Vendée in de winter: le Logis de la Chabotterie

Grotendeels beschouwd als het belangrijkste historische monument in de Vendée, biedt de prachtige Logis de la Chabotterie. het hele jaar door de mogelijkheid om het te bezichtigen. Het voorjaar tot en met de zomer gedijen de tuinen met kleur en geur.
Maar het landhuis Chabotterie en park zijn bijzonder charmant in de herfst en de winter. Het zijn de ideale seizoenen voor een verkwikkende wandeling en om de ziel te verwarmen met de schoonheid en kennis van de geschiedenis.

Een verhaal door de eeuwen heen

Het verhaal van le Logis de la Chabotterie reikt veel verder dan de architectuur van een Vendéen kasteel en haar omliggende boerderijen. De reputatie als het best bewaarde landhuis van de Bas-Poitevin ligt in de handen van de geschiedenis zelf. Niet alleen werd het gerestaureerd, maar Gerneral Charette raakte ook gewond en werd in 1796 gevangen genomen in de tuinen van het domein.

Aan het begin van de XVe eeuw was de dit een typisch herenhuis in de omgeving. In een tentoonstelling op de eerste verdieping zijn er

een tiental voorbeelden van dergelijke huizen in de Vendée te zien, waarvan sommige nog steeds bestaan.

Net als de abdijen werden dit soort huizen op een zeker moment verlaten, waardoor ze kwetsbaar werden voor het strippen van hun mooie stenen om huizen te bouwen. Dat is hier niet gebeurd.

In het begin van de XVIIe eeuw werd het landhuis uitgebreid met een vier verdiepingen tellende toevoeging aan het origineel. De neorenaissancistische kapel dateert uit de XIXe eeuw, net als de toren die vanuit de tuin te zien is.

Het landhuis en de tuinen werden door de Vendée Conceil Général anno 1993 in hun oude glorie van de XVIIIe eeuw hersteld. Het is nu een prachtig onderhouden expositie die we op ons eigen tempo kunnen verkennen. Hiervoor kunnen we alleen maar dank en bravo zeggen aan Vendée Tourisme!

Maak er een dagtocht van - Reizigers en geschiedenisliefhebbers kunnen deze route gebruiken voor een dagtocht om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Vendée. Lees het artikel door voor uw routeplanning en voorbereiding.

Image
Image

Authentiek interieur

De restauratieprojecten gingen verder dan het landhuis en haar binnenruimtes. In de goed-bewaarde archieven vond men alle meubels, gebruiksvoorwerpen en kledij. Ze zijn authentiek en dateren uit de XVe tot en met de XVIIIe eeuw.

Het woord 'antiek' kan deze ongelooflijke collectie onmogelijk beschrijven. De rondleiding vanuit de salon (waar de gasten ontvangen zouden zijn), door de eetkamer, de bijkeuken, de kapel, de slaapkamer, de strategische ruimte, de verbazingwekkende studeerkamer en de zolders, is goed ontworpen met onopvallende, meertalige en eenvoudig te gebruiken technologie als gids. Hoewel er niets beter is dan uitleg door een gepassioneerd persoon, maakt deze aanpak het mogelijk om te blijven slingeren....

.... en slingeren. De gedetailleerde plaatsing van versleten tapijten tot jassen die terloops over de rugleuning van een stoel werden gegooid tot het tikken van een klok, geeft de bezoeker het gevoel van een geëerde gast te zijn die net terugkomt van een wandeling met de gastheren nog napratend in de tuin.

Het interieur van het landhuis omhult de nietsvermoedende toerist zodanig dat hij of zij misschien nooit meer weg wil. Meer dan een huis is het een thuis, versierd met kostbare spullen zoals een zijden kamerscherm met een Chinees decor in de salon, een unieke guaïacum eierhouder op de eettafel, oude gietertjes op de verbazingwekkende vloer van de bijkeuken, topografische instrumenten in de strategiekamer, het subtiel beschilderde plafond in de studeerkamer.... elke hoek van de Logis de la Chabotterie ademt  gezelligheid en nodigt uit om het te ontdekken.

Maar niets lijkt zo adembenemend als het 18e eeuwse poppenhuis, dat terloops werd 'vergeten' op de zolders. Het is prachtig, de kleuren zijn zo onaangetast door de handen van de tijd, dat het onmogelijk is om er niet naartoe te worden getrokken.

Open – Het hele jaar, zie website
Tip – Amateur fotografen JA! (flits niet toegestaan); er is een escape game - in het Frans!
Adres – Saint-Sulpice-le-Verdon 85260 Montréverd
GPS coordinaten46.880089, -1.406092
Nabij te zien 
lees verder
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image

Wie was Generaal de Charette?

De edelman met de bijnaam Koning van de Vendée werd op 2 mei 1763 in Couffé geboren. Hij diende bij de Franse marine onder Admiraal Toussaint-Guillaume Picquet de la Motte in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en werd luitenant de vaisseau of kapitein.

Aan het begin van de Franse Revolutie in 1789 verliet hij de marine om in de Romeinse stad Trier (gelegen aan de Duits-Luxemburgse grens) te gaan wonen, wat in die tijd gebruikelijk was voor de koninklijke aristocraten.

Na zijn terugkeer naar Frankrijk woonde Charette in zijn huis in La Garnache (bij Challans) in de Vendée, maar de koningsgezinde katholiek hielp later koning Lodewijk XVI en koningin Marie Antoinette te beschermen tegen de opstand van 10 augustus 1792 in het paleis van de Tuileries in Parijs.

