Mensen en plaatsen verbinden

Nieuwsgierig naar alles en altijd gevoelig voor culturele uitingen heb ik een carrièrepad ontwikkeld dat zich richt op erfgoed, oude en hedendaagse kunst, en de podiumkunsten. Veel meer dan een liefde voor "oude stenen" (deze uitdrukking bevalt me niet), is de gehechtheid aan het erfgoed voor mij de eerste stap in het creëren van een band tussen een persoon en het territorium waarin hij of zij zich bevindt. Mijn speeltuin is de Vendée, Bretagne, Anjou, Charentes of Poitou. maar het is een permanente nieuwsgierigheid die me overal voedt.

Image
My life in heritage

Ik was 14 jaar oud toen ik mijn eerste rondleiding kreeg. Het was de voortzetting van een persoonlijke investering die een paar jaar eerder begon met archiefonderzoek buiten de schooluren. Een kunstenaar die ik erg leuk vind, Nicolas Schöffer, zei: "Uitleggen is jezelf en anderen erbij betrekken." Het vat de aanpak samen die ik probeer toe te passen in mijn werk als gids; om een link te leggen en het publiek de sleutel tot toe-eigening te geven... de mogelijkheid om het onderwerp artistieke expressie of architecturaal erfgoed in zich op te nemen. Het maakt niet uit of de bezoeker het leuk vindt of niet, waar het om gaat is dat hij of zij niet onverschillig is.

Een bezoek is vooral een moment van uitwisseling waarvan het doel is de emotie te voelen in relatie tot de plaats.

Ik kan mijn levenspad echter niet zomaar samenvatten als een reisleider of gids. Ik ben gewend om lezingen te geven, onderzoek te doen, te werken op het gebied van het ontvangen van het publiek of te werken in de podiumkunstenindustrie. Ook ben ik betrokken bij verenigingen, met blindengeleidehonden bijvoorbeeld.

Het onderzoek waarmee ik mijn vrije tijd vul richt zich op onderwerpen als kunst in de openbare ruimte, oud erfgoed, stadsplanning, enz.  Ik schrijf voor Ouest-France, heb een plan-gids gepubliceerd over openbare kunst in La Roche-sur-Yon. Soms ontmoet ik kunstenaars om hen te helpen zich in hun rol te verdiepen. Sinds 2018 werk ik aan het France 3 televisieprogramma Des Racines et Des Ailes (Roots and Wings), dat gewijd is aan de Vendée, en enkele maanden geleden ben ik begonnen met een reeks erfgoedcolumns op RCF-radio. Deze mogelijkheden stellen me in staat om weinig bekende onderwerpen te belichten zoals de sterrenfabriek in Fontenay-le-Comte, de geschiedenis van de reconstructie van de kerk van Chambretaud en het erfgoed van La Roche-sur-Yon en Fontenay-le-Comte.

Al deze mediapassages zijn vrijwillig, maar noodzakelijk om het publiek te bereiken
die niet spontaan op bezoek zou komen.

Maar culturele bemiddeling vereist vooral de uitvoering van maatregelen die zijn aangepast aan alle doelgroepen. In het verlengde van mijn engagementen en mijn onderzoek is het belangrijk geweest om voor te stellen aandacht te besteden aan de beschrijvende en tactiele bezoeken van kunstwerken in de openbare ruimte voor mensen met een visuele handicap. Het is een aanpak die ik heb getest in de stedelijke ruimte, maar ook binnen de monumenten met objecten die niet erg fragiel zijn, materialen die terug gebracht zijn, enz. Het is interessant om op te merken dat slechtzienden vaak veel beter dan bezoekers met een perfect zicht culturele elementen waarnemen. Naast bemiddeling neemt het schrijven ook een belangrijk deel van mijn vrije tijd in beslag. Ik ben net klaar met een historisch werk; ik begin aan een ander en ook een roman (die niet historisch zal zijn).

Image
patrimoine includes modern architecture
Image
at chateau de terre-neuve
Image
exploring urban Vendée

In het Château de Terre-Neuve, waar ik net mijn tweede seizoen als gids heb voltooid, maakten mijn levensmissies ook deel uit van het proces van het inleveren van het monument bij Guillaume du Fontenioux, een afstammeling van Claude Tendron de Vassé die het Château in 1805 kocht. De voortdurende heropleving van het kasteel volgt op enkele tientallen jaren van werkzaamheden die het kasteel aan de behoeften van het toerisme aanpasten. De vorige generatie heeft het kasteel grotendeels getransformeerd om het behoud ervan te verzekeren zodat de taak van vandaag meer gericht kan zijn op de ontwikkeling van culturele mogelijkheden. In 2018 werd een kasteelmuseum opgericht, evenals een kantoor en een slaapkamer die het meubilair en de geest van Octave de Rochebrune, de kunstenaar die het kasteel in de 19e eeuw bezat, presenteren.

