Dit zijn de voordelen van de Pass Vendée

Of u nu de Vendée bezoekt of hier woont, Le Pass Vendée is een geweldige manier om uw ervaring van dit prachtige departement in Frankrijk te maximaliseren. Het biedt toegang tot zeven culturele juweeltjes en twee natuurreservaten voor zo vaak als u wilt gedurende een heel jaar. Vooral als je kinderen hebt, is het een koopje, want die betalen helemaal niets! Zo wordt de opvoeding op elke leeftijd  gekoesterd in Frankrijk en in La Vendée! Want je bent nooit te oud om te leren.

Gezinsplezier U hoeft zich echt geen zorgen te maken om iets te doen te vinden. De Vendée is overladen met interessante bezienswaardigheden, of u nu van de natuur houdt of van historische plaatsen, of beter nog... alles-in-één!

Op elk van de plekjes vermeld in dit artikel kunt u leren over hun rol in de geschiedenis en het hart van de Vendéese inwoners en u kunt ook een stevige wandeling maken, of rustig rondkijken om de omgeving in u op te nemen. Nog meer goed nieuws: volwassenen kunnen ze bezoeken met de ongelooflijk voordelige Pass Vendée! Kinderen van 18 jaar en jonger hebben sowieso gratis toegang ... zo kan je het erfgoed steunen, genieten, en tegelijk ook kosten sparen!

Betaalbaar de Pass Vendée is een culturele pas waarmee u 7 culturele en 2 natuurgebieden kunt bezoeken, zo vaak als u maar wilt gedurende een jaar voor slechts € 21 per persoon. LET OP: het is niet overdraagbaar van de ene persoon naar de andere! De Pass Vendée beschikbaar in elk van de locaties waar u het ook kunt gebruiken.

Ons artikel kunt u het hele jaar door als leidraad kunt gebruiken om te kijken hoe u van Le Pass Vendée kunt profiteren!

We rekenden het voor u uit Normale entréeprijzen per volwassene:

Haras de la Vendée: 7
Historial de la Vendée: 8€
Logis de la Chabotterie: 7€
Château de Tiffauges: 8€
Abbaye de Maillezais: 6€
Abbaye Nieul-sure-l'Autize: 6€
Cité des Oiseaux: 4.50€
Prieureé de Grammont: 3€
Reserve Biologique Départmentale: 0€
Totale prijs: 49.50€ per volwassene
Besparingen met de Pass Vendee: 28.50€ per volwassene (vermenigvuldig met zoveel keer als u wilt in een periode van één jaar!)

Cite des Oiseaux vendee
Gigantische vijvers

Dit prachtige natuurreservaat mag je missen. Het is gelegen op één van de grootste noord-zuid trekroutes voor vogels, waardoor het een belangrijk ornithologisch centrum is geworden. De Cité des Oiseaux (vogelstad) is een van de grootste waterrijke gebieden in het hart van de Vendée, (tijdelijk) de thuishaven van vogel soorten als de tafeleend, de fuut, de dodaars, de fluiteend, de wilde eend, de blauwe reiger, enz.

Het park van ongeveer 56 hectare beschikt over twee enorme vijversDagelijks zijn er zo'n 3000 vogels te zien, zo'n 210 soorten! Amateur- en beroepsfotografen, fervente vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen kunnen ze observeren vanuit het observatorium, de belvedère of gewoon door de paden van dit verbazingwekkende natuurgebied te gaan bewandelen.

Trek dus uw wandelschoenen en aangepaste kledij (zonnecrème) aan, en vergeet uw fototoestel en verrekijker niet!

Hoog aanbevolen  geweldige gezinsactiviteit!
Open – Open 3 juli tot 7 november (en op zondag buiten deze datums). Website
Ga met de kinderen op schattenjacht!
Zomerpret met bijzondere avonturen en workshops (Frans)
Adres –
La Cité des Oiseaux, 14, the Butchers 85130 Les Landes-Genusson

GPS coordinaten – 46 ° 39 ′ 50 ″ N, 1 ° 25 ′ 37 ″ W 
Voer uw vertrekpunt in
Images Andreas Trepte (tafted ducklings), Assianir (grey heron). Copyright_P_Garguil_Cité_des_Oiseaux_4 (main). olegivvit (whistling duck)

grey heron
Image
Image
Image
Koninklijke stoeterij

Een van de vele interessante erfgoedsites in de Vendée is het prachtige Haras de la Vendée. In 1665 richtte Colbert in opdracht van koning Lodewijk XIV de koninklijke stoeterijen op met de bedoeling paarden te produceren voor het leger van de koning. De stoeterijen waren heel belangrijk omdat ze specifiek belast waren met het fokken van hengsten om de paardenrassen te verbeteren.

