how to stop or report spam calls in france

Spam oproepen in Frankrijk? Dit is wat u kunt doen

UPDATE: BEGIN SEPTEMBER 2022 WERD AANGEKONDIGD DAT COLD CALLERS VOORTAAN EEN 09-NUMMER MOETEN GEBRUIKEN OM TE BELLEN. HET ZAL DUS MAKKELIJKER WORDEN OM TE HERKENNEN WANNEER JE DE TELEFOON NIET MOET OPNEMEN. [admin 09/09/2022]

Hebt u een bedrijf en ontvangt u massa's koude telefoontjes van entiteiten die proberen een product of diensten te verkopen? Wij voelen uw leed! Zelfs als u geen bedrijf hebt, lijken dit soort spamtelefoontjes een reëel probleem in Frankrijk. 

Telefoonoperatoren in Frankrijk zijn verplicht uw nummer toe te voegen aan een "liste rouge", waar uw nummer niet in een telefoongids zal worden gepubliceerd of om commerciële of andere redenen zal worden doorgegeven; of aan een "liste orange", die geacht wordt marketingoproepen te vermijden.

Maar vooral voor bedrijven blijkt dit een moeilijk probleem te zijn - wij kunnen ons niet voorstellen dat u kunt overleven met een zakelijk nummer op een eenvoudige vaste lijn. De telefoon rinkelt, wat zou móeten klinken als een kans die zich aandient, wordt daardoor iets om te vrezen.

Als u een dwingende reden hebt om de telefoon op te nemen (zoals uw bedrijfsvoering) dan zal de eenvoudigste oplossing om het belsignaal uit te schakelen en alles naar de voicemail te sturen niet werken.

Helaas is het voor ongewenste bellers relatief eenvoudig om bijna oneindig veel telefoonnummers te genereren, en apparaten voor het blokkeren van oproepen zijn ervan afhankelijk dat de informatie over de beller correct is EN in de database voor het blokkeren staat.

Deze apparaten worden meestal geleverd met een blokkeringslijst en een knop waarmee u bellers aan de blokkeringslijst kunt toevoegen.

Dit kan het aantal oproepen dat u ontvangt verminderen, maar u zult altijd, nog steeds, oproepen krijgen van nieuwe oplichters (of oude oplichters met nieuwe nummers).

Deze apparaten werken mogelijk niet in serie (ingevoegd in de lijn) tussen uw vaste lijn en uw draadloze handset-apparaten. Als u het blokkeringsapparaat parallel moet installeren, zult u niet de mogelijkheid hebben om op de blokkeringsknop te drukken en naar believen te blokkeren, of om de beller rechtstreeks naar de voicemail te sturen.

Het is misschien de moeite waard om 40-120 euro uit te geven voor zo'n apparaat, maar het zal het probleem geenszins wegnemen.

Wat kunt u dan wel doen?

Om u in te schrijven voor de dienst Liste Rouge, gaat u naar hier en geeft u de telefoonlijnen aan die u wilt laten toevoegen. De inschrijving zou binnen 30 dagen moeten ingaan.

Door uw GSM telefoonnummer aan deze lijst toe te voegen, mogen telemarketingbedrijven om u gedurende 3 jaar niet meer  bellen. Als ze het toch doen, kunnen ze een boete krijgen van 75.000 euro.

Uw telefoondienst heeft misschien al een functie voor het blokkeren van oproepen beschikbaar op uw vaste lijn - onderzoek die mogelijkheid als u dat nog niet hebt gedaan, het zou u dezelfde functies geven als deze apparaten.

Maar om het probleem echt te bestrijden, moet u gesprekken op de een of andere manier kunnen screenen, naast een blokkadelijst.

U zou bijvoorbeeld een Skype-nummer kunnen kopen, zodat u de functies voor het blokkeren van oproepen en andere leuke dingen kunt gebruiken, terwijl u toch de mogelijkheid behoudt om het nummer uw vaste lijn te laten bellen, of een van uw mobiele telefoons, enz.

U kunt uw website ook zo instellen dat u een 'click for callback'-knop gebruikt, zodat u de klant met een gesprek verbindt, in plaats van een telefoontje te beantwoorden.

Als u een andere oplossing voor dit probleem hebt ontdekt, horen we dat graag van u. Word lid van onze Facebook-groep hier of stuur ons een berichtje op admin@inthevendee.com of via messenger op onze Facebook-pagina. Wij zullen het onderzoeken en als het werkt zullen we uw oplossing toevoegen aan dit artikel.

Handige links om oplichting in Frankrijk te melden:

  • telefonische oplichting melden bij de politie (gratis) via Info Escroqueries of bel 0 805 805 817 (Maandag tot vrijdag 9h00 – 18h30) 
  • meld email scams hier
  • phishing scam of andere hier
  • spam SMS of voicemail berichtjes: stuur ze naar hier of naar 33700 OF beantwoord met het woord STOP naar elk nummer met vijf cijfers dat begint met 3, 4, 5, 6, 7, of 8
  • om een consumentenvereniging bij u in de buurt te vinden ga hier naar het Institut national de la consommation (het Nationaal Consumenteninstituut)

Share this Post