living in france

Een huis kopen in Frankrijk? Zo test u de internetsnelheid

Dat het internet in grote delen van Frankrijk traag is, is een welbekend feit. Sinds de Franse regering een wet heeft goedgekeurd om tegen eind 2022 in het hele land dezelfde hogesnelheidsdiensten aan te bieden, hebt u misschien al gemerkt dat er in uw streek fiber wordt aangelegd. Het is alleen de vraag of ze binnen de gestelde termijn iedereen op het platteland zullen bereiken. Voor mensen die een huis willen kopen of huren, en vooral de mensen die voor hun levensonderhoud een krachtige verbinding met de rest van de wereld nodig hebben, kan het een hele opgave zijn om bandbreedte, de doorvoercapaciteit en de toewijzing van de internet service te bepalen. De **meesten** inclusief kopers, verkopers en makelaars wanneer hen gevraagd wordt naar de internetsnelheden bij een woning, zullen naar hun mobieltje grijpen met de uitroep "het is geweldig, het is 4G!" en denken dat daarmee de vraag beantwoord is. Niet zo! In dit artikel wordt de kwestie verduidelijkt met een glossarium, de vragen die je kunt stellen, en links die je nodig hebt om de datasnelheden te kunnen onderzoeken.

Er zijn verschillende manieren om de "snelheid" van een internetverbinding te beschrijven, en het is belangrijk om het verschil tussen deze manieren te begrijpen als u overweegt een huis te kopen of te huren.

Verklarende woordenlijst dataverbinding –

Bytes, bits, en pakketten: De netwerkverbinding zendt en ontvangt informatie in pakketten van bytes.  Een byte is als een enkele letter of cijfer, elk staat voor een klein stukje gegevens.  Een byte bestaat uit 8 bits, die de kleinste eenheid van informatie zijn en alleen nul of één kunnen voorstellen.  Een byte is de kleinste eenheid van informatie die over het netwerk kan worden verzonden, in een gegevenspakket.  Deze pakketten worden van punt tot punt over het internet verstuurd, van/naar uw thuisverbinding en de vele servers waarmee u in de loop van uw dag contact maakt.

Megabits, Megabytes, enz: Wanneer een hoeveelheid gegevens wordt gespecificeerd, heeft deze specifieke eenheden.  Een "megabit" is ruwweg 1.000 bits, en een "megabyte" is ruwweg 1.000 bytes.  Maar vergeet niet dat een byte bestaat uit 8 bits, dus 10 megabytes/seconde zou eigenlijk 80 megabits/seconde zijn.  Gigabits en gigabytes zijn eveneens verwant.  Wanneer u datasnelheden en volumes vergelijkt, moet u ervoor zorgen dat u dezelfde eenheden gebruikt.

Datasnelheden (bandbreedte): een internetverbinding heeft een capaciteit die wordt gemeten in eenheden van gegevens per seconde.  In sommige gevallen wordt de bovengrens van de datasnelheid bepaald door de kwaliteit van de verbinding, en niet door de technologie.  Een ADSL-verbinding dicht bij de stad kan bijvoorbeeld maximaal 20 megabits/seconde halen.  Een ADSL-verbinding op het platteland zou beperkt kunnen zijn tot veel minder, misschien 0,5 - 5 megabits/seconde.

Datalimieten: Bandbreedte verwijst altijd naar een capaciteit voor de overdracht van gegevens in de tijd.  Meestal wordt het gebruikt om te verwijzen naar gegevens per seconde, maar in het geval van "data caps", kan het verwijzen naar gegevens per maand (of factureringsperiode).  Deze caps komen over het algemeen alleen voor bij cellulaire data-abonnementen in Frankrijk, en niet bij fiberoptics- of DSL-verbindingen.  Deze plafonds zijn zeer belangrijk om te begrijpen bij het vergelijken van internetdiensten.  Als u ervoor kiest om met een limiet te leven, is het belangrijk dat u niet betaalt voor capaciteit die u niet gebruikt - en dat u maandelijks voldoende capaciteit hebt voor uw behoeften.  Het is heel gemakkelijk om de dataplafonds te overschrijden als u het internet gebruikt voor video, gaming, kinderen hebt die het internet gebruiken, of ervan afhankelijk bent om thuis te werken.  Datalimieten zijn de voornaamste reden waarom cellulaire abonnementen niet kunnen worden vergeleken met ADSL/fibre abonnementen.  Een trage ADSL-verbinding kan nog steeds meer bandbreedte per maand toelaten dan de datalimiet zou toestaan, en een snelle cellulaire verbinding zal uw apparaten toelaten om uw allotment snel uit te putten.

