Verborgen hoekjes en plekjes in de Vendée

Tijdens een mooie rit door eindeloze boerenvelden en over de glooiende heuvels van de Vendée, melden schattige dorpjes zich vanop een afstand; de oude kerktorens gluren over de bomen of kleien daken. Waarom de tijd zelve niet een beetje vertragen om hun verborgen geheimpjes te ontdekken? Bij inthevendee.com zweren we bij spontaa reizen. Het is een geweldige manier om in alle rust iets te verkennen en af en toe nieuwe vrienden te ontmoeten voor een praatje op de ongebaande paden van Frankrijk.

Prehistorisch, Romaans of de Middeleeuwen - hoeveel hou je echt van geschiedenis? Genoeg om de onophoudelijk 'herberekenende' stem van de GPS te negeren en de auto te parkeren, zelfs bij de geringste hint dat er misschien iets te zien is?

De hand van de geschiedenis – Waar hoor je nog over de eeuwenoude traditie om samen de was te wassen in een dorpsvijver? Of ontdekte je een eeuwenoude kapel in een schilderachtige valleitje? Heb je ooit een circa 4000BC megaliet aangeraakt? Of heb je ooit eens ondergrondse schuilplaatsen verkend?

Reis lokaal en verken meer - De Vendée heeft zeker zijn grote trekpleisters en ze zijn allemaal uw tijd waard. Maar onderschat de verborgen dingen niet, de historische monumenten met een bordje dat naar een boerenveld wijst of iets handgeschreven op een zelfgemaakte houten pijl.

Petosse known for its medieval underground tunnels

1000 jaar oude gangen

Je zou het niet zeggen maar door een deurtje ergens aan de zijkant van de église Saint-Julien In het dorpje van Petosse ligt een eeuwenoud trapje dat naar een stukje ongewone cultuur leidt.

Je zou het niet zeggen als je door het slaperige dorpje van nog geen 600 inwoners rijd, maar onderaan het trapje ligt één van de best bewaarde ondergrondse schuilplaatsen in Frankrijk, een pronkstuk van de Middeleeuwen in de Vendée.

De gangen en kamers ontstonden bij het graven naar kalksteen om te bouwen (zoals de kerk) en werden gebruikt zowel als een vorm van defensie, als schuilplaats in tijd van oorlog.

Bovendien kruip je op handen en voeten door gaten in de de dikke muren van de ene kamer naar de andere. Dit waren methodes om de vijand die zich er toch aan waagde de schuilplaatsen binnen te dringen, een klop op het hoofd te geven, want je komt er maar met een mens tegelijk door. Het is niet ongehoord in de Vendée dat mens en dier onderdak zochten onder de grond en in de rotsen, maar we veronderstellen dat ze hier geen koeien meenamen.

Open  Journées Patrimoine, derde weekend in September. Regel eventueel tussen april en oktober een bezoek. Tel gemeentehuis 02 51 00 14 11
Tip – De plafonds niet hoog en bij een bezoek is het dus bukken geblazen. Grote mensen krijgen een helm, maar je kan er ook op voorbereid zijn door zelf een mee te nemen. Draag kleren en schoeisel gepast voor een wakke omgeving van 14c, waar je ook op handen en voeten door moet. Een zaklamp is ook nodig.
Address  85570 Petosse
GPS coordinaten – 46° 28′ 53″ N, 0° 54′ 29″ W
Bezienswaardigheden in de omgeving - Fontenay le Comte and L'Hermenault
Images – by Spouik

Vieux pont des Ouillères in the Mervent Forest

De opduikende brug

Ooit was deze brug de enige toegang tot Mervent. Ze werd van steen uit de lokale kalksteengroeven gebouwd over een ondiep punt in de rivier de Mère. Het kenmerkende uiterlijk met de vijf bogen, de borstwering (parapet of balustrade) en de vier 'ijsbrekers' (wigvormige stenen constructie die de pijlers beschermen) op de bruggevel laten zien dat sommige delen van de brug uit de 13e eeuw dateren en andere uit de 15e.

Na de bouw van de stuwdam in 1956, waardoor het stuwmeer werd gevuld, kwam dit prachtige gotische monument volledig onder water te staan.

Pogingen en verzoeken om het voor zijn behoud elders onder te brengen, worden steeds steevast afgewezen. De brug wordt dus enkel zichtbaar wanneer het stuwmeer wordt drooggelegd. Telkens weer liggen er meer van de oude stenen afgebroken.

Een plaatselijke legende vertelt dat de duivel, uitgeput van een lange reis, stroomafwaarts van de brug op een steen ging zitten en een afdruk achterliet.

