Covid-19 in de Vendée

Frankrijk zal met ingang van 2 februari een einde maken aan de beperkingen op de capaciteit van concertzalen, sportwedstrijden en andere evenementen, als onderdeel van een geleidelijke opheffing van de huidige Covid-19 beperkingen. De beperkingen worden opgeheven ondanks het hoge aantal besmette personen (20 016 in de Vendée in slechts 7 dagen tijd) dat mogelijk wordt gemaakt door een vaccinpasje dat vanaf maandag 24 januari verplicht zal zijn voor de meeste openbare ruimten. Blijf de regels volgen is de boodschap!

Franse regering UPDATE 10/01/2022

 • Vaccin: de periode tussen de tweede en derde vaccinatie (of positieve covid) wordt teruggebracht tot 3 maanden
 • Geen avondklok of lockdown
 • Restaurants: geen beperking van klanten, maar moeten waakzaam zijn over masker/sociale afstand/gezondheidspasjes controles. Geen consumptie terwijl men recht staat.
 • Tests:
  • niet langer verplicht om een PCR-test uit te voeren om een positieve antigeentest te bevestigen.
  • MAAR, na een positieve ZELF-test is een PCR-test verplicht.
 • Scholen:
  • Ouders wordt niet langer gevraagd hun kind onmiddellijk na een positieve test/symptomen op te halen, zij kunnen wachten op de normale ophaaltijd
  • Positief geval ontdekt in de klas: kinderen kunnen gratis 3 zelftesten gebruiken (in plaats van PCR gevolgd door twee zelftesten).
  • Ouders kunnen nu op verzoek een enkel certificaat met het resultaat van alle drie de zelftests overleggen.
 • Kinderen ouder dan 5 jaar met gezondheidsproblemen (inclusief obesitas) kunnen vanaf 15 december worden gevaccineerd.
 • Telewerken is verplicht voor 3 tot 4 dagen per week
 • Feestperiode: privéfeesten, bedrijfsfeesten en plechtigheden worden afgelast
 • Markten enz. kunnen doorgaan, maar de barrières zullen worden versterkt.
 • Sanitaire pas: wordt vaccinatiepas vanaf 15 januari
 • Disco's/nachtclubs: gesloten
 • Er zal financiële steun beschikbaar zijn voor bedrijven die door de nieuwe maatregelen worden getroffen.

 Barrière-/gezondheidsmaatregelen:

  • Maskers zijn verplicht binnen maar ook buiten voor grote bijeenkomsten.
  • Test/Alert/Protect-systeem zal worden versterkt.
  • Ramen tien minuten per uur openzetten om te ventileren.
  • Volledige vaccinatie beperkt de kans op het ontwikkelen van een ernstige vorm van het virus. Voor de herhalingsvaccinaties bestaan lange wachtlijsten, maar via de website COVIDLIST kunt u uw naam opgeven om te worden gebeld wanneer een vaccinatiecentrum of apotheek bij u in de buurt extra doses heeft.
  • Wees waakzaam en verantwoordelijk voor elkaar.

(inthevendee.com laatste update 11-01-2021)

LANDEN/GEBIEDEN

Vanaf 18 december 2021 moet elke persoon vanaf 12 jaar die het Franse grondgebied binnenkomt, een negatieve PCR- of antigeentest voorleggen van minder dan 24 of 48 uur, afhankelijk van het land van herkomst. De enige uitzondering zijn personen met een volledig vaccinatieschema wanneer zij aankomen uit een lidstaat van de Europese Unie, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Saint-Siège of Zwitserland. REIZEN VAN HET VK NAAR FRANKRIJK, LEES MEER HIER

Bovendien is, om het hoofd te bieden aan de verspreiding van de Omicron-variant, de classificatie van landen, vastgesteld op basis van gezondheidsindicatoren, gewijzigd, met de toevoeging van een "scharlakenrode" landenclassificatie.

Groene landen (landen en gebieden waar geen actieve circulatie van het virus is waargenomen en geen zorgwekkende variant is geïdentificeerd): Dit zijn de landen van de Europese ruimte, plus Saoedi-Arabië, Argentinië, Australië, Bahrein, Zuid-Korea, Verenigde Arabische Emiraten, Hongkong, Japan, Koeweit, Nieuw-Zeeland, Qatar, Rwanda, Senegal, Taiwan, Uruguay en Vanuatu.

Oranje landen (daar waar een actieve circulatie van het virus wordt waargenomen in gecontroleerde proporties, zonder de verspreiding van zorgwekkende varianten): Dit zijn alle landen die niet zijn opgenomen in de lijsten van "groene" en "rode" landen.

Rode landen (een actieve viruscirculatie werd waargenomen met de aanwezigheid van zorgwekkende varianten): Afghanistan, Zuid-Afrika, Belarus, Botswana, Eswatini, Verenigde Staten, Georgië, Mauritius, Lesotho, Malawi, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nigeria, Pakistan, Democratische Republiek Congo, Rusland, Servië, Suriname, Tanzania, Turkije, Oekraïne, Zambia en Zimbabwe.

