VS naar Parijs naar de Vendée: Onze Europese gezinsvakantie

Er gaat niets boven een pandemie en een 'lock-down' om jezelf te laten genieten van je vroegere reizen. Het is moeilijk te geloven dat het al anderhalf jaar geleden is dat mijn man en ik besloten om een reis naar Frankrijk te maken. Met de kinderen. Ik had mijn zoon Jake (toen 9 jaar oud) thuisonderwijs gegeven en hij heeft wel iets met geografie, geschiedenis, cultuur en reizen. Om deze interesses te stimuleren, begon mijn voormalige collega en goede vriendin Brenda, die nu in Frankrijk woont, hem te schrijven over haar ervaringen en avonturen in het buitenland. Hun correspondentie via brieven en ansichtkaarten wekte Jake's enthousiasme op om zijn nieuwe penvriendin te gaan bezoeken! Na wat planning en research samen met Bren besluiten we om de kinderen kennis te laten maken met het spannende van internationaal reizen.

Terwijl onze familie zich een weg baant door het smalle gangpad van het vliegtuig, mijn peuterdochter Sara's autostoel op sleeptouw, trek ik mijn liefste zuiderlijke glimlach tevoorschijn en zeg: "Excuseer ons" tegen elke passagier die we passeren in de hoop hen te kunnen geruststellen dat ze van mijn kinderen geen last zullen hebben tijdens de 8+ uur durende vlucht van Atlanta, GA naar Parijs, Frankrijk.

Terwijl ik hoop dat we er als doorgewinterde reizigers uitzien, besluit mijn extraverte zoon luidkeels te adverteren,
"Dit is mijn eerste keer dat ik vlieg!" 

Nou, de mal is op. Ik weet dat het enige waar ik me nu aan moet vastklampen mijn hopeloze optimisme is (of is het mijn koppige aandrang?) dat hoewel dit hun eerste vlucht is, mijn kinderen uitstekende reizigers zijn en dat dit allemaal een fluitje van een cent zal zijn.  Het bordje met de veiligheidsgordel is aangestoken en wel, daar gaan we dan!

We komen zonder problemen in Parijs aan.  Onze avonturen beginnen in La Defense in Parijs.  Dit is de belangrijkste zakenwijk van Parijs, compleet met moderne wolkenkrabbers, winkelcentra en La Grande Arche de La Defénse.  Nadat we de trap van La Grande Arche hebben beklommen om aan de basis te staan en ons naar het zuidoosten te keren, realiseer ik me dat we in het verlengde liggen van de Arc de Triomphe, die in het verlengde ligt van de Place de la Concorde, die in het verlengde ligt van het Musée du Louvre.

Zo is ons traject voor de dag vastgelegd!

Gewapend met een overvloed aan advies en zekerheid van mijn vriendin, kiezen we ervoor om dapper het uitgestrekte en complexe metrosysteem van Parijs te navigeren.  Eén ding is zeker: Parijs is een enorme stad.  Als je in New York City bent geweest, begrijp je het misschien wel.  Na het uitstappen bij Arc de Triomphe en even te genieten van de akoestiek van een vioolspeler die meesterlijk speelt in de ondergrondse tunnel, maken we een ontspannen wandeling door de Champs-Elyées.  Na het bewonderen van de hiërogliefen op de Luxor Obelisk op de Place de la Concorde, gaan we terug naar de metro voor een omweggetje naar Cathédrale Notre-Dame.

U herinnert zich wellicht dat de Notre-Dame op 15 april 2019 een verwoestende brand heeft gehad.  We kwamen precies een week later in Parijs aan.  Het is een overweldigend beeld.  De straten rond de kathedraal zijn ongelooflijk mooi.  We wachten een voorjaarsregentje af op de nabije openluchtmarkt waar ik een paar kostbare zeepblikken scoor om mee naar huis te nemen voor vrienden.  Vanaf hier maken we een ritje op de hop-on, hop-off boten op de Seine rivier.  We stoppen bij het Louvre en gaan dan terug op de boot naar de Eiffeltoren waar de kinderen dol zijn op de carrousel.

Het is de perfecte afsluiting van een spoedcursus "Parijs in één dag"! De volgende dag is het koffie en quiche, gevolgd door een taxirit naar Gare Montparnasse om aan boord van de TGV richting Vendée te gaan!
Image
Image
Image

Het is op dit punt noodzakelijk dat ik vermeld hoezeer mijn zoon een treinliefhebber is. Dit is dus een waar hoogtepunt voor hem en een gedenkwaardige ervaring voor mijn dochter.  Ik heb gekozen voor eersteklas tickets, en dat was het zeker waard.  Tussen de jetlag en onze Nationale Lampoendag door Parijs is de privacy van de eersteklas cabine ideaal voor ons gezin. We kunnen achterover leunen, ontspannen en het Franse platteland langs de reis naar het zuiden bewonderen.

