Activiteitengids voor het Massif Forestier de Mervent-Vouvant

In het zuiden van de Vendée, waar de rivieren de Mère en de Vendée samenvloeien, ligt een heuvelachtig bos van ongeveer 55 vierkante kilometer, genaamd Le Massif-Forestier de Mervent-Vouvant. Het bestaat uit toegankelijk privé- en publiek domein en omvat negen dorpen: Mervent, Pissotte, Bourneau, L'Orbrie, Foussais-Payré, Saint-Michel-le-Cloucq, Saint-Hilaire-des-Loges, Xanton-Chassenon, en Vouvant - één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. De dorpen zijn slechts puntjes, errond 5519 hectare dicht bos met prachtige loofbomen. Of het nu je eerste bezoek is of je vijftigste, zodra je voet zet onder dat machtige bladerdak en oog krijgt voor kronkelende beekjes die klinken als kleine klokjes, en het overvloedige tapijt van wilde bloemen, zal het besef doordringen dat dit bos iets magisch uitstraalt. Of je nu het hele jaar door in de Vendée woont of met de seizoenen mee gaat, dit gebied verbergt een waaier aan activiteiten voor de solo-avonturier, de atleet, en het hele gezin. Gebruik de afbeeldingen hieronder (en de pijl OMHOOG) om gemakkelijk door onze gids te navigeren, ofwel scrollen maar.
equipment rentals and base de loisirs in the mervent forest
the chateaux of Mervent Forest
Image
Fauna and Flora in the Mervent-Vouvant Forest Vendee
fishing mervent lake in the vendee
foret massif de mervent vouvant par cheval on horseback
Image
Natur Zoo in Mervent-Vouvant forest
Pierre Brune amusement park in Mervent
religious monuments Mervent
rock climbing in the vendee
villages Mervent-Vouvant forest
Een korte geschiedenis over het bos -

Aan het begin van de 11e eeuw zou de graaf van Poitiers en hertog van Aquitanië, Willem de Grote, zich bewust zijn geworden van de rotsachtige heuvelrugformatie die aan drie kanten wordt omringd door de rivier de Mère.

Het gebied vormde een uitstekend strategisch punt tegen een invasie (van de Noormannen in die tijd).

Samen met de abt Théodelin de Maillezais gaf Willem opdracht tot de bouw van een kerk, een klooster en een versterkte burcht  boven op de bergrichel van Vouvant. Het allereerste bouwwerk zou van hout zijn geweest.

Deze vertoning van macht verzekerde de controle over het Bas-Poitou gebied en het grote bos aan de andere kant van de rivier. Uiteindelijk kwamen er verschillende versterkte kastelen in de omgeving, waarvan overblijfselen bestaan in Vouvant, Mervent, Bourneau enz.

Jean-Baptiste Colbert (1619-1683), Eerste Minister van Staat onder Koning Lodewijk XIV van 1661 tot aan zijn dood, ontwikkelde het bos van Mervent - Vouvant als een Koninklijk Domein. Het bos, dat toen nog het Forêt Royale de Vouvant heette, diende mee voor de bomenoogst om de bouw van Frankrijks enorme marinevloot te helpen verzekeren. Na de revolutie werd het het Keizerlijke bos van Vouvant. Pas in 1965 werd de naam veranderd in Forêt-Masif de Mervent-Vouvant.

Opmerkelijke bomen -

Colbert was zich ervan bewust dat het oogsten van eeuwenoude eiken problematisch zou worden voor de toekomst van het bos en plantte nieuwe eikebomen. Er is wel één boom overgebleven uit de 17e eeuw, genaamd de Zeeman eik. Hij is dertig meter hoog en geclassificeerd in de Nationale Inventaris van Bossen. Andere opmerkelijke bomen die in het bos te ontdekken zijn, zijn de heremiet-eik en de eik met vijf stammen. Deze laatste is vrij ongewoon omdat hij vijf bomen heeft ontwikkeld uit dezelfde stam. Na de dood van deze ongewone boom (1996) heeft de kunstenaar Sébastien Krampe "de vijf tweelingen" omgetoverd tot een prachtig beeldhouwwerk dat zo uit een fantasieverhaal lijkt te komen en hier is neergezet om het bos zijn betoverende stempel te geven.