Scharlakenrode landen (bijzonder actieve circulatie van het virus en/of ontdekking van een variant die een risico van verhoogde overdraagbaarheid of immuunontsnapping kan inhouden): Vanaf 6 januari is geen enkel land nog als "scharlakenrood" geclassificeerd.

 • HUIDIGE MAATREGELEN IN FRANKRIJK: "In Europees Frankrijk zijn beperkingen van kracht. Als u in Frankrijk bent, moet u een gezondheidspasje laten zien om toegang te krijgen tot evenementen en plaatsen." Met dank aan de Franse regering (laatst bijgewerkt op 27/10/2021)

Bron : FAQ-informatie voor buitenlanders die Frankrijk willen binnenkomen of al in Frankrijk zijn, en die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie. Gelieve de bronlink te raadplegen voor regelmatige updates door de Franse regering.

inthevendee.com laatste update 11-01-2022

Op de website van de Franse diplomatie "De regels voor reizen van en naar Frankrijk hangen af van het land van waaruit of waarheen u wenst te reizen, de reden waarom u reist en uw vaccinatiestatus." Voor informatie over internationale reisbeperkingen voor buitenlanders, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hebben we hieronder in de sectie INTERNATIONAAL REIZEN van dit artikel links opgenomen naar officiële bronnen. Gelieve uw informatie alleen van officiële overheidsbronnen te nemen. Een gratis hotline (alleen in het Frans) kan u 24 uur per dag en 7 dagen per week antwoord geven op al uw vragen over het Coronavirus COVID-19: 0 800 130 000 (vanuit het buitenland: +33 800 130 000, afhankelijk van uw operator).

info met dank aan de Franse regering RAADPLEEG DE bron VOOR REGELMATIGE UPDATES
Situatie in het departement Vendée [UPDATES ELKE MAANDAG OCHTEND]
 • Corona-virusstatistieken in de Vendée - laatste data van 21 januari 2022 (bron):
  • 20 016 in de laatste 7 dagen 
  • 105 huidige ziekenhuisopnames
  • 17 op de intensieve zorgen
  • 2160 werden uit het ziekenhuis ontslagen sedert het begin
  • 372 mensen zijn gestorven sedert het begin (+8 van 14 januari) (bron)
 • Vendée / regio Pays de la Loire heeft een telefoonnummer (gratis) 0 800 100 200 en een e-mailadres geactiveerd. 
  actioneco-coronavirus@paysdelaloire.fr
 • Info Pass Sanitaire Vendée prefecture
 • Raadpleeg de websites van de prefectuur en/of de mairie voor plaatselijke updates
SITUATIE IN FRANKRIJK

Lees hier het bijgewerkte situatieverslag voor Frankrijk. Totaal aantal gevallen  15,201,084 met 125,413 gecumuleerde sterfgevallen (20 januari WHO). Heb je vragen over het vaccin? Lees hier een goed artikel van France24.
Toegediende vaccins:
* ten minste 1 dosis: 53,477,768 
* 2de dosis: 52,410,046
* 3de dosis: 33,133,670

SITUATIE WERELDWIJD

Wereldwijd waren er al 340,543,962 (21 januari 2022 - AM) met 5,570,163 doden.
VACCINS GEGEVEN: 9,571,502,663 (data van 19 jan 2022)

INTERNATIONALE REIZEN

Op de website van de Franse diplomatie website  staan alle huidige regels voor het leven in Frankrijk duidelijk vermeld. "De regels voor reizen van en naar Frankrijk hangen af van het land van waaruit of waarheen u wenst te reizen, de reden waarom u reist en uw vaccinatiestatus". VOOR ALLE BELANGRIJKE INFORMATIE, REGELS EN VOORSCHRIFTEN, WANNEER U GEVACCINEERD OF NIET GEVACCINEERD ZIJN, UIT EEN RODE ZONE OF ORANJE ZONE KOMT, enz. GA NAAR HET MINISTERIE VAN Europa EN BUITENLANDSE ZAKEN.

Frankrijk is open voor toerisme vanaf 9 juni - kijk hier voor de laatste updates, aankondigingen en beperkingen.
**Covid-19 reizen tussen UK en FRANKRIJK -  alle info hier 
**Covid-19 reizen tussen België en Frankrijk FOD Buitenlandse Zaken. Het formulier om naar België terug te keren vind je hier.
**Covid-19 reizen tussen de VS en FRANKRIJK - kijk op US Embassy and Consulates in France
**
Covid-19 reizen tussen CANADA en FRANKRIJK -embassy advisory info
** Covid-19 reizen tussen AUSTRALIE en FRANKRIJK - Australian embassy in France
** Covid-19 reizen tussen ZUID-AFRIKA en FRANKRIJK - info embassy en laatste nieuws 4/6/2021
** Covid-19 reizen tussen PORTUGAL en FRANKRIJKembassy advisory info
**
Covid-19 reizen tussen NEDERLAND en FRANKRIJK - reisadvies Koninkrijk der Nederlanden
** Covid-19 reizen tussen DUITSLAND en FRANKRIJK - ambassade advies
**Gelieve sanitaire maatregelen te nemen om UZELF EN ANDEREN te beschermen
    1. het gebruik van gezichtsmaskers is verplicht in benzinestations op de belangrijkste autoroutes, in dorpen/steden en in winkels.         
    2. sociale afstand bewaren, veelvuldig handen wassen met zeep en desinfecteren