Pakketverlies: Elk gegevenspakket maakt zijn eigen reis over het netwerk, en elk pakket is kwetsbaar voor vertragingen of verlies.  De pakketten worden genummerd en aan de ontvangende kant weer samengevoegd - als een van de pakketten verloren gaat, moet het opnieuw worden verzonden.  Problemen met de aflevering van pakketten zijn betrekkelijk zeldzaam, en als een grote internetprovider een probleem heeft, komt dat vaak in het nieuws omdat de "grote jongens" zoals Google, Facebook en Amazon er ook mee te maken krijgen.

Het is echter veel waarschijnlijker dat er een probleem is met de pakketoverdracht dat zeer plaatselijk is aan uw huisverbinding, hetzij in de bedrading van het huis, radiostoring met uw wifi, slechte signaaloverdracht door de structuur van het huis, of slechte kwaliteit van de lijnen die uw buurt verbinden met de dichtstbijzijnde telefoonhut. De onbetrouwbare transmissie van pakketten, of "packet loss" (pakketverlies) spreekt over de kwaliteit van de internetverbinding.  Een verbinding kan een onderhandelde snelheid van 5 megabit per seconde hebben, maar als elk 10de pakket verloren gaat, zal de verbinding zich veel "trager" gedragen - webpagina's zullen gedeeltelijk laden en dan vastlopen, of streaming video zal stotteren en pauzeren.

WiFi-verbindingssnelheid: uw WiFi-verbinding heeft zijn eigen capaciteit voor gegevensoverdracht, die meer of minder kan zijn dan de capaciteit van uw thuisrouter.  Een apparaat zal niet in staat zijn de capaciteit van het kleinste deel van het pad van uw apparaat naar de bestemming te overschrijden.  Een glasvezelverbinding (fiberoptics) van 500 megabit/seconde zal dus de WiFi-verbindingssnelheid van een enkel apparaat ruimschoots overtreffen.  Evenzo zal een goede WiFi-verbinding waarschijnlijk sneller zijn dan een ADSL-verbinding op het platteland - en dus beperkt tot die snelheid.  De snelheid en betrouwbaarheid van uw WiFi binnenshuis is belangrijk, omdat veel van uw gegevensoverdracht plaatsvindt tussen apparaten in uw huis, bijvoorbeeld bij het streamen naar een televisie vanaf uw telefoon of het printen, het spelen met een VR-headset, enz.  Maar, het staat los en is onafhankelijk van de kwaliteit en capaciteit van uw internetverbinding.

Lees verder voor vragen die u kunt stellen en nuttige links om glasvezel- en dataverbindingen te controleren.

Buying a house in France? Check Internet speed
Manieren om de vraag te stellen - en het antwoord te vinden:
  • Als u het adres kent (of het bij benadering kunt vinden via Google Maps), dan kunt u de beschikbaarheid van glasvezel/DSL controleren met behulp van een van de grote providers, zoals Orange of Free.  De verbinding die je krijgt verschilt niet tussen deze providers; ze gebruiken allemaal dezelfde infrastructuur om het huis te bereiken.  Het antwoord zal waarschijnlijk wat vaag en nutteloos zijn voor een huis op het platteland, zoals "0,5 - 5 megabits/seconde".  Alles minder dan ~3mbps is praktisch onbruikbaar, dus je weet echt niet of het abysmal zal zijn of slechts verschrikkelijk. Controleer het bij Orange op deze pagina.
  • Controleer specifiek de beschikbaarheid van Fibre.  Er kan informatie zijn over de status van glasvezel upgrades - hetzij binnenkort, of aan de gang in de dichtstbijzijnde stad, of aan de gang in de lokale buurt.  Als glasvezel beschikbaar is, zal het snel genoeg zijn. Kijk op deze pagina bij Orange.

