Steun het Agricultuur Festival in de Vendee

Je bent gewaarschuwd! Grote machines en fascinatie vooruit! We vertellen je graag over hoe en waar je onze lokale boeren en de jonge boerenvereniging van de Vendées kunt steunen. Hun jaarlijkse festival is een van onze top aanbevolen evenementen in de Vendée, of je nu tourist bent of hier woont! We vinden het zelfs niet erg om je te vertellen: we hadden zoveel plezier tijdens de 2018-editie dat we het fotograferen opgaven, zodat we ons volledig konden onderdompelen in deze ervaring!

France, land van de landbouw met meer dan de helft van zijn grondgebied gebruikt voor de landbouw, is Frankrijk verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de landbouwinkomsten in Europa (of 1,5% van het Franse bbp). Voor de Franse identiteit is het fokken van vee en het verbouwen van gewassen nu net zo belangrijk als eeuwen geleden. Het koesteren van de smaken van het land (terroir) en de handel die volgt, is niet veranderd. De vraag van de consument is echter wel anders dan voorheen. Onze levensstijl is groter en meer druk dan ooit; we reizen verder, breder en dieper. Onze sociologie heeft een directe invloed op wat we eten, wat een direct effect heeft op wat boeren fokken of cultiveren om te overleven.

In de afgelopen jaren is het aantal 100 ha + -bedrijven toegenomen, waardoor kleinere boerderijen worden opgeslorpt. Granen zoals tarwe zijn het belangrijkste gewas in Frankrijk.

Ook in de Vendée produceren een groot aantal boeren enkele 'basis'-ingrediënten zoals tarwe, maïs, koolzaad, vlas en zonnebloemen; gewassen die later worden verwerkt door andere industriële voedingsbedrijven. Zelfs biowinkels verkopen diverse selecties van bewerkte voedingsmiddelen, ook al begonnen ze hun leven als biologische gewassen.

Industrialisatie is 'het hoofdingrediënt' in onze voedselketen geworden, wat heeft geleid tot een aanzienlijke barrière tussen boeren en de consument. De groep Terre Attitude Vendée heeft een briljant initiatief bedacht om die kloof weer kