Kerken en Kapellen in de Vendée

KERKEN EN KAPELLEN BIEDEN EEN GEWELDIGE KANS OM DE KUNST EN ARCHITECTUUR VAN VERVLOGEN TIJDEN DOOR TE NEMEN, VOORAL IN DE VENDÉE. IN EEN GEBIED DAT DOOR DE GESCHIEDENIS HEEN ZULKE WOELIGE TIJDEN KENDE, WERDEN ZE EEN BELANGRIJKE BRON VAN BESCHERMING VOOR DE VERKOPERS. WE HEBBEN EEN UITGEBREIDE LIJST GEMAAKT VAN DE KAPELLEN EN KERKEN DIE DE MOEITE WAARD ZIJN OM TE BEZOEKEN. GEBRUIK DE 'ROUTEBESCHRIJVINGEN' OM UW VERTREKPUNT IN TE VULLEN VOOR EEN SPECIFIEKE ROUTEBESCHRIJVING. VERWIJS NAAR ONZE ARTIKELEN OVER ABDIJEN, PREHISTORISCHE VENDÉE EN KASTELEN OM EEN VERRIJKENDE WINTERROUTE TE BOUWEN. (LET OP: NIET ALLE KASTELEN OF ABDIJEN ZIJN IN DE WINTER GEOPEND).

De winter biedt een geweldige kans om onze avonturen door de geschiedenis heen op een andere manier te benaderen. Er is geen betere plek dan de Vendée om prachtige voorbeelden van romaans en gotisch vakmanschap en middeleeuwse verdediging te verkennen.

A - M

Angles (85750)
**Eglise Notre-Dame des Anges 
    Romaanse architectuur en een van de mooiste religieuze monumenten van Bas-Poitou.

    Directions
Bazoges-En-Pareds (85390)
**Eglise de Bazoges-En-Pareds
    Deze versterkte kerk deelt het hart van het dorp met een kasteel van 30 meter hoog dat bestaat uit zes verdiepingen en als een middeleeuwse wolkenkrabber uit het Vendéen-landschap verrijst. Meer informatie.
    Directions
Beaufou (85170)
**Eglise Romane de Beaufou
   Romaanse kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Aankondiging (XIIe eeuw), behorend tot de Abbaye de Marmoutier-les-Tours (Indre-et-Loire). In maart 1568 werd de kerk door de hugenoten in brand gestoken. In 1652 werd ze gerestaureerd.
    Directions
Cézais (85410)
**Eglise De Cezais
    Romaanse stijl uit de XIIe eeuw met vestingwerken.
    Directions 
Cheffois (85390)
**Eglise St. Pierre
    Het uitzicht op het dorp vanaf de begraafplaats naar de oude versterkte kerk toe, is spectaculair. Binnen is de kerk dringend aan restauratie toe, maar het is prachtig.
    Directions
Challans (85300)
**L'Eglise Notre-Dame
    Een mix van bouwstijlen, waarbij de oorspronkelijke kerk uit de XIe eeuw (middeleeuws) is. De klokkentoren en de huidige kerk zijn alsof verscholen binnenin, daterend uit de XIXe eeuw.
**Chapelle De La Bloire
    Gebouwd tussen 1857 en 1859, met toestemming van de bisschop, door Marie Pontoizeau omdat het dorp ver van de parochiekerk lag.  Het glas-in-lood werd gemaakt door Charles Lorin, Maître Verrier in Chartres.
    Directions
**Chapelle De La Commanderie De Coudrie
    De kapel was ooit het heiligdom van een oude commanderij van Templiers, gebouwd in 1130 door Hugues de Payns, stichter van de Orde. Alleen de kerk is bewaard gebleven, de rest van de commanderij is in de XVe eeuw door de hugenoten in brand gestoken.
    Directions
Curzon (85540)
**Église Saint-Romain de Curzon
  Verborgen onder een 'nieuwere' kerk (anno 1873) ligt bij het altaar de ingang van de crypte (onder valdeuren). Onderaan de trap ligt een bezienswaardige crypte uit de XIe eeuw.
    Directions
Doix (85200)
**Eglise Saint-Pierre
    D
eze kerk, gebouwd in de 19e eeuw, heeft drie beuken. Het centrale gewelf heeft een cassettenplafond.
     Directions
Fontaines (Doix-Les-Fontaines) (85200) 
**Eglise Notre-Dame
    Kerk uit de XIIe eeuw, gebouwd in de beroemde kalksteen van de Loire, met twee niveaus van bogen in de prachtige poortgevel.
    Directions 
Fontenay-Le-Comte (85200)
**Eglise Notre-Dame
    Majestueus en o zo gotisch, gebouwd op de resten van een romaanse kerk - zoals blijkt uit de crypte onder de kerk.  Ons artikel over de stad.
    Directions
Foussais-Payré (85240) 
Petite Cité de Caractère®
**Eglise Saint-Hilaire
    XIe eeuw, gerestaureerd in de XVe eeuw en afgebrand in de XVIe eeuw, maar het romaanse gebeeldhouwde portaal is bewaard gebleven en het is werkelijk prachtig.
    Directions
La Chaize-Giraud (85220)
**Eglise Notre Dame
    De oorspronkelijke kerk dateert uit de XIIe eeuw. De huidige kerk werd in de XIXe eeuw herbouwd volgens de oorspronkelijke plannen. Gelukkig is het prachtige originele Poitou-portaal bewaard gebleven. Het bestaat uit vier bogen en prachtig metselwerk.
    Directions
La Chaize-Le-Vicomte (85310)
**Eglise Saint-Nicolas
    Deze kerk werd gebouwd in de XIe eeuw in opdracht van de Burggraven van Thouars en werd op 6 december 1099 ingewijd. Hoewel het veel te lijden had onder de godsdienstoorlogen en gedeeltelijk verbrand werd, is het restant in de restauratie van de XIXe eeuw opgenomen. In de tijd dat de kerk in onbruik was, werd ze gebruikt als slachthuis.  
    Directions to the village
La Flocellière (85700)
**Chapelle Notre-Dame De Lorette
    Opgericht in 1617 voor een karmelietengemeenschap, werd de kerk in de XIXe eeuw gerenoveerd door abt Dalin, en het oude koor werd in 1868 vervangen door een replica van Santa Casa de Lorette.
    Directions
La Tardière
**L’église Sainte-Quitterie
    Gedateerd anno 1140, werd de kerk in de XIVe eeuw vergroot. De kerk werd in 1568 door de protestanten geplunderd en in de loop van de volgende eeuwen raakte ze in verval tot pater Giron haar in 1836 in bezit nam (de kerk werd teruggegeven aan het dorp). Met de hulp van de parochianen werd het gebouw weer tot leven gewekt. In 1864 worden er drie klokken aan toegevoegd, in 1872 worden de muren herbouwd en in 1879 wordt er een stenen altaar aan toegevoegd.
**La Chapelle de la Brossardière
    Absoluut prachtige kapel gebouwd op de plaats van een bloedbad in de godsdienstoorlogen. Het is gelegen in een kleine verborgen vallei die we u alleen maar kunnen aanmoedigen om het te gaan ontdekken. Bedevaart elk jaar op 15 augustus voor de zieken en genezenen.
    Directions to the village
Le Bernard (85560)
**Eglise Saint Martin
    Daterend uit de XIIe eeuw heeft de kerk in de latere eeuwen een aantal verbouwingen ondergaan. Na de brand in de godsdienstoorlogen bleven alleen de gewelven over. Lodewijk XIIIe liet een restauratie toe in 1629 en werd in 1641 voltooid. Het dak van de klokkentoren werd in 1972 door een storm afgebroken. Daarna werd het vervangen door een piramidale structuur.
    Directions
Le Boupère (85510)
**Eglise Saint-Pierre
    De imposante romaanse kerk uit de XIIe eeuw werd in de XVe eeuw versterkt om de dorpelingen te helpen beschermen tegen de 100-jarige oorlog, en heeft twee torens van 15 meter hoog met schutters en kanonneerboten, met een verbindingsgang ertussen. Uniek!
    Directions
Les Essarts (85140)
**Eglise Saint-Pierre and Crypte
  De nieuwere kerk werd gebouwd in de XIXe eeuw, maar er was hier een romaanse kerk en de crypte ervan is bewaard gebleven. De voorgevel van de oorspronkelijke kerk (XIe en XIIe eeuw) die in de godsdienstoorlogen werd afgebrand, werd naar het kasteeldomein van het dorp getransporteerd. Steen per steen, jawel!
    Directions
Les Herbiers (85500)
**Abbaye De La Grainetière
    Dit is een werkende abdij - stilte is vereist.
    Directions
L'Ile-D'Yeu
*****Bereik het eiland in de Atlantische oceaan via ferry*****
**La Chapelle de la Meule
**La Chapelle du Père de Montfort
**Chapelle Notre-Dame de la Paix
**L'Eglise de Port-Joinville
**L'Eglise de Saint-Sauveur