Tip - Uit de informatie blijkt dat het droogleggen van het meer ongeveer om de tien jaar plaats neemt en dat het opduiken van de brug dan ook grote menigten trekt, zelfs van mensen die grote afstanden afleggen om dit historisch monument te kunnen zien.
GPS coördinaten - 46° 31′ 21″ N, 0° 44′ 54″ O
Afbeelding - door Jules Robuchon (eind 19e eeuw)

Vieux pont des Ouillères in the Mervent Forest
Image

Wandelen rond een eiland in de Golf van Pictons

Dit wandelcircuit van 13 km begint en eindigt in La Bretonnière-la Claye. Het volgt de omtrek van wat eeuwen geleden een eiland in de Golf van Pictons was. Vanaf de tiende eeuw begonnen de monniken van de nabijgelegen (toen kust) abdijen de kloof om te vormen tot een afwisselend moeraslandschap ontstond.

Het huwelijk van door de tijd opgehoopte sedimenten en zware handarbeid vormen de grote uitgestrektheid die nu bekent staat als de Marais Poitevin.

Tijdens deze gemakkelijke wandeling tussen de velden en de prachtige groene weiden geniet je van de brede horizon en rivierdalen van de Lay en de Yon. Hun bruggen en eeuwenoude sluizen, hydraulische systemen en dijken reguleren het waterniveau in de moerassen.

Open  het hele jaar 
Tip – rustig vissen en een picknickplaats aan het begin van het parcours. Breng water (geen winkels in het dorp) en benodigdheden die nodig zijn voor de wandeling.
Address  85320 La Claye
GPS coordinaten –  46° 28′ 44″ N, 1° 17′ 03″ W
Bezienswaardigheden in de omgeving - Kerk Église Saint-Hilaire, La Crypte de Curzon - ook net buiten het dorpje kan je de Marais met de boot of kano ontdekken
Voor de honden – fantastisch
Images – by webservices.dramatis

Manoir in La Claye village Vendee
church in La Claye village Vendee
Door in La Claye village Vendee
Ancient tool to create the canals of the Marais Poitevin in La Claye village Vendee
Marais Poitevin in La Claye village Vendee
Hiking trail in La Claye village Vendee
Ancient island of the Vendee La Claye
Image

Eeuwen geleden, mogelijk al sinds de Keltische tijd, werd deze plek "de berg" genoemd, een plaats voor religieuze en culturele praktijken of een oppidum. Maar bewijzen tonen aan dat het in en rond het minuscule dorpje Cheffois, geografisch gelegen tussen 'Haut' en 'Bas' Bocage (het hogere en lagere Vendée platteland) al in pre-historische tijden bevolkt was.

De oude steengroeve die in dit artikel wordt beschreven, ligt niet alleen verscholen in zijn diepten, het is ook een plaats met een rijke historische betekenis. Cheffois is genoemd naar de Latijnse oorsprong "scava faya", wat "holte waar de beuk groeit" betekent.

Vanaf 1903 woonden er Tsjechische, Italiaanse, Poolse, Russische en Spaanse "juweliers" die met de hand kwartsiet uit de rots hakten om wegen en spoorwegen te bouwen. De mijn werd in 1953 gesloten en sindsdien is het diepe gat van de groeve opgevuld tot een meer dat je van geen enkel punt kunt zien behalve als je er vlak naast staat, of als je een wandeling maakt boven op de rotsen die het omringen.

Het kapelletje aan de voet van de heuvel (ingang van de wandelpaden) is een oud bouwwerkje met een grote symboliek: de Vruchtbaarheidsfontein.

De oorspronkelijke kapel aan de rand van het meer dateert van 1863 maar werd rond 1921 verwijderd. De huidige La Chapelle de la Montagne werd tussen 2006 en 2008 door vrijwilligers uit het dorp gerestaureerd.

Een oud mijnbouwwerk dat hoog boven op de rotsrichel is achtergelaten, doet denken aan een Romeinse pagode of een Griekse tempel. De wandelpaden zijn uitgebreid en soms inspannend, maar op een hoogte van bijna 199 meter zijn de panoramische uitzichten over het landschap prachtig en het water dat tegen de wanden van de kwartsrotsen in de diepte van de groeve glinstert, geeft de plek iets heel magisch.

Er zijn speciale maatregelen getroffen om het te beschermen. Hier leven zowel trekvogels als vogelsoorten die er het hele jaar door verblijven, zoals de Accipiter gentilis (havik, een nationaal beschermde roofvogel). Je vind er ook diverse libellen, vlinders en zeldzame motten, sprinkhanen en andere insecten; enkele vleermuissoorten zoals de kleine hoefijzerneus, de grote hoefijzerneus, de fluistervleermuis en de vleermuis van Natterer; en diverse reptielen zoals kikkers en salamaders.