Luchtfoto credit – Alexandre Lamoureux

equipment rentals and base de loisirs in the mervent forest
Het hele jaar door

Base de Loisirs Mervent
Reserveer materiaal en/of mogelijkheden om een nieuwe discipline te leren zoals boogschieten. Het recreatiecentrum aan de oevers van het meer van Mervent biedt de mogelijkheid om een fiets, paddle board, kano, kajak, elektrische boot, zeilboot etc te huren, en te leren boogschieten, klimmen, mountainbiken, oriëntatielopen, enz.
Het hele jaar geopend (buiten het seizoen op reservering) – website
Adres –  150 route touristique, 85200 Mervent
Telefoon – (033) 02.51.00.22.13
Email – basedeloisirs@fontenayvendee.fr

Online reserveren – hier of hier (openings uren)
Routebeschrijvinguw vertrekpunt ingeven
GPS coordinaten – 46.524238437083255, -0.7572130695686299
Ook – waterfietsen (Chill-Out)
Talen – Frans en Engels
Groepen – vul het contact formulier in

Toerisme & Handicap – speciale voorzieningn zijn beschikbaar voor motorisch, mentaal, auditief en visueel gehandicapten. De meeste activiteiten kunnen worden aangepast en worden onder toezicht aangeboden (vanaf 6 jaar). Zorg voor aangepast schoeisel en aangepaste kleding.

Espace de Loisirs du Lac Chassenon
Gelegen tussen de dorpen van Saint-Michel-le-Cloucq en Saint-Hilaire-des-Loges in Xanton-Chassenon, biedt dit hoekje van het grote woud nog meer gelegenheid voor familie plezier. Je kan er zwemmen in het meer, genieten van strand, de waterglijbanen, en spelletjes voor kinderen. Je kan er fietsen, er zijn waterfietsen te huur, er is een restaurant en bar, maar ook picknicktafels in de schaduw... Een geweldige plek om de dag of een namiddag door te brengen met uitzicht op het mooie woud.
Seizoensgebonden geopendvan 19/06/2021 tot 12/09/2021
Adres – Prairie de l’Aiguille, Route de Parthenay, 85240 Xanton-Chassenon
Telefoon – (033) 02 51 69 83 74
Routebeschrijving uw vertrekpunt invoeren
GPS coordinaten – 46.487873829545926, -0.7071801182863642

the chateaux of Mervent Forest
Vieux château de Mervent

De oudste documenten waarin sprake is van een kasteel op deze plek dateren uit de 11e eeuw (1018 en 1022) en het was waarschijnlijk een castrum - een houten kasteel gebouwd op een aarden heuvel en omgeven door een houten omheining. De documenten (oorkonden) die spreken over een schenking aan de Abdij van Maillezais vermelden ook molens en een kapel.

Het stenen kasteel waarvan we vandaag de ruïnes kunnen zien, dateert waarschijnlijk uit het einde van de 12de of het begin van de 13de eeuw en was eigendom van de familie Lusignan die ook het kasteel van Vouvant bezat.

De laatste bewoner van dit kasteel zou de hertog Jean de Dunois zijn geweest, beter bekend als de Bastaard van Orléans, een Franse militaire leider die samen met Jeanne d'Arc veldtochten leidde tijdens de Honderdjarige Oorlog. Jean de Dunois was de buitenechtelijke zoon van Lodewijk I, hertog van Orléans en zijn maîtresse Mariette d'Enghien. Zijn grootvader was Koning Karel V van Frankrijk.

Na de dood van Jean de Dunois werd het kasteel voor altijd verlaten.

Open  Ruïnes en park. Een kalkstenen toren en enkele vestingmuren met torens zijn overgebleven, evenals het prachtige panoramische uitzicht over de vallei van de Mère rivier en het woud.
Legende en folklore Lees over de legende van de fee Mélusine in ons artikel.
Adres
 – Chemin des Douves, 85200 Mervent
GPS coordinaten – 46° 31′ 26″ N, 0° 45′ 24″ W
Routebeschrijving - geef uw vertrekpunt in

De privé kastelen
Château de la Citardière

Ooit wild overwoekerd, werd dit interessante kasteel gekocht door een jong Frans echtpaar. Het kasteel ondergaat momenteel een grondige make-over. Dit historische monument, een uniek kasteel dat zijn oorsprong vindt in de 14e eeuw, werd grotendeels verwoest in de godsdienstoorlogen.

Wat u vandaag ziet, dateert grotendeels uit de 17de eeuw. Het indrukwekkende bouwwerk met zijn vierkante verdedigingstorens, grote artilleriekamer en binnenplaats maken het, in zijn huidige vorm, tot een ideale trouw- en evenementenlocatie. Een dubbele boogbrug verbindt de ingang van het kasteel, dat omgeven is door een prachtige slotgracht.