Les Magnils-Reigniers(85400)
**Eglise Saint-Nicolas
    Directions
Luçon (85400)
**Cathédrale Notre Dame de l'Assomption
    Deze indrukwekkende Gotische kathedraal kende zijn oorsprong als de locatie van een Prieurie anno 675. Later werd de priorij een abdij. Verschillende kerken werden gebouwd, terug vernield (bij Normandische invallen, Honderdjarige Oorlog en de godsdienstoorlogen) en herbouwd op deze site. De klassieke gevel werd ontworpen door de architect François Leduc (Poitou) aan het begin van de XVIIIe eeuw. Er is hier veel te bewonderen, van romaanse overblijfselen tot kunst en het 16e eeuwse klooster, dat ook toegankelijk is voor bezoekers. 
**Chapelle des Ursulines
**Andere kapellen: Sainte-Thérèse, Sainte-Madeleine, Jean-Paul II ...
    Directions to Lucon
Maillezais (85420)
**Cathedral at the Ancienne Abbaye
    Majestueus, mysterieus, glorieus.... zijn woorden om deze culturele erfgoedsite perfect te beschrijven. Gebouwd op de ruïnes van een oude kapel uit ca. 976, zijn er verhalen van een gevestigde abdij anno 989. De abdij was tot 1648 de zetel van de bisschop van de streek, en haar monastieke functie bleef bestaan tot ze in 1666 werd verlaten. De kathedraal werd tijdens de Reformatie en de godsdienstoorlogen verwoest.
    Directions
Mareuil-Sur-Lay-Dissais (85320)
**Eglise Saint-Sauveur
    XIe eeuwse kerk die ook nu behoefte heeft aan een restoratie (donaties worden geaccepteerd). De kerk werd in de 1568 (godsdienstoorlogen) in brand gestoken en werd ook tijdens de Revolutie zwaar beschadigd. Toch werd de narthex van de oorspronkelijke kerk bewaard, en tussen 1964-1967 werd ze in haar oorspronkelijke staat hersteld.
**Eglise Notre-Dame de Dissais
  XIe en XIIe eeuw - gerestaureerd in 1993 en de moeite waard om buiten de gebaande paden te gaan zoeken.
    Directions
Mervent (85200)
**Eglise Saint-Médard de Mervent
   De Nave met zijn twee ramen maakt deel uit van de oorspronkelijke kerk uit de Xe eeuw, en het kasteel van de Heren van Mervent (dat niet meer bestaat) hebben in de XIVe en XVe eeuw het koor laten toevoegen. Bewonder het klokmechanisme, anno 1640, nog steeds in werking. Er is een stenen doop font en prachtige glas-in-loodramen.
    Directions

M - Z

Mesnard-La-Barotière (85550)
**Ancienne Eglise Saint-Christophe
   Mogelijk dateert de kerk uit de XIIe eeuw, er zijn sporen van Romeinse en zelfs prehistorische nederzettingen in dit dorp, maar de kerk is het oudste overgebleven monument. Prachtige XIIIe eeuwse muurschilderingen zijn in het 'schip' bewaard gebleven.
    Directions
Mortagne-Sur-Sèvre (85290)
   Dit is het dorp van kapellen en kerken. Er zijn drie kerken, maar in het kader van deze lijst hebben we ervoor gekozen om de kapellen van het dorp in de kijker te zetten.
**Chapelle Du Pont
    Verscholen tegen een helling is deze kapel een bedevaartsoord en plaats van vermeende mirakels. De gevel is eenvoudig, met een boogvormig portaal en een kleine nis met een standbeeld. Er is een enkele klokkentorenmuur. De kapel is gedateerd eind XVIIIe eeuw. Mooie locatie.
    Directions
**Chapelle Saint Lazare
    Kleine rechthoekige kapel gebouwd in opdracht van Guy de Thouars, baron de Mortagne, ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw. De kapel en de Maladrerie, werden gesticht ten dienste van een leprozenkolonie. Prachtig glas-in-loodraam.
    Directions
**Chapelle de l'Hopital Saint Alexandre
    Gebouwd anno 1849 naast de oude ziekenhuisgebouwen. Het hospitium werd in 1846 gesticht door de heer Lorette de La Refoulais, die het in 1853 aan de gemeente schonk op voorwaarde dat er op de 8e van elke maand een mis zou worden gehouden in de kapel ter nagedachtenis aan zijn zoon Alexandre de La Refoulais.
Mouchamps (85640)
Petite Cité de Caractère®
**Eglise Saint-Pierre
    Deze kerk begon haar leven als kapel van het XIIe eeuwse kasteel dat hier ooit stond, en is door de eeuwen heen uitgebreid tot de huidige kerk. Bekijk ons Clemenceau-artikel voor de locatie van zijn graf in de omgeving.
    Directions to the village
Mouilleron-en-Pareds (Saint-Germain) (85390)
**Eglise Saint-Hilaire
    De vestingkerk, ligt gezellig in het hart van een dorp dat zeker een wandeling naar de musea en het oude lavoir verdient. De kerk biedt ook toegang tot een crypte.
    Directions
Mouzeuil-Saint-Martin (85370)
**Eglise De La Trinité
    De klokkentoren, gebouwd in 1848, is veelhoekig, maar de oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de XIe of XIIe eeuw en geplunderd in de godsdienstoorlogen van 1562 en 1567.
    Directions
Nieul-Sur-L'Autise (85240)
Petite Cité de Caractère®
**Abbaye Saint-Vincent
    Opgericht in 1068, werd het in 1141 door koning Lodewijk VII, de echtgenoot van Eleanor van Aquitanië, uitgeroepen tot koninklijke abdij. Met uitzondering van het romaanse klooster, werd het grotendeels verwoest in de godsdienstoorlogen en nadien gerestaureerd.
     
