30 minuten)
Parkeren  gratis
Eten  openlucht snacks, restaurant ter plaatse, en ook restaurants in het dorp aan de rand van het kasteel (op loopafstand)
Wijnproeverij  nee
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Château de Brézé, onze TOP-favoriet

Château de Brézé was, tot nu toe, voor ons het meest verrassend (we zijn altijd klaar voor nog grotere verrassingen!) Voor de mensen die van avontuur in een historisch kader houden, is dit een top-ervaring voor de hele familie. Net zoals de Vendée trouwens!

Laten we ons door de meest interessante delen van het kasteel hasten: de kamers van de butler en zijn dienaren (top want dat zie je bijna nooit), de slaapkamer van de bisschop, de hand-gekerfde neogotische houten panelen en meubels in de eetkamer ... het kasteel toont zijn geschiedenis door de eeuwen heen van de 11e eeuw tot de 19e eeuw, en daaropvolgende restauraties.

De familie die het kasteel bezit, was van 1701 tot 1830 de Grootmeester van de Ceremonie voor de koningen van Frankrijk. Meer dan een eeuw later werd het kasteel in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet. Oh, konden de kasseien in de middeleeuwse ophaalbrug maar praten!

Maar laten we van de ophaalbrug een duik nemen naar de diepste droge gracht in Europa want onder het in renaissancestijl opgetrokken kasteel van Brézé, ligt het oorspronkelijke kasteel, 12e-eeuwse trogloditische woningen letterlijk uitgehouwen uit de rotsen, samen goed voor meer dan 1 km van verkenning in diepe ondergrondse kamers, de oude keuken en wijnpersruimtes, en meer. Een bezoek aan dit kasteel zal je avontuurlijke geest (en die van je kinderen) geweldig kunnen bekoren.

Absoluut niet te missen!

Plan uw bezoek – Website
Ouderen – Waarschuwingsborden geplaatst voor mensen met hart / mobiliteitsproblemen. Niet ideaal voor mensen die lijden aan ernstige claustrofobie.
Kinderen   geweldig! Neem een ​​fakkel mee om een ​​licht te schijnen op alle verborgen hoekjes
Adres  – 
Château de Brézé
49260 Brézé
GPS-coördinaten   47 ° 10'28 "N 0 ° 03'27" W
Combineer met   Chateau de Saumur
Parkeren   gratis
Eten  – 
(troglodiet) restaurants op ongeveer 8 km afstand
Wijnproeverij  – ja (gesloten op maandag en dinsdag), er is een 30 ha wijngaard
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Chambord, meest verbluffende architectuur en ingenieurschap

Er is geen ziel die het er niet mee eens kan zijn dat Chambord het mooiste kasteel van de Loire-vallei is. De hoofdafbeelding is misschien niet de beste foto, maar getuigd onze allereerste blik op het kasteel in 2008. We zijn sindsdien teruggeweest, niet verrassend, want het kasteel laat een blijvende indruk achter en het zou ons niet verbazen mocht dit voor u ook het geval zijn.

Chambord is iets wat je gewoonweg niet mag missen! We dagen je zelfs uit om op het eerste gezicht geen luide WOW uit te roepen.

Het kasteel werd geconceptualiseerd door Koning Francois I als een symbool van macht. Het werd gebouwd rondom de beroemde dubbele helixtrap van waaruit elke verdieping toegankelijk is. Maar het was koning Lodewijk XIV die de bouw voltooide, en de aanzienlijke stallen toevoegde. De tuinen zijn het huidige restauratieproject, waardoor Chambord een nog opmerkelijker monument van de Renaissance zal worden. Om de meubels voor de Revolutie veilig te stellen, werd veel van het kasteel door ware helden op een drafje ontmanteld en weggebracht. De kunst- en meubelcollectie die er wel tentoongesteld wordt is opmerkelijk, maar het huis zelf is de echte schat.

Trakteer uzelf en uw gezin op een magisch dagje Chambord. Dromers, avonturiers, wandelaars, geschiedeniskenners, wiskundigen, fotografie-fanaten, en kasteelliefhebbers zullen het hier helemaal naar hun zin hebben.

