Fête de la Musique

Fête de la Musique: een wereldwijd fenomeen met roots in Frankrijk

Laten we eerlijk zijn ... wat een betere manier om solidariteit en gezelschap te vinden- grote sportevenementen, oorlog of natuurrampen terzijde - dan het ervaren van [live] muziek?! Ben je het ermee eens? Moet het dan ook een verrassing zijn dat het Fête de la Musique (of de muziekdag, de muziekuitreikdag of de wereldmuziekdag) elk jaar op 21 juni uitgegroeid is tot een wereldwijd fenomeen?

Muziek is zoveel dingen! Voor de oren, ons gevoel voor ritme en zelfexpressie, voor onze emoties en behoefte aan saamhorigheid, om verloren te gaan in een uitvoering, spreekt muziek een algemene, universele taal.

Maar aan wie of wat hebben we deze mooie jaarlijkse viering van muziek te danken en waarom op 21 juni?

  1. De Amerikaanse muzikant Joel Cohen bedacht het concept in 1976 toen hij bij Radio France-Musique in Parijs werkte. Het vieren van muziek op de langste dag van het jaar was zijn idee om het station een boost te geven. Het was de eerste en enige "onofficiële" fete de la musique.
  2. In 1981 werd Maurice Fleuret de directeur van muziek en dans door de benoeming van Jack Lang, toen minister van Cultuur onder president Francois Mitterand.
  3. Een onderzoek uit 1982 over de culturele gewoonten van de Fransen toonde aan dat een jongere van de twee een muziekinstrument speelde. Door deze enquête en in combinatie met zijn eigen filosofieën over de kracht van muziek, wilde Maurice Fleuret "overal muziek en nergens concerten" hebben.
  4. De Franse minister van Cultuur was aan boord van het idee en het eerste Fête de la Musique werd officieel gelanceerd in Parijs op 21 juni 1982 - op de dag van de zomerzonnewende of de langste dag van het jaar.

Het concept

  • Op muziekdagen worden burgers van een stad of land aangemoedigd om buiten in hun wijk muziek te spelen.
  • Gratis concerten worden georganiseerd in openbare ruimtes zoals pleinen en parken. Amateur- en professionele muzikanten worden aangemoedigd om gratis op straat te spelen, onder de slogan "Faites de la musique" of "Maak Muziek"
  • Als een ingenieuze manier om mensen op straat te brengen en samen muziek te vieren, worden alle genres van muziek toegankelijk gemaakt voor het publiek. Er is geen hiërarchie van artiesten en geen genrebarrière.

Sinds die dag in 1982 heeft het idee wortel geschoten over de hele wereld, waaronder in België, China, India, Duitsland, Jamaica, Italië, Griekenland, Rusland, Australië, Peru, Brazilië, Ecuador, Mexico, Canada, de Verenigde Staten, Verenigd Kingdom, Japan... meer dan 120 landen!

Denk hier maar eens even over na ... Muziek wordt gevierd door miljoenen en miljoenen  vrienden. geliefden en vreemden die hun heupen zwaaien, of hun vuisten pompen, of loungen en luisteren naar live muziek op dezelfde dag.

Hoe prachtig is dit culturele fenomeen? Wij geloven althans dat dankbaarheid is verschuldigd aan Maurice Fleuret en Jack Lang (ook Joel Cohen) - en aan alle deelnemers in de afgelopen 37 jaar. Het zou het spul van een Nobelprijs voor de Vrede moeten zijn!

Naar onze mening.

Wees spontaan en maak op 21 juni lekker een dansje met straatmuzikanten of in een dorp!

** Een interactieve kaart voor de evenementen in Frankrijk lijkt dit jaar niet beschikbaar te zijn. Misschien is de gebeurtenis inmiddels te groot geworden?
** Kijk op onze Facebook Group voor aankondigingen van evenementen / locaties die we interessant vonden in de Vendee
** Best kan je het internet af zoeken naar de evenementen in uw Franse buurt en ook de aankondigingen op straatniveau (bushokjes of gewone houten borden nabij de ronde punten.)