Vouvant, Schildersdorp in de Vendée

In de armen van de Mère, aan de rand van een enorm eikenbos, ligt een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Vouvant-waar de met bloemen gevulde smalle straatjes smeken om een luie wandeling in bewondering voor de oude architectuur-lijkt te zijn gekust door de zachte lippen van de geschiedenis en liefdevol verzorgd door feeën. Een mooie rit via het platteland zuid-oostelijk Vendée wijst al snel in die richting. Grijp de uitdaging met beide handen en je zal snel begrijpen waarom Vouvant liefdevol wordt aangeduid als het schildersdorp.

Introductie –

Vouvant kende volgens de legende een enigszins mystiek begin. Volgens het verhaal werd het oorspronkelijke kasteel in één nacht door de sprookjesachtige Mélusine gebouwd als geschenk aan het dorp.

Van dit kasteel is alleen de donjon overgebleven die de skyline nog altijd domineert. Het wordt treffend de Mélusinetoren genoemd en slechts een korte klim naar de top biedt een prachtig uitzicht op het dorp, geschilderd tegen een achtergrond van het Mervent-Vouvant bos, en op het spectaculaire landschap van het Vendéese platteland.

De straten zijn rijkelijk gevuld met bloemen, ofwel netjes geplaatst in bloempotten, ofwel charmant groeiend uit een scheur in de stoep, misschien wel gezaaid door de fee Mélusine zelf.

Kleurrijke luiken tegen eeuwenoude gevels geven het gevoel ergens middeleeuws te zijn geland, maar toch zacht en romantisch, alsof het dorp je uitnodigt tot een wandeling door het ene smalle steegje en het andere; alsof er telkens nog een charmant hoekje te ontdekken is.

Vouvant, dat al duizend jaar een ongelooflijk rijke geschiedenis kent, beschikt nog steeds over indrukwekkende vestingmuren, oude bruggen, middeleeuwse tuinen, een lavoir (gemeenschappelijk wasbekken) en een van de oorspronkelijke poorten.

Onder de vele dorpjes in Frankrijk die tot de verbeelding van het middeleeuwse leven spreken, speelt Vouvant zeker mee.

De kerk uit de 11e eeuw waaromheen het huizencomplex ontstond, is een soort romaans wonder. Het ingewikkelde snijwerk van het portaal vraagt om een nadere bestudering en vergt een echte waardering voor de kunst van vervlogen ambachten.

Het dorp is een geschenk voor de archeologie en het patrimonium. Het belang voor het erfgoed van de Vendée wordt vandaag de dag nog steeds gevierd. Laten we u dus zonder meer meenemen voor een wandeling langs enkele hoogtepunten in een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Een beetje geschiedenis –

Aan het begin van de 11e eeuw werd de graaf van Poitiers en de hertog van Aquitanië, Willem de Grote, zich bewust van de mooie rotsachtige bergkammen aan drie kanten door een rivier omgeven en vond het een uitstekend strategisch punt tegen de invasie van de Noormannen.

Samen met de abt Théodelin de Maillezais, de autoriteitsfiguur van de nabijgelegen gigantische abdij, gaf hij opdracht tot de bouw van een kerk, een klooster en een machtige versterkte burcht (hoewel het allereerste bouwwerk waarschijnlijk van hout was gemaakt) boven op de bergrichel.

Hierdoor kon hij het gebied van Bas-Poitou en het grote bos aan de andere kant van de rivier Mère stevig in de hand houden. Het was een versterking van de noordwestelijke grens van Aquitaine.

De naam Vouvant blijkt een eerste vermelding te krijgen in een akte van Willem de Grote zelf ergens rond de tijd van zijn huwelijk met Agnes van Bourgondië anno 1019, een goed opgeleide Vrouwe die later na de dood van haar man namens hun zoon Willem VII het gebied regeerde  na de verovering van het gebied op Willem VI (erfgenaam van het eerste huwelijk van Willem de Grote).

Uit deze akte, die in de verleden tijd is geschreven, kan worden opgemaakt dat zowel het eerste kasteel als de kerk van Vouvant toen al aanwezig waren en dat er een veel grotere vesting rond Vouvant in de maak was. Deze originele akte, een schenkingsakte waarbij de kerk aan de abdij van Maillezais wordt geschonken, was aanwezig in het archief van Maillezais.

