Veilig paddenstoelen met respect voor de natuur

Paddenstoelen zijn mooie en mysterieuze organismen die vooral als een myceliummat op de bodem van het bos leven. De plant die we bovengronds zien groeien is de reproductieve, sponsachtige structuur die groeit door water op te nemen en zicht voortplant door sporen te laten vallen. De paddenstoelenjacht of "paddenstoelen" is een geliefde herfstactiviteit in Frankrijk; één die zonder de juiste kennis gevaarlijk kan zijn en ook vernietigend voor de toekomstige oogst.

De etiquette van het paddenstoelenplukken

Dat er regels met gezond verstand zijn (of zouden moeten zijn) als het gaat om het oogsten van voedsel in het wild, betekent niet alleen bij het zoeken naar eetbare paddenstoelen enige kennis is vereist. Het betekent ook dat we iets moeten achterlaten voor de volgende persoon die langskomt... Een hoffelijkheid die zoveel dieper gaat dan wat er vlak voor ons ligt.

In 1833 schreef de Britse econoom William Forster Lloyd over de 'Tragedy of the Commons', een citaat dat tot op de dag van vandaag vaak wordt gebruikt in verband met milieuwetenschap en duurzame ontwikkeling.

De toegang tot een gemeenschappelijk jachtgebied zoals de oceaan om te vissen, het strand om te voet te vissen, of het bos om te foerageren, kan tot ver in de toekomst leiden tot problemen die het milieu aantasten.

Daarom zijn er ook richtlijnen en wetten. Zo heeft Frankrijk een gewichtslimiet voor het oogsten van sint-jakobsschelpen en wulken (en andere fruits de mer) per pêche à pied uitje.

Door te handelen in het eigenbelang putten we niet alleen de gemeenschappelijke bronnen uit, maar dreigen we ook een waardevol ecosysteem te beschadigen.

Bij het plukken van paddenstoelen is dit de juiste etiquette, in Frankrijk en in andere landen:

 • Overplukken schaadt de gezondheid van het onderliggende mycelium en toekomstige generaties van de paddenstoelensoort.
 • Respecteer de sporen door alleen volwassen paddenstoelen te verzamelen, omdat ze hun sporen mogelijk al hebben losgelaten.
 • Gebruik gaaszakjes of manden om paddenstoelen te verzamelen. Als u door het bos loopt, kunnen de paddenstoelen hun sporen dan blijven achterlaten. Gebruik zeker geen plastic zakken.
 • Vertrap de baby paddenstoelen niet. Vaak dragen we zware laarzen om door het bos te kunnen avonturieren. Loop licht en let op wat er onder de voeten ligt. Nota bene: vertrappen heeft gevolgen voor de rest van het seizoen, maar niet voor toekomstige oogsten.
 • Leer het paddenstoelen aan je kinderen en kleinkinderen tijdens het oogsten
 • Knippen vs. plukken. Als u de champignons ter plaatse schoon knipt, overweeg dan om het snoeisel een beetje te verspreiden. Dit kan nieuwe groei bemoedigen.
 • Respecteer de levenscyclus van paddenstoelen. Laat de oude, vuile en door ongedierte opgegeten planten hun werk doen.
 • Oogst alleen genoeg om uzelf en uw familie te voeden voor één maaltijd.
Volgens de Franse wet, waar kun je wilde paddenstoelen oogsten?

De Franse wet voor het plukken van wilde paddenstoelen is gebaseerd op de bepalingen van het bosbouwwetboek en het milieuwetboek.

Staatsbos – van paddenstoelen die groeien in een bos dat eigendom is van de staat, d.w.z. onder de bosbouwregeling valt, kan tot 5 kilo worden ingezameld. Het overschrijden van deze vooraf vastgestelde hoeveelheid is een overtreding van de wet met een boete die varieert van € 750 tot € 45.000 en 3 jaar gevangenisstraf.

Gemeentebos – paddenstoelen die groeien in een bos dat eigendom is van een gemeente, mogen door de inwoners van de gemeente worden verzameld.

Privé bos – (of land) In tegenstelling tot wild (dat van iedereen is) zijn wilde paddenstoelen die op privéterrein groeien automatisch eigendom van de eigenaar van het terrein.

Om in een particulier bos paddenstoelen te kunnen foerageren is toestemming van de eigenaar nodig. Zonder toestemming wordt het beschouwd als diefstal, met boetes en/of gevangenisstraf als gevolg.