Plan uw bezoek – Behalve kerst en nieuwjaar website
Ouderen, gehandicapten – 
aan alles is gedacht en verstrekt van rolstoelen tot elektrische wagens. Geleidehonden toegestaan.
Kinderen – geweldig!
Adres – Chateau, 41250 Chambord
G
PS-coördinaten 47.664723, 1.523442
Te combineren metChateau de Chenonceau OF BLOIS - dat zou ook op deze lijst moeten staan!
Tijdsbeheer – Tickets online voor tijdbeheer
Restaurants – picknickplaatsen, en restaurants voor elke smaak en budget. Ook pannenkoeken en ijsjes!
Parkeren – NIET GRATIS
Wijn proeven – ja, Maison des vins de Chambord en nog veel meer buiten het domein. Raadpleeg Google.
Images
 – by webservices.dramatis

Image
Image
Image

2de Meest propulaire kasteel in Frankrijk

Het kasteel zoals we het vandaag kunnen bewonderen werd in de 16e eeuw gebouwd, met het grootste gedeelte tussen 1514-1522 op de fundamenten van een oude molen die deel uitmaakte van het 15e-eeuwse kasteel dat hier stond. Er is reeds sprake van een oudere structuur in de 11e eeuw. De brug over de rivier werd gebouwd (1556-1559) door architect Philibert de l'Orme, en de galerij op de brug (1570-1576) door architect Jean Bullant.

Het huis van Catherine de Medici is vele malen van eigenaar veranderd en het is aangepast sinds ze er woonde. Maar het kasteel is beroemd omdat het in zijn geschiedenis bijna volledig door vrouwen werd  ingericht, beschermd, en bewaard. De laatste koning die bezocht was Lodewijk XIV in 1650. Louise Dupin, een vrouw met beroemde salons in het tijdperk van de Verlichting, redde van vernietiging tijdens de revolutie. In meer recente periodes werd de galerij tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als ziekenhuis. Het huis werd bezet door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en gebombardeerd door de geallieerden in juni 1944, waardoor de kapel werd verwoest.

Chenonceau werd in 1840 als historisch monument geclassificeerd, maar het is sinds 1913 in handen van de familie Menier (voorheen chocolatier), die instaat voor de restauratie en het behoud ervan.

Plan uw bezoek – Behalve kerst en nieuwjaar website
Ouderen, gehandicapten –lopen van parkeerplaats naar kasteel; rolstoelen gratis beschikbaar. Toegang tot het chateau begane grond (met film van de rest). Geleidehonden toegestaan. Kleine honden OK in het huis, maar moeten worden gedragen. Honden worden algemeen aanvaard aan de leiband.

Kinderen – er is een doolhof!
Adres – Château de Chenonceau
37150 Chenonceau
GPS-coördinaten – 47.3249 N 1.07029 E
Te combineren met – Chambord, let wel tijdsbeheer!
Restaurants – restaurant in de oude paardenstallen van het kasteel
Parkeren gratis
Wijn proeven – nee, maar je bent in het Sancerre-gebied!
Images – by Alonso de Mendoza, Yvan Nastes, Krzysztof Golik

Image
Image
Image
Image

Het Kasteel van Saumur, mooie collecties

Dit kasteel begon zijn leven als een versterkte burcht in de 10e eeuw. Het werd gebouwen door de graaf van Blois ter verdediging van het gebied tegen Normandische invasies. In 1026 kwam het in handen van de graaf van Anjou en zijn Plantagenet erfgenamen. Het kasteel werd later herbouwd door Hendrik II van Engeland, in de 12e eeuw. Maar het veranderde opnieuw van eigenaar en werd uiteindelijk een Frans koninklijk kasteel dat voornamelijk werd gebruikt voor militaire doeleinden.

In 1621 werd het kasteel een legerkazerne en na nog eens twee eeuwen maakte Napoleon er een staatsgevangenis van. In 1862 werd het kasteel een historisch monument en wordt sindsdien gerestaureerd.

