Covid-19 in de Vendée

Frankrijk bevindt zich momenteel in de derde fase van de versoepeling van de lockdown-beperkingen, afhankelijk van de gezondheidssituatie in elk departement. Deze nationale maatregelen kunnen worden getemperd door "noodremmen" in gebieden waar het virus circuleert met een snelheid van meer dan 400 besmettingen per 100.000 inwoners; plotselinge stijging van de snelheid; risico van te hoge druk op ziekenhuizen en reanimatiediensten". Op de website van de Franse diplomatie "De regels voor reizen van en naar Frankrijk hangen af van het land van waaruit of waarheen u wenst te reizen, de reden waarom u reist en uw vaccinatiestatus." Voor informatie over internationale reisbeperkingen voor buitenlanders, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hebben we hieronder in de sectie INTERNATIONAAL REIZEN van dit artikel links opgenomen naar officiële bronnen. Gelieve uw informatie alleen van officiële overheidsbronnen te betrekken.

 • Eerste fase: 3 mei 2021
  Einde van de attesten en reisbeperkingen.
 • Tweede fase: 19 mei 2021
  Avondklok van 21.00 tot 6.00 uur en heropening van winkels, terrassen, musea, bioscopen en theaters met beperkte capaciteit.
 • Derde fase: 9 juni 2021
  Avondklok van 23.00 tot 6.00 uur en heropening van overdekte cafés en restaurants en sporthallen. Versoepeling van telewerken, in overleg met de sociale partners op bedrijfsniveau. Open voor toeristen (zie onder)
 • Vierde fase: 30 juni 2021
  Einde van de avondklok.
Worldmap-2nd-June-Covid-19 French Government
info met dank aan de Franse regering (bron)
Situatie in het departement Vendée [UPDATES ELKE MAANDAG OCHTEND]
 • Corona-virusstatistieken in de Vendée - laatste data van 8 juni 2021 (bron):
  • 334 313 (1st) and 148 966  (2de) gevaccineerd tot nu toe
  • 40 901 zieken sedert het begin (+97 meer dan op 4 juni)
  • 42 huidige ziekenhuisopnames
  • 10 op de intensieve zorgen
  • 1613 werden uit het ziekenhuis ontslagen sedert het begin
  • 287 mensen zijn gestorven sedert het begin (+ 0 sedert 4 juni) (bron)
 • Vendée / regio Pays de la Loire heeft een telefoonnummer (gratis) 0 800 100 200 en een e-mailadres geactiveerd. 
  actioneco-coronavirus@paysdelaloire.fr
 • Het dragen van een mondmasker is overal verplicht in de Vendée.  Voor alle dorpen en steden, zie mairie websites voor lokale aankondigingen
SITUATIE IN FRANKRIJK

Het aantal coronaviruspatiënten in Frankrijk is gestegen tot 5 740 665 (14 juni 2021 - AM). Sinds 1 maart 2020 zijn in Frankrijk rond de 110 100 patiënten aan de ziekte overleden. Heb je vragen over het vaccin? Lees hier een goed artikel van France24
NIEUW: toegediende vaccinaties data van 12 juni 2021 - AM:
** ten minste 1 dosis: 30,257,165 (40% v.d. volwassen bevolking)
** 2de dosis: 15,563,271 

SITUATIE WERELDWIJD

Wereldwijd waren er al 175,306,598 (13 juni 2021 - AM) met 3,792,777 gerapporteerde sterfgevallen.
VACCINS GEGEVEN: 2,156,550,767 (data van 10 juni)

INTERNATIONALE REIZEN (BIJGEWERKT 06/2021)

Op de website van de Franse diplomatie website  staan alle huidige regels voor het leven in Frankrijk duidelijk vermeld. "De regels voor reizen van en naar Frankrijk hangen af van het land van waaruit of waarheen u wenst te reizen, de reden waarom u reist en uw vaccinatiestatus". VOOR ALLE BELANGRIJKE INFORMATIE, REGELS EN VOORSCHRIFTEN, WANNEER U GEVACCINEERD OF NIET GEVACCINEERD ZIJN, UIT EEN RODE ZONE OF ORANJE ZONE KOMT, enz. GA NAAR HET MINISTERIE VAN Europa EN BUITENLANDSE ZAKEN.

Frankrijk is open voor toerisme vanaf 9 juni - kijk hier voor de laatste updates, aankondigingen en beperkingen.
**Covid-19 reizen tussen UK en FRANKRIJK -  alle info hier 
**Covid-19 reizen tussen België en Frankrijk FOD Buitenlandse Zaken. Het formulier om naar België terug te keren vind je hier.
**Covid-19 reizen tussen de VS en FRANKRIJK - kijk op US Embassy and Consulates in France
**
Covid-19 reizen tussen CANADA en FRANKRIJK -embassy advisory info
** Covid-19 reizen tussen AUSTRALIE en FRANKRIJK - Australian embassy in France
** Covid-19 reizen tussen ZUID-AFRIKA en FRANKRIJK - info embassy en laatste nieuws 4/6/2021
** Covid-19 reizen tussen PORTUGAL en FRANKRIJKembassy advisory info
**
Covid-19 reizen tussen NEDERLAND en FRANKRIJK - reisadvies Koninkrijk der Nederlanden
** Covid-19 reizen tussen DUITSLAND en FRANKRIJK - ambassade advies
**Gelieve sanitaire maatregelen te nemen om UZELF EN ANDEREN te beschermen
    1. het gebruik van gezichtsmaskers is verplicht in benzinestations op de belangrijkste autoroutes, in dorpen/steden en in winkels.         
    2. sociale afstand bewaren, veelvuldig handen wassen met zeep en desinfecteren