Bossen waar je wilde paddenstoelen kunt oogsten in de Vendée:

 • Parc de Pierre-Brune (Mervent)
 • Bois des Girondins
 • La forêt d'Aiznay
 • La forêt d'Olonne
 • La forêt de l'Hébergement
 • La forêt de Mervent

In geval van twijfel kunt u de prefectuur- en gemeentelijke besluiten in uw lokale gemeentehuis (mairie) raadplegen.

Over champignonvergiftiging –

Frankrijk telt ongeveer 3000 soorten paddenstoelen, waarvan slechts een tiental ofzo eetbaar zijn. De regering meldt ongeveer 1000 paddenstoelenvergiftigingen per jaar, waarvan sommige helaas dodelijk zijn.

Er is vaak een dun streepje tussen de eetbare soorten onderscheiden van de giftige. De gevolgen van het eten van giftige paddenstoelen kunnen vreselijke spijsverteringsstoornissen, niercomplicaties en zelfs zo'n ernstige leverbeschadiging veroorzaken dat een levertransplantatie nodig kan zijn. 

Tot de veilig te eten paddenstoelen behoren onder andere Girolles of Chanterelles, Cèpes, Morilles, Bolets, Chanterelles en de Truffel.

Tegenwoordig zijn er naast boeken een aantal apps die kunnen worden gebruikt om paddenstoelen te helpen herkennen.

Als algemene gouden regel is het identificeren van een wilde paddenstoel via het internet uiterst moeilijk. Zeker, het is een vreselijk idee om hulp van vreemden online te accepteren. Als je het niet herkent, raak het dan niet aan.

Als u het echt niet kunt weerstaan, raadt de website van het Franse ministerie u aan een deel van de oogst te bewaren voor identificatie.

Symptomen die verband houden met de consumptie van giftige paddenstoelen zijn onder andere rillingen, duizeligheid, visuele stoornissen, misselijkheid, braken, etc. Ze kunnen tot 12 uur na consumptie verschijnen.

Voor vermoedelijke champignonvergiftiging in de Vendée, bel nummer 15, of neem contact op met het dichtstbijzijnde gifbestrijdingscentrum, Centre anti-poison d’Angers : 02 41 48 21 21. 

Hoewel niet zo avontuurlijk, als u wilde paddenstoelen bij uw biefstuk wilt, is er altijd de mogelijkheid om ze te kopen in de supermarkt of op de markt.

Aanbevelingen van het  Ministère des Solidarités et de la Santé
 • "Oogst alleen paddenstoelen die je goed kent: sommige zeer giftige paddenstoelen lijken veel op eetbare soorten. Giftige paddenstoelen kunnen groeien waar je ook eetbare paddenstoelen kunt plukken."
 • "Als er ook maar de geringste twijfel bestaat over de conditie of de identificatie van een van de geoogste champignons, consumeer de oogst dan niet voordat u deze door een specialist in het veld heeft laten controleren. Apothekers of mycologenverenigingen en -verenigingen in uw regio kunnen worden geraadpleegd."

 • "Pluk alleen de exemplaren in goede staat en verwijder het geheel: stengel en dop, om identificatie mogelijk te maken."
 • "Pluk geen paddenstoelen in de buurt van mogelijk verontreinigde locaties: bermen, industrieterreinen, stortplaatsen."
 • "Scheid de verzamelde paddenstoelen per soort om te voorkomen dat er stukjes giftige paddenstoelen worden gemengd met eetbare paddenstoelen."
 • "Plaats de champignons, met het scheiden van de soorten, in een doos, kartonnen doos of mand, maar nooit in een plastic zak die het rotten versnelt."
  • "Bij het bewaren van de champignons, vermijd contact met andere voedingsmiddelen in de koelkast (max. 4°C) en consumeer ze binnen twee dagen na het plukken".
  • "Consumeer de paddenstoelen in redelijke hoeveelheden na voldoende koken en eet nooit rauwe wilde paddenstoelen."
  • "Geef de wilde paddenstoelen nooit aan jonge kinderen."
  • "Consumeer geen paddenstoelen die zijn geïdentificeerd door middel van een app op een smartphone, vanwege het hoge risico op fouten".
  WANNEER JE WAARSCHUWINGEN "CHASSE EN COURS" ZIET - BETEKENT DIT DAT ER EEN JACHT (met geweren en munitie) AAN DE GANG IS. GA NIET HET BOS IN. KONDIG UW AANWEZIGHEID AAN DOOR LUID TE ROEPEN, EN VERLAAT HET GEBIED. 

  Sources -

  • French regulation
   • Environmental code: articles R.412-8, R. 412-9 and R.415-3
   • Forest code: articles L. 163-11 and R.163-5
   • Penal code: articles 311-3, 311-4, 311-13, 311-14 and 311-16

  Reading materials & Useful websites -

  Share this Post