We vonden de grote tentoonstellingen van keramiek (een van de mooiste aardewerkverzamelingen in Frankrijk), wandtapijten, beeldjes enz. hier echt opmerkelijk, en dat is de reden waarom dit kasteel onze lijst heeft behaald! Een abdij is er ook om te bezoeken.

Plan uw bezoek – website
Ouderen, gehandicapten –huisdieren niet toegestaan. Veel trappen.

Kinderen – Workshops en zoektocht (zie website voor schema)
Adres – Château de Saumur
49400 Saumur
GPS-coördinaten – 47 ° 15'22 "N 0 ° 04'21" W
Te combineren metChâteau de Brézé
Parkeren – gratis
Restaurants – 
restaurant en picknick
Wijn proeven –ja, kelders en wijntour vanuit de kasteelparking
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Chateau d'Angers

Bijzonder aan dit fort is zijn grootte, de 17 torens en de bouwstijl van zwarte en witte stenen. Aan de buitenkant ziet het eruit als een waar fort en aan de binnenkant is er een mix van middeleeuwse en renaissance-architectuur. Er is een wijngaard bovenop de wallen van het kasteel en de kapel toont vervaagde, maar prachtige muurschilderingen. Maar slechts een deel van het kasteel is open voor het publiek, het grootste deel van het bezoek is buiten.

We hielden van de archeologische graaflocatie waar 3 begraafplaatsen werden gevonden, evenals een ondergrondse kapel. Beide locaties kunnen worden bekeken vanuit het paviljoen waar het schitterende Wandtapijt van de Apocalypse wordt tentoongesteld.

Dit laatste is waarom dit kasteel op onze lijst staat. De wandtapijten waren oorspronkelijk in 6 delen van 24meter breed bij 6,1meter hoog, in 90 verschillende scènes. Alles wordt in het werk gesteld om de nog resterende 71 ervan in een temperatuur gecontroleerde omgeving te bewaren. De wandtapijten werden in opdracht van Louis I, de hertog van Anjou, geproduceerd tussen 1377 en 1382.

Ergens hopen wij dat de mensen die dit hebben gemaakt weten dat hun werk 600 jaar later nog elke dag wordt bewonderd. Is dat iets waar zij aan dachten? Denkt u? Of wilden zij alleen Louis I gelukkig maken?

Plan uw bezoek – website
Ouderen, gehandicapten –gedeeltelijk en hulphonden zijn welkom

Kinderen – gratis toegang tot 26 jaar
Adres – Château d'Angers
2, promenade du Bout du Monde
GPS-coördinaten 47.4700 -0.5600
Te combineren met – Château de Brissac
Parkeren – in de stad (gratis) maar minimaal rijden in de stad met parkeren bij het station. Vanaf daar is het een gemakkelijke wandeling naar het kasteel.
Restaurants –op het kasteel of in de stad
Tickets – Er is ook een speciale aanbieding om Château d'Angers en Château d'Azay-le-Rideau samen te bezoeken met een gereduceerd tarief
Wijn proeven –
nee

Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image

Optimaal profiteren van de kastelen van de Loire-vallei tijdens je verblijf in de Vendée. Let's GO!

De Loire-vallei, met zijn brede rivier en vele zijrivieren, heeft een omvang van ongeveer 800 vierkante kilometer. Het centrale deel van dit uitgestrekte gebied, van Chalonnes-sur-Loire tot Sully-sur-Loire, werd anno 2000 een UNESCO-werelderfgoed. De enorme schat aan culturele rijkdom ligt in een prachtig vruchtbaar landschap, en in de wieg van de Franse geschiedenis. Van de 300 kastelen zijn er 100 open voor het publiek, en 42 bevinden zich binnen de UNESCO-site. Dit is geweldig nieuws! Kasteelhoppen naar de Loire-vallei in een eenvoudige dagtocht vanuit de Vendée is een top activiteit voor bewoners en voor toeristen. Als een lollypop onder onze toch al favoriete snoepjes!

Share this Post