Summer traffic in France 2022

Op deze dagen wordt het druk op de Franse snelwegen: zomer 2022

Richting Zuiden
Vrijdagen en Zaterdagen van Juni 25 t.e.m. 13 Augustus 2022
Oranje of rood op alle autosnelwegen
***Zwarte Zaterdagen*** 
30 Juli en 6 Augustus 2022 overal

Zaterdag 9, 16, en 23 Juli 2022
Rood op alle routes
Zaterdag 6 Augustus 2022
Rood op alle routes
Richting Noorden
Vrijdag en Zaterdag van 8 Julytot 27 Augustus 2022
Oranje of rood op alle autosnelwegen
Weekend 29 - 30 Juli 2022
Oranje op alle routes
Zaterdag 6 Augustus 2022
Rood op alle routes
Weekend Vrijdag 12 Augustus tot Maandag 15 Augustus 2022
oranje overal MAAR rood in de richting Rhônedal - Languedoc
Vrijdag 19, Zondag 21. en Maandag 22 Augustus 2022
overal oranje
Zaterdag 20 Augustus 2022
rood op alle routes
Vrijdag 26 Augustus en Zondag 28 Augustus 2022
overal oranje
Zaterdag 27 Augustus 2022
rood op alle routes (De laatste 3 weekends van augustus zijn erg in noordelijke richting)
COVID-19 PARAATHEID
  • In tankstations zijn mondmaskers verplicht, dit wordt meestal op de pompen en deuren vermeld.
  • Mondmaskers, handschoenen en desinfecteermiddel in de auto meenemen.
DWAT TE VERWACHTEN VAN DE BERUCHTE "ZWARTE WEEKENDS" IN FRANKRIJK?

Het is niet aan te raden om door Frankrijk te reizen tijdens de zogenaamde zwarte weekenden. De zaterdagen zijn sowieso drukke reisdagen gedurende de  zomermaanden. Op piekmomenten is het niet ongebruikelijk dat er honderden kilometers file staat, waardoor reizigers urenlang vast komen te zitten.

Op elk van de geplande piekdagen is het altijd druk op de ring rond Lille en de Paris Périphérique (de ring rond Parijs - in zuidoostelijke en zuidwestelijke richting) en op de routes Calais-Rouen-Le-Mans en Parijs-Bordeaux-Spanje, maar zwarte zaterdagen zijn uberberberberberucht op de Franse snelwegen.

Vergeet niet dat het bij lange reizen belangrijk is om voldoende eten en water in de auto te hebben; bij hoge temperaturen des te meer! Denk ook aan entertainment voor de kinderen.

Het kan verleidelijk zijn, maar het is niet aan te raden 's nachts te rijden omdat vermoeidheid een dodelijke rol speelt in de ongevallenstatistieken van Frankrijk. De beste dagen om te reizen tijdens de zomerperiode blijken donderdag en zondag te zijn.

Over PARAATHEID OP DE WEG
  • Water (2 liter per gezinslid tenminste, meer op hittegolf)
  • Vermijd alcohol
  • Sandwiches, salades, fruit, noten (met andere woorden, gezonde snacks)
  • Koeler met ice-packs
  • Zonnebrillen en zonnescherm SPF 50
  • Draag losse kleding
  • Volle tank (benzinestations zijn op de Franse snelwegen vrij zeldzaam !!) Met het oog op brandstofbesparing:
    • houd de temperatuur van de auto stabiel
    • gebruik cruise control
    • rijd 10 km / uur onder de snelheidslimiet
  • Lichte dekens / kussens
  • Beperk de schermtijd (verleng het gebruik van de batterij) - houd ook niet-technische entertainment bij de hand.
  • Blijf in contact met geliefden (NIET tijdens het rijden)
  • Als de tolroutes uw keuze zijn, kunt u overwegen om de automatische doos te verkrijgen om aan de voorruit te bevestigen (achter de achteruitkijkspiegel). Contant geld of creditcards worden ook geaccepteerd, maar pas goed op voordat u een tolhuisje kiest.
    • Verkeersopstoppingen worden vaak veroorzaakt doordat chauffeurs een tolhuisje moeten verlaten (wat voor zwaar verkeer een ware nachtmerrie is voor iedereen!)
    • We raden trouwens de tolroutes aan. Natuurlijk moeten de kosten deel uitmaken van het totale reisbudget, maar ze zijn soepel, dus voorzichtig voor de slijtage van de auto, en hebben minder verkeer, en soepel zeilen = benzinebehoud.
  • Handige websites om uw rij-vakantie in Frankrijk voor te bereiden:
  • Toll en benzine bereken je hier: https://www.autoroutes.fr/index.htm?lang=en (Frans en Engels)
Over luchtvervuiling

Meer verkeer zorgt voor meer vervuiling. Zoals we in ons artikel A Look at 2019 Travel Trends al schreven, reizen verhoogt onze koolstofvoetafdruk in korte tijd aanzienlijk. We willen u eraan herinneren dat Frankrijk, in een poging om de gruwelijke effecten van smog te verminderen, met name in bepaalde gebieden, milieuzones en luchtkwaliteitscertificaten heeft geïmplementeerd. Dit geldt voor zowel inwoners als toeristen.