De wilde bloemen zijn talrijk, waaronder de Silene Uniflora (zeekamper), witte asphodel, bluebells en nog veel meer.

Deze mooie plek draagt in grote mate bij aan de geologische en ecologische biodiversiteit en het erfgoed van de Vendée en is daarmee een waar verborgen juweel!

Open  Het hele jaar door prachtig om te gaan wandelen
Tip – Zwemmen is ten strengste verboden, evenals het wandelpad naast het meer. Bij betrapping worden boetes uitgeschreven. Houd kinderen in de buurt als u over de paden boven aan het meer loopt. Er zijn geen slagbomen.
Address  85390 Cheffois
GPS coordinaten –  46°40′10″N 0°47′24″W
Nabij te zien – Ripaud, een plantenkwekerij verspreid over de heuvels tussen Mouilleron-en-Pareds, Cheffois en La Tardière, wordt in reisboeken genoemd als een geweldige plek voor een wandeling - vergeleken met een botanische tuin. Wij denken dat het zou kunnen behoren tot de beroemde Dr. Suess of Alice in Wonderland. Er loopt een Vendéen fietspad doorheen. Ook op deze weg bij La Tardière is de verborgen vallei en La Chapelle de la Brossardière die in dit artikel wordt genoemd.
Met de hond – Leuk wandelen en snuffelen, aan de leiband
Images – by inthevendee.com

French doors
historic chapel monument in Cheffois Vendee
Chapel near lake in Cheffois
Image
Old stone grove in the Vendee
White asphodel
Image
protected wildflowers vendee
Image

Zij aan zij in alle rust

Georges Clemenceau stierf op 24 november 1929, op zijn achtentachtigste, thuis in Parijs. In zijn testament bepaalde hij om begraven te worden "zonder processie of ceremonie van welke aard dan ook" naast zijn vader bij Le Colombier, het kasteel waar de familie Clemenceau zich sinds het einde van de 17e eeuw had gevestigd.

Op 25 november werd Georges, president van Frankrijk, er begraven [in Mouchamps]. Geen enkele hoeveelheid gendarmes kon honderden lokale boeren ervan weerhouden op de begrafenis aanwezig te zijn.

Vader en zoon Clemenceau liggen zij aan zij begraven op een rotsachtige bergkam met uitzicht op de vallei van de rivier Le Petit Lay, onder een prachtige ceder Atlasboom, geplant in 1848 door Benjamin Clemenceau zelf.

Een kleine buvette bevindt zich nabij het kasteel. Ga er even langs voor een drankje en een praatje met de dame wiens ouders de boerderij van vader Clemenceau beheerden. Ze is een heel mooie Franse dame die al vele decennia voor de begraafplaats zorgt en geeft je graag een gloedvol verslag over het leven van Clemenceau... Waaronder het feit dat hij nogal "een versierder" was.

De bescheiden boerendochter is er nooit weggegaan en heeft door haar geboorte en rol een aantal heeft Franse presidenten ontmoet, waaronder Emanuel Macron op 13 juni 2018.

Open  Graf is altijd te bezichtigen . Parkeer nabij.
Tip – ga even bij de Buvette langs
Adres – Le Colombier, Mouchamps
GPS coordinaten –  46° 47′ 36″ N, 1° 00′ 59″ W
Nabij te zien – Mouchamps is een mooi dorpje
Images – by inthevendee

Trees at the gravesite of Georges Clemenceau
Graves of Georges Clemenceau and his father
Manoir de la Grand Court renovation project patrimoine Vendee

Historische herenboerderij

Ietwat verborgen in een zijstraatje en oosten van l'Hermenault (bekend van Chateau de l'Hermenault) ligt een landhuis dat toch wel tot de verbeelding spreekt. Gebouwd tussen de 15e en 17e eeuw, is dit een van de meest complete voorbeelden van een herenboerderij in de Poitou. Let op de prachtige toegangspoort uit de 17de eeuw (1660), typisch voor de architectuur van die tijd. Het park met een enorme vijver is echt heel mooi.