Tegen het einde van de 12de eeuw werd Vouvant overgedragen aan het Huis van Lusignan. In 1241 volgde een veldslag tussen Geoffroy la Grand'Dent en de Franse koning Lodewijk IXe (ook wel Saint Louis genoemd) waarbij het kasteel zwaar beschadigd werd.

Het kasteel werd herbouwd en de overgebleven toren van Mélusine zou uit deze periode dateren. Na de dood van Geoffroy la Grand'Dent komt de heerschap in bezit van de familie Parthenay.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog in de 14e eeuw krijgt het kasteel verdere veranderingen met een vergrote ommuring en een gerestaureerde donjon. In de 15e eeuw vertrouwt de koning Vouvant toe aan Arthur de Richemont en in 1458 valt het heerschap toe aan Jean, de bastaard van Orléans.

Pas aan het einde van de 17de eeuw keerde Vouvant terug naar de kroon van Frankrijk.

In het tijdperk van de Renaissance was het een bloeiend dorp, totdat de godsdienstoorlogen dood en verderf zaaiden onder andere door brand. Dit betekende het einde van zijn machtspositie in de Poitou-regio.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Bezienswaardigheden

 • de verbazingwekkende vestingwerken van het Huis van Lusignan, een Frans koninklijk huis (of familie), rond het dorp zijn gedateerd uit de 12de - 13de eeuw
 • de Tour Mélusine die deel uitmaakt van de donjon van het kasteel, gebouwd aan het einde van de 12e eeuw of het begin van de 13e eeuw ter ondersteuning van de vestingstad.
 • de Postern Gate is een secundaire deur of poort in een vestingmuur van een kasteel. Ze waren vaak verborgen, waardoor de burchtbewoners onopvallend konden komen en gaan of bij een belegering kon via deze poort kon een verrassingsaanval worden uitgevoerd
 • de kerk Notre-Dame de l'Assomption, gebouwd in de 11e eeuw onder leiding van Willem V, hertog van Aquitanië, met het schip Théodelin uit de 11e eeuw, de intrigerende crypte (11e eeuw, gewijzigd in de 12e eeuw en gerestaureerd in 1882-1884 voor het plafond; de vierkante gevelwand van het noordelijke portaal, de driehoekige gevelwand; de prachtig bewaarde gotische sculpturen (1458-1464); het dwarsschip en de eerste drie overspanningen van het schip (gerestaureerd 1882-1890)
 • In de kloostertuin bij de kerk groeien culinaire kruiden en ook geneeskrachtige kruiden. De mooie tuin kijkt uit over de vestingmuren en biedt een prachtig uitzicht over de rivier de Mère.
 • Cour du Miracle is een mooie binnenplaats die de legende van een kleine jongen en een kersenboom vertelt...
 • Middeleeuwse brug gedateerd tussen de 13e en de 15e eeuw met prachtig uitzicht op het dorp
 • de educatieve "Jardin des Sens" (tuin van de zintuigen) bij de rivier is een middeleeuwse tuin met geneeskrachtige en aromatische planten, wilde bloemen en productieve fruitbomen. Deze tuin bevordert de biodiversiteit met een kleine vijver, insectenhuisjes, nestkastjes voor vogels en bijenkorven.
 • Reproductie van de  Grot van Lourdes, op de oever van de Mère rivier (1958)
 • the Lavoir, een openbare wasruimte die werd gebruikt voor het wassen van kleding. Er moest betaald worden voor het gebruik van deze gemeenschappelijke ruimte in een soort kastensysteem: mensen met geld betaalden, terwijl de armen de ruimte gratis gebruikten maar hun kleren in het vuil van de rijken mochten wassen.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Art Galleries

Nef Théodolin
Nog geen datums voor tentoonstellingen 2021

Atelier Cour du Miracle
Nog geen datums voor tentoonstellingen 2021

Galerie - Atelier Du Duc d'Aquitaine
3 Rue du Duc d'Aquitaine
Open year-round

Arts Textiles
16 Grande Place
Open July - August

Au Delà de l'Eau
Penny G Peckmann, artist
Le Petit Château
Open 13 July - 31 August

Aterlier - Boutique Cuir et Creation
Christine Charpentier,  artist
2 Place du Corps de Garde
Open April - October

Atelier Lez'Arts'
Dominique Nicon, artist + guests
5 Place du Corps de Garde
Open April - October

Terra Color
Raymond Kimpe
7 Place du Corps de Garde
Open April - October

Espace Lusignan
Temporary exhibits
Open July - August

Atelier Catimini
Expo Van Mo
Place de l'Eglise
Open April - October

Images below used by permission of the artists. 

