Elk nadeel heeft zijn voordeel bij Au Passage du Gois

Toen we vroegen een titel of tag line te zoeken voor hun blog post, vertelde Martine dat ze het motto van voetballer Johan Cruyff gepast vond om hun bijna 2 maanden van lockdown te omschrijven. Zij vond een evenwicht in routine,
in de zonneschijn en in de humor van de lockdown baard van haar man Hemko.

Het gebeurt niet vaak, maar voor het eerst sinds lange tijd was er iets wat je niet kon vinden op Google. Wat is een COVID-19 confinement in Frankrijk, hoe verloopt het en wanneer is het over?

We dachten… dan verzinnen we daar zelf maar een antwoord op.

We hebben om tafel gezeten en een soort plan van aanpak gemaakt. We zeiden tegen elkaar: we gaan niet uitslapen, maar staan onze gewone tijd op en gaan aan het werk, want dan gaat de tijd sneller. Elke dag de hele dag muziek aan om vrolijk te blijven. We proberen ook zoveel mogelijk in contact te blijven met familie en vrienden in Nederland en Frankrijk. We lezen het nieuws en de overheidswebsites op internet en sociale media, maar we moeten een “information overload” beperken.

De eerste berichten over het virus waren tenslotte niet erg opbeurend of positief. In Wuhan (China) was er een hele strenge lock down, we hoorden aangrijpende verhalen uit Italië en ook over de diefstal van grote hoeveelheden maskers in Franse ziekenhuizen. Dat beloofd wat, dachten wij.

Image
Hemko, mijn man, besloot toen zich niet meer te scheren, want hij zou voorlopig toch weinig mensen zien dacht hij zo.

Het begin van de confinement gaf aanvankelijk een wat verontrustend gevoel, maar langzaam zakte dit weg en ontstond er een soort van rust, een nieuw ritme.

Het leven van alle dag nam over. Met een B&B en vakantiehuizen (Au Passage du Gois) is er in het voorjaar altijd veel te doen. Bomen snoeien, onkruid weghalen, schoonmaken, verven, houten tuinmeubelen in de olie zetten, zwembad legen en schoonmaken. Weken lang was het stralend mooi weer. Dat kwam ons goed uit en hield ons in een goed humeur.

Trouwens, de natuur trok zich helemaal niets aan van alles wat er in de wereld aan de gang is. Asperges kwamen naar boven, vogels legden gewoon hun ei, bloemen kwamen als altijd mooi in bloei en het leek alsof er niets aan de hand was… tot je de wekelijkse boodschappen ging doen en weer andere mensen zag met mondkapjes op, rijen bij de bakker met keurig een anderhalve meter tussen elke persoon, en hier en daar lege schappen in de supermarkt.

Op 17 maart, de eerste dag van de lock down waren we ’s morgens nog vol, maar al onze gasten vertrokken in grote haast. Een heel gekke gewaarwording om alleen thuis te zijn, want er zijn gewoonlijk het hele jaar door gasten bij ons. Onze planning was aanvankelijk goed gevuld tot eind juni, maar na elke toespraak van de Franse president of de Nederlandse premier of een artikel over Frankrijk in de Nederlandse pers of na een update op onze Facebook pagina kwamen er berichtjes vol vragen over reserveringen.

Nu is onze planning vrijwel geheel leeg tot eind juni, maar we zijn erg blij zoveel terugkerende gasten te hebben, want per saldo zijn er maar 2 echte annuleringen. Alle andere reserveringen zijn doorgeschoven naar later in de zomer, 2021 of 2022. Door de goede informatievoorziening van de Franse overheid was er vrijwel vanaf het begin duidelijkheid rond onze sociale lasten, financiële steun, belastingen etc We zijn dankbaar voor de hulp.

We werden ook steeds zelfvoorzienender. De postkantoren waren gesloten, maar we ontdekten dat je ook gewoon postzegels online kon printen. We kochten zaad in de supermarkt en zaaiden zelf tomaten, komkommers en courgettes.

Hemko was gelukkig net nog naar de kapper geweest, maar zijn lock downbaard groeide met het verstrijken van de tijd wel wat wild. Hij bestelde een setje om zijn baard te trimmen en ik knipte voor het eerst in mijn leven een snor.

Image
Het is heel grappig te zien hoe snel je je aanpast aan een nieuwe situatie, hoe snel jouw gewoontes veranderen en hoe snel je nieuwe dingen leert.
Image

Intussen schrijven we een extra pagina voor onze website, om te vertellen wat wij doen qua schoonmaak en dergelijke, zodat  we toekomstige gasten kunnen verzekeren dat ze een zorgeloze vakantie bij ons kunnen hebben. We willen zelfs, voor wie dat liever heeft, een contactloos verblijf voorstellen, waarbij we alles klaar maken met de sleutel in de deur, toeristische informatie op tafel en verder alleen via de telefoon contact, ook al wonen we naast elkaar.

We hebben onze regio, de Vendée, opnieuw en met andere ogen bekeken en geconcludeerd dat er veel te doen en te zien is, zonder dat je veel mensen hoeft te ontmoeten. Ook hiervan zijn we een overzicht aan het maken.

We gaan ervan uit dat iedereen behoorlijk verlangt om te reizen en te genieten van vakantie. Wij zelf hebben ons nog nooit zo verheugd op de komst van onze gasten! Alles is super schoon en zowel binnen als buiten weer mooi in de verf gezet. De tuin ligt er picobello bij en er zijn nog een aantal grote klussen aangepakt, omdat we toch niemand konden storen.

Zo blijkt maar weer; elk nadeel heeft zijn voordeel.

Respectvol ingediend,
Martine

Bed & Breakfast - Gites Au Passage du Gois is located in Beauvoir-sur-Mer 85230 op slechts 800 meter van de Atlantische oceaan. Open het hele jaar door. Het is er heerlijk en veilig fietsen, wandelen langs de kust. Pornic, St Gilles en het eiland Noirmoutier zijn dichtbij. Van mei tot september wekelijks een leuke activiteit met de gasten om de regio te ontdekken (kosteloos/vrijwillig vb garnalenvissen, een bezoek aan Port du Bec wanneer de oesterboeren terugkomen, of een bezoek aan een zoutpan.) Nederlands, Engels, Frans en Duits gesproken.  

Image
Image

Share this Post