Verborgen hoekjes en plekjes in de Vendée

Tijdens een mooie rit door eindeloze boerenvelden en over de glooiende heuvels van de Vendée, melden schattige dorpjes zich vanop een afstand; de oude kerktorens gluren over de bomen of kleien daken. Waarom de tijd zelve niet een beetje vertragen om hun verborgen geheimpjes te ontdekken?

Prehistorisch, Romaans of de Middeleeuwen - hoeveel hou je echt van geschiedenis? Genoeg om de onophoudelijk 'herberekenende' stem van de GPS te negeren en de auto te parkeren, zelfs bij de geringste hint dat er misschien iets te zien is?

De hand van de geschiedenis – Waar hoor je nog over de eeuwenoude traditie om samen de was te wassen in een dorpsvijver? Of ontdekte je een eeuwenoude kapel in een schilderachtige valleitje? Heb je ooit een circa 4000BC megaliet aangeraakt?

Image

Wandelen rond een eiland in de Golf van Pictons.

Dit wandelcircuit van 13 km begint en eindigt in La Bretonnière-la Claye. Het volgt de omtrek van wat eeuwen geleden een eiland in de Golf van Pictons was. Vanaf de tiende eeuw begonnen de monniken van de nabijgelegen (toen kust) abdijen de kloof om te vormen tot een afwisselend moeraslandschap ontstond. Het huwelijk van door de tijd opgehoopte sedimenten en zware handarbeid vormen de grote uitgestrektheid die nu bekent staat als de Marais Poitevin. Tijdens deze gemakkelijke wandeling tussen de velden en de prachtige groene weiden geniet je van de brede horizon en rivierdalen van de Lay en de Yon. Hun bruggen en eeuwenoude sluizen, hydraulische systemen en dijken reguleren het waterniveau in de moerassen.

Open  het hele jaar 
Tip – rustig vissen en een picknickplaats aan het begin van het parcours. Breng water (geen winkels in het dorp) en benodigdheden die nodig zijn voor de wandeling.
Address  85320 La Claye
GPS coordinaten –  46° 28′ 44″ N, 1° 17′ 03″ W
Bezienswaardigheden in de omgeving - Kerk Église Saint-Hilaire, La Crypte de Curzon - ook net buiten het dorpje kan je de Marais met de boot of kano ontdekken
Voor de honden – fantastisch
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image
Image

Zij aan zij in alle rust

Georges Clemenceau stierf op 24 november 1929, op zijn achtentachtigste, thuis in Parijs. In zijn testament bepaalde hij om begraven te worden "zonder processie of ceremonie van welke aard dan ook" naast zijn vader bij Le Colombier, het kasteel waar de familie Clemenceau zich sinds het einde van de 17e eeuw had gevestigd.

Op 25 november werd Georges, president van Frankrijk, er begraven [in Mouchamps]. Geen enkele hoeveelheid gendarmes kon honderden lokale boeren ervan weerhouden op de begrafenis aanwezig te zijn.

Vader en zoon Clemenceau liggen zij aan zij begraven op een rotsachtige bergkam met uitzicht op de vallei van de rivier Le Petit Lay, onder een prachtige ceder Atlasboom, geplant in 1848 door Benjamin Clemenceau zelf.

Een kleine buvette bevindt zich nabij het kasteel. Ga er even langs voor een drankje en een praatje met de dame wiens ouders de boerderij van vader Clemenceau beheerden. Ze is een heel mooie Franse dame die al vele decennia voor de begraafplaats zorgt en geeft je graag een gloedvol verslag over het leven van Clemenceau... Waaronder het feit dat hij nogal "een versierder" was.

De bescheiden boerendochter is er nooit weggegaan en heeft door haar geboorte en rol een aantal heeft Franse presidenten ontmoet, waaronder Emanuel Macron op 13 juni 2018.

Open  Graf is altijd te bezichtigen . Parkeer nabij.
Tip – ga even bij de Buvette langs
Adres – Le Colombier, Mouchamps
GPS coordinaten –  46° 47′ 36″ N, 1° 00′ 59″ O
Nabij te zien – Mouchamps is een mooi dorpje
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Sinistere geschiedenis in een goed verborgen kapel

Je rijdt er honderd keer voorbij zonder het te zien. In een idyllisch klein dal net buiten het dorp van La Tardière, ligt een kleine kapel genaamd Notre Dame de la Brossardière. De kapel heeft een sinistere oorsprong: op 3 augustus 1595 - tegen het einde van de Godsdienstoorlogen - werden 31 protestanten op deze locatie in een schuur / tempel brutaal vermoord. Gebouwd in toewijding aan Onze Lieve Vrouw van Recouvrance (herstel), wordt het evenement jaarlijks op 15 augustus herdacht bij een bedevaart. Dit is een katholieke feestdag (de Hemelvaart van de Maagd Maria). Mensen luiden vaak de klok van de kapel wanneer ze op bezoek zijn.