In 1842 kreeg La Roche-sur-Yon, op bevel van koning Louis-Philippe, een toevloed van hengsten om het programma nieuw leven in te blazen, dat onder het bewind van Napoleon een beetje was verbleekt. In die tijd bestonden alleen nog de directeurswoning, de erezadelmakerij en de twee zuidelijke stallen. Tussen 1876 en 1904 werden vijf nieuwe stallen gebouwd, waardoor de stoeterij bijna 220 hengsten kon huisvesten.

De architectuur van Haras de la Vendée is neoklassiek.

Hoog aanbevolen — geweldige familie activiteit! Geniet van shows, demonstraties en interactie met de paarden en pony's
Open –  Het hele jaar door. Zie Website and schedule
Tip – Dagelijkse shows in de zomer inbegrepen bij de toegang
Adres –120 Boulevard des États Unis, 85000 La Roche-sur-Yon

GPS coordinaten – 46 ° 39 ′ 50 ″ N, 1 ° 25 ′ 37 ″ W
Voer uw vertrekpunt in
Nabij te zien – Het Chocolade Museum in La Roche-sur-Yon
Images Copyright_P_Baudry_Haras_3,4 & 5, Copyright_D_Fugere_Haras_2, and HVdep 

haras de la vendee royal stud - patrimoine vendee
haras de la vendee royal stud - patrimoine vendee
haras de la vendee - pass vendee
haras de la vendee - pass vendee
historial de la vendee - vendee pass
Uniek in architectuur en design

We durven zeggen niet alleen uniek, maar ook geniaal! Het ultramoderne museum is zo ontworpen dat het in modulaire ruimtes past en is voorzien van een technische grill die vanaf een hoogte van 6 meter uitkijkt over het museum. De wanden kunnen worden verplaatst om plaats te bieden aan verschillende tentoonstellingen en het museum is volledig interactief, met ook audiovisuele projecties, lichtspellen en shows.

Omdat het museum in een "gevoelig natuurgebied" ligt, is het gebouw zo ontworpen dat het in de landelijke omgeving integreert; het heeft zelfs een spectaculair geometrisch, groen dak!

Dit museum is niet alleen een architectonisch hoogstandje, het enige in zijn soort in Frankrijk, maar biedt ook goed opgezette permanente en tijdelijke tentoonstellingen waarin enkele van de 19.000 artefacten van het departement worden belicht, evenals archeologische collecties die in de ondergrond van de Vendée zijn gevonden.

Het prachtige Historial de la Vendée is het hele jaar door geopend (behalve op maandag en op kerst- en nieuwjaarsdag) en heeft een dynamisch aanbod van tentoonstellingen. Het is leuk om te bezoeken op elke leeftijd en op elk moment van het jaar, en jonge kinderen krijgen speciale aandacht!

Open – Website en schema
TIP – Specifiek tarief voor kampeerwagens: 10€ (1 toegang + 4 uur opladen van elektriciteit en water); reparatiesets voor fietsers 
Familie en tours here 
Evenementen – Nacht van de Musea (gratis toegang) en culturele erfgoed dagen (september)
Adres –
Historial de la Vendée Allée Paul Bazin, 85170 Les Lucs-sur-Boulogne
GPS coordinaten – 46° 50′ 45″ N, 1° 28′ 52″ W
Voer uw beginlokatie in
Nabij te zien – Logis de la Chabotterie (zie onder)
Images  A. Lamoureux/Vendée Expansion - droits réservés, and Rimagne 

Image
death mask of General Charente
Historial de la Vendee
Image
Authentiek interieur

De restauratie van dit nog eeuwenoude landhuis ging verder dan de binnenkamers. Elk meubelstuk, gebruiksvoorwerp en kledingstuk is authentiek en dateert uit de XVde en XVIIIde eeuw.

