Op deze dagen wordt het druk op de Franse snelwegen

De zomer IS er en niet alleen in de vorm van de eerste hittegolf van 2019! Nee. We bedoelen het verkeer ... T.R.A.F.F.I.C! Na de kortste nacht van het jaar (zomerzonnewende), bereiden de Europese scholen zich voor op de zomervakantie. Gelukkig, om de orde in chaos te behouden, is het einde van het schooljaar van land tot land gespreid en zelfs verdeeld in zones binnen de Europese landen.

Belgische scholen hebben hun laatste dag eind juni, en Frankrijk aan het einde van de eerste week van juli. Nederland verdeelt zijn einde-schooltijd in de zones zuid, noord en midden en stuurt zijn kinderen op vakantie (in die volgorde) op 6, 13 en 20 juli in 2019. Duitsland, een veel groter land, bestaat uit nog meer zones die van half juni tot eind juli beginnen.

Volgens Schengen.com (de website van het Schengen-visumbeleid), blijft Frankrijk de meest populaire reisbestemming in Europa met meer dan eenentachtig miljoen bezoekers wereldwijd per jaar!

Elk 1 juli-weekend begint de massale uittocht van overal in Europa richting Frankrijk, met nog meer drukke weekeinden de hele zomer lang. Op piekmomenten is het niet ongebruikelijk dat er honderden kilometers aan files zijn die vermoeide reizigers vele uren kunnen vast ketenen.

De zogenaamde zwarte weekenden komen eraan!

In 2019 heeft de Belgische verkeersorganisatie VAB "Code Orange" aangekondigd voor het weekend van 29-30 juni. De ring rond Lille in het noorden en de Paris Périphérique (de ring rond Parijs - in zuid-oost en zuidwestelijke richting) evenals de routes Calais-Rouen-Le-Mans en Parijs-Bordeaux-Spanje zijn naar verwachting hot-spots. [update: in the vroege namiddag stond er al 215km file richting Frankrijk, in Belgie.)

Vastzitten in het verkeer is al erg genoeg. Tenslotte kijkt iedereen er naar uit om eindelijk op bestemming aan te komen; om aan die langverdiende (lang begeerde) vakantie te beginnen? De hittegolf die Frankrijk tegen het laatste weekend van juni zal treffen, zal zeker niet helpen! Het is waarschijnlijk het beste om tot 1 juli te wachten om te reizen wanneer de temperatuur naar verwachting zal dalen, maar als je toch moet ... wees dan voorbereid. Wanneer je lange afstanden aflegt, is het toch belangrijk om voldoende voedsel en water in de auto beschikbaar te hebben; in verzengende temperaturen zelfs meer! Hoewel het verleidelijk is, wordt het afgeraden om 's nachts te rijden, omdat vermoeidheid een dodelijke rol speelt in de ongevallenstatistieken van Frankrijk.

Image

De zwaarste reisweekends in Frankrijk worden verwacht in de weekenden van 19-21 juli, 26-28 juli en 16-18 augustus, waarbij elke zaterdag naar verwachting zal worden aangekondigd als een 'Code Rood'. Het wordt aanbevolen om de weekeinden van 2-4 augustus en van 9 tot 11 augustus al helemaal te vermijden. Elk van deze zaterdagen zal naar verwachting 'Code Zwart zijn. De laatste weekenden van augustus zijn zwaar met verkeer in noordelijke richtingen.

Het is beter om op zondag te vertrekken.

Road Travel paraatheid
 • Water (2 liter per gezinslid tenminste, meer op hittegolf)
 • Vermijd alcohol
 • Sandwiches, salades, fruit, noten (met andere woorden, gezonde snacks)
 • Koeler met ice-packs
 • Zonnebrillen en zonnescherm SPF 50
 • Draag losse kleding
 • Volle tank (benzinestations zijn op de Franse snelwegen vrij zeldzaam !!) Met het oog op brandstofbesparing:
  • houd de temperatuur van de auto stabiel
  • gebruik cruise control
  • rijd 10 km / uur onder de snelheidslimiet
 • Lichte dekens / kussens
 • Beperk de schermtijd (verleng het gebruik van de batterij) - houd ook niet-technische entertainment bij de hand.
 • Blijf in contact met geliefden (NIET tijdens het rijden)
 • Als de tolroutes uw keuze zijn, kunt u overwegen om de automatische doos te verkrijgen om aan de voorruit te bevestigen (achter de achteruitkijkspiegel). Contant geld of creditcards worden ook geaccepteerd, maar pas goed op voordat u een tolhuisje kiest.
  • Verkeersopstoppingen worden vaak veroorzaakt doordat chauffeurs een tolhuisje moeten verlaten (wat voor zwaar verkeer een ware nachtmerrie is voor iedereen!)
  • We raden trouwens de tolroutes aan. Natuurlijk moeten de kosten deel uitmaken van het totale reisbudget, maar ze zijn soepel, dus voorzichtig voor de slijtage van de auto, en hebben minder verkeer, en soepel zeilen = benzinebehoud.
 • Handige websites om uw rij-vakantie in Frankrijk voor te bereiden:
 • Toll en benzine bereken je hier: https://www.autoroutes.fr/index.htm?lang=en (Frans en Engels)

Pollution (luchtvervuiling) in het vooruitzicht!