Open – het hele jaar door
Tip – de locatie van de kapel is enkel gemarkeerd door een klein bordje. Goed uitkijken dus. Er is nu wel parking voorzien. Met het dorp in de rug, ligt de vallei aan de linkerkant.
Address  La Brossardière, 85120 La Tardière
GPS coordinates –  naar het dorp
46°39′41″N 0°43′56″W
Nearby Sightseeing –  Base de l'Etruyère Bezienswaardigheden in de omgeving - Base de l'Etruyère (zwemmen, paardrijden en andere activiteiten), Vouvant (middeleeuws dorp), supermarkten in het naburige La Châtaigneraie
Images – by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Verborgen in de vergetelheid

Er gaat niets boven het onsteken van je gevoel voor avontuur, en deze plek doet precies dat. Verborgen onder een kerk 'als zoveel anderen' (anno 1873) is het misschien makkelijk om de wegwijzers naar deze historische locatie te negeren. Niet doen. De toegang tot de crypte ligt in de buurt van het altaar onder de luikdeuren.

Het navigeren langs de steile trappen is lastig, maar onderaan is een prachtige kamer uit de XIe eeuw, met prachtig uitgehouwen pilaren die negen gewelven ondersteunen. De streek toont Romeinse activiteit sinds 58BC. De noordelijke muur in de kerk is de enige die nog overblijft van vóór 1873. De kerk werd toen hersteld tot wat het nu is. Het schilderij op hout met een scène van de kruisiging van Christus werd in de sacristie anno 1995-1996 ontdekt en hersteld.

Open – het hele jaar geopend
Tip – 
Les Ponts de la Claye, zijn twee historische bruggen over de rivier Lay (drie bogen) en de rivier de Petit-Lay (twee bogen). De bruggen werden voor het eerst getoond op landkaarten uit de 18e eeuw. Ze zijn gemaakt van graniet (ingenieur Etienne Raimbaud.)
GPS coordinates – 46°26′54″N 1°18′29″W
Nabijgelegen bezienswaardigheden – de Marais Poitevin kan worden verkend vanuit dit dorp.
Image credits by webservices.dramatis

Image
Image
Image
Image

Het oudste megalithische monument in de Vendée

Sinds 4000BC is er bewijs van een nederzetting rond het dorp Bazoges-en-Pareds. La Ciste des Cous, het oudste megalithische monument in de Vendée, ligt middenin de glooiende akkervelden buiten het dorp. Vind de onverharde weg vanaf de D43 richting Miteau-les-Champs. Het is alleen gemarkeerd door een zeer vervaagde wegwijzer.

De gerestaureerde neolithische dolmen is een ongebruikelijke veelhoekige kamer die wordt gevormd door een getrapte cirkelvormige cairn. De oude begraafplaats werd voor het eerst opgegraven in 1913. Slechts een korte afstand daarvan ligt de grotendeels verwoeste dolmen van Pierre Folle des Cous.

Open – Year-round
Tip – 
bezoek de Donjon de Bazoges, een burchtwacht) en zijn middeleeuwse omgeving, inclusief een duiventil en tuinen. Enkel open in de zomer. Een nachtelijk evenement in juli viert het middeleeuwse erfgoed van het kasteel.
Address – Les Cossonnières
85390 Bazoges-en-Pareds

GPS coordinates –  46°39'30,6"N , 0°56'2,8"W 
Bezienswaardigheden nabij Musee Maison Clemenceau (geopened door President Macron in juni 2018) Musee 
Clemenceau-de Lattre, La Colline des Moulins
Images – by webservices.dramatis

Image

Het vinden van mooie verborgen plekjes in de Vendée is niet moeilijk.

Met een geschiedenis van 4000 v.Chr, door de Middeleeuwen en de oorlogen die de Vendée eeuwenlang plaagden, zijn er wellicht nog heel veel plaatsen die nog moeten worden ontdekt. Dat hopen we toch! Wees niet bang om van de geplaveide wegen af ​​te wijken, en omarm je zin voor avontuur. Een van de coolste dingen in deze prachtige regio van Frankrijk, is dat eens je de beslissing neemt om de GPS te negeren, je op een plek komt die zelden wordt bezocht en… dat er tijd is om in alle rust op verkenning te gaan.

Share this Post