Open  Privé-eigendom, niet toegankelijk voor het publiek. U kunt een glimp opvangen vanaf de straat.
AdresChemin de Chantoiseau, 85200 Mervent
GPS coordinaten – 46° 32′ 03″ N, 0° 44′ 24″ W
Website – Château de la Citardière
Sociale Media Instagram

Château de Bourneau

Dit mooie renaissancekasteel werd in 1863 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws versterkt kasteel dat dateert uit 1464. De architecturale inspiratiebronnen zijn wellicht te vinden in Château Azay-le-Rideau en Château d'Anet in de Loirevallei. Château de Bourneau is nu een privé-familiehuis en evenementenbedrijf, en omvat ruime vakantiehuizen in de oude boerderijen die bij het kasteel horen.

Privé – Vang een glimp op als je door het dorp rijdt
Evenementen – De eigenaars organiseren soms evenementen die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals toneelstukken of picknicks, Journees Patrimoine of Rendez Vous au Jardins
Adres – 85200 Bourneau
Website –Château de Bourneau
Sociale Media Instagram

Château de la Recepte

Het Château de La Recepte werd in de 19e eeuw gebouwd op de beroemde middeleeuwse stadswallen van Vouvant bij de oude Porte de Bouguerin, een van de drie poorten die toegang gaven tot het versterkte dorp. Het park bevat de best bewaarde torens van de 12e en 13e eeuwse vestingmuur rond Vouvant. Verscheidene torens hebben hun oorspronkelijke gewelfde vertrekken die toegankelijk zijn op de begane grond van de binnenplaats. De overblijfselen van stenen kraagstenen die de loopbrug ondersteunen zijn nog steeds waarneembaar.

Privé – Vang een glimp op als je door het dorp stapt
Evenementen – de eigenaars organiseren af en toe een zomerconcert of een picknick in de tuinen, Journees Patrimoine of Rendez Vous au Jardins
Adres – 85120 Vouvant

Château de la Baugisière

In de XIIIe eeuw stond hier al een kasteel. Het huidige gebouw werd in 1741 gebouwd door de ridder Maximilien Boutou de La Baugisière, echtgenoot van Suzanne Fleury de La Caillère. De huidige eigenaars restaureerden de kapel ter ere van het huwelijk van hun dochter.

Privé – Dit kasteel zou gemakkellijk deel kunnen uitmaken van onze "Verborgen Hoekjes" artikel. Het park is soms open voor bezoekers (bijv. Journees Patrimoine en Rendez Vous au Jardins)
GPS – 46° 29′ 01″ N, 0° 44′ 00″ W
Adres – 85200 Saint-Michel-le-Cloucq
Andere kastelen in dit dorp zijn Chateau du Bourg, Château du Mazeau (zie link voor restoratie), Château de Beaulieu

Images by wikimedia (Grignonniere, de la Recepte, Bourg) and inthevendee.com (Bourneau, Baugisiere, and Mervent)

chateau de la Recepte in Vouvant
Chateau de la Recepte
Image
Vieux Chateau de Mervent
Image
Chateau du Bourg
Château de la Grignonnière Vouvant
Château de la Grignonnière
Chateau de Bourneau in Bourneau Vendee Escape to the Chateau DIY
Chateau de Bourneau
château de la Baugisière Saint Michel le Cloucq Vendee
Château de la Baugisière
Image
Op ontdekkingstocht
Vieux Pont des Ouillères

Ooit de enige toegang tot Mervent, werd deze brug van steen uit de plaatselijke steengroeven gebouwd over een ondiep punt in de Mère rivier. Het kenmerkende uiterlijk met de vijf bogen, de borstwering en de vier spreeuwen op de bruggevel laten zien dat sommige delen van de brug uit de 13e eeuw dateren en andere uit de 15e. Na de bouw van de stuwdam in 1956, waardoor het stuwmeer werd gevormd, kwam dit prachtige gotische monument volledig onder water te staan. Pogingen en smeekbedes om het voor zijn behoud elders onder te brengen, worden telkens helaas afgewezen. Een plaatselijke legende vertelt dat de duivel, uitgeput van een lange reis, stroomafwaarts van de brug op een steen ging zitten en een afdruk achterliet.

Tip – De brug wordt zichtbaar bij de zeldzame gelegenheid dat het stuwmeer wordt drooggelegd. Uit de informatie die wij hebben kunnen vinden, blijkt dat het onthullen van de brug om de ong. 10 jaar grote menigten trekt, waarvan sommigen grote afstanden afleggen om de zeldzame, bijna geestelijke, verschijning te kunnen meemaken.
Leesmateriaaloude dagbladen uittreksels (lees ze hier)
GPS coordinaten – 46° 31′ 21″ N, 0° 44′ 54″ O
Route naar Vieux Pont des Ouillères voeg vertrekpunt in
Image – by Jules Robuchon (end of 19th century)