 Directions 

Oulmes (85420)
**Eglise Notre-Dame
    Deze romaanse kerk heeft een klok uit 1642, geschonken door François de la Rochefoucauld, seigneur de Marcillac.
    Directions
Petosse (85570)
**Eglise Saint-Julien
    Abt Theodelin van de abdij van Maillezais gaf in de XIe eeuw de opdracht om deze prachtige romaanse kerk te bouwen op de plattegrond van een Latijns kruis. Onder de kerk ligt een steengroeve aan de oorsprong van een verbazingwekkend ondergronds toevluchtsoord dat dateert uit de invallen van de Normandiërs in de Xde eeuw. Deze is vandaag de dag nog steeds toegankelijk. Verschillende restauraties waren nodig na de schade die aan de kerk werd toegebracht tijdens de misc. oorlogen.
    Directions
Pissotte (85200)
**Église Saint-Remi
    De oorsprong van deze kerk, die in het hart van de wijngaarden van de Fiefs Vendéen ligt, gaat terug tot de XIIIe eeuw, maar na veel verwoesting blijft alleen het koor uit deze periode nog over. In de XIVe eeuw werden de kerk en de aangrenzende priorij verwoest. 
    Directions
Pouzauges
**Eglise Notre-Dame Du Vieux Pouzauges
    Kerk uit de XIe eeuw met romaanse tot gotische elementen en een feodale toren. De tegels zijn eigenlijk oude grafstenen die van de omliggende begraafplaats zijn hergebruikt. Prachtige locatie en kerk.
**Eglise Saint-Jacques
    De oorspronkelijke kerk werd ook gebouwd rond de XIe eeuw, maar alleen de romaanse ingang blijft over. Toen het te klein werd om de lokale bevolking rond het kasteel te herbergen, werd het afgebroken en werd er een grotere kerk in gotische stijl gebouwd. Ook hier is er een mix van de twee bouwstijlen te zien. De gebrandschilderde ramen die in de XIXe en XXe eeuw werden toegevoegd, verbeelden de oorlogen in de Vendée. Na de revolutie kreeg men de opdracht om een kruis boven de koetsier te vervangen door de Tricolor.
    Directions
Puy-De-Serre (85240)
**Eglise Saint-Marthe
    De bouw van de Sainte-Marthe kerk dateert uit het midden van de XIIe eeuw - begin XIIIe eeuw, zoals blijkt uit documenten van Willem IX, hertog van Aquitaine, wat bevestigt dat er door zijn voorouders uit de XIIe eeuw giften werden gedaan aan de abdij van Montierneuf (waarvan de kerk afhankelijk was).

    Directions 
Puyravault (85450)
**Eglise de Puyravault
    Of the Foundation
    Van de Hospitaliers van Saint-Jean-de-Jeruzalem blijft alleen de kerk uit de XIIe eeuw over. De rechthoekige architectuur is kenmerkend voor de gebouwen van de Orde van Malta (een orde van ridders en een van de oudste instellingen van de westerse en christelijke beschaving), die hebben bijgedragen aan de oprichting van de Marais Poitevin. De kerk heeft de meeste van haar oorspronkelijke openingen en de versiering van haar westelijke portaal behouden. Een kleine klokkentoren werd in de jaren zestig van de vorige eeuw toegevoegd.

