De beste musea in de Vendée

Musea zijn niet voor iedereen. Dat snappen we. De meesten brengen liever tijd buiten door op vakantie en misschien doen musea wel meer denken aan schoolreisjes dan aan familievakanties. Een van de coolste dingen aan de Vendée is hoe goed educatieve ervaringen tijdens de vakantie vermomd zijn als superleuke gezinsactiviteiten. Veel van de musea hier hebben een zodanig interactief component dat kinderen spelenderwijs leren. Als het gaat om tijd met het gezin... zijn dit kansen die je niet mag missen! Hier zijn onze aanbevelingen (in willekeurige volgorde). Veel plezier!
Chocolade Museum

In La Roche-sur-Yon, heel dichtbij het grote shopping centrum, ligt het mooie chocolade museum van meester chocolater Patrick Gelencser...

... en dat is iets wat je niet mag missen, zeker niet als je van chocolade houdt.

In dit museum ga je op reis door de geschiedenis en de smaken van cacao, van de Maya beschaving tot de moderne tijd en alles ertussenin. Een ware ontdekkingsreis want ja hoor, proeven hoort er natuurlijk ook bij! 

Het bezoek duurt ongeveer een uurtje en je kan er de chocolatiers aan het werk zien tussen 10h00 en 16h00 uur, van dinsdag tot zaterdag. (Deze tijden kunnen veranderen naargelang de productiebehoeften.)

Open – 19/05/2022 tot 07/11/2022
Info & tarief – hier
Minder validen – ja
Honden – nee
Catering on-site – ja
Duur van de rondwandeling  1 uur
Adres – 38 Rue Paul Emile Victor, 85000 La Roche-sur-Yon
GPS coordinaten – 46.69609450986997, -1.4266587906600443
Route – voer uw vertrekpunt in

Chateau de Terre-Neuve

Neem de tijd voor een rondleiding door het belangrijke Château de Terre-Neuve in Fontenay-le-Comte. Gebouwd ca. 1590, vertegenwoordigen zijn interieurs enkele van de beste overgebleven voorbeelden van de Renaissance in Frankrijk. De kamers zijn heel warm en gezellig. Zes eeuwen na het ontstaan blijft het kasteel een privéwoning.

De beroemdste eigenaar van Terre-Neuve was Markies Octave de Rochebrune (1824-1900). De 492 koperen etsen waarvoor hij zo bekend en gerespecteerd is, creëerde hij in dit kasteel. De etsen van b.v. Chenonceau of Chambord met hun ongelooflijke detail zijn nog steeds vereerd en prints worden nog steeds verkocht.

Alle koperen etsen zijn te zien in het museum van Terre-Neuve.

Maar dit prachtige kasteel in Zuid-Vendée is voor altijd verbonden met het mooiste kasteel van de Loire-vallei op nog een bijzondere manier. Enkele meubels en stukken van het podium van Moliere werden gered uit de handen van de revolutie in Chambord, en hier geïnstalleerd.

De Franse wet zegt dat historisch belangrijke voorwerpen die uit de revolutie gered en opgenomen zijn in een ander huis zoals dit, moeten blijven waar ze zijn en hoeven niet worden teruggebracht naar de plaats van herkomst.

Recente restauratie in het kasteel: een prachtig museum werd toegevoegd en de voormalige keuken werd ook gerestaureerd. Mis dit prachtige huis niet!

Open  tot eind Oktober maar zie website voor schema
Tip – gidsje voor de kinderen (Engels en Frans)
Adres  Château de Terre-Neuve
85200 Fontenay-le-Comte
GPS coordinaten –  46.4628°N 0.8147°W; jouw info invoeren
Nearby Sightseeing – Tour Rivalland (nabij de ingang); Fontenay-le-Comte; and Vouvant
Park Chateau de Terre-Neuve – heerlijk wandelen en picnic
Images – by inthevendee

Ecomuseum le Daviaud

Le Daviaud is in de eerste plaats een toegangspoort tot de moerassen. U maakt kennis met de verschillende facetten, de werking, de wortels en de geschiedenis van degenen die hier wonen...

Een totale onderdompeling in de Bretoense moerassen van de Vendée.

De wonderen van dit gebied zullen u verbazen. Fauna en flora vormen een bonte mengeling die het landschap een bijzonder en uniek karakter geven.

Le Daviaud biedt audiogidsen in het Engels.