We komen aan in Angers, in de open armen van mijn vriendin, Brenda!  Na het ophalen van onze huurauto volgen we haar en haar man naar de Vendée en de met bomen omzoomde oprit van Manoir de la Baudonniere, het 16e eeuwse landhuis dat zij voor ons verblijf hebben geregeld.  Het landschap is  adembenemend mooi en we worden meteen in de geschiedenis en de cultuur ondergedompeld!

Mijn kinderen worden door Eleanor, de eigenaar van La Baudonniere, opgevangen met chocolade en we krijgen een rondleiding door onze kamer met een kitchenette, een privé-bad en grote ramen met uitzicht op de prachtige tuin.  Ik heb me nog nooit zo thuis gevoeld. Na een beetje te hebben gesetteld, trakteren Brenda en haar man, Price, ons op een diner in een nabijgelegen dorp om ons te laten kennismaken met een traditionele Franse maaltijd, galettes. Dan krijgen we nog meer geschiedenis voorgeschoteld bij de middeleeuwse burchttoren van Bazoges-en-Pareds en de prehistorische begraafplaatsen in de buurt.

Image
Image
Image

De komende vier dagen worden we begeleid door de Vendée en omgeving.  Onze eerste stop is Château de Brézé, een mooi sprookjeskasteel in de Loirevallei met een droge gracht en met tunnels, tunnels, en nog meer tunnels. Sarah en Jake zwerven in alle hoeken en gaten van het kasteel.  Jake neemt elk stukje geschiedenis in zich op, en zijn pennenvriendje doet elke keer weer een quiz over zijn kennis.

De volgende dag komen we aan bij het legendarische kasteel van Blauwbaard, Château de Tiffauges.  Ook dit is een unieke ervaring voor de kinderen.  Ze proberen op hun beurt een authentieke kruisboog en een lange boog te schieten, spelen spelletjes van weleer, trainen voor het steekspel en worden vermaakt met een middeleeuwse heropvoering.  De show demonstreert de kracht van trebuchets, en bevat een steekspelwedstrijd met komedie.  Mijn meertalige vriendin zorgt voor de vertaling, maar het acteerwerk is zo goed dat iedereen het kan volgen.

De derde dag is een van mijn persoonlijke favorieten.  We beproeven eerst ons geluk door alleen naar het huis van onze vrienden in La Tardiere te navigeren.  (Dankzij GPS. We zouden allemaal verloren zijn zonder jou.) Het is leuk om te kunnen zien waar je vrienden hun dromen beleven.  We komen later aan op Ile de Ré.  Vanaf het moment dat je door de tol rijdt en de brug oversteekt, weet je meteen dat je ergens bijzonder bent.  We zwerven door de straten, duiken in en uit de winkels.  We stoppen voor wat warme chocolademelk voor de kinderen en Ierse koffie voor de volwassenen.  We klimmen naar de klokkentoren van de kerk.  Het uitzicht is elke stap en strakke ruimte waard.  We vinden het perfecte restaurant om in de open lucht om te lunchen. De boten in de haven zorgen voor het pittoreske uitzicht.

Het is allemaal volledig en wonderbaarlijk Europees. 
Ik had gemakkelijk kunnen blijven en de brug nooit meer oversteken.

Onze laatste verkenningsdag brengt ons naar Abdij van Maillezais.  Er is voldoende ruimte om te gaan verkennen, zodat de kinderen kunnen rennen en spelen. Op weg naar de ruïnes struikelen we over de in stukken gescheurde resten van een reus, wat een perfecte familiefoto-operatie oplevert.  Als je de ruïnes van de abdij betreedt, voel je dat je door een portaal naar het verleden bent gestapt.

Reizen om de wereld te zien, verschillende culturen te leren kennen en te ervaren is voor mij van het grootste belang.  Als 'militair kind' is het een levensstijl die ik altijd al heb gekend en die ik wil doorgeven aan mijn kinderen.  Ik kan eerlijk zeggen dat het dankzij Brenda's hulp bij het samenstellen van deze reisroute een succes is geweest. Toen we thuiskwamen plaatsten mijn kinderen opgewonden de spelden op onze landkaart om de nieuwe plekken waar we geweest zijn te markeren.  Ze vragen altijd: "Waar kunnen we nu heen?" Terwijl de pandemie ons wel in een greep houdt, halen we met veel plezier herinneringen op en wachten we vol spanning op ons volgende grote avontuur!

Image
Image