Het is noodzakelijk om innovatief te zijn, want elk monument, of het nu publiek of privé is, heeft bezoekers nodig om te leven en om in de beste omstandigheden te worden geportretteerd. Het werk dat in 2017 begon, heeft de geschiedenis van het kasteel en de invloed van Octave de Rochebrune, kunstenaar en eigenaar van Terre-Neuve in de 19e eeuw, terug gebracht naar het hart van het bezoek. We hebben ook een spelboekje ontwikkeld om kinderen bij de rondleiding te betrekken (Frans en Engels), wat een groot succes was. In 2018, het eerste jaar van de opening onder de nieuwe formule, was mijn rol als seizoenswerker het creëren van de wetenschappelijke inhoud van het museum, het herschrijven van het kader voor de rondleiding, enz. Anno 2019 werd gekenmerkt door een introductie van video's om het erfgoed van het kasteel te promoten, maar ook door een grote restauratie van de oude keuken. Nu zijn alle historische zalen van het kasteel opengesteld voor bezoekers.

Het werk is nog lang niet voorbij. 
Elke generatie die aankomt moet nieuwe uitdagingen aangaan!

Wat er de afgelopen jaren op het Château de Terre-Neuve is gedaan, is vooral het resultaat van de collectieve en vrijwillige inzet van de eigenaren en hun vrienden. Terre-Neuve is geen museum, het is een kasteel dat bewoond wordt door de familie die het bezit. De zalen die het publiek wordt uitgenodigd om te bezoeken worden regelmatig gebruikt en ik moet zeggen dat een drankje met andere gidsen in het salon van het kasteel een zeer aangename ervaring is.

Mijn werk is in 2019 op dezelfde manier voortgezet.  Het benadrukken van de belangrijke rol van Octave de Rochebrune, die in de 19e eeuw als een van de weinigen het belang van het behoud van ons erfgoed inzag, was van groot belang. Bij de transformatie van Terre-Neuve heeft Octave de Rochebrune er een plek van gemaakt om voorwerpen te verzamelen die anders misschien vernietigd zouden zijn. Versieringen van het Château de Coulonges-sur-l'Autise (dat toen grotendeels in de vorm van een steengroeve werd afgebroken) en houtwerk van het Château de Chambord (dat in de 18e eeuw werd ontmanteld en naar de zolders werd gestuurd) werden in Terre-Neuve bewaard. Jammer genoeg is dit weinig in vergelijking met de hoeveelheid vernielingen die in Frankrijk gebeurden.  Daar komen nog talrijke restauraties bij van Fontenaisiaanse monumenten door Octave de Rochebrune, de bouw van de Charzais-fontein met gravures die het erfgoed van verschillende Franse regio's vertegenwoordigen, enz. Het is deze geest van erfgoedvernieuwing die wij promoten in Château de Terre-Neuve en die de bezoekers ook uitnodigt om de oude stad van Fontenay en het bijbehorende museum te ontdekken.

Werken in een monument is niet eenvoudig. Ik beleef het al vele jaren. Maar mijn passie is nog steeds even intact. Ik ben blij dat ik heb bijgedragen aan het opstarten van enkele restauratie- en verbeteringsprogramma's. In een erfgoedsite moet je zorgen voor zowel de culturele presentatie als het beheer van technische problemen die zich op elk moment kunnen voordoen. Ik heb het voordeel dat ik weet hoe ik moet knutselen, wat eerlijk gezegd heel nuttig is! Het verdedigen van erfgoed, kunst in de openbare ruimte of de podiumkunsten is voor mij als een gevechtssport. Het is niet nuttig om er alleen maar voor te gaan. Je moet geduld en doorzettingsvermogen tonen.

met respect ingediend
William Chevillon
Foto's door Alexandre Vuillaume, André Picquenot en Anaëlle Tessier
Vertaling door inthevendee.com
Volg William via deze platformen:
https://williamchevillon.tumblr.com/
https://rcf.fr/culture/patrimoine/un-lieu-une-histoire
https://www.facebook.com/WilliamChevillonPro
https://www.linkedin.com/in/william-chevillon-4a633b45/