Het woord "antiek" is niet genoeg om deze ongelooflijke collectie te beschrijven. De rondleiding, die leidt van de salon (waar de gasten zouden zijn ontvangen), via de eetkamer, de bijkeuken, de kapel, de slaapkamer, de strategie kamer, de gezellige studeerkamer en de zolders, is goed ontworpen met onopvallende, meertalige en gemakkelijk te gebruiken technologie als uw gids. Hoewel er niets boven uitleg door een persoonlijk, gepassioneerd persoon gaat, laat deze aanpak je toe om te blijven hangen...

... en te blijven hangen. De details, van versleten tapijten tot jassen die nonchalant over de rugleuning van een stoel worden gegooid en het tikken van een klok, geven u het gevoel dat u een geëerde gast bent die net is teruggekeerd van een wandeling door de tuinen met de gastheren niet ver achter,

Het interieur van het landhuis omhult de nietsvermoedende toerist op zo'n manier dat hij er misschien niet meer weg wil. Het is meer dan een huis, het is een echt thuis, gedecoreerd met kostbare voorwerpen zoals het kamerscherm met zijden panelen in de salon waarop Chinese landschappen zijn afgebeeld, een unieke guaïacum eierhouder op de eetkamertafel, oude gieters op de mooie vloer van de bijkeuken, topografische instrumenten in de strategiezaal, het delicaat beschilderde plafond in de studeerkamer... elke hoek van le Logis de la Chabotterie, met inbegrip van de spectaculaire tuinen, ademt gezelligheid uit.

Maar niets heeft ons zo ontroerd als het poppenhuis uit de 18e eeuw, dat terloops op de zolders werd 'vergeten'. Het is zo prachtig, de kleuren lijken onaangetast door de handen van de tijd, het is onmogelijk om er niet door aangetrokken te worden. Mis dit prachtig bewaarde huis niet op uw tocht door de Vendée.

Open – het hele jaar, zie website voor scheme
Familiepret – schattenjacht, avonturen boekjes en nog meer in de tuinen!
Escape game   bij reservering - in het Frans! Info hier
Adres – Saint-Sulpice-le-Verdon 85260 Montréverd
GPS coordinaten  46.880089, -1.406092; enter your location
Museum over de oorlogen in de Vendée inclus lees ons artikel
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Prieuré de Grammont - XIIde eeuw

De kleine abdij Le Prieuré de Grammont, gelegen te midden van landbouwvelden, is even rustig als charmant. Het is niet moeilijk om zich het kloosterleven voor te stellen zoals het ooit was.

Richard Coeur de Lion (Richard Leeuwenhart) gaf opdracht tot de Orde van Grammont en de bouw van dit bouwwerk aan het eind van de 12e eeuw. Er zijn nog muurschilderingen te zien en sommige vertrekken, zoals de oude keuken, zijn open met de binnenplaats.

Het is een van de best bewaarde kloosters van de Orde van Grammont in Frankrijk.

De kapel en de binnenplaats hebben een geweldige akoestiek, dus controleer het schema van de zomerconcerten van Prieuré en koop tijdig kaartjes (niet inbegrepen bij Pass Vendée.) Wij raden u ten zeerste aan ten minste één van deze concerten bij te wonen om de abdij in een heel ander licht te ervaren, veel meer zoals het eeuwen geleden moet zijn geweest, met prachtige stemmen die uit de oude stenen weerklinken en het licht van honderden kaarsen die een rokerige, gezellige sfeer creëren. Tijdig reserveren!

De oude monniken glimlachen op die avonden ongetwijfeld door de geschiedenis heen. Het is er heerlijk! Lees onze verwante blogpost met prachtige beelden van de nachtelijke gregoriaanse gezangen in de abdij.

Open1 juni tot 20 september
Dicht – van 20/09/2021 tot 31/05/2022 
Website
Adres – 85110 Saint-Prouant
GPS coordinaten –  46.7486° N, 0.9857° W
Evenementen calendar
Voer uw vertrekpunt in
Niet ver weg (16km): Abbaye de Grainetière
Nog te bezichtigen – Sigournais (donjon), Bazoges-en-Pareds (donjon), Mouilleron-en-Pareds (Maison Musée Clémenceau, Musée Clemenceau-de Latre, (niet inclus bij de Pass Vendée) La Colline des Moulins Nature area 
Images – by inthevendee.com

Image
Image
Image
Image

Xth eeuwse abdij

Er zijn grote woorden nodig om deze abdij te beschrijven: majestueus, mysterieus, glorieus... komen in gedachten, elk perfect het cultureel erfgoed evocerend.

