Waarom oesterschelpen moeten worden gerecycleerd

Geniet u van een maaltijd van oesters op de halve schaal in uw favoriete restaurant of thuis? Recyclingprogramma's duiken op in kustgebieden over de hele wereld, waaronder de Vendée, om ervoor te zorgen dat de schelpen worden hergebruikt als een noodzakelijke natuurlijke bron om oesterriffen te herbouwen en meer oesters te kweken. Als oesterliefhebber is het terugbrengen van uw schelpen naar de riffen de meest verantwoorde manier om ze te recycleren, maar het is zeker niet de enige manier waarop oesterschelpen kunnen worden hergebruikt.

Wat is een oesterschelp-recycling programma

Oesters zijn een fundamentele diersoort voor waterfiltratie om mondingen en gezonde kustecosystemen in stand te houden. Als gevolg daarvan worden oesters ook gebruikt om informatie te verzamelen over de algehele gezondheid van het omringende ecosysteem. Gezonde kustlijnen betekenen meer toerisme en watersport, wat suggereert dat oesterriffen niet alleen ecologische, maar ook economische en recreatieve voordelen voor het milieu opleveren.

In de recyclingcirkel consumeren we de oesters, geven we ze bij voorkeur terug aan een van de oestercollectiesites die worden aangekondigd op de verkooppunten, of op de gemeentelijke websites (mairie). Daar worden ze opgehaald en getransporteerd naar grote recyclinglocaties om te worden gewassen. Dit wordt gevolgd door een minimum van zes maanden 'uitharding'. Hierbij worden de oesterschelpen blootgesteld aan de zon om ze te ontdoen van bacteriën en parasieten. De oesters worden in feite in quarantaine geplaatst en af en toe gekeerd door bulldozers. Uiteindelijk worden de schelpen ofwel verpletterd, ofwel teruggevoerd naar de oceaan.

De oesterschelpen bevatten hoge concentraties calciumcarbonaat (CaCO3), waardoor ze ideaal zijn voor de productie van natuurlijke kalk die soms als eerste laag voor een nieuwe oesterbank wordt geplaatst, maar ook wordt gebruikt als milieuvriendelijk landbouwsupplement om zure grond in evenwicht te brengen. De schelpen zorgen ook voor de natuurlijke habitat die oesters nodig hebben om te groeien. Om tot volle ontwikkeling te komen, moeten jonge oesters zich vasthechten aan een hard oppervlak - ideaal een andere oesterschelp. Zonder dit systeem sterft de jonge oester simpelweg af. Langs de Atlantische kust van Frankrijk worden oesters voornamelijk geproduceerd door middel van 'off-bottom culture', wat betekent dat de oesters in plastic gaaszakken worden geplaatst die aan lage oeverbokken zijn bevestigd.

Het type oesterkweekmethode kan afhankelijk zijn van het milieu (getijdenbereik, waterdiepte...) en van de lokale tradities.  Andere methoden zijn de hangcultuur (op touwen in wateren zonder getijden, of voor de kust, gebruikelijk in Spanje); de diepzeekweek (de oesters groeien in bosjes op een diepte tot tien meter); en minder gebruikt in de moderne oesterkweek, op de bodem (de oesters worden direct aan de kust of onder laag water geplaatst).

Soms worden de schelpen in tanks met miljoenen oesterlarven geplaatst om de baby oesters te laten rijpen voordat ze weer in de oceaan worden uitgezet. Wat de methode ook is - en ze verschillen wel degelijk over de hele wereld, weet dat elke keer dat een oester wordt geoogst, dit betekent dat zijn hele natuurlijke biotoop wordt geoogst. Gezien de steeds toenemende massaconsumptie van deze delicatesse zou het niet herstellen van de riffen of het creëren van nieuwe riffen rampzalig verwoestend zijn.

Oesterrecycling biedt de perfecte oplossing voor een groeiend probleem. Er zijn nu overal oesterrecyclingprogramma's (zoals het Billion Oyster Project), hoewel studies aantonen dat als de transportafstand groter is dan 323 km oesterrecycling niet langer gunstig is voor het milieu.

De betere keuze is om gekweekte oesters te eten. Als u wel van voetvissen houdt, kunt u volgens Franse verordening "5 cm en 60 oesters voor een totaal van minder dan 5 kg" per huishouden oogsten.

Images – by pixabay

Image
Image

Recycle of hergebruiken!

De gebroken oesterschelpen worden ook gebruikt om leghennen (kippen) te voeden. Ze hebben kalk nodig om de eierproductie te verbeteren. Tuinpaden die gevormd worden met geplette oesterschelpen zijn mooi, en wanneer ze rond planten worden geplaatst die gevoelig zijn voor naaktslakken, vormen de geplette schelpen een te oncomfortabele barrière voor slakken en naaktslakken. Oesterschelpen zijn dus een bio-hulpmiddel in de tuin.

Maar er is meer! In onze research om het mysterie van oesterrecycling te ontrafelen, kwamen we een aantal producten tegen die gemaakt zijn van gerecyclede oesterschelpen. Parelmoer wordt bijvoorbeeld gebruikt om inlegwerk  als decoratieve kunst op meubels of sieraden te zetten. Maar we vonden ook surf laarsjes, zonnebrillen, tegels, en oesterschelpen als ingredient voor cement om een zekere look te bekomen.

Misschien is het beste huishoudvriendelijke ding om een evenwicht te vinden tussen het recycleren en het hergebruik van oesterschelpen: een beetje voor de kippen, een beetje voor de tuin, en de meeste om te helpen bij de wederopbouw van de allerbelangrijke oesterbanken -en riffen.

Maak deel uit van de oplossing! We hebben zelfs wat oyster  oester doe-het-zelf projectjes voor je gevonden om te proberen!

Oester recycling locaties in de Vendée

In de Vendée zijn veel recyclingpunten waar u uw oesterschelpen naartoe kunt brengen. Zij zorgen ervoor dat de schelpen worden teruggebracht naar de oceaan of de oesterkwekerijen aan de kust. Hier is een Google map met alle adressen en contactinformatie en locaties.

Bovendien kunt u uw plaatselijke handelaar op de markt of de mairie in uw dorp (gemeentehuis) vragen waar u uw schelpen het best in de buurt kunt brengen.

In de Vendée is er ook een biotechnologiebedrijf dat oesterschelpen verwerkt tot drie soorten materialen: een porseleinpasta, een bestrating en een substraat voor een groendak. Drie Vendéens Philippe Gaboriau, voormalig burgemeester in de Vendée; Thierry Didelon van Didelon machinewerktuigen in Poiré-sur-Vie; en Dominique Girardeau, een keramisch kunstenaar, ontwikkelden in 2018 het bedrijf Alegina.

Volg hen op Facebook. Adres: Le Poiré-sur-Vie, Pays de la Loire 85170

Onderzoekers onderzoeken ook of oesterschelpen kunnen worden omgevormd tot mortel, een interessante manier om het gebruik van groene en gerecycleerde materialen in de bouwsector te bevorderen.