Abbey of Ile de Chauvet in the Vendee

Abdijen in de Vendée

Verbluffend in hun dimensies, rustige omgevingen, hun staat van verval en architectonische schoonheid, de abdijen in de Vendee intrigeren met een unieke en belangrijke blik op de Franse geschiedenis en geografie.

Prachtige architectuur -

Het zou moeilijk zijn om alle abdijen in één dag te zien, maar sommige kunnen samen worden gelust. Gelukkig is er genoeg om ze in de buurt te vinden om er op uit te trekken, misschien met een picknickmand of strandspeelgoed, en zeker een camera, om de onvergetelijke dagen in de Vendée vast te leggen.

Drie van de abdijen in dit artikel zijn opgenomen in de Pass Vendée. NOTA: die is nu niet beschikbaar om te kopen wegens de pandemie.

De pass zal terug beschikbaar zijn wanneer de culturele oorden weer bezoekers mogen verwelkomen.

De Vendée-pass - is een culturele pas voor €21, waarmee u 9 culturele sites en 2 natuurreservaten kunt bezoeken, zo vaak als u wilt voor een jaar. Koop online of op elk van deze locaties waar u het ook kunt gebruiken. Historial de la VendéeLogis de la ChabotterieChâteau de TiffaugesAbbaye de Nieul-sur-l'AutiseAbbaye de MaillezaisHaras de la VendéePrieuré de GrammontLa Cité des OiseauxLa Réserve de Nalliers Mouzeuil-St-Martin

Image

De abdij van Jard sur Mer -
XIIe eeuw

De abdij Notre Dame de Lieu-Dieu werd in 1197 gesticht door Richard Leeuwenhart, wiens ouders koning Hendrik van Engeland en Eleonore van Aquitanië waren, en was de thuisbasis van de orde van de Premonstratenzer monniken.

De abdij is prachtig. In zijn hoogtijdagen was het enorm, maar net als de rest van de Vendée heeft het prachtige klooster enorm geleden tijdens de 100-Jarige Oorlog en de Religieuze oorlogen. Het werd door de eeuwen heen geplunderd, verbrand, opnieuw opgebouwd en geplunderd en opnieuw verbrand.

Sinds 2012 is de abdij in prive-bezit en wordt ze gerestaureerd.

Sinds drie eeuwen is het gebied populair bij geologen. Gelegen aan het kruispunt  van het Armoricaanse massief, het Aquitanian-bekken en de Atlantische Oceaan, werd het lokale sulfidehoudende erts tegen het einde van de 18e eeuw gewonnen voor zilver.

Fossielen zijn er ook nog steeds te vinden. Verschillende exemplaren worden getoond in de abdij. Op fossielen jacht gaan is niet moeilijk; zoek een steen, breek hem open... je zou best wel eens een zeeschepsel kunnen vinden dat al duizenden jaren wacht op jouw avontuurlijke zelf om het te ontdekken!

Open –5 juli - 31 augustus 2019. Geleide bezoeken van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 18.30 uur
Tip – vlakbij het strand van Plage de la Mine waar ook een WO.II bunker kan worden ontdekt
Adres  Abbaye de Lieu Dieu, 85520 Jard-sur-Mer
GPS coordinaten – 46 ° 25 '29 "Noord, 1 ° 36' 32" West
Abdij nabij (36km): Abbaye Royale in Saint Michel en l'Herm
Bezienswaardigheden in de buurt -
Maison de Georges Clemenceau
Blvd Georges Clemenceau, 85520 St-Vincent-sur-Jard
Images – door inthevendee.com

Image
Image
Image
Abbaye de Lieu Dieu in the Vendee
Image

Prieuré de Grammont - XIIde Eeuw

De kleine abdij Le Prieuré de Grammont ligt te midden van akkervelden. Het is er rustig en zo charmant – helemaal niet moeilijk om je het kloosterleven voor te stellen zoals het hier ooit was. Richard Coeur de Lion (Richard de Lionheart) gaf opdracht tot de Orde van Grammont om deze abdij op te richten aan het einde van de 12e eeuw.