    Directions
Réaumur (85700)
**Chapelle Ste Marie
De Reaumur 
    Aan de oorsprong van deze kapel ligt de legende van de Maagd Maria, die naar verluidt een bron zou hebben gemaakt om de dorst van een ridder te lessen.
    Directions
Sables d'Olonne (85100)
**Eglise Notre dame du Bon Port
    Gelegen aan de Place d'eglise, Rue Bisson (vlakbij de promenade en winkelstraten)- op loopafstand van grote parkeerplaatsen in de stad).
Saint-Aubin-La-Plaine (85210)
**Eglise Saint-Aubin
    Deze kerk, die anno 2014 werd gerenoveerd, dateert uit de XIe eeuw en heeft een achthoekige klokkentoren.
    Directions
Saint-Benoist-Sur-Mer (85540)
**Eglise Saint-Benoist
    Begon zijn leven als een kapel van de priorij (XIe eeuw) met een vierhoekige vorm en een klokkentoren, en met een romaans portaal.  Aan het einde van de XIIIe eeuw, tijdens het bewind van Richard het Leeuwenhart, werd het koor waarschijnlijk toegevoegd om de priorij tot abdij te verheffen. Na de gedeeltelijke vernieling tijdens de Honderdjarige Oorlog werd de kerk versterkt met steunberen en torentjes. In de XVIIe eeuw werd de kerk een wapenopslagplaats voor de hugenoten, maar in 1621 heroverde de Royalisten de kerk. Op het dak zit een mysterieus konijn dat een pijp rookt - hoewel niemand lijkt te weten wie, wat of waarom. Een deugniet met gevoel voor humor, misschien?

    Directions
Saint-Pierre-Du-Chemin (85120)
**Eglise Saint-Pierre
    XVe eeuwse gevel met vestingwerken.
Saint-Pierre-Le-Vieux (85420)
**Eglise De Chalais
    Een klooster stond hier ooit en zelfs daarvoor, wijzen opgravingen in de buurt van de kerk door een plaatselijke geleerde, Louis Brochet, op een begraafplaats uit de Merovingische periode (6e-8e eeuw), Keltische bijlen, fragmenten van Samos-aardewerk, bakstenen, Romeinse medailles, enz. zijn er toen gevonden. Deze ontdekking is echter nog niet bevestigd met moderne opgravingen en archeologische technieken.

     Directions
Thiré (85210)
**Eglise Saint-Pierre
    Gelegen naast William Christie's Quartier des Artistes, werd dit gotische bouwwerk opgetrokken bovenop van een eerdere kerk. Het heeft een vierkante klokkentoren en vestingwerken.
    Directions
Vouillé-Les-Marais (85450)
**Eglise Saint-Maixent
    Ooit was Vouillé les Marais een eiland met een benedictijnse priorij, bekend om zijn bedevaart naar Saint-Maixent sinds de Middeleeuwen. De kerk uit de XIVe eeuw werd gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke kapel.

    Directions
Vouvant (85120)
Petite Cité de Caractère®
**Notre-Dame-de-l'Assomption
  De kerk (anno 1028) werd in de XIIe eeuw uitgebreid. Restauratieprojecten in de XIXe eeuw werden nooit voltooid, maar de buitenkant van de kerk is grotendeels origineel en de crypte onder het schip is vrij mooi! (Zie hoofdafbeelding)

    Directions
Xanton-Chassenon (85240)
**Eglise Saint-Pierre
    De oorspronkelijke vierhoekige kerk dateert uit 1010 (XIe eeuw). De oude kelder heeft twee gewelfde traveeën uit de XIVe eeuw. 
      Directions

Blijf scrollen voor afbeeldingen van
kerken en kapellen in de Vendée.

Let op: dit is een dynamische lijst. Na verloop van tijd zal de lijst veranderen met nieuwe of extra afbeeldingen.
Bronnen: https://www.fondation-patrimoine.org/
Wikipedia en verschillende dorpswebsites.
Afbeeldingen door inthevendee.com tenzij anders aangegeven.

Image
Curzon
Image
Curzon
Image
Bazoges-en-Pareds
Image
Cezais
Image
Fontenay-le-comte
Image
Fontenay-le-comte
Image
Fontenay-le-comte
Image
Cheffois
Image
Saint-Benoist-Sur-Mer by Bertin Julien
Image
la tardiere - la brossardiere
Image
Mesnard-la-Barotière by Selbymay
Image
Foussais-Payré
Image
Foussais-Payré
Image
Foussais-Payré
Image
Sables d'Olonne by Stefi123
Image
mervent
Image
vouvant
Image
vouvant