  • Vraag de huidige bewoners naar hun internet.  Dit kan een nuttige vraag zijn om te stellen, maar wees voorzichtig om het antwoord niet te diep te vertrouwen.  Niet dat mensen je zullen proberen te bedriegen - het is gewoon onwaarschijnlijk dat ze het antwoord echt weten, of de technische verschillen tussen de verschillende verbindingstypes begrijpen.  Maar wat je wel kan verzamelen is hun subjectieve ervaring: waarvoor zijn ze afhankelijk van het internet, hoeveel gebruiken ze het, en wat is de aard van hun huidige verbinding?
  • Test de huidige verbinding empirisch.  Vraag de huidige bewoners om een paar 'snelheidstests' van de verbinding uit te voeren en de resultaten met u te delen.  De test is eenvoudig uit te voeren, en deze optie vermijdt al het giswerk en meningen - en het zal een specifiek getal zijn, geen vaag scala van mogelijkheden. Controleer de verbinding hier bij Speed Test.
Als het antwoord "slecht" is:
  • Als de verbinding in de woning beperkt is (ADSL < 3mbps, bijvoorbeeld), dan maakt het niet uit of het Orange of Free, enz. is.  Het is gewoon slecht, en het zal slecht blijven totdat Fibre beschikbaar is op de locatie.  Zoek uit wanneer Fibre beschikbaar zal zijn, en beslis of je kan leven met ADSL tot die tijd, of overweeg een alternatieve verbinding.
  • Mobiel internet is overal beschikbaar waar uw telefoons werken.  De datasnelheid is over het algemeen beter dan "slechte" ADSL, maar kijk uit voor de datalimieten.  Als u aanzienlijke hoeveelheden bandbreedte/maand gebruikt, kan cellulaire Internetconnectiviteit vrij duur zijn.
  • Internet via satelliet was in het verleden een laatste redmiddel.  De nieuwe Starlink-dienst maakt echter gebruik van satellieten in een lage aardbaan die uitstekende datasnelheden en betrouwbaarheid bieden.  Starlink is duurder dan een cellulair abonnement, maar de datasnelheid is hoger en er zijn (momenteel althans) geen datalimieten.

Hopelijk zal, met de uitrol van glasvezel in heel Frankrijk, dit alles niet langer een deal-breaker zijn bij het kopen of huren van een huis op het platteland. Chez inthevendee.com wij zijn er meer dan klaar voor. Zoals iedereen in een online business en / of werken vanuit huis situatie kan beamen, is het heel moeilijk om gelijke tred te houden met nieuwe trends in de groei van uw bedrijf wanneer de dataverbinding wegneemt van de productiviteit in plaats van eraan bij te dragen. Menig maker van content op het platteland rijdt een eind van huis om een fatsoenlijke verbinding te vinden en zit dan nog uren in de auto te wachten tot hun YouTube-video's zijn upgeload.

Wachten is hard werken! Maar zodra de nieuwe Fibre goed is opgestart, zal het verschil in dataverbindingssnelheden naar uw huis en/of bedrijf verbluffend zijn. Bent u er klaar voor dat uw internetverbinding vleugels krijgt?

Laat het ons weten in de Facebook-groep of kijk op onze Facebook-pagina (geef de pagina een "like" als je denkt dat onze inhoud een duimpje waard is - waarvoor dank!

Other helpful tips
  • Niet zo comfortabel om in het Frans te communiceren? Misschien lukt Engels beter. Orange heeft een Engelstalige hulplijn
    Buiten Frankrijk telefoon 0033 9 69 36 39 00 of in Frankrijk 09 69 36 39 00
  • Het plan van de Franse regering over de uitrol van Fibre-optics vind je hier