Vandaag is het een van de best bewaarde kloosters van deze Orde in Frankrijk.

De kapel en de binnenplaats hebben een geweldige akoestiek, dus hou zeker een oogje op het schema van de Prieuré-zomerconcerten met gospel, Gregoriaanse chants. Tickets gaan de vlug de deur uit.

Open –1 juni tot half september.
Tip – Pass Vendée
Adres  85110 Saint-Prouant
GPS coordinates –  46.7486° N, 0.9857° W
Abdij nabij (16km): Abbaye de Grainetière
Andere bezienswaardigheden  Sigournais (donjon), Bazoges-en-Pareds (donjon), Mouilleron-en-Pareds (Maison Musée Clémenceau, Musée Clemenceau-de Latre, La Colline des Moulins)
Blog Post  met mooie beelden van Gregorian chanting at the abbey.
Images – door inthevendee.com

Prieurie de Grammont Vendee
Prieurie de Grammont in Saint Prouant in the Vendée
Prieurie de Grammont in Saint Prouant in the Vendée stairs
Prieurie de Grammont in Saint Prouant in the Vendée church ceiling
Prieurie de Grammont Doors Vendee
Prieurie de Grammont in Saint Prouant in the Vendée
Prieurie de Grammont in Saint Prouant in the Vendée door
Prieurie de Grammont in Saint Prouant in the Vendée murals
Maillezais pigeon

Abbaye de Maillezais - Xth Eeuw

Er zijn heel wat grote woorden nodig om deze abdij te beschrijven: majestueus, mysterieus, glorieus ... ze beschrijven deze culturele erfgoedsite perfect. Gebouwd op de ruïnes van een oude kapel ca. 976 zijn er verslagen van een gevestigde abdij anno 989.

De abdij werd tot 1648 beschouwd als de bisschopszetel van de streek, maar zijn monastische functie bleef bestaan ​​tot de abdij werd verlaten in 1666. De kathedraal werd verwoest tijdens de Reformatie en de Religieuze oorlogen. Een aantal Jaren lang was de abdij in handen van protestanten, maar ze werd in 1618/19 teruggegeven aan de katholieken. Hou een oogje op het schema voor culturele evenementen.

Open  Gesloten van 12 november tot 28 februari. Schema 
Tip – Pass Vendée
Address  85420 Maillezais
GPS coordinates –  46.3727° N, 0.7457° W
Abdij nabij (10km) – Nieul-sur-l'Autise
Fiets route van Maillezais tot Nieul. Info hier
Bezienswaardigheden –Inschepen bij de ingang van de abdij. Een ​​abdijticket is niet nodig om een ​​bootje in te huren. Embarcadère de l'Abbaye
Images – door inthevendee.com

Abbaye de Maillezais Abbey by night
Image
Lavender field at Maillezais Abbey in the Vendee
Maillezais wine cellar
Maillezais Abbey detail
Abbey of Maillezais stairs
Image

Nieul-sur-l'Autise -
XIth Eeuw

In dit pittoreske dorp vindt u een abdij die zijn voeten in de 21e eeuw heeft gedompeld met een interactieve rondleiding en tentoonstellingen waarmee de abdij tot ‘middeleeuws' leven komt.

Opgericht in 1068, werd het in 1141 uitgeroepen tot koninklijke abdij door Louis VII, echtgenoot van Eleanor van Aquitaine. Afgezien van het Romaanse klooster, werd het grotendeels verwoest in de godsdienstoorlogen en veel later terug hersteld. Ze hebben fantastisch werk geleverd door de bezoeker te laten zien hoe het ooit was, zo onopvallend mogelijk. Hoewel elektronica en rolstoel-ramps een beetje van de verbeelding stelen, is deze abdij ook een geweldige onderzoekslocatie voor auteurs en geschiedenis fanaten.