Gebouwd op de ruïnes van een oude kapel rond 976, is er sprake van een abdij opgericht anno 989.

De abdij werd tot 1648 als bisschopszetel van de streek beschouwd, maar haar kloosterfunctie bleef bestaan tot ze in 1666 werd verlaten.

De kathedraal werd verwoest tijdens de reformatie en de godsdienstoorlogen, maar de ruïnes zijn gewoonweg adembenemend. De abdij is een aantal jaren in handen geweest van protestanten, maar werd in 1618/19 teruggegeven aan de katholieken.

Een "reus" ligt gebroken en verspreid over een deel van het terrein, een schitterend decor voor theater en familiefoto's. Bekijk het schema voor culturele evenementen er zijn toneelstukken en kinderevenementen gedurende de zomer. en een geweldige kerstmarkt in de winter!

Deze abdij is een favoriet voor het hele gezin, dus mis het niet!

Open  gesloten van 12 november to 28 february. 
Adres  85420 Maillezais
GPS coordinaten –  46.3727° N, 0.7457° W
Voer uw vertrekpunt in
Nabij (10km) – abdij van Nieul-sur-l'Autise (zie onder)
Met de fiets van Maillezais tot Nieul. Info hier
Vlak naast de abdij – Met de boot op de Marais Poitevin - je moet geen ticketje voor de abdij kopen om erbij te geraken Embarcadère de l'Abbaye
Images – by inthevendee.com

Abbey of Maillezais stairs
Image
Image
Image

Nieul-sur-l'Autise -
XIde eeuw

In dit pittoreske dorpje vindt u een mooi abdijtje waar een interactieve rondleiding en tentoonstellingen het leven van de moniken in de middeleeuwen laat herleven.

De abdij werd gesticht in 1068 en werd in 1141 door koning Lodewijk VII, echtgenoot van Eleonora van Aquitanië, uitgeroepen tot koninklijke abdij. De geliefde koningin van Frankrijk en haar moeder brachten hier heel wat tijd door. Met uitzondering van de Romaanse kloostergang, werd de abdij die tijdens de godsdienstoorlogen grotendeels verwoest, gerestaureerd.

Het klooster is een van de best bewaarde uit het Romaanse tijdperk. Het is prachtig! Men zou gemakkelijk de geliefde koningin van Frankrijk, Eleanor, die in het dorp werd geboren, op een kloostermuur kunnen zien zitten, een boek lezend of poëzie lezend.

Men heeft er uitstekend aan gedaan de bezoeker zo onopvallend mogelijk te laten zien hoe het ooit was. Hoewel elektronica en hellingen een beetje aan de verbeelding onttrekken, is deze abdij ook een geweldige onderzoekslocatie voor auteurs. Er worden de hele zomer door toneelvoorstellingen en gezinsactiviteiten georganiseerd, en af en toe zijn er zeer interessante workshops in middeleeuwse kunsten zoals kalligrafie. Niet te missen! 

Open – Het hele jaar. Begeleide rondleidingen in juli en augustus Schedule 
Adres – 1 Allée du Cloître
85240 NIEUL-SUR-L'AUTISE
GPS coordinaten – 46.4247° N, 0.6789° W
Voer uw vertrekpunt in
Zie ook Abbaye de Maillezais
En ook Chateau du Terre-Neuve (Fontenay-le-Comte), Vouvant (Petite Cité de Caractère)

Images: Julien GAZEAU / Vendée Expansion - droits réservés (below) and Aoudot25 (main)

Nieul sur l'Autize abbey in the Vendee
Image
Het sinistere kasteel van Blauwbaard

Gelegen op een heuvel met uitzicht op de vallei waar de rivieren de Sèvre Nantaise en de Crûme samenvloeien, is het kasteel van Tiffauges strategisch gelegen voor de strijd.

Geoffrey Thouars bouwde het kasteel in de 12e eeuw. De vestingmuren en torens beschermden het dorp bij de rivier de Crûme. In 1420 trouwde zijn dochter Catherine de Thouars met Gilles de Rais, die aan de zijde van Karel II en Jeanne d'Ark vocht in de Honderdjarige Oorlog. Château de Pouzauges maakte ook deel uit van haar bruidsschat.

