Petra van Le Puy Ardouin test haar tiny house tijdens lock-down

Na een lange zoektocht naar de perfecte plek om te wonen in Frankrijk, viel het Nederlandse echtpaar Petra en Jan als een baksteen voor hun rustieke boerderij. Wij begrijpen waarom! Tussen de eeuwenoude bomen, over een hellend terrein, kan men bijna het geluid van de stilte aanraken. Le Puy Ardouin is een aardse plek die voor zichzelf spreekt, die je terugbrengt naar de eenvoud.

Zondag 15 maart. We hebben zojuist een training in Nederland gegeven en zijn van plan om morgenochtend naar Frankrijk te rijden. We horen dat die avond vanaf 18.00 uur alle horeca in Nederland zijn deuren moet sluiten. We maken ons zorgen of we nog wel in Frankrijk, op Le Puy Ardouin kunnen komen, want er dreigt een lockdown. Daarom besluiten we direct te vertrekken en ’s nachts te gaan rijden.

We zijn opgelucht als we op maandagmorgen door hond Lola en vriend Peter die op ons huis en de dieren past, worden begroet. Later die dag wordt duidelijk dat vanaf dinsdag 12.00 uur ook Frankrijk in een streng confinement gaat. We zijn net op tijd.

Het heerlijke weer maakt dat we ons bijna op vakantie voelen op ons eigen terrein. We doen onderhoud, snoeien, zaaien, poten, schilderen, een klusje hier, een likje verf daar. We wandelen door de omringende weilanden en spreken af en toe één van de buurmannen die aan het werk zijn op het land. Het enige dat we missen is het wandelen in de dorpen om ons heen. Menomblet, hemelsbreed op 2 km, heeft een hele mooie korte en lange wandeling. Ook doen we graag een rondje bij het plan d’eau van La Tardière of bij Breuil-Barret. Stuk voor stuk wandelingen over rustige weggetjes waar de hond los kan lopen, glooiend landschap met prachtige vergezichten waar we niemand tegenkomen.

Image

Dat moet dus even wachten. Die eerste periode kijken we dagelijks naar hoe Covid-19 zich ontwikkelt, in Nederland, in Frankrijk en in de rest van de wereld. We bespreken de scenario’s en houden er serieus rekening mee dat we dit seizoen niet open kunnen met de camping. We leggen ons erbij neer en prijzen ons gelukkig dat we precies genoeg spaargeld hebben om het vol te houden tot Jan zijn pré-pensioen volgend jaar. Dat zorgt ervoor dat we rustig en ontspannen zijn. Dat we ook écht kunnen gaan genieten van deze bijzondere, unieke tijd. We maken in die eerste weken regelmatig video’s van ons leven op Le Puy Ardouin.

Eén van onze accommodaties is Tiny House Le Granit. Het is een blokhut van 20 vierkante meter. Er is een luxueus bed, een volledige keuken met warm en koud stromend water, een zithoek en een houtkachel. Voor het sanitair, de douche en toilet, maken bewoners van Le Granit gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen. Vanaf het terras van dit huisje zie je de zon opkomen en heb je een fenomenaal uitzicht op een heuvel vol oude eiken en gigantische stenen zoals we die kennen in de Sud Vendée.

Aangezien er toch geen gasten kunnen komen besluit ik om het huisje te gaan gebruiken als studio/atelier. Ik houd van knutselen, tekenen en schrijven en ben bezig om beter te worden in fotografie.

Al jaren lijkt het mij fijn hier een eigen huisje voor te hebben en dit is een superleuke gelegenheid om de stilte, privacy en inspiratie op te zoeken en kijken hoe dat is.

Normaal gesproken zijn de ‘bewoners’ van deze blokhut vakantiegasten of, in het najaar en in de winter, mensen die één of een paar weken op zichzelf willen zijn. Hetzij om iets uit te zoeken, of om tot rust te komen, of om eens uit te proberen of wonen in een tiny house iets voor ze zou zijn.

In het kleine huisje voel ik me als een vis in het water. Het is zo fijn om helemaal mijn eigen sfeer daar te creëren of een studio-opstelling voor de fotografie te kunnen laten staan, dat het in de toekomst niet kan uitblijven … er zal een nieuwe tiny house komen voor mijzelf!

Image
Image
Image

De laatste weken is in Europa de Covid-curve aan het afnemen. We worden optimistischer, de regels worden soepeler en langzaam maar zeker beginnen we te wennen aan het idee dat er mogelijk toch gasten naar Le Puy gaan komen deze zomer. Het fijne van deze plek is dat die eigenlijk al helemaal Corona-proof is. De afwezigheid van kinderen, ruimte voor de gasten en de rust en privacy, dat is juist ons unieke selling point. De kampeerplekken hebben allemaal een unieke ligging met verschillend uitzicht en heel veel ruimte. De huisjes en ingerichte tenten hebben allemaal een eigen plekje met terras. Ook het sanitair is ruim opgezet en ligt aan de binnenplaats waar je elkaar makkelijk met voldoende ruimte kunt passeren.

Toch maken we, om de puntjes op de i te zetten, een protocol. Zo zullen we het brood ‘smorgens bezorgen bij de accommodaties in plaats van laten afhalen, zullen er niet meer dan 8 mensen rondom het zwembad kunnen liggen en maximaal 4 tegelijk in het water. Uiteraard zorgen we dat huisjes, sanitair en sauna worden ontsmet na gebruik. Maar verder blijft er veel hetzelfde, de wekelijkse cinema plein air, waar we meestal een Franse arthouse film vertonen kan gewoon doorgaan en ook de ochtendwandeling houden we in ere. We kijken er verlangend naar uit oude en nieuwe vrienden te ontmoeten en zijn helemaal klaar voor de anderhalvemeter gastvrijheid.

Met respect,
Petra Moes

UPDATE: Petra en Jan hebben hun stukje paradijs verkocht en zijn verder naar het zuiden verhuisd. Le Puy Ardouin is nu in eigendom en beheer van Nienke en Bas, een lief Nederlands echtpaar en hun kinderen. De website is dezelfde.

Le Puy Ardouin  is gelegen in 85120 Saint-Pierre-du-Chemin en biedt glamping, kleine huisjes en gites. Broodservice, verwarmd zwembad en rust op het platteland van de Vendée. 
Image
Image

Share this Post