Vieux Pont de Vouvant

Deze brug dateert uit de 13de tot 15de eeuw en was een toegangspoort tot de Porte aux Moines (verwoest in de 19de eeuw), één van de drie toegangspoorten tot Vouvant in de Middeleeuwen. De brug overspant de rivier de Mère en heeft drie bogen, twee met ronde openingen en één met spits, en heeft spreeuwen om de stroming van de rivier te vergemakkelijken. De brug werd in 1927 een historisch monument. De "Pont Moderne" - de nieuwe brug op een steenworp afstand (route RD31) werd in de 19e eeuw gebouwd.
Nabij – de oude lavoir (was basin)
GPS coordinaten – 46° 34′ 18″ N, 0° 46′ 00″ O
Route naar Vieux Pont de Vouvantvoeg vertrekpunt in
Image – by inthevendee.com

Ponts du Déluge

Deze prachtige brug werd rond 1860 gebouwd onder Napoleon III. Hij draagt de initialen van M. de Villeneuve (ingenieur van Water en Bossen in die tijd) en werd gebouwd om de diepe vallei over de beek Verreries te overbruggen. Hij heeft een borstwering van 202,5 m lang en is 13,25 m hoog.
Nabij – mooi vertrekpunt om te wandelen
GPS coordinaten – 46.538600705901636, -0.7589108306836809
Route naar de Pont de Délugevoeg vertrekpunt in
Image – inthevendee.com

Pont de Diet

De Diet brug met zijn twee ronde bogen overspant ook de rivier de Mère. De centrale brugpijler draagt een medaillon uit 1863.
GPS coordinaten – 46.533850187731055, -0.7739245877159411
Route naar Pont de Dietvoeg vertrekpunt in
Image – Mervent85

Le viaduc de Baguenard

Deze brug overspant de Petit-Fougerais, een zijrivier van de Mère, en werd gebouwd om treinverkeer mogelijk te maken tussen Fontenay-le-Comte en Breuil-Barret. De indrukwekkende brug, gerealiseerd door de ingenieurs Jules Dingler, Alexandre Prompt en Albert-Marie de Préaudeau, is 196 m lang en 35 m hoog, en weegt 500 ton. De brug werd na drie jaar van bouwen in mei 1880 in gebruik genomen. De firma Daydé et Pillé was verantwoordelijk voor constructie van het metalen dek dat vanaf de taluds over de gemetselde pijlers op zijn plaats werd geschoven. In 1944 wilden de geallieerden de brug bombarderen om te voorkomen dat de Duitsers hem zouden gebruiken, maar zij misten hun doel en doodden een gezin dat in de buurt woonde. De brug bleef in gebruik tot 1954.
Nabij – Petit-Fougerais
GPS coordinaten – 46.56437905657387, -0.7979903019715032
Route naar Viaduc de Baguenardvoeg uw vertrekpunt in
Image – Pmeunier23

Pont de Deluge dans le Massif Forestier de Mervent-Vouvant
Pont de Deluge
Image
Viaduc de Baguenard
Pont de Diet Mervent
Pont de Diet
Vieux pont des Ouillères in the Mervent Forest
Vieux Pont des Ouillères
Image
Vieux Pont de Vouvant
Fauna and Flora in the Mervent-Vouvant Forest Vendee
Tapijt van bloemen

De boomsoorten die in het Mervent-bos groeien zijn beuk, berk, kers, kastanje, hazelnoot, haagbeuk, berg-es en eik, die inheems zijn in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. De bomen bieden beschutting en schaduw aan talrijke dieren, van konijnen tot herten en everzwijnen.

Meer exotische dieren wonen in Natur'Zoo diep in het hart van het grote woud.

In het voorjaar en de zomer is het bos bezaaid met een verscheidenheid aan wilde bloemen, zoals wilde hyacint (bluebells), wilde knoflook, lelietjes-van-dalen (Muguet), kornoelje (Common Columbine), Ierse wolfsmelk, gele dovenetel, witte asfoelie, mannetjesorchis (wilde orchideeën).

Wilde orchidee, gele dovenetel en paarse dovenetel zijn eetbaar. Wij hebben deze heerlijke en gezonde Wilde look en netel soep voor u gevonden maar we raden toch aan dat u de nodige wilde planten op het platteland gaat plukken.

Het bos van Mervent-Vouvant is namelijk geklasseerd als Zone naturelle d'intérêt écologique, faunistique et floristique, een natuurgebied van ecologisch, faunistisch en floristisch belang.

De afkorting voor deze classificatie is ZNIEFF.

ZNIEFF is een in 1982 gelanceerd natuurwetenschappelijk inventarisatieprogramma dat een speciale beschermingszone voor vogels en/of een speciale beschermingszone voor flora en fauna aangeeft, een door inventarisatie ingestelde biologische reserve die deel uitmaakt van het erfgoed. (Bouchardeau wetgeving van .