Bekend als een vernuftig strateeg en verdediger van het Ancien Régime, was Charette vanaf 1993 samen met het Katholieke en Koninklijke Leger betrokken bij de meeste veldslagen in de Vendée. Vereerd door de plaatselijke boeren (arme boeren of landarbeiders met een lage sociale status), was hij een felle leider van de Neder-Vendée, die zelfs het Verdrag van La Jaunaye ondertekende, dat de boeren vrijheid van godsdienst en dienstplicht beloofde.

Het verdrag werd door de Republikeinen genegeerd. Trouw aan het einde wordt Charette gepromoveerd tot luitenant-generaal en moet hij aan de vooravond staan van een geplande koninklijke terugkeer naar Parijs. Maar generaal François de Charette raakt uiteindelijk gewond en wordt op 26 maart 1796 bij de Logis de la Chabotterie gevangen genomen.

Hij werd naar de bijkeuken van het landhuis gebracht waar, liggend op de eiken tafel die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is, zijn wonden werden behandeld. Hij had een laatste rustige nacht voor hij naar Nantes werd gebracht voor een veroordeling. Charette werd op 29 maart 1796 geëxecuteerd. Zijn gevangenneming maakte een einde aan de opstand van de Vendéen tegen de Revolutie.

Zijn dapperheid verdiende het respect van Napoleon I die zei:
"Ik heb een verhaal uit de Vendée gelezen, als de details, de portretten juist zijn, is Charette de enige grote figuur, de ware held van deze episode van onze revolutie, die, als het grote tegenslagen oplevert, niet op zijn minst onze glorie aantast. Ze snijden hun keel door, maar ze vernederen zichzelf niet, ze krijgen hulp uit het buitenland, maar ze schamen zich er niet voor om onder hun vlag te staan en er een dagsalaris van te ontvangen om slechts de uitvoerder van hun wensen te zijn. Ja, Charette geeft me de indruk van een groot personage, ik zie hem dingen doen met een ongewone energie, een ongewone brutaliteit, hij laat genie doorbreken".

Aan het begin van de rondleiding in Logis de la Chabotterie ligt een goed georganiseerd, interactief museum dat het verhaal van Charette, de veldslagen die hij in de Vendée heeft gevochten en de redenen daarvoor mooi in beeld brengt.

Portret van François Athanase de Charette de la Contrie, geschilderd door Jean-Baptiste Paulin Guérin. Het origineel is te bewonderen in het Cholet Museum van Kunst en Geschiedenis.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Andere activiteiten & bezienswaardigheden in de omgeving

LOGIS DE LA CHABOTTERIE
Het hele jaar door worden er voorstellingen en activiteiten voor het hele gezin georganiseerd. Kijk op deze webpagina's voor geplande jaarlijkse evenementen, classieke muziek voorstellingen in de zomer, en biedt nu ook een escape game!

DINEREN BIJ EEN FRANSE TOPCHEF...
Gelegen in een van de bijgebouwen net buiten de poorten van Le Logis en op korte loopafstand van de parking is het restaurant van de befaamde Thierry Drapeau. De Michelin-sterren zijn in 2019 helaas verloren gegaan, maar de eetervaring blijft voortreffelijk.
InfoWebsite
GPS coordinaten –  46° 47′ 36″ N, 1° 00′ 59″ O
Tip – Een Michelin-sterrenrestaurant spreekt misschien niet tot ieders budget, maar er zijn eetgelegenheded in het nabijgelegen dorp, evenals mogelijkhijd voor een picknick in het park.

HISTORIAL DE LA VENDEE
Open – het hele jaar door, op enkele uitzonderingen na (bekijk Charette's opmerkelijke dodenmasker)
InfoWebsite

Tip Le Pass Vendee is geldig voor een jaar
Adres Allée Paul Bazin 
85170 Les Lucs-sur-Boulogne 
GPS coordinaten46°50’36’’N / 01°29’39’’ O
Nabij te zien – Le Logis de la Chabotterie
Images – by inthevendee, pixabay, en luchtfoto door Rimagne

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Een routebeschrijving voor iedereen

Er is echt iets voor iedereen in de familie! Kinderen zijn speciaal inbegrepen. De toegang tot het kasteel kan een uitdaging zijn voor de minder mobiele personen, omdat er trappen zijn.

We kunnen de pluspunten van deze dagtrip, of halve dagtrip, samenvatten in slechts enkele belangrijke punten:

 • gefascineerd door de geschiedenis ✔
 • echt antiek waarderen ✔
 • het leven van alledag in een authentieke omgeving ✔
 • geniet van tentoonstellingen ✔
 • hou je van leren ✔
 • ben je fantasierijk ✔
 • voorliefde voor flora ✔
 • hou je van tuinieren ✔
 • als een liefhebber van fotografie ✔
 • geniet van het buitenleven ✔
 • geïntrigeerd door mysterie en avontuur ✔
 • gastronomische fijnproevers ✔

  Taal bij het Le Logis de la Chabotterie – Het einde van de rondleiding leidt naar een winkel met een gamma van lokale ambachtelijke producten, speelgoed, geschenken en boeken. Hoewel het leesmateriaal vrij uitgebreid en zeer goedis, is helaas geen van de selectie is beschikbaar in vreemde talen. Het Escape Game, ook, is alleen beschikbaar in het Frans. Om het bredere publiek te bereiken, hopen we dat dit in de toekomst zal worden verholpen.

  De exposities en interactieve technologie op de tour zijn echter meertalig en dat is fantastisch!

  Deel dit artikel