Heb je dat gevoeld? Aardbeving in de Vendée

Een aardbeving met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter trof vrijdag 21 juni 2019 in de regio Pays de la Loire. Rond 06h50 UTC - 08h50 lokale tijd - werd een hard geluid gevolgd door een 10 tot 15 seconden-lange schudding. Het epicentrum [47.172 ° N 0. 597 ° W] lag op een diepte van 3,4 kilometer ten noordwesten van Vihiers, een gemeente van Maine-et-Loire, zo'n 31 kilometer ten zuiden van Angers. De aardbeving werd gevoeld tot aan de zuid-Vendée en zelfs Niort.

Vanzelfsprekend schudde sociale media ook! Lokale mensen vroegen zich bezorgd, of nogal opgewonden, af wat er was gebeurd. Sommigen hadden nog nooit een aardbeving meegemaakt of zelfs gevoeld en waren heel nieuwsgierig. Gelukkig zijn er geen letsels of materiële schade, maar er zijn wel meldingen van naschokken.

De laatste keer dat een aardbeving plaatsvond, was in februari 2018 en de kracht was als die van vrijdag. Aardbevingen gebeuren vaker; ze zijn gewoon niet groot genoeg voor ons om te voelen.

In geval je het nog niet wist, is de Vendée niet immuun voor aardbevingen. Hoe dat komt? Het kustgebied van de regio ligt ten zuiden van het Intraplat Armoricaanse gebied. een geologisch massief (een oude bergketen) dat zich uitstrekt van Bretagne, het westelijke deel van Normandië, en Pays de la Loire. De naam Armorican Massif komt van Armorica, een Gallië-gebied tussen de Loire en de Seine rivieren.

Het breuksysteem buigt zich in de Vendée van zuidoostelijke of noordwestelijke richting naar het oosten of het westen richting Zuid-Bretagne en verder naar het westen langs de grens van het West-Europese bekken en de Britse plank. De tektonische geschiedenis van de regio dateert uit de tijd van Variscan, een geologisch berggebied van zo'n 370 miljoen tot 290 miljoen jaar geleden.

Vanwege de frequente seismische activiteit wordt het gebied zowel onshore als offshore gemeten.

Seismische activiteit kan in grote gebieden in Frankrijk niet worden uitgesloten. In 2011 gaf de regering een Seismic Zone-kaart uit met de risicozones. Zoals je op deze kaart kunt zien (nog steeds actueel - we zochten hoog en laag naar een bijgewerkte kaart maar vonden die niet) - de Vendée bevindt zich in zone 3 - wat wijst op een matig risico voor aardbevingen.

Image
Fault lines in France (wikipedia)

Is dit reden tot paniek?
Helemaal niet! Het doel van deze kaart heeft veel meer te maken met risicopreventie en bescherming (bijvoorbeeld constructiezones, locatie van bruggen, transport van pijpleidingen) en het afdwingen van veiligheidsnormen voor gebouwen en bouwmaterialen.

En word je verward door de tijd- en dieptemetingen van aardbevingen? Voel je niet alleen! Dit is wat je moet weten:

Image
Areas with earthquake risk in France (wikipedia)
  • UTC betekent Coordinated Universal Time en is hetzelfde als GMT (Greenwich Mean Time), maar het houdt geen rekening met de verandering in de zomertijd. De aardbeving van vrijdag vond plaats om 06.50 uur UTC - wat normaal zou betekenen 07.50 uur in onze tijdzone - maar UTC telt niet 1 uur vooruit ... wat betekent dat de aarde ter plaatse om 08.50 uur schokte.
  • We hadden het geluk om de werkelijke diepte van de aardbeving op 3,4 km te weten. Waar berekeningen te onbetrouwbaar zijn, wordt de wereldwijde gemiddelde diepte van aardbevingen-10 km-gebruikt (de gemiddelde diepte waarop de aardplaten verschuiven)
  • Nieuwsberichten hebben de neiging zich te vergissen, maar dan aan de sensatiezijde. Een magnitude van 4.8 en 4.9 werd gerapporteerd. Sommige websites kunnen inderdaad niet beslissen, zelfs met tegenstrijdige metingen binnen hetzelfde artikel gevonden! We hebben verschillende gerenommeerde diensten geraadpleegd... M4.3 dus.

