covid in vendee

Covid-19 in de Vendée

Hoewel er geen officiële veranderingen in de status van de regels zijn, gaat het aantal besmettingen weer licht omhoog als gevolg van nieuwe varianten en toegenomen reizen en evenementen. Blijf  waakzaam is de boodschap. Draag een masker wanneer u in de nabijheid van anderen (niet in je bubbel) bent, was en desinfecteer uw handen, houd afstand. Tenzij er belangrijke wijzigingen worden aangekondigd door de overheid of het departement van de Vendée, zal dit artikel niet worden bijgewerkt. Wij nodigen u uit de bijgevoegde links te volgen voor de laatste officiële updates. Een fijne en veilige zomer toegewenst! 

Huidige maatregelen
 • De "vaccinatiepas" is opgeschort
 • Het dragen van een masker blijft noodzakelijk
  • in zorginstellingen, bejaardentehuizen, inrichtingen voor gehandicapten
  • in de nabijheid van mensen die een hoog risico lopen om een ernstige ziekte op te lopen
  • in de nabijheid van personen die positief getest zijn en van contactgevallen
 • Het masker is niet langer verplicht op gesloten plaatsen maar blijft tot 16 mei verplicht in alle vormen van openbaar personenvervoer.
 • Gebruik uw gezond verstand
  • Neem altijd een masker mee! In kleine ruimten, bijvoorbeeld een lift, is het waarschijnlijk het beste om een masker te dragen!
  • blijf waakzaam en houd uw hygiënische gewoonten aan: 1,5 m afstand, regelmatig handen wassen (40 seconden met zeep), desinfecterende handgel gebruiken na contact/ boodschappen doen enz.
  • frequent herbruikbare maskers wassen op 60C gedurende tenminste 30 minuten
 • Vaccin: de tweede booster is nu beschikbaar voor iedereen ouder dan 80 jaar en binnenkort voor de 60+'ers
GRENS

Vanaf 12 februari 2022 zijn de volgende grensregels van toepassing :

 • Voor gevaccineerde reizigers zullen bij vertrek geen testen meer vereist zijn. Het bewijs van een volledig vaccinatieschema is voldoende om in Frankrijk aan te komen, ongeacht het land van herkomst.
 • Voor niet-gevaccineerde reizigers blijft de verplichting bestaan om een negatieve test voor te leggen om naar Frankrijk te reizen, maar de maatregelen bij aankomst (test, isolatie) worden opgeheven wanneer zij afkomstig zijn uit landen die op de "groene" lijst staan
 • Wanneer niet-gevaccineerde reizigers afkomstig zijn uit een land dat op de "oranje" lijst staat, moeten zij nog steeds een dwingende reden kunnen voorleggen die hun komst naar het Franse vasteland rechtvaardigt en kunnen zij nog steeds worden onderworpen aan een steekproefsgewijze test bij aankomst. Reizigers die positief getest worden, moeten zichzelf isoleren.

(inthevendee.com laatste update 06-Juli-2022)

NOTA: Op de website van de Franse diplomatie "De regels voor reizen van en naar Frankrijk hangen af van het land van waaruit of waarheen u wenst te reizen, de reden waarom u reist en uw vaccinatiestatus." Voor informatie over internationale reisbeperkingen voor buitenlanders, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hebben we hieronder in de sectie INTERNATIONAAL REIZEN van dit artikel links opgenomen naar officiële bronnen. Gelieve uw informatie alleen van officiële overheidsbronnen te nemen. Een gratis hotline (alleen in het Frans) kan u 24 uur per dag en 7 dagen per week antwoord geven op al uw vragen over het Coronavirus COVID-19: 0 800 130 000 (vanuit het buitenland: +33 800 130 000, afhankelijk van uw operator).

LANDEN/GEBIEDEN

Met ingang van 13 februari 2022 heeft Frankrijk zijn grensvoorschriften als volgt aangepast. VOORSCHRIFTEN VOOR REIS NAAR Frankrijk HIER, inclusief PDF's om te downloaden waarin de regels in detail zijn uiteengezet.

*Groene landen (landen en gebieden waar geen actieve circulatie van het virus is waargenomen en geen zorgwekkende variant is geïdentificeerd):