    3. Maximaal zes (6) personen per tafel.
    4. symptomen? neem onmiddellijk contact op met een arts, of ga naar een testcentrum, en ga in quarantaine; ademhalingsmoeilijkheden bel #15 of sms #114 (spraak- en gehoorgestoorden)
    5. Covid-19 test locaties in de Vendée

OVERHEIDSMAATREGELEN IN DE STRIJD TEGEN COVID-19

Bescherming
De wetenschap toont aan dat het dragen van maskers de voorkeur verdient om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Het beschikbaar hebben van maskers voor werknemers zal een vereiste zijn voor heropening. Het zal verplicht zijn om ook in het openbaar maskers te dragen, en overal waar sociale afstandelijkheid niet mogelijk is. De kwetsbaren zullen maskers ontvangen die door het postkantoor of via verenigingen worden verspreid. Apotheken zullen zowel wegwerpmaskers als wasbare maskers verkopen. Sociale afstandelijkheid, strenge hygiëne en discipline blijven noodzakelijk.
Testen
Vanaf 11 maart zullen 700 000 tests per week worden uitgevoerd. Dit is nodig om de ziekte bij te houden. De huidige tests van enkele duizenden per dag zijn niet voldoende om te voorspellen hoe we ons de komende twee of drie weken moeten voorbereiden.
Isolatie is een burgerplicht
Er zullen controles worden ingesteld voor degenen die positief reageren, maar de eerste minister heeft het Franse publiek en de inwoners gepleit voor het volgen van de richtlijnen van de regering, en wel als volgt:

 • zelf-isolatie kan thuis gebeuren met de hele familie
 • of in gevorderde hotels om zichzelf te isoleren, weg van de familie.
 • samenwerken met de entiteiten zoals artsen, verpleegkundigen, of een speciale task force die zal opvolgen om het testen van alle mensen die de persoon die positief testte in contact was uit te kienen
 • De app die wordt ontwikkeld om de ziekte te traceren roept legitieme vragen op over privacy en veiligheid, dus dit zal in het parlement worden besproken en in stemming worden gebracht voordat het wordt gebruikt.
Wat is het corona virus?

Bij de mens veroorzaken coronavirussen milde vormen van luchtweginfecties, maar stammen als SARS, MERS en COVID-19 kunnen dodelijk zijn. Symptomen zijn onder andere koorts en ademhalingsproblemen. Voorlopig zijn er geen aankondigingen van vaccins of medicijnen die het virus kunnen voorkomen of behandelen. Er wordt gezegd dat de ziekte minder ernstig of pijnlijk aanvoelt dan de gewone griep. Patiënten met een gecompromitteerd immuunsysteem, mensen boven de 80 jaar en mensen met hartklachten lopen een groter risico om het virus op te lopen.

Waar komt de naam vandaan?

Volgens Wikipedia: "de naam is afgeleid van het Latijnse corona, wat "kroon" of "halo" betekent, wat verwijst naar het karakteristieke uiterlijk van de virusdeeltjes (virionen): ze hebben een randje dat doet denken aan een kroon of aan een zonnecorona."

Wat zijn de symptomen?

Please consult the World Health Organisation's Q & A page  for all of your questions, concerns and the very latest updates. Symptoms include fatigue, fever, and dry cough. People with high blood pressure, diabetes or heart issues are at higher risk.

Wat te doen in geval van symptomen?
 • De regering van Frankrijk heeft een 24/7 gratis nummer geactiveerd voor uw vragen over het Coronavirus COVID-19 : 0 800 130 000. (niet te gebruiken voor medisch advies)
 • Als u binnen 14 dagen na terugkeer uit China (vasteland China, Hong Kong, Macao), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de regio's Lombardije en Veneto in Italië tekenen van luchtweginfecties vertoont, belt u het nummer 15 op uw telefoon.
 • Als u op vakantie bent en de ziekte vermoedt, neem dan contact op met uw lokale ambassade of consulaat.

ALERT!

De Wereldgezondheidsorganisatie of WHO laat via zijn website weten dat er ivm het coronavirus een oplichterij is begonnen. Ze melden dat:

"Criminelen vermommen zich als WHO om geld of gevoelige informatie te stelen." 
Criminelen blijken contact te namen via email, websites, telefoon, GSM, en ook via fax.

Lees het bericht van WHO (Engels) Het geeft informatie over hoe je "phishing" (zoals dit in het cyber-security jargon heet) kan vermijden.

Mocht het jou in dit geval toch overkomen, kan je het hier melden.  Contact WHO and/ or Report a scam 

 

 

Image

Vanaf 11 maart heeft de WHO het virus als een pandemie beschouwd. Volg de virusprotocollen zoals beschreven in het bovenstaande pamflet van de overheid. Verwacht verdere aankondigingen en controleer gerenommeerde nieuwsbronnen zoals France24 (Engels) voor actuele informatie. Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet, dus kom even terug en blijf gezond iedereen! Voor een courante wereldkaart van de verpreiding ga je hier.
Blijf gezond allemaal!

Sources: LinternauteWHOGouvernement.fr, wikipedia, cdc.govVendee Gouvernement and France24English

Disclaimer: This Site cannot and does not contain medical/health advice. The medical/health information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of medical/health advice.

Share this Post

In the Vendee WONEN