Meer verkeer zorgt voor meer vervuiling. Zoals we in ons artikel A Look at 2019 Travel Trends al schreven, reizen verhoogt onze koolstofvoetafdruk in korte tijd aanzienlijk. We willen u eraan herinneren dat Frankrijk, in een poging om de gruwelijke effecten van smog te verminderen, met name in bepaalde gebieden, milieuzones en luchtkwaliteitscertificaten heeft geïmplementeerd. Dit geldt voor zowel inwoners als toeristen.

Wat is een CRIT'AIR of 'Air Quality certificaat' en heb je dat nodig?
In Frankrijk zijn twee verschillende soorten milieuzones (binnenkort drie) geïntroduceerd om de vervuiling door het wegverkeer te verminderen, en dus de luchtkwaliteit te verbeteren. Een registratiecertificaat kan hier worden aangevraagd. Je krijgt een rond vignet dat via zijn kleur de milieuklasse van jouw voertuig identificeert. Op basis van de emissies van je (jaartal etc) voertuig krijg je de juiste kleur stikker opgestuurd. Er zijn zes kleuren. Hoewel het vignet niet overal verplicht is, is deze wel verplicht in bepaalde vooraf bepaalde gebieden. Deze zones zijn gedefinieerd als:

 • ZCR of "zones à circulation restreinte" (verkeersbeperkingszones). Dergelijke zones worden vaak geïmplementeerd in stadscentra om vervuilende voertuigen uit drukke verkeersgebieden te verwijderen. Voorbeelden zijn Lille, Lyon, Parijs, Straatsburg en Toulouse. Auto's die vóór 1 januari 1997 zijn geregistreerd (voor motorfietsen, vóór 1 juni 2000) kunnen helemaal niet worden gecertificeerd en zijn verboden. De ZCR zone vertegenwoordigt een permanente beperking.
 • ZPA of "zones de protection de l’air" (luchtbeschermingszones) worden geactiveerd in geval van hoge luchtvervuiling en slecht/heet weer, en daarom zijn ze niet permanent. Ze kunnen alles omvatten, van een grootstedelijk gebied, tot een specifieke geografische zone. De limieten van elke milieuzone worden vooraf gedefinieerd en ZPA beperkingen zijn tijdelijk en kunnen omvatten:
  • topsnelheid verminderd met 20 km / uur
  • verbod op auto's zonder Crit'Air-badge (circulatieverschillen)
  • beperkingen op basis van een oneven, of even, registratienummer
 • Vanaf 1 juli 2019 zal Parijs de eerste zijn in het toevoegen van nog een andere zone, een "low-emission zone" (ZFE) in aanvulling op de ZCR- en ZPA-zones. Naar verwachting zullen Lyon, Reims, Straatsburg, Nice en Montpellier vóór 31 december 2020 volgen. De ZFE is van toepassing op niet-geclassificeerde voertuigen en Crit'Air 5, d.w.z. 2 wielen, driewielers en vierwielers vóór 1 juni 2000; dieselauto's en lichte bedrijfsvoertuigen vóór 1 januari 2001; diesel / benzineauto's vóór 1 januari 1997; benzine lichte bedrijfsvoertuigen vóór 1 oktober 1997; vrachtwagens, bussen en dieselcoaches vóór 1 oktober 2006; vrachtwagens, bussen en benzinecoaches vóór 1 oktober 2001.

De kosten voor het verkrijgen van een vignet (certificaat) voor je auto zijn vrij laag (minder dan 8 Euro inclusief verzendingskosten). We raden u aan gewoon het vignet aan te vragen voordat u naar Frankrijk reist. In de nabije toekomst zullen meer steden milieuzones introduceren. Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Montpellier en Rouen staan op de lijst, net als La-Roche-sur-Yon. Wanneer je deze tekens tegenkomt in een stadscentrum, kun je ze het beste opmerken. Boetes beginnen bij € 68. Wees voorbereid met de Green Zones-app. Bekijk hier de website.

Vanwege de gunstige lokale weersomstandigheden en mede door zijn positie als hoofdreisroute naar het zuiden, bevindt de Vendée zich in een vooraf bepaalde groene zone (die de gehele afdeling omvat) waar een aantal tijdelijke maatregelen kunnen worden uitgevoerd in tijden van verhoogde vervuiling. Meer over de milieuzone van de Vendée hier!

Image

Nou, we hopen zeker dat je reis naar, of door, Frankrijk een halte in het mooie Vendée omvat! Welke dag u ook kiest om te reizen, mag je veilig op de bestemming arriveren. Als je echter kiest om te reizen in Code Zwart-omstandigheden, wensen we je alvast bonne chance!