Het landgoed werd in 1640 gekocht door Mathurin Priouzeau, burger van Fontenay-le-Comte, die er tussen 1660 en 1665 belangrijke werken uitvoerde. Tot aan de Franse Revolutie werd de boerderij bewoond door de Moreau des Moulières familie. Ondanks dat de gemeente het landgoed kocht en met behulp van Conseil Général van de Vendée van een zekere dood redde, ligt een groot deel nog steeds  ruïne. In 2018 werd het gekocht door een dame uit Fontenay-le-Comte die hier een deel van haar jeugd doorbracht. De echte restoratie werken aan dit historisch gebouw zijn nu echt in volle gang. Volg het allemaal op Instagram en ga eens een kijkje nemen vanaf de straat. Prachtig!

Open  Parkeer nabij, je kan het gemakkelijk vanaf de straat bewonderen en fotograferen
Festival – hopelijk wordt het festival Le Rêve du Lac in de nabije toekomst terug georganiseerd
Instagram – Volg de restoratie werken op sociale media
Tip – er is een geocache
Adres – Les Mouillieres, 85570 l'Hermenault
GPS coordinaten46.51976524791288, -0.8838333304074892
Nabij te zien – l'Hermenault dorp met zijn oude lavoir, en zijn verschillende kastelen (privé) zoals Chateau de l'Hermenault 
Images – by inthevendee

Image
Image
Image

Sinistere geschiedenis in een goed verborgen kapel

Je rijdt er honderd keer voorbij zonder het te zien. In een idyllisch klein dal net buiten het dorp van La Tardière, ligt een kleine kapel genaamd Notre Dame de la Brossardière.

De kapel heeft een sinistere oorsprong: op 3 augustus 1595 - tegen het einde van de Godsdienstoorlogen - werden 31 protestanten op deze locatie in een schuur / tempel brutaal vermoord.

Gebouwd in toewijding aan Onze Lieve Vrouw van Recouvrance, wordt dit kleine kapelletje een druk bezocht bedevaartsoort op 15 augustus  (Hemelvaart van Maria) elk jaar en dit ter bedanking voor het herstel na ziekte. Er wordt dan extra parking voorzien in een nabijgeleven weide en er wordt ook voor extra begeleiding gezorgd. Er is een mooi pad naar de kapel toe die heel goed wordt onderhouden door de gemeente, maar de kapel ligt enkele meters hoog op een heuveltje wat moeilijk kan zijn vooral met een rolstoel.

Het hele jaar door luiden de mensen wanneer ze op bezoek zijn vaak de klok van de kapel, een gezellig geluid dat door de groene omgeving weergalmt. Echt de moeite om eens te gaan bekijken of in alle rust te bezinnen.

Open – het hele jaar door
Tip – de locatie van de kapel is enkel gemarkeerd door een klein gedrukt bordje. Goed uitkijken dus. Er is nu wel parking voorzien. Met het dorp in de rug, ligt de vallei aan de linkerkant.
Address  La Brossardière, 85120 La Tardière
GPS coordinates –  naar het dorp
46°39′41″N 0°43′56″W
Nearby Sightseeing –  Base de l'Etruyère Bezienswaardigheden in de omgeving - Base de l'Etruyère (zwemmen, paardrijden en andere activiteiten), Vouvant (middeleeuws dorp), supermarkten in het naburige La Châtaigneraie
Images – by inthevendee

Wooded path to the Chapelle de la Brossardiere
Chapelle de la Brossardiere on the hill
Entry to the Chapelle de la Brossardiere
Bell of the Chapelle de la Brossardiere
Stain glass window of the Chapelle de la Brossardiere
Door Chapelle de la Brossardiere
Image

Verborgen in de vergetelheid

Er is niets beters dan over, door of onder muren en deuren klimmen om een gevoel van avontuur op te wekken en deze plek voldoet helemaal. Verborgen onder een kerk 'zoals zovele' (anno 1873) - de Eglise de Curzon - is het misschien gemakkelijk om de wegwijzers naar dit historische juweeltje te negeren. Niet doen hoor!

De toegang tot de mysterieuze Romeinse crypte bevindt zich vlakbij het altaar onder valluiken. De steile trap is moeilijk begaanbaar, maar onderaan bevindt zich een prachtige vierkante zaal uit de XIe eeuw, met een apsis die aan het eind van de zaal door een enkel raam wordt doorboord.

Het plafond bestaat uit negen gewelven die rusten op een reeks zuilen, vier open in het midden en tien weggestopt in de muren (één is een vervanging). De open zuilen in het midden zijn monolithisch en hebben een gebeeldhouwde versiering in de vorm van bloemen.

De noordelijke muur in de kerk is de enige die bewaard is gebleven van vóór 1873, toen de kerk werd gerestaureerd tot wat zij nu is.

Het schilderij op hout met een scène van de kruisiging van Christus werd anno 1995-1996 in de sacristie ontdekt en gerestaureerd.