Open – 19/05/2022 tot 07/11/2022
Info & tarief – hier

Minder validen –alle paden en gebouwen zijn toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen. Rolstoelen en vouwstoelen beschikbaar. Geleidehonden of hulphonden zijn toegelaten op het hele terrein. Zowel audio, als zintuiglijke aanraking. Gebarentaal binnenkort beschikbaar.
Honden – nee
Picnic tables or catering on-site – ja
Duur van de rondwandeling  min. 2 hours to a day
Adres –Le Daviaud, 85550 La Barre-de-Monts
GPS coordinaten – 46.879030518121446, -2.10530208534945
Route – voer uw vertrekpunt in

Historial de la Vendée

We durven zeggen niet alleen uniek, maar ook geniaal! Het ultramoderne museum is zo ontworpen dat het in modulaire ruimtes past en is voorzien van een technische grill die vanaf een hoogte van 6 meter uitkijkt over het museum. 

De muren kunnen worden verplaatst om plaats te bieden aan verschillende tentoonstellingen en het museum is volledig interactief, met ook audiovisuele projecties, lichtspellen en shows.

Omdat het museum in een "gevoelig natuurgebied" ligt, is het gebouw zo ontworpen dat het in de landelijke omgeving integreert; het heeft zelfs een spectaculair geometrisch, groen dak!

Dit museum is niet alleen een architectonisch hoogstandje, het enige in zijn soort in Frankrijk, maar biedt ook goed opgezette permanente en tijdelijke tentoonstellingen waarin enkele van de 19.000 artefacten van het departement worden belicht, evenals archeologische collecties die in de ondergrond van de Vendée zijn gevonden.

Het prachtige Historial de la Vendée is het hele jaar door geopend (behalve op maandag en op kerst- en nieuwjaarsdag) en heeft een dynamisch aanbod van tentoonstellingen.

Het is leuk om te bezoeken op elke leeftijd en op elk moment van het jaar, en jonge kinderen krijgen speciale aandacht!

Open – Website en schema
TIP – Specifiek tarief voor kampeerwagens: 10€ (1 toegang + 4 uur opladen van elektriciteit en water); reparatiesets voor fietsers 
Familie en tours – here 
Korting  Vendee Pass
Evenementen – Nacht van de Musea (gratis toegang) en culturele erfgoed dagen (september)
Adres – 
Historial de la Vendée Allée Paul Bazin, 85170 Les Lucs-sur-Boulogne
GPS coordinaten – 46° 50′ 45″ N, 1° 28′ 52″ W
Voer uw beginlokatie in
Nabij te zien – Logis de la Chabotterie (zie onder)

Vendée Miniature - top choice

Imagine rural life in the 1920's in the Vendée. If nothing comes to mind, head straight for the Vendée Miniature museum where you are warmly invited by the artists to dive into an old countryside village built on a 1/10th sale.

Landscapes, buildings, trades, traditions reconstructed reveal rural Vendée 100 years ago, revealing traditions, the seasons and important events that eventually meet modern life.

The family who owns and operates the 780sq.m. (air-conditioned) structure are also the creators of incredible models, a passion project that took 16 years to bring to fruition.

There are 50 buildings, each meticulously constructed with authentic materials, 40 horse-drawn carriages  reproduced from real models. A miniature train with 030T Buffaud and Robatel locomotive and wagons totaling 2.65 meters travels around some 70 meters of rail. There are a mind boggling 650 characters and thousands of accessories. It is magical for the whole family.

Vendée Miniature is more than museum, one of the most beautiful miniature villages in France. It is also a leisure park located by the ocean on 12 hectares of wooded land featuring ample parking, a lake, picnic tables, and sanitary facilities.

Open – 01/04/2022
Info & tarifs  here
TIP – pottery workshops for adults/ parents and children from 6 years old. From April to September.  7 people maximum. Reservations
Reduced mobility access – yes. Site adapted to people with motor, mental and hearing disabilities
Dogs – Generally not allowed. Exceptions: small dogs that can be carried (call ahead to be sure)
Picnic tables – yes

Address –50 Rue du Prégneau, 85470 Bretignolles-sur-Mer
GPS coordinates – 46.635959063209775, -1.869696927954006
Directions – Enter your location

Logis de la Chabotterie

De restauratie van dit nog eeuwenoude landhuis ging verder dan de binnenkamers. Elk meubelstuk, gebruiksvoorwerp en kledingstuk is authentiek en dateert uit de XVde en XVIIIde eeuw.

Het woord "antiek" is niet genoeg om deze ongelooflijke collectie te beschrijven.