Seizoensgebonden paddestoelen zoeken - is toegestaan op uitnodiging. Volg Parc de Pierre Brune op sociale media aangezien zij in de herfst een aankondiging zullen doen.
Apps om bloem- en boomherkenning uit te proberen PlantsnapPictureThis en Google Lens

male orchis in the vendee
male orchis
wild garlic is great in pesto, garlic butter, and soup
wild garlic
wild hyacinth or bluebells
bluebells
dead-nettle-wild-garlic are edible flowers
yellow dead-nettle
wild columbine
wild columbine
White asphodel
White asphodel
Irish Spurge Mervent Forest
Irish Spurge
purple dead-nettle is edible
purple dead-nettle
Lesser Celandine in the Vendee
Lesser Celandine
Image
Greater Periwinkle
Image
wood anemone
Geranium robertianum in the vendee
Geranium robertianum
fishing mervent lake in the vendee
Dag -en nacht vissen

Liefhebbers kunnen vissen op snoek, paling, baars en voorn vanaf 3,2 km oever, of per boot op het 128 ha grote meer.

Zelfs nachtvissen op karper is mogelijk en u zult ongetwijfeld niet alleen onder de sterrenhemel zitten. Nachtvissen is namelijk een populaire lokale sport in het Massif-Forestier de Mervent-Vouvant.

Een vissteiger en boothelling zijn toegankelijk in Mervent, bij de valleibrug buiten het dorp.

Alle vissers moeten in het bezit zijn van een geldige, actuele visvergunning. U kunt deze hier online verkrijgen.

Boten kunnen voor een halve of een hele dag worden gehuurd bij de Base de Loisirs

Boten huren – Base de loisirs Mervent, 150, route touristique. 85200 Mervent
Telefoon (033) 02.51.00.22.13
Emailbasedeloisirs@fontenayvendee.fr
Online reserveren here or here
Talen – Frans en Engels
Route naar boothelling en parkingvoeg uw vertrekpunt in
GPS coordinaten – 46.524238437083255, -0.7572130695686299
Meer info over vissen in de Vendée op deze website 
Image - pixabay

foret massif de mervent vouvant par cheval on horseback
Van gemakkelijke tot moeilijke lussen -

Het bos van Mervent-Vouvant telt 150 km gemarkeerde ruiterpaden tussen St Maurice des Noues en Fontenay le Comte en biedt een veelheid aan moeilijkheidsgraden, geografisch terrein en vergezichten die met de seizoenen mee veranderen.

De circuits in het bosmassief zijn gemarkeerd met een geel hoefijzer. Neem een kaart mee. Het is namelijk mogelijk om andere circuits te kruisen en zo per toeval op een andere lus terecht te komen. De circuits moeten worden gedeeld met andere bezoekers van het bos.

Lokale ruitersportbedrijven (vb. Saint Maurice des Noues Ferme Equestre) bieden excursies aan. Neem contact met hen op voor dienstregelingen en meer informatie.

Gemakkelijke circuits zijn:

Moeilijke circuits zijn:

Open – het hele jaar door
Parking – Gelieve bijgevoegde links te raadplegen voor parkings in de buurt van het circuit
Image – pixabay

Image

Adembenemende stilte

Het grootste bos van de Vendée biedt een waaier aan activiteiten, maar de populairste onder de plaatselijke bevolking zijn wellicht het wandelen en het mountainbiken. Het hele jaar door is het bos een vredig toevluchtsoord, een beschermd natuurgebied dat zijn betoverende geest laat schijnen overal waar u uw ogen richt.

Van naakte bomen in de winter tot hun fris-groene ontwaken, van de geboorte van wilde bloemen in de lente, tot welkome schaduw in de zomerhitte, en een adembenemend pallet van herfstkleuren...

...het bos blijft je betoveren. De kans is groot dat u zich zal afvragen of de wind die door de bomen fluistert nog wel de adem van de Fee Mélusine zou kunnen zijn!

Open – het hele jaar door
Link tot wandel- en mountainbikeroutes –
in het bos (ook van gemakkelijk tot moeilijk)
Adres – 85200 Mervent

Populaire wandelroute (gemakkelijk) – Le Petit Maillezais van 5km rond het meer of ongeveer 1h45m stappen
Picknick plaatsen – er zijn meer dan 63 picknickplaatsen in en rond het bos. Hier is een lijst
Images – by inthevendee.com except intro image courtesy of Vendée Expansion/ Julien Gazeau

Printemps au Massif Forestier de Mervent-Vouvant en Vendee
lente bloemen nabij PONT DE DELUGE
Footbridge Forest Massif de Mervent Vouvant
WINTER IN het FOREST
Forest Massif de Mervent Vouvant
lange schaduwen
The trail Le Petit Maillezais is 5km long around the lake
LE PETIT MAILLEZAIS pad
Winter walks through Mervent Forest in Vendee
HERFST IN HET BOS
Mervent forest walking paths are marked but not all are loops
PADEN ZIJN GEMARKEERD
Image
MOUNTAINBIKEN HET HELE JAAR DOOR IN HET MERVENTBOS
Natur Zoo in Mervent-Vouvant forest

Dierenpark

is een dierenpark dat ideaal is voor een gezellig gezinsuitstapje in het bos van Mervent-Vouvant.