    3. Maximaal zes (6) personen per tafel.
    4. symptomen? neem onmiddellijk contact op met een arts, of ga naar een testcentrum, en ga in quarantaine; ademhalingsmoeilijkheden bel #15 of sms #114 (spraak- en gehoorgestoorden)
    5. Covid-19 test locaties in de Vendée

OVERHEIDSMAATREGELEN IN DE STRIJD TEGEN COVID-19

Bescherming
De wetenschap toont aan dat het dragen van maskers de voorkeur verdient om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Het beschikbaar hebben van maskers voor werknemers zal een vereiste zijn voor heropening. Het zal verplicht zijn om ook in het openbaar maskers te dragen, en overal waar sociale afstandelijkheid niet mogelijk is. De kwetsbaren zullen maskers ontvangen die door het postkantoor of via verenigingen worden verspreid. Apotheken zullen zowel wegwerpmaskers als wasbare maskers verkopen. Sociale afstandelijkheid, strenge hygiëne en discipline blijven noodzakelijk.
Testen
Vanaf 11 maart zullen 700 000 tests per week worden uitgevoerd. Dit is nodig om de ziekte bij te houden. De huidige tests van enkele duizenden per dag zijn niet voldoende om te voorspellen hoe we ons de komende twee of drie weken moeten voorbereiden.
Isolatie is een burgerplicht
Er zullen controles worden ingesteld voor degenen die positief reageren, maar de eerste minister heeft het Franse publiek en de inwoners gepleit voor het volgen van de richtlijnen van de regering, en wel als volgt:

 • zelf-isolatie kan thuis gebeuren met de hele familie
 • of in gevorderde hotels om zichzelf te isoleren, weg van de familie.
 • samenwerken met de entiteiten zoals artsen, verpleegkundigen, of een speciale task force die zal opvolgen om het testen van alle mensen die de persoon die positief testte in contact was uit te kienen
 • De app die wordt ontwikkeld om de ziekte te traceren roept legitieme vragen op over privacy en veiligheid, dus dit zal in het parlement worden besproken en in stemming worden gebracht voordat het wordt gebruikt.
Wat is het corona virus?

Bij de mens veroorzaken coronavirussen milde vormen van luchtweginfecties, maar stammen als SARS, MERS en COVID-19 kunnen dodelijk zijn. Symptomen zijn onder andere koorts en ademhalingsproblemen. Voorlopig zijn er geen aankondigingen van vaccins of medicijnen die het virus kunnen voorkomen of behandelen. Er wordt gezegd dat de ziekte minder ernstig of pijnlijk aanvoelt dan de gewone griep. Patiënten met een gecompromitteerd immuunsysteem, mensen boven de 80 jaar en mensen met hartklachten lopen een groter risico om het virus op te lopen.

Waar komt de naam vandaan?

Volgens Wikipedia: "de naam is afgeleid van het Latijnse corona, wat "kroon" of "halo" betekent, wat verwijst naar het karakteristieke uiterlijk van de virusdeeltjes (virionen): ze hebben een randje dat doet denken aan een kroon of aan een zonnecorona."

Wat zijn de symptomen?

Please consult the World Health Organisation's Q & A page  for all of your questions, concerns and the very latest updates. Symptoms include fatigue, fever, and dry cough. People with high blood pressure, diabetes or heart issues are at higher risk.

Wat te doen in geval van symptomen?
 • De regering van Frankrijk heeft een 24/7 gratis nummer geactiveerd voor uw vragen over het Coronavirus COVID-19 : 0 800 130 000. (niet te gebruiken voor medisch advies)
 • Als u binnen 14 dagen na terugkeer uit China (vasteland China, Hong Kong, Macao), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de regio's Lombardije en Veneto in Italië tekenen van luchtweginfecties vertoont, belt u het nummer 15 op uw telefoon.
 • Als u op vakantie bent en de ziekte vermoedt, neem dan contact op met uw lokale ambassade of consulaat.

Vanaf 11 maart heeft de WHO het virus als een pandemie beschouwd. Volg de virusprotocollen zoals beschreven in het bovenstaande pamflet van de overheid. Verwacht verdere aankondigingen en controleer gerenommeerde nieuwsbronnen zoals France24 (Engels) voor actuele informatie. Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet, dus kom even terug en blijf gezond iedereen! Voor een courante wereldkaart van de verpreiding ga je hier.
Blijf gezond allemaal!

Sources: LinternauteWHOGouvernement.fr, wikipedia, cdc.govVendee Gouvernement and France24English

Disclaimer: This Site cannot and does not contain medical/health advice. The medical/health information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of medical/health advice.

Share this Post

In the Vendee WONEN