De rondleiding, die leidt van de salon (waar de gasten zouden zijn ontvangen), via de eetkamer, de bijkeuken, de kapel, de slaapkamer, de strategie kamer, de gezellige studeerkamer en de zolders, is goed ontworpen met onopvallende, meertalige en gemakkelijk te gebruiken technologie als uw gids. Hoewel er niets boven uitleg door een persoonlijk, gepassioneerd persoon gaat, laat deze aanpak je toe om te blijven hangen...

... en te blijven hangen. De details, van versleten tapijten tot jassen die nonchalant over de rugleuning van een stoel worden gegooid en het tikken van een klok, geven u het gevoel dat u een geëerde gast bent die net is teruggekeerd van een wandeling door de tuinen met de gastheren niet ver achter,

Het interieur van het landhuis omhult de nietsvermoedende toerist op zo'n manier dat hij er misschien niet meer weg wil. Het is meer dan een huis, het is een echt thuis, gedecoreerd met kostbare voorwerpen zoals het kamerscherm met zijden panelen in de salon waarop Chinese landschappen zijn afgebeeld, een unieke guaïacum eierhouder op de eetkamertafel, oude gieters op de mooie vloer van de bijkeuken, topografische instrumenten in de strategiezaal, het delicaat beschilderde plafond in de studeerkamer... elke hoek van le Logis de la Chabotterie, met inbegrip van de spectaculaire tuinen, ademt gezelligheid uit.

Maar niets heeft ons zo ontroerd als het poppenhuis uit de 18e eeuw, dat terloops op de zolders werd 'vergeten'. Het is zo prachtig, de kleuren lijken onaangetast door de handen van de tijd, het is onmogelijk om er niet door aangetrokken te worden. Mis dit prachtig bewaarde huis niet op uw tocht door de Vendée.

Open – het hele jaar, zie website voor schema en tarief
Korting  Pass Vendee
Gezinspret – schattenjacht, avonturenboekjes en natuurpad! 
Escape game –  in het Frans, bij reserveren Info hier
Reduced mobility access – yes
Honden – nee
Picknicktafels of catering ter plaatse – ja, heerlijk park voor een picknick. Verkoopautomaten in de lobby/ cadeauwinkel (drankjes, ijs, snacks)
Adres – Saint-Sulpice-le-Verdon 85260 Montréverd
GPS coordinaten – 46.880089, -1.406092; 
Route  voer uw vertrekpunt in

Manoir des Sciences - Réamur

Dit museum in een oud herenhuis in het dorp, genoemd naar René-Antoine Ferchault de Réaumur (1683-1757), de bekende geleerde uit de 18e eeuw die zo'n 40 jaar aan het hoofd stond van de Académie Royale des Sciences in Parijs, is een caleidoscoop van het tijdperk van de Verlichting, van de wetenschap en de experimenten waarin hij leefde.

Reamur bezat het manoir en bracht er telkens drie maanden door om de natuur en al haar gaven te bestuderen.

Het museum biedt een ontdekkingstocht langs de studies en uitvindingen van de wetenschapper, zoals de alcoholthermometer (1731) die meer dan 60 jaar lang de Réaumur-schaal als referentie gebruikte totdat de Celsius-schaal hem verving.

Leer ook over de glazen bijenkorf, het kippenhok, metalen, mineralen en nog veel meer. Genoeg voor een gezin om een dag door te brengen. Er is een leeszaal, een natuurhistorisch kabinet, een zintuigentuin die een schitterend venster biedt op de wereld zoals gezien door de ogen van Reamurs gelijken, die reizigers en ontdekkingsreizigers waren.

Kinderen leren terwijl ze plezier hebben, door aanraking, experimenten enz. In de tuin kunnen ze leren over insecten, compostering, de glazen bijenkorf die het mogelijk maakt de bijen van dichtbij te observeren (zonder risico voor de kinderen of de bijen), en de vele kisten die een schat aan curiosa bevatten.

De workshops die in het Manoir worden aangeboden, bieden kinderen van 6 tot 12 jaar de mogelijkheid wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Als u een kind hebt dat nieuwsgierig is naar alles wat met natuur en wetenschap te maken heeft, dan is dit de plek voor hem of haar.