De dierentuin telt meer dan 300 vogels, reptielen en zoogdieren, waaronder leeuwen uit Angola, stokstaartjes en, kort samengevat, 60 diersoorten uit alle vijf werelddelen.

De dierentuin is nauw betrokken bij natuurbehoud- en milieuprojecten op Europees niveau.

Inbegrepen in de prijs van uw ticket van april tot september, tijdens de weekends, op feestdagen en elke dag tijdens de schoolvakanties (afhankelijk van de zone en het weer), zijn de interacties tussen verzorgers en dieren tijdens het voederen. Voor de kleintjes is er een mini-boerderij met geiten, ezels, kippen, alpaca's en cavia's. Er is ook een speeltuin met een apenbrug, een tokkelbaan, glijbanen en schommels.

Speciaal programma voor juniorverzorgers van 10 tot 14 jaar. De activiteiten omvatten het bereiden van voedsel voor de dieren, het voeren en bereiden van verrijkingsspelletjes voor de dieren, en een bezoek achter de schermen.

Hier zijn extra kosten aan verbonden en bij beperkte plaatsen is reserveren noodzakelijk. Praktische informatie hier. U kunt uw kind inschrijven voor het seizoen 2021 via email contact@naturzoomervent.com.

Open – schedule
Tip – Volg de zoo op sociale media Facebook or Twitter 
Adres – Le Gros Roc, 85200 Mervent

GPS coordinaten – 46° 30′ 40″ N, 0° 44′ 46″ W
Route - geef uw start punt aan
Websitehier

Image
Image
Image
Pierre Brune amusement park in Mervent
Pierre-Brune pretpark

In het hart van het Mervent Bos ligt een 12 hectare groot recreatiegebied.

Verwacht hier geen haarverhogende achtbanen! In plaats daarvan nodigt het park uit tot een dagje ouderwets pretparkplezier waar het hele gezin kan meegenieten.

Het park is gecentreerd rond een oud treintje dat al sinds 1959 vele gezinnen heeft vervoerd.

Geniet van de trampolines, draaimolen, een zipline, bungee jump, botsbootjes, minigolfbaan, en een nieuwe tobogan van zo'n 50 meter met 6 hobbels en 4 banen!

Kortom, dit is een pretpark met meer dan 40 verschillende spelen en animaties om kinderen, ouders en grootouders te plezieren, in de natuurlijke omgeving van een dicht bebost bos.

Er is ook een minipark voor de allerkleinste gasten.

De lunch kan worden gekocht in de Snack-Bar du Voltigeur. Opties zijn steak-frites, gegrilde sandwiches, zelfgemaakte hamburgers, pannenkoeken, wafels, ijscoupes en drankjes. Picknicken kan in Café de la Grotte bij de ingang van het Park.

Open – schedule
Volg het park op Instagram 
Tip – Fietsers zijn welkom in Café de la Grotte. Fietsenrekken en reparatiesets zijn beschikbaar.
Adres – Lieu-dit Pierre Brune, 85200 Mervent

GPS coordinaten – 47°10′53″N 0°03′06″E
Route naar het park – voer uw vertrekpunt in
Website hier

religious monuments Mervent

Een kijkje waard

In het hele bos zijn er verschillende religieuze monumenten en bedevaartsoorden. Het belangrijkste is de Grot van Père de Montfort, een nederige missionarisprediker die op 23 januari 1673 in Bretagne werd geboren en die zich met name in juni, september en oktober 1718 in eenzaamheid en gebed in deze kleine grot terugtrok. Jammer genoeg werd hij gedwongen te vertrekken omdat hij enkele bomen in het koninklijk bos had omgehakt zonder toestemming te vragen.

Père de Montfort stierf aan pleuritis in Saint-Laurent-sur-Sèvre, een dorp dat bekend staat als "de heilige stad" ten noorden van het departement, waar hij werd begraven.

Na zijn dood werd de grot in het bos van Mervent een geliefd bedevaartsoord waar nog steeds bij gelegenheid een mis wordt gehouden.

Vroeger kwamen hier vele honderden mensen naartoe. Louis-Marie Grignion de Montfort werd in 1947 heilig verklaard en werd daarmee patroonheilige van de predikers.