Open – het hele jaar geopend. In juli en augustus worden dagelijks rondleidingen met gids georganiseerd Schedule 
Tip – Pass Vendée
Address – 1 Allée du Cloître

85240 NIEUL-SUR-L'AUTISE
GPS coordinates – 46.4247° N, 0.6789° W
Abdij nabij (10km) – Abbaye de Maillezais
Andere bezienswaardigheden – Chateau du Terre-Neuve (Fontenay-le-Comte), Vouvant (Petite Cité de Caractère)
Image credits – Patrick Charpiat, Selbymay, Aoudot25. Julien Gazeau

Image
Image
Nieul sur l'Autize abbey in the Vendee
Image

Abbaye Royale - VIIth Eeuw

In het dorpje Saint-Michel-en-Herm ligt een verborgen parel, opgericht anno 682 door de monniken van Noirmoutier. Veel van de abdijen in dit artikel bevinden zich op wat vroeger eilanden in de Golf van Pictons waren. In die tijd werden ze als onvruchtbaar en waardeloos beschouwd. Tot de monikken het brilliante idee hadden om geleidelijk de golf te laten invullen door een soort methode van baggeren en natuurlijke sedimentatie.

Zo werd nieuwe grond opgebouwd waardoor de baai verdween in wat vandaag bekend staat als het moeras van Poitevin. Het oude gedeelte met zijn scriptorium is daarom ook 9m lager gelegen dan het nieuwere. Toen de koningen zich realizeerden hoe vruchtbaar de grond hierdoor was geworden, werden de abdijen zwaar belast. Deze abdij werd in 1516 als ‘koninklijk’ benoemd. Sinds 1818 is de abdij echter in privaat familiebezit, maar zag toch een Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Het klooster was actief tot de Franse Revolutie.

Open – Rondleidingen in de lente en de zomer Schedule 
Tip – tickets Tourisme bureau op het pleintje bij de abdij
Adres – Place de l'Abbaye, 85580 Saint-Michel-en-l'Herm

GPS coordinates – 46.3530° N, 1.2502° W
Nabije bezienswaardigheden la Trance-sur-Mer, 
mooi dorp aan zee met veel restaurants, cafés en gouden stranden
Images – door inthevendee.com

Scriptorium Abbaye Royale Vendee
Crypt Abbaye Royale Vendee
Abbaye Royale in St Michel en l'Herm
Abbaye Royale Vendee
Abbaye Royale Vendee
Image

L'Abbaye Notre-Dame de La Grainetière - XIIde Eeuw

Opgericht in 1130 door Benedictijnse monniken van Fontdouce in Saintonge, en erkend door paus Lucius II anno 1145, werd de abdij herhaaldelijk verbrand en beroofd door de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog of Religieuze oorlogen. In 1790 werd de abdij verkocht als een steengroeve en grotendeels afgebroken.

Gekocht in 1963, werd het toen gedeeltelijk hersteld. Sinds 1979 herbergt de abdij de enige mannelijke kloostergemeenschap in de Vendée.

Benedictijner monniken leven hier in getuigenis van evangelische armoede en verrichten handarbeid in volledige stilte, en delen monniken in goede gezondheid het leven met gehandicapte monniken.

Open – Dagelijks Website en schema
Tip – 
dit is een klooster waar stilte wordt beoefend. Wees respectvol.
Address – La Grange d'Ardelay, 85500 Les Herbiers
GPS coordinates – 46° 49′ 49.8″ N, 1° 03′ 34.56″ W
Abdij nabij (16km) – Le Prieuré de Grammont
Nearby sightseeing Le Puy du Fou Cinéscénie (evenings),  
Château d'Ardelay, Le Mont des Alouettes, Château du Boistissandeau herbergt een huis voor mensen met een handicap en hun bejaarde ouders, uniek in Frankrijk. De kapel staat open voor bezoekers.
Images – door inthevendee.com

abbaye-de-la-grainetière
abbaye de la grainetière
abbaye de la grainetière
abbaye de la grainetière
Abbey of Ile de Chauvet in the Vendee

Abbaye de l'Île-Chauvet - XIIde Eeuw

Deze abdij lag in de tijd van toen op het eilandje Chauvet in de Baai van Bourgneuf. Ze werd rond 1130 gesticht door Benedictijnen van de Absie-en-Gastine met de bedoeling om dijken en zout marsland op te bouwen.