Lidstaten van de Europese Unie, alsmede Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en Vaticaanstad. Daarnaast, Albanië, Angola, Antigua en Barbuda, Argentinië, Aruba, Azerbeidzjan, Bahama's, Bahrein, Bangladesh, Barbados, Belize, Benin, Birma, Bolivia, Bonaire, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika, Sint Eustatius en Saba, Bosnië en Herzegovina, Botswana, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Brazilië, Cambodja, Kameroen, Canada, Kaapverdië, Chili, Colombia, Comoren, Congo, Ivoorkust, Zuid-Korea, Costa Rica, Cuba, Curaçao, Djibouti, Ecuador, Egypte, Eswatini, Ethiopië, Fiji, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Equatoriaal-Guinea, Guinee-Bissau, Grenada, Groenland, Guatemala, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Honduras, Hong Kong, Faeröer, Mauritius, Britse Maagdeneilanden, India, Indonesië, Irak, Jamaica, Japan, Jordanië, Salomonseilanden, Turks- en Caicoseilanden, Verenigde Staten, Kazachstan, Kenia, Kiribati, Kosovo, Koeweit, Laos, Lesotho, Libanon, Liberia, Noord-Macedonië, Madagaskar, Maleisië, Malawi, Malediven, Mauritanië, Mexico, Marokko, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Verenigde Staten van Maagdeneilanden, Montserrat, Mozambique, Namibië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Panama, Papoea-Nieuw-Guinea, Paraguay, Peru, Filipijnen, Puerto Rico, Qatar, Uganda, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Rwanda, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, El Salvador, Samoa, Sao Tomé en Principe, Senegal, Servië, Uganda, Verenigd Koninkrijk, Seychellen, Soedan, Zuid-Soedan, Sri Lanka, Taiwan, Tanzania, Tsjaad, Oost-Timor, Togo, Tunesië, Turkije, Trinidad en Tobago, Oekraïne, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Zambia en Zimbabwe.

*Oranje-landen (waar een actieve circulatie van het virus wordt waargenomen in gecontroleerde proporties, zonder de verspreiding van zorgwekkende varianten): Dit zijn alle landen die niet zijn opgenomen in de lijsten van "groene" en "rode" landen.
*Rode landen (een actieve viruscirculatie is waargenomen met de aanwezigheid van varianten die zorgen baren): geen landen die als rood zijn geclassificeerd.
*Sarlakenrode landen (bijzonder actieve circulatie van het virus en/of ontdekking van een variant die een risico van verhoogde overdraagbaarheid of immuunontsnapping kan inhouden): geen enkel land is als "scharlakenrood" geclassificeerd.

Bron : FAQ-informatie voor buitenlanders die Frankrijk willen binnenkomen ... inthevendee.com laatste update 06-07-2022

Situatie in het departement Vendée [UPDATES ELKE MAANDAG OCHTEND]
 • UPDATE: SINDS 28 JUNI WORDT DIT VERSLAG NIET MEER DOOR ARS GEPUBLICEERD)
  Coronavirusstatistieken in de Vendée - Situatie rapport van 28 juni - voor de 7 voorafgaande dagen (bron Gezondheidsdienst van het Pays de la Loire)
  • 4522 (7 dagen)
  • 23 ziekenhuisopnames (7 dagen)
  • 3 op intensive care (7 dagen)
 • Vendée / regio Pays de la Loire heeft een telefoonnummer (gratis) 0 800 100 200 en een e-mailadres geactiveerd. 
  actioneco-coronavirus@paysdelaloire.fr
 • Raadpleeg de websites van de prefectuur en/of de mairie voor plaatselijke updates
SITUATIE IN FRANKRIJK

Lees hier het bijgewerkte situatieverslag voor Frankrijk. Vanaf januari 2020: totaal aantal gevallen 30.517.757 met gecumuleerde sterfgevallen 146.346 (4 Juli)  Heb je vragen over het vaccin? Lees hier een goed artikel van France24.
Toegediende vaccins:
Vaccinaties toegediend:
* ten minste 1 dosis: 54.468.897
* 2 doses: 53,570,760
* booster: 40.235.853
*2e booster: nu beschikbaar voor iedereen 80+ en binnenkort voor 60+

SITUATIE WERELDWIJD

Wereldwijd zijn er 547.901.157 (5 juli 2022 - AM) met 6.339.899 gerapporteerde sterfgevallen.
Toegepaste vaccindoses: 12.037.259.035 (gegevens van 3 juli 2022)

INTERNATIONALE REIZEN

Op de website van de Franse diplomatie website  staan alle huidige regels voor het leven in Frankrijk duidelijk vermeld. "De regels voor reizen van en naar Frankrijk hangen af van het land van waaruit of waarheen u wenst te reizen, de reden waarom u reist en uw vaccinatiestatus". VOOR ALLE BELANGRIJKE INFORMATIE, REGELS EN VOORSCHRIFTEN, WANNEER U GEVACCINEERD OF NIET GEVACCINEERD ZIJN, UIT EEN RODE ZONE OF ORANJE ZONE KOMT, enz. GA NAAR HET MINISTERIE VAN Europa EN BUITENLANDSE ZAKEN.