Château de Tiffauges werd de plaats waar Gilles de Rais later wreedheden beging tegen kinderen. In de overtuiging dat hij hun bloed in goud kon veranderen, voerde hij experimenten op hen uit. Ongeveer tweehonderd kinderen verdwenen uit het gebied en de nabijgelegen dorpen. In oktober 1440 werd hij berecht voor ketterij, sodomie en de moord op meer dan honderdveertig kinderen. Hij werd veroordeeld tot de strop.

Aan het eind van de 15e eeuw erfden de burggraven van Thouars het kasteel. Het brandde in 1569 maar in 1793 speelde het, bij een laatste machtsvertoon, een strategische rol in de laatste Vendéense overwinning van de Godsdienstoorlogen, de Slag bij Torfou [Tiffauges].

Château de Tiffauges is het grootste middeleeuwse kasteel in de Vendée. Vandaag is het een leuk toevluchtsoord waar kinderen met plezier kunnen genieten van middeleeuwse reënactments (leuke shows), boogschieten en toffe evenementen. De animatie is fantastisch!

Open  Open vanaf 1 April tot 3rd weekend van September en voor speciale evenementen. Schema
Tip – Culturele evenementen het hele jaar door zoals muziek, kerstmarkt, middeleeuws festival etc...
– Picknicktafels rond de parkeerplaats in de vallei aan de rivier (D753)
Adres  Le Château, 85130 Tiffauges
GPS coordinaten – 47° 00′ 59″ N, 1° 06′ 53″ W 
Voer uw vertrekpunt in

Images – by inthevendee

Image
Image
Image
reserve biologique departement vendee - beautiful nature reserve in the marais poitevin
XIXe eeuw in het Marais Poitevin

Dit natuurreservaat, ontwikkeld door het departement Vendée, is een door de mens aangelegd ecologisch reservaat dat u meeneemt naar het leven in het Marais Poitevin in de XIXe eeuw.

Gelegen in het noordelijke deel van het Poitevin moeras, is het een van de laatste voorbeelden van beboste natte moerassen in de omgeving. Om de status van beschermd natuurgebied te garanderen, heeft het departement het gebied in twee delen verdeeld, elk met een specifieke roeping.

Het eerste met een wetenschappelijke roeping, toevluchtsoord voor talrijke diersoorten, en het tweede met een educatieve landschappelijke, esthetische en historische roeping waar de sectoren die vroeger in stand werden gehouden zonder ze te ontginnen, worden gewaardeerd.

Deze natuurlijke habitat biedt 146 hectare van uitzonderlijke rijkdom, 3 gebieden om flora te ontdekken waaronder 319 plantensoorten, en fauna waaronder otters, wilde zwijnen, herten, soorten insecten waaronder prachtige vlinders en nachtvlinders... dit alles langs meer dan 4 km wandelpaden die ook rolstoelvriendelijk zijn.

Een echte aanrader voor het hele gezin, alle generaties! Gratis toegang! 

Open – Open van April tot 7 november. Schedule
Gezinsactiviteiten – picnic tafels, schattenjacht en meer!
Schoolvakanties – vele speciale evenementen gedurende de zomer, zoals natuurwandelingen, rondleidingen en workshops
Adres – Departmental Biological Reserve, Les huttes 85370 Nalliers
GPS coordinaten – N 46 ° 26’34.81 ” / O 01 ° 01’19.34 ”; 
Voer uw vertrekpunt in
Groepen – by reservation on 02 51 97 69 80
Images – by pixabay

butterfly

Er zijn nog meer manieren om te besparen op betalende activiteiten, maar daarover een volgende keer! We hopen althans dat dit artikel u een smaakje heeft gegeven van wat er in het mooie Vendée zoal te zien en te doen is door gebruik te maken van de Pass Vendée!

Spontaan op avontuur gaan kan ook, want niet alleen zijn er de culturele sites die het departement zo goed weet voor te stellen en op een piekfijne manier naar de bezoeker weet te brengen, we hebben ook een landschap bezaaid met windmolens en watermolens, met kastelen, kerken en kapellen, en met pre-historische monumenten.

U kunt er met één van onze gidsen als begeleiding gerust op uit om de Vendée (helemaal gratis) te gaan verkennen. Genieten is de boodschap!