De abdij en haar moniken waren eeuwenlang actief en productief tot de abdij in de Honderdjarige Oorlog tot een staat van verval werd gebracht. In 1588 werd de abdij ook in brand gestoken. In 1621 werd ze dan weer hersteld en bewoond door Benjamin de Rohan.

In 1680 werd de abdij opnieuw een klooster maar na de revolutie werd ze verkocht.

In de overgebleven kloostergebouwen kunt u de oude slaapzaal van de monniken bezoeken. Het gebeeldhouwde geraamte werd er op opmerkelijke wijze gerestaureerd.

In zijn huidige leven is het gebouw een museum met bijvoorbeeld maquettes van de voormalige abdij en een model van het waternetwerk van het plaatselijke moeras. Je kan ook de prachtige ruines van de oude kerk zien. De huidige eigenaar is de heer Guy de la Brosse.

Open – Voor een geleid bezoek en het museum van Juli t.e.m het derde weekend van September (journées patrimoine)
Tip – Maak er een dagtocht van met een bootreisje rond de Marais Breton
Address – 
Abbaye de l'Ile Chauvet
85710 Bois-de-Céné
GPS coordinates – 46 ° 56 '00 "north, 1 ° 54' 33" W
Nabije bezienswaardighedenMarais Breton,  St. Gilles-Croix-de-Vie, bicycling, Noirmoutier

Images  Stefane Grossin, Antoine MeissonnierMarine69 

Abbey of Ile de Chauvet in the Vendee
Abbey of Ile de Chauvet columns in the Vendee
Abbaye de l'Ile Chauvet detail Vendée
Image

De abdij van Trizay is een oude cisterciënzer abdij die in de XIIIe eeuw werd gesticht door de monniken van de abdij van Pontigny, al staat de abdij op een fundering die waarschijnlijk uit de XIIe eeuw dateert. De informatie is tegenstrijdig, want er zijn bewijzen dat de kerk van de abdij in augustus 1145 werd ingewijd.

Volgens cisterciënzergebruik is de abdij gebouwd in een kleine vallei, waar de monniken in hun levensonderhoud voorzien door de nabijheid van water. De abdij ligt aan de rivier Le Petit Lay die door de Vendée stroomt, en daaruit ontstond de naam van de abdij: Sancta Maria de vado Trisagii (Sainte Marie du gué de Trizay).

Rond 1156 stichtte de abdij van Trizay een dochterabdij op het Ile de Ré, de abdij van Notre-Dame-des-Châteliers, waarvan de ruïnes kunnen worden bezocht.

Een groot deel van de abdij werd verwoest tijdens de Honderdjarige Oorlog en later tijdens de Godsdienstoorlogen. De monniken vluchtten, maar het kloosterleven werd rond 1565 hervat. Vanaf 1770 begon men met de restauratie van de abdij, maar helaas maakte de Revolutie daar een einde aan - tot nu. De abdij is nu eigendom van de familie Cottencin-Debailleux, die is begonnen met de restoratie van dit prachtige historische monument.

Open  Journées Patrimoine in 3rde weekend september. Vanaf april 2021 1e zaterdag van de maand (kleine vergoeding) rondleiding met uitleg over de restoratie.
Tip – St. Hermine is nabij. Voor een lekkere maaltijd of kopje koffie, Le Pub des Halles op Place Bujeaud, 85210 Sainte-Hermine
Adres  Trizay, 85480 Bournezeau
GPS coordinaten – 46° 35′ 20″ N, 1° 06′ 50″ W
Te zien in de buurt – St. Hermine

Images – door inthevendee.com

Image
Image
Image
Image

Maak een reisplan in de Vendée

Deze mooie streek in Frankrijk, de Vendée, heeft vele abdijen - er zijn er maar liefst 60 in de grotere regio in staat van verval of restauratie. Vermeld in dit artikel zijn deze die echt wel een bezoek waard zijn.

Elk biedt uitzonderlijke mogelijkheden voor (amateur) fotografen, voor een picknick met de familie en voor het bestuderen van de Franse geschiedenis. Mix en match de abdijen met nabijgelegen bezienswaardigheden voor een onvergetelijke vakantie in en rond de Vendée.

Share this Post