Wat is een CRIT'AIR of 'Air Quality certificaat' en heb je dat nodig?
In Frankrijk zijn twee verschillende soorten milieuzones (binnenkort drie) geïntroduceerd om de vervuiling door het wegverkeer te verminderen, en dus de luchtkwaliteit te verbeteren. Een registratiecertificaat kan hier worden aangevraagd. Je krijgt een rond vignet dat via zijn kleur de milieuklasse van jouw voertuig identificeert. Op basis van de emissies van je (jaartal etc) voertuig krijg je de juiste kleur stikker opgestuurd. Er zijn zes kleuren. Hoewel het vignet niet overal verplicht is, is deze wel verplicht in bepaalde vooraf bepaalde gebieden. Deze zones zijn gedefinieerd als:

  • ZCR of "zones à circulation restreinte" (verkeersbeperkingszones). Dergelijke zones worden vaak geïmplementeerd in stadscentra om vervuilende voertuigen uit drukke verkeersgebieden te verwijderen. Voorbeelden zijn Lille, Lyon, Parijs, Straatsburg en Toulouse. Auto's die vóór 1 januari 1997 zijn geregistreerd (voor motorfietsen, vóór 1 juni 2000) kunnen helemaal niet worden gecertificeerd en zijn verboden. De ZCR zone vertegenwoordigt een permanente beperking.
  • ZPA of "zones de protection de l’air" (luchtbeschermingszones) worden geactiveerd in geval van hoge luchtvervuiling en slecht/heet weer, en daarom zijn ze niet permanent. Ze kunnen alles omvatten, van een grootstedelijk gebied, tot een specifieke geografische zone. De limieten van elke milieuzone worden vooraf gedefinieerd en ZPA beperkingen zijn tijdelijk en kunnen omvatten:
    • topsnelheid verminderd met 20 km / uur
    • verbod op auto's zonder Crit'Air-badge (circulatieverschillen)
    • beperkingen op basis van een oneven, of even, registratienummer
  • Vanaf 1 juli 2019 zal Parijs de eerste zijn in het toevoegen van nog een andere zone, een "low-emission zone" (ZFE) in aanvulling op de ZCR- en ZPA-zones. Naar verwachting zullen Lyon, Reims, Straatsburg, Nice en Montpellier vóór 31 december 2020 volgen. De ZFE is van toepassing op niet-geclassificeerde voertuigen en Crit'Air 5, d.w.z. 2 wielen, driewielers en vierwielers vóór 1 juni 2000; dieselauto's en lichte bedrijfsvoertuigen vóór 1 januari 2001; diesel / benzineauto's vóór 1 januari 1997; benzine lichte bedrijfsvoertuigen vóór 1 oktober 1997; vrachtwagens, bussen en dieselcoaches vóór 1 oktober 2006; vrachtwagens, bussen en benzinecoaches vóór 1 oktober 2001.

De kosten voor het verkrijgen van een vignet (certificaat) voor je auto zijn vrij laag (minder dan 8 Euro inclusief verzendingskosten). We raden u aan gewoon het vignet aan te vragen voordat u naar Frankrijk reist. In de nabije toekomst zullen meer steden milieuzones introduceren. Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Montpellier en Rouen staan op de lijst, net als La-Roche-sur-Yon. Wanneer je deze tekens tegenkomt in een stadscentrum, kun je ze het beste opmerken. Boetes beginnen bij € 68. Wees voorbereid met de Green Zones-app. Bekijk hier de website.

Vanwege de gunstige lokale weersomstandigheden en mede door zijn positie als hoofdreisroute naar het zuiden, bevindt de Vendée zich in een vooraf bepaalde groene zone (die de gehele afdeling omvat) waar een aantal tijdelijke maatregelen kunnen worden uitgevoerd in tijden van verhoogde vervuiling. Meer over de milieuzone van de Vendée hier!

Image

Nou, we hopen zeker dat je reis naar, of door, Frankrijk een halte in het mooie Vendée omvat! Welke dag u ook kiest om te reizen, mag je veilig op de bestemming arriveren. Als je echter kiest om te reizen in Code Zwart-omstandigheden, wensen we je alvast bonne chance!