Open – het hele jaar geopend
Adres 85540 Curzon
Tip – 
Les Ponts de la Claye, zijn twee historische bruggen over de rivier Lay (drie bogen) en de rivier de Petit-Lay (twee bogen). De bruggen werden voor het eerst getoond op landkaarten uit de 18e eeuw. Ze zijn gemaakt van graniet (ingenieur Etienne Raimbaud.)
GPS coordinates – 46°26′54″N 1°18′29″W
Nabijgelegen bezienswaardigheden – de Marais Poitevin kan worden verkend vanuit dit dorp.

Image credits by inthevendee

Church door to Crypt Curzon in the Vendee
Door to Crypt Curzon in the Vendee
stairs to the crypte of Curzon in the Vendee
Roman Columns in Curzon Crypte Vendee
Crypte de Curzon in the Vendee
Image

Het oudste megalithische monument in de Vendée

Sinds 4000BC is er bewijs van een nederzetting rond het dorp Bazoges-en-Pareds. La Ciste des Cous, het oudste megalithische monument in de Vendée, ligt middenin de glooiende akkervelden buiten het dorp. Vind de onverharde weg vanaf de D43 richting Miteau-les-Champs.

Het is alleen gemarkeerd door een enkele kleine wegwijzer.

De gerestaureerde neolithische dolmen is een ongebruikelijke veelhoekige kamer die wordt gevormd door een getrapte cirkelvormige cairn. De oude begraafplaats werd voor het eerst opgegraven in 1913. Slechts een korte afstand daarvan ligt de grotendeels verwoeste dolmen van Pierre Folle des Cous.

Je kan van hieruit ook een wandeling maken tot aan de Donjon de Bazoges in het dorp, het enorm hoge kasteel uit de middeleeuwen dat mooi bewaard is gebleven en ook een prachtige middeleeuwse tuin heeft met duivenhok.

Open – Het hele jaar door
Tip – 
bezoek de Donjon de Bazoges, een burchtwacht) en zijn middeleeuwse omgeving, inclusief een duiventil en tuinen. Enkel open in de zomer. Een nachtelijk evenement in juli viert het middeleeuwse erfgoed van het kasteel.
Address – Les Cossonnières, 85390 Bazoges-en-Pareds
GPS coordinates –  46°39'30,6"N , 0°56'2,8"W 
Bezienswaardigheden nabij Musee Maison Clemenceau (geopened door President Macron in juni 2018) Musee 
Clemenceau-de Lattre, La Colline des Moulins beide in Mouilleron-st-Germain.
Images – by inthevendee

Image
Ciste des Cous Bazoges-en-Pareds prehistoric gravesite
Image
Onze kleine geheimpjes!

Zoals vermeld in de blog post over onze dagtrip naar Oradour-sur-Glane, zijn er momenten dat (amateur) fotografen veel moeite doen om de beelden te krijgen die ze willen. Inderdaad, ook voor avonturiers is er heel wat nodig om aan hun nieuwsgierigheid te voldoen.

We nemen jullie daarom mee op onze geheime ontdekkingstochten met twee foto's van een oud kasteel waar alle vloeren ontbreken wat het toch iets moois en mysterieus geeft voor onze fotografische doeleinden. We tonen jullie ook nog twee foto's van een oude windmolen die aan de buitenkant iets of wat werd gerestoreerd maar aan de binnenkant nog niet. De texturen zijn toch wel prachtig.

Open – Nee
Tip –We zouden je nooit zeggen om niet avontuurlijk te zijn. Maar wees voorzichtig, zeker als je op verboden terrein gaat. Zorg ervoor dat er oogbescherming en een bouwhelm in de auto ligt. Je weet nooit welke gelegenheid zich kan voordoen. Wees zéér respectvol!!
Adres – Dat blijft ons geheim!
Images – by inthevendee.com

Image
ImageImage
Image

Het vinden van mooie verborgen plekjes in de Vendée is niet moeilijk.

Met een geschiedenis van 4000 v.Chr, door de Middeleeuwen en de oorlogen die de Vendée eeuwenlang plaagden, zijn er wellicht nog heel veel plaatsen die nog moeten worden ontdekt. Dat hopen we toch! Wees niet bang om van de geplaveide wegen af ​​te wijken, en omarm je zin voor avontuur.

Een van de coolste dingen in deze prachtige regio van Frankrijk, is dat eens je de beslissing neemt om de GPS te negeren, je op een plek komt die zelden wordt bezocht en… dat er tijd is om in alle rust op verkenning te gaan.

Share this Post