Info & Tarief – Het hele jaar door, zie website voor schema. Gratis onder 6 jaar. Year-round, see for schedule. Free under 6.
Special – museum en ontdekking. Workshops voor kinderen (6-12 jaar). 
TIP* – jaarlijks chocoladefestival met verschillende gastlanden en hun culturen
TIP** –workshops elke woensdagmiddag tijdens het schooljaar
Toegang met beperkte mobiliteit  ja
Honden  nee
Picknicktafels of catering ter plaatse – Ja. Koffie, thee, koude dranken
Adres – 1 Rue de la Tour, 85700 Réaumur
GPS coordinaten – 46.7188221356843, -0.8007448827962074
Route –  voer uw startpunt in
Nabij – La Colline des Moulins, and Cheffois quarry are both excellent nature areas to discover.

Le potager extraordinaire - open in 2023

De buitengewone groentetuin, een geliefde attractie in de Vendée, is een plek waar u en uw gezin een duik kunnen nemen in groenten uit de hele wereld, en kunnen leren hoe u ze kunt telen met behulp van verschillende technieken. 

De aanpak van het Conservatoire du Potager Extraordinaire bestaat erin biodiversiteit te creëren en bepaalde onbekende en/of bedreigde planten voor uitsterven te behoeden door zich volledig in te zetten voor het verdere gebruik ervan, hetzij als geneesmiddel, hetzij in de keuken.

De vereniging die bekend staat als het Conservatorium van Gespecialiseerde Plantenverzamelingen (CCVS) werd opgericht in 1989. Hun doelstellingen zijn:

  • het aanmoedigen van het behoud van ongewone of weinig bekende planten, vergeten groenten en, het promoten van gespecialiseerde plantencollecties
  • de kennis en de verrijking van het plantenerfgoed te bevorderen en de introductie en de teelt aan te moedigen van planten die niet algemeen beschikbaar zijn
  • ongewone planten te bestuderen in een voortdurende ontdekkingstocht
  • de plantencollecties te verbeteren, met de hulp van wetenschappers, voor behoud, onderzoek en onderwijs
    mensen die geen werk hebben te ondersteunen door hen werk te geven. Dit programma wordt Chantiers d'Insertion genoemd.

Er is een zaadwinkel op het terrein, evenals de mogelijkheid om producten uit de tuin te proeven en te kopen.

OpenJuly 2023
Info & tarief hier
Tuin blog –  hier
Honden, picknicktafels of catering ter plaatse – geen info
TIP – workshops en speciale evenementen voor kinderen (b.v. Halloween)
Adres – Beautour, Route de Curzais , 85000 LA ROCHE SUR YON
GPS coordinaten – 46.664865716138365, -1.3579986387964393
Route – voer uw vertrekpunt in

Mines de Faymoreau

In 1927 ontdekte een plaatselijke klompenmaker bij het graven van een put in de buurt bij toeval steenkool. Het was een gebeurtenis die het sociaal-economische leven van de regio voor de volgende 130 jaar veranderde.

Het is nu (in het tijdperk van de klimaatopwarming) moeilijk voor te stellen dat steenkool ooit als "zwart goud" werd beschouwd. In het minuscule dorpje Faymoreau riskeerden generatie na generatie hun leven om steenkool uit het binnenste van de aarde naar boven te halen.

Deze mensen en de geschiedenis van de evolutie van het milieu zijn precies de reden waarom de mijnen van Faymoreau interessant zijn om te bezoeken.

Het uitstekende museum is ondergebracht in de oude slaapzaal van de glasfabriek, die werd gebouwd om de laagwaardige steenkool die ter plaatse werd gedolven, te verbruiken.

De glasfabriek bleek een slimme zakelijke onderneming, omdat er miljoenen flessen voor de Cognac- en Bordeaux-streek, maar ook potten en tuinbellen van konden worden gemaakt. Andere bedrijven die steenkool uit Faymoreau gebruikten, waren de tegel- en steenbakkerijen in de streek, en de kalkovens. (b.v. Fours a Chaux in 85490 Benet)

Faymoreau was een bruisende stad met op een bepaald moment meer dan 1000 inwoners, waaronder migranten, van wie velen Pools. Maar in 1950 raakte de steenkoolvoorraad uitgeput. De mijn sloot definitief in 1958.

Als mijnnederzettingen verhalen konden vertellen, zou Faymoreau er zeker een van zijn. De oude mijnwerkershuisjes zijn nog steeds bewoond, waardoor het dorp de titel Petite Cité de Caractère® heeft gekregen voor zijn opmerkelijke patrimonium.

U kunt er ook volkstuintjes en de glas-in-loodramen van Carmelo Zagari in de mijnwerkerskapel bezichtigen.