Naast de grot zijn er in het bos een standbeeld, een cavalerie en een kapel aan hem gewijd.

Open  het hele jaar
Tip – U kunt in de buurt parkeren en vervolgens via een steile trap in de heuvels afdalen naar de grot. 
Wandelpad – matige moeilijkheidsgraad, vertrekt vanaf Père Montfort grot in een 10 km lus. Info and map
Grotto GPS coordinatem – 46.54273808716116, -0.781222092795896
Route naar de Grottovoer uw vertrekpunt in 

Kapel GPS coordinaten – 46.54306356992825, -0.7803321198499235
Route naar de Kapelvoer uw vertrekpunt in 
Calvaire (Vouvant) – GPS 46.57089651639524, -0.7652018945712643
Route naar Calvaire (Vouvant) – voer uw vertrekpunt in
Ons artikel  meer over Vader Montfort die later heilig werd verklaard

Aan de oevers van de Mère in Vouvant bevindt zich dan weer een replica van de grot van Lourdes met bankjes voor stille contemplatie.

Grot van Vouvant 46.57013761212017, -0.7668216476078926
Route naar de Vouvantvoer uw vertrekpunt in 

Images – by inthevendee

Grotto pere de montfort mervent forest vendee
De Grot van pere de montfort
Image
Cavalaire Pere de Montfort Vouvant
Lourdes pilgrimage in Vouvant
lourdes grot (vouvant) 1958
rock climbing in the vendee
Vertikaal avontuur -

Onder het bladerdak van 30 meter hoog is het bos betoverend maar die vibe wordt doorbroken door steile rotswanden. Het bos ligt in de Zuid-Armoricaanse Zone, een deel van het Armoricaans Massief dat bestaat uit een aaneenschakeling van heuvels met het soort granitoïde gesteenten die zich in een tektonische omgeving kunnen vormen. Ja, we hebben aardbevingen in de Vendée, zij het kleintjes!

In het Mervent-Vouvant bos zijn de verticale rotswanden ideaal voor rotsklimmen.

Hoogte40m
Open
  year-round
Adres chemin de pierre blanche D99a 85200  MERVENT
GPS Coordinaten – 46.54037638137914, -0.770221341866998
Routevoeg uw start punt in

Website – Pierre Blanche escalades
Contact 02 51 44 27 22 or 06 50 08 70 32
Vraag info bij het Base de Loisirs:
Telefoon – (033) 02.51.00.22.13
Email – basedeloisirs@fontenayvendee.fr
Route – voeg uw startpunt in
GPS coordinaten – 46.524238437083255, -0.7572130695686299

Images – by courtesy of Vendée Expansion Image library

Pierre Blanche rock climbing Mervent
Pierre Blanche rock climbing Mervent
Pierre Blanche rock climbing Mervent
villages Mervent-Vouvant forest
Vouvant, topbestemming in Frankrijk

Aan de rand van La forêt de Mervent-Vouvant, in de armen van de rivier de Mère, ligt één van de mooiste dorpen van Frankrijk. De smalle straatjes vragen om een wandeling. Je kan er een kleurrijke overvloed aan bloemen bewonderen die uit elke kier in het trottoir lijkt te barsten, en natuurlijk ook de 1000 jaar oude architectuur met inbegrip van de intact gebleven muren en torens van de stad.

Vouvant is een dorp dat werd gekust door de zachte lippen van de geschiedenis en verzorgd door de liefdevolle feeën. Ga op ontdekking en je zal al snel begrijpen waarom het zoveel kunstenaars inspireert en liefkozend "le village des peintres" wordt genoemd (ons artikel over het schildersdorp).

Open – altijd open
Begeleide rondleidingen Vouvant et Moi
Tip – vele kunstenaars en kunstgalerijen; evenals het Eco-museum van het Maison des Amis de la Forêt een interessant museum in de buurt van de oude brug met gereedschappen en kunst die al verschillende generaties door dezelfde familie worden gebruikt.
Adres –
85120 Vouvant
GPS coordinaten – 46° 34′ 20″ N, 0° 46′ 11″ W
Route – voer uw vertrekpunt in
Images  inthevendee.com

Foussais-Payré, XIIIde eeuwse kerk facade

Dit schilderachtige dorp werd gesticht in de Gallo-Romeinse periode. Er zijn verschillende historische gebouwen te bewonderen, maar geen zo mooi als de kerk en de versterkte prieuré (thans gemeentehuis). Zowel de kerk als de priorij werden in de XIe eeuw gesticht, maar werden in de daaropvolgende perioden vaak verwoest en gerestaureerd. Het portaal van de kerk is adembenemend mooi, ook al werden sommige beelden en houtsnijwerk 'onthoofd' tijdens de godsdienstoorlogen van de 16e eeuw.