Image
artist: PennyGP
Image
artist: Christiane Gilbert
Image
artist:  nick beeston
Image
artist: danielle baudry
Image
artist: raymond kimpe
Image
Image
artist:  raymond kimpe
Image

Recurring events

 • Fête des plantes et du jardin, georganiseerd op de Place du Bail tijdens een zondag eind mei door het gemeentelijk festivalcomité.
 • Fête de la musique, live muziek in een ontspannen omgeving (neem uw stoelen en tafels en picnic mee) Place du Bail derde weekend van juni op vrijdag- of zaterdagavond
 • Wekelijkse markt op de Place du Bail elke maandag ochtend van Juni tot mid-September
 • De rommelmarkt vide grenier, at Place du Bail eerste zondag van Juli
 • De Journées européennes du patrimoine (europese erfgoed dagen), derde weekend van september met rondleidingen door het hele dorp, gratis toegang tot de Mélusinetoren
 • de Kerstmarkt – eind  November doorheen het hart van het dorp
 • Middeleeuws Festival georganiseerd in het hele dorp, inclusief middeleeuwse diners (op reservering zie Toerismebureau)
 • Het salon Mélusin d'Art, eind April tot eind Mei in de nef Théodelin door de kunst gemeenschap
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Vouvant moet je gezien hebben

Het maakt niet uit waar u verblijft in de Vendée, het noorden van Nouvelle-Aquitaine of het zuiden van Loire-Valley, het versterkte dorp is uw tijd waard. De reden waarom Vouvant tot 'de mooiste dorpen van Frankrijk' wordt gerekend is meteen duidelijk. Het was zo'n genoegen om dit dorp, zijn geschiedenis en zijn kunstenaars virtueel en hopelijk ook persoonlijk aan u te brengen. We hopen echt dat u van dit artikel heeft genoten. Laat het ons weten in de Facebook groep (alle nationaliteiten welkom) en onze Facebook pagina.

Geniet ervan!

Roete Plannen & Voorbereiding

GPS Coordinaten: 46° 34′ 20″ nord, 0° 46′ 11″ ouest

Restaurants (reserveren aanbevolen): Café Cour du Miracle (Brits/world/thee/koffie), Auberge de Maitre Pannetier (Frans/Vendée), Café Mélusine (Burgers/Franse cuisine) 
Bakkerij:  Le Fournil de Mélusine
Picnic: ja, in het parkje bij de toren Melusine of langs de rivier
Hoogte: het dorp ligt boven op een rotsplateau (80m)
Parking: *per auto: er is parkeergelegenheid in het hart van het dorp onder de Tour de la Melusine en bij de kerk. Voor de minder mobiele personen moet u eerst deze parkeerplaatsen controleren. *per stacaravan of auto: er zijn twee grote parkeerplaatsen beschikbaar bij de D31 aan de rand van he dorp. Er is ook ruimte beschikbaar bij de rivier Mere bij de grot. Om van hieruit het centrum van het dorp te bereiken zijn de beklimmingen steiler.
Kunstgalerieën: ja. Zie website Village des Peintres
Fotografie: vergeet je camera niet

Meer bezienswaardigheden – het woud van Mervent een enorm eikenbos met dierentuin, pretpark, rotsklimmen, varen, vissen, wandelen, mountainbiken enz.

OPMERKING: Vouvant en omgeving zijn vrij heuvelachtig en kan inspannend zijn. Het hart van het dorp boven op de wallen is grotendeels vlak.

Journées Patrimoine derde weekend in september, maar het is heel druk dan

COVID-19: inthevendee.com is niet verantwoordelijk voor geannuleerde evenementen. Kijk op de website van het dorp, het toeristenbureau of de Facebook-pagina's voor lokale informatie.

Images – by inthevendee

Share this Post