Een wandelcircuit van 12 km genaamd "Chemin de la Mine" en een fietspad dat aansluit op "Vendée Vélo" werden aangelegd om het gebied als beschermd stads- en landschapsarchitecturaal erfgoed onder de aandacht te brengen.

Geopend – 05/02/2022 tot 06/11/2022
Info & tarievenhier
Tentoonstelling – In 2022 biedt het Centre Minier museum een prachtige tentoonstelling die de geschiedenis van de mijnen van Faymoreau in LEGO®-steentjes eert!
Honden, picknicktafels of catering ter plaatse – geen info
TIP – appelboerderijen in de buurt - haal uw appels rechtstreeks van de bron tijdens de oogst
Adres – la Cour, 85240 Faymoreau
GPS coördinaten – 46.55529045676741, -0.6309563478220622
Routebeschrijvingvoer uw locatie in

PRÉHISTO’SITE DU CAIRN

Reis terug naar de prehistorie in dit prachtige interactieve museum dat in een groot bebost park is gevestigd.

Er zijn activiteiten en demonstraties over het maken van vuur, de jacht, het vervoer van menhirs, workshops pottenbakken, schminken, enz.

Daarnaast zijn er 3 tentoonstellingszalen met media (3D, aanraakschermen enz.) om het leven in de prehistorie volledig te begrijpen.

Open10/04/2022 - 30/09/2022
Info & tarieven hier
Toegang voor mindervaliden ja

Honden ja, aangelijnd (ook in het museum)
Picknick tafels ja. Restaurant en winkel nabij.
Adres 17 Rue de la Courolle, 85440 Saint Hilaire la Forêt
GPS coördinaten 46.44515119054863, -1.521510164615727
Route  voer uw locatie in

Musée Automobile de Vendée

Verscholen tussen Les Sables d'Olonne en Talmont Saint Hilaire, heeft de familie Giron een prachtig museum gecreëerd dat zeker tot de ziel van elke autoliefhebber van elke leeftijd zal spreken. Al meer dan 75 jaar redden zij oldtimers van de ondergang en restaureren zij met liefde om hun erfgoed veilig te stellen.

In een showroom van meer dan 3.300 m² kunt u de meer dan 150 voertuigen (ook 2-wielers) bewonderen met een schat aan uitleg, affiches, modellen en antieke accessoires.

Het automuseum van de Vendée is zeker een ommetje waard!

Geopend 01/04/2022 - 01/10/2022
Info & tarieven  hier
Toegang voor mindervaliden ja
Honden nee
Picknick tafels ja. Restaurant en winkel ter plaatse.
Adres D949 Avenue des Sables, 85440 Talmont-Saint-Hilaire
GPS coördinaten 46.519610644326654, -1.6469080060462014
Routebeschrijving voer uw locatie in

Les Salines - TOP KEUZE

Ontdek het hart van het moeras van Olonne en al zijn natuurlijke schatten.

Een boottocht brengt u naar de Jardin des Salines waar de zoutzieders hun 'witte goud' uit de zee delven.

Tijdens uw tocht komt u in aanraking met de geheime routes die de smokkelaars vroeger gebruikten (in de middeleeuwen was zout een kostbaar goed), leert u over de eeuwenoude handel in zout, ontmoet u de zoutwerkers, wordt u leerling (oogst uw eigen zout) en nog zo veel meer.

Les Salines biedt ook een unieke kijk op de vissershutten uit vervlogen tijden en de geheimen van het vak, het vogelleven, plezier en spelletjes, en dat alles in een natuurlijke omgeving.

Kinderen ontvangen het diploma "Petit Saunier" nadat ze hebben leren oogsten. U kunt er ook kano's en waterfietsen huren.

Nog een avonturenpark in een natuurlijke omgeving waar leren en plezier maken centraal staat.

Geopend van april tot eind juni en van 1 september tot het einde van de Allerheiligen vakantie. Zie website voor details


Info & tarief hier
Reserveren
02 51 21 01 19 of online tijdens het seizoen
Visite – afhankelijk van uw avonturenpakket. Min. 2 uur
Toegang met beperkte mobiliteit – ja, maar bel 02 51 21 01 19 (bv. elektrische rolstoelen kunnen niet mee op de boten, gewone rolstoel wel, 1 per boot)
Honden –
ja, aan de leiband
Picknicktafels of catering ter plaatse – nee
Adres  Route de l'Aubraie, 85100 LES SABLES D'OLONNE
GPS coordinaten – 46.51618176014869, -1.8049830021322286
Route – voer uw startpunt in

Volwassen groepen reserveer 02 51 97 69 80