Tijdens de Renaissance was het dorp Foussais vrij welvarend. Het was niet alleen een landbouwgebied, er waren ook spinnerijen en leerlooierijen, en een aantal wevers. Deze bedrijven exporteerden hun goederen naar Holland en naar Duitsland.

Open – always open for a walkabout
Dit mag je niet missen – artisanale chocolatier wiens producten je zullen doen watertanden! Zij bieden ook workshops
Tip jaarlijks een weeklang houtzaag-sculptuur festival en wedstrijd (aanrader!!)
Adres –
85240 Foussais-Payré
GPS coordinaten – 46° 31′ 52″ N, 0° 40′ 58″ W
Route –  voer uw begin punt in    
Nearby sightseeinghistorische kalkovens net buiten het dorp (privé-eigendom, maar u kunt ze zien)
Images  inthevendee.com

Mervent, prachtig uitzicht op het bos, het meer en de rivieren

Wees getuige van de mooie natuur in de Vendée vanaf het dorp dat boven het bos lijkt te hangen. Voor een prachtig vergezicht ga naar het parkje met oude kasteel. Het is mogelijk om waterfietsen te huren aan de oever van het meer (bijv. bij een van de restaurants).

De kerk Saint-Médard is vrij oud en opmerkelijk. Het middenschip met zijn twee ramen maakt deel uit van de oorspronkelijke kerk uit de Xde eeuw, en de Heren van het kasteel van Mervent (ruïnes achter het stadhuis) hebben het koor in de XIVde en XVde eeuw laten bijbouwen. Bewonder het uurwerkmechanisme, anno 1640, dat nog steeds werkt. Er is een stenen doopvont en mooie glas-in-loodramen.

Open – altijd open
Tip – Kleine kruidenierswinkel op het dorpsplein.
Adres – 85200 Mervent

GPS coordinaten – 46° 31′ 23″ N, 0° 45′ 19″ W
Route  voer uw beginpunt in
Nabij Vouvant
Images  inthevendee.com

Image
Vouvant
Image
Incredible Roman portal of the Church Foussais-Payre in the Vendee
Foussais-Payré
Sculptures-Foussais-Payre from the chainsaw sculpting contest in the vendee
Image
Mervent
Image
Historic lime ovens of Foussais-Payre Vendée
Historische Leem Ovens in Foussais-Payré

De long van de Vendée

Zonder twijfel is het bos van Mervent-Vouvant met zijn stromende beekjes, majestueuze hardhoutbomen, historische monumenten en avontuurlijke plekjes een van de meest tijdloze gebieden om te ontdekken in de Vendée.

Amateurfotografen, sportievelingen of beginners, soloreizigers, stellen, groepen en gezinnen vinden er in elk seizoen alles wat ze nodig hebben voor een onvergetelijke tijd in de Vendée. Vooral in de winter zijn de bospaden perfect om te wandelen en te mountainbiken, maar ook om paard te rijden. Voor deze activiteiten is het belangrijk om een kaart (of GPX) en water mee te nemen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de toerisme kantoren of online.

Vooruit plannen: de kronkelige wegen van het bos zijn soms vrij steil, maar ze zijn goed geplaveid, wat het navigeren met auto, fietsen enz. tussen de interessante elementen die het bos te bieden heeft vrij gemakkelijk maakt.  U zult het bos in moeten om de bezienswaardigheden te bekijken, vb. de oudste en meest opmerkelijke bomen, dus het is belangrijk om goede schoenen te dragen. Het is soms echt wel een klimmetje!

Opmerkelijke plekken zijn goed aangegeven met verkeersborden en er is voldoende parkeergelegenheid langs de route. De kleine parkeerplaats boven op de Grot van Père de Montfort is een populaire plek voor campers. Houd er rekening mee dat open vuur niet is toegestaan.

Naast tientallen picknickplaatsen zijn er in de dorpen Mervent en Vouvant (en een paar in het bos) verschillende restaurants en/of plaatsen om een ijsje of crêpe te eten. Hier is een lijstje. Er is ook een zeer populaire bakker waar u op het terras kunt genieten van een kopje koffie of frisdrankje met iets lekkers erbij (of als je na een lange dag nog dringend een brood nodig hebt).

Het Massif Forestier de Mervent-Vouvant is werkelijk magisch in elk seizoen! Wij hopen dat u zult genieten zoals de lokale mensen dat ook doen!

Let op: de populaire pedagogische boerderij en camping is [tijdelijk] gesloten wegens pensionering. Hopelijk worden er nieuwe eigenaren gevonden. U zou ook een verwijzing kunnen vinden naar een avonturenpark in de boomtoppen, maar dat is er helaas niet meer.

Share this Post