Rapporteer uw ervaring!
Waarom zou je? Internetgebruikers zijn eigelijk een belangrijke informatiebron bij het verzamelen van gegevens die worden gebruikt om een meer gedetailleerde momentopname van aardbevingsgevoelige regio's te vormen. De DYFI (Did You Feel It?) Webpagina over burgerwetenschap bijvoorbeeld, is ontwikkeld om een vollediger beschrijving te krijgen van elk voorval (in de hele wereld), de veroorzaakte schade en misschien het allerbelangrijkste: de gevolgen van een aardbeving voor de gemeenschap. Gegevens die door de 'gemiddelde Joe' worden ingediend, worden zelfs gebruikt om kaarten en grafieken in 'realtime' te maken. DYFI moedigt mensen aan om hun ervaringen te delen via een korte vragenlijst (vink de vakjes aan) - zelfs als uw community al werd vertegenwoordigd door een andere gebruiker. Hoe meer info over een gebied wordt ontvangen, hoe betrouwbaarder lokale informatie wordt.

Zelfs als je de aardbeving niet hebt gevoeld, is je rapport van groot belang om het percentage 'gevoelde' versus 'niet-gevoelde' ervaringen te meten, en om te peilen waar die grens ligt.

Vertel  hier over je aardbeving ervaring !

  1. Klik op de aardbeving waarvan je denkt dat je ze voelde,
  2. en selecteer vervolgens de "Vertel ons!" link.
  3. Als u de aardbeving niet ziet waarvan u denkt dat u zich in de lijst bevindt, gebruik dan de groene knop "Meld een onbekende gebeurtenis"

Dit zijn de data over de aardbeving in Vihiers, tot nu toe:
https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us6000443c/executive
Huidige seismogram info Frankrijk:
https://renass.unistra.fr/

Wat gedaan in geval van een aardbeving?

Binnenshuis?

  • Laat je op de grond zakken waar je bent. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste verwondingen optreden wanneer mensen naar een andere locatie in het gebouw of  naar buiten proberen te rennen.
  • Zoek dekking onder een stevige tafel of een ander meubel; als dat geen optie is, bedek je je gezicht / hoofd met je armen en hurk je in een binnenhoek van het gebouw.
  • Blijf binnen totdat het schudden stopt
  • Blijf uit de buurt van glas, ramen, buitendeuren en muren en alles wat zou kunnen vallen
  • Als je in bed ligt, blijf dan in bed. Bescherm je hoofd met een kussen, maar rol weg plafond lichten die zouden kunnen vallen
  • Houd er rekening mee dat de elektriciteit mogelijk uitgaat, dat er gaslekken kunnen zijn en dat sprinklerinstallaties of brandalarmen kunnen worden geactiveerd.

Buiten?

  • Blijf buiten
  • Ga weg van gebouwen, straatverlichting en nutsleidingen. Het grootste gevaar bestaat direct buiten gebouwen, bij uitgangen en naast buitenmuren.

In een voertuig?

  • Stop zo snel als de veiligheid het toelaat en blijf in het voertuig.
  • Ga daarna voorzichtig te werk: wegen, bruggen of hellingen zijn mogelijk beschadigd, dus gebruik ze niet

Gevangen onder puin?

  • Bedek je mond met een zakdoek of kleding.
  • Tik op een pijp of muur zodat hulpverleners je kunnen lokaliseren. Gebruik een fluitje als er een beschikbaar is. Schreeuw alleen als laatste redmiddel. Schreeuwen kan ervoor zorgen dat je gevaarlijke hoeveelheden stof inademt.
Wat je niet moet doen in geval van een aardbeving?
  • Gebruik geen deuropening, behalve als u weet dat het een sterk ondersteunde, dragende deur is (binnenportalen komen niet in aanmerking)
  • Verlaat een gebouw niet tijdens het schudden.
  • Gebruik de liften NIET.
  • Vermijd in een voertuig in de buurt van of onder gebouwen, bomen, viaducten en nutsleidingen te stoppen.
  • Als je gevangen zit onder puin, steek dan geen lucifer aan! En verplaats of schud geen stof.

Voel je je op de hoogte? Super! De volgende keer dat de aarde schudt, rammelt en rolt onder onze 'Vendéese' voetjes, weet je wat en waarom. Vergeet niet dat de laatste grote historische aardbeving in de Vendée (M6) plaatsvond op 25 januari 1799. Er gebeurd gemiddeld ongeveer om de twee jaar aardbeving in de Vendée.

Sources: Geodynamic Models: An Evaluation and Synthesis By R. W. Van Bemmelen, https://www.emsc-csem.org/, https://earthquake.usgs.gov/, https://renass.unistra.fr/, https://www.ready.gov/earthquakes