Frankrijk is open voor toerisme - kijk hier voor de laatste updates, aankondigingen en beperkingen.
**Covid-19 reizen tussen UK en FRANKRIJK -  alle info hier 
**Covid-19 reizen tussen België en Frankrijk FOD Buitenlandse Zaken. Het formulier om naar België terug te keren vind je hier.
**Covid-19 reizen tussen de VS en FRANKRIJK - kijk op US Embassy and Consulates in France
**
Covid-19 reizen tussen CANADA en FRANKRIJK -embassy advisory info
** Covid-19 reizen tussen AUSTRALIE en FRANKRIJK - Australian embassy in France
** Covid-19 reizen tussen ZUID-AFRIKA en FRANKRIJK - info embassy en laatste nieuws 4/6/2021
**
Covid-19 reizen tussen NEDERLAND en FRANKRIJK - reisadvies Koninkrijk der Nederlanden
** Covid-19 reizen tussen DUITSLAND en FRANKRIJK - ambassade advies
**Gelieve sanitaire maatregelen te nemen om UZELF EN ANDEREN te beschermen  

 • sociale afstand bewaren, veelvuldig handen wassen met zeep en desinfecteren
 • symptomen? neem onmiddellijk contact op met een arts, of ga naar een testcentrum, en ga in quarantaine;
 • ademhalingsmoeilijkheden bel #15 of sms #114 (spraak- en gehoorgestoorden)
 • Covid-19 test locaties in de Vendée
OVERHEIDSMAATREGELEN IN DE STRIJD TEGEN COVID-19

Bescherming
De wetenschap toont aan dat het dragen van maskers de voorkeur verdient om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Het beschikbaar hebben van maskers voor werknemers zal een vereiste zijn voor heropening. Het zal verplicht zijn om ook in het openbaar maskers te dragen, en overal waar sociale afstandelijkheid niet mogelijk is. De kwetsbaren zullen maskers ontvangen die door het postkantoor of via verenigingen worden verspreid. Apotheken zullen zowel wegwerpmaskers als wasbare maskers verkopen. Sociale afstandelijkheid, strenge hygiëne en discipline blijven noodzakelijk.
Testen
Vanaf 11 maart zullen 700 000 tests per week worden uitgevoerd. Dit is nodig om de ziekte bij te houden. De huidige tests van enkele duizenden per dag zijn niet voldoende om te voorspellen hoe we ons de komende twee of drie weken moeten voorbereiden.
Isolatie is een burgerplicht
Er zullen controles worden ingesteld voor degenen die positief reageren, maar de eerste minister heeft het Franse publiek en de inwoners gepleit voor het volgen van de richtlijnen van de regering, en wel als volgt:

 • zelf-isolatie kan thuis gebeuren met de hele familie
 • of in gevorderde hotels om zichzelf te isoleren, weg van de familie.
 • samenwerken met de entiteiten zoals artsen, verpleegkundigen, of een speciale task force die zal opvolgen om het testen van alle mensen die de persoon die positief testte in contact was uit te kienen
 • De app om de ziekte te volgen roept legitieme vragen op inzake privacy en veiligheid is beschikbaar maar het is NIET verplicht om deel te nemen
Wat is het corona virus?

Bij de mens veroorzaken coronavirussen milde vormen van luchtweginfecties, maar stammen als SARS, MERS en COVID-19 kunnen dodelijk zijn. Symptomen zijn onder andere koorts en ademhalingsproblemen. Voorlopig zijn er geen aankondigingen van vaccins of medicijnen die het virus kunnen voorkomen of behandelen. Er wordt gezegd dat de ziekte minder ernstig of pijnlijk aanvoelt dan de gewone griep. Patiënten met een gecompromitteerd immuunsysteem, mensen boven de 80 jaar en mensen met hartklachten lopen een groter risico om het virus op te lopen.

Waar komt de naam vandaan?

Volgens Wikipedia: "de naam is afgeleid van het Latijnse corona, wat "kroon" of "halo" betekent, wat verwijst naar het karakteristieke uiterlijk van de virusdeeltjes (virionen): ze hebben een randje dat doet denken aan een kroon of aan een zonnecorona."

Wat zijn de symptomen?

Please consult the World Health Organisation's Q & A page  for all of your questions, concerns and the very latest updates. Symptoms include fatigue, fever, and dry cough. People with high blood pressure, diabetes or heart issues are at higher risk.

Wat te doen in geval van symptomen?
 • De regering van Frankrijk heeft een 24/7 gratis nummer geactiveerd voor uw vragen over het Coronavirus COVID-19 : 0 800 130 000. (niet te gebruiken voor medisch advies)
 • Als u binnen 14 dagen na terugkeer uit China (vasteland China, Hong Kong, Macao), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de regio's Lombardije en Veneto in Italië tekenen van luchtweginfecties vertoont, belt u het nummer 15 op uw telefoon.
 • Als u op vakantie bent en de ziekte vermoedt, neem dan contact op met uw lokale ambassade of consulaat.

Vanaf 11 maart heeft de WHO het virus als een pandemie beschouwd. Volg de virusprotocollen zoals beschreven in het bovenstaande pamflet van de overheid. Verwacht verdere aankondigingen en controleer gerenommeerde nieuwsbronnen zoals France24 (Engels) voor actuele informatie. Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet, dus kom even terug en blijf gezond iedereen! Voor een courante wereldkaart van de verpreiding ga je hier.
Blijf gezond allemaal!

Sources: LinternauteWHOGouvernement.fr, wikipedia, cdc.govVendee Gouvernement and France24English

Disclaimer: This Site cannot and does not contain medical/health advice. The medical/health information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of medical/health advice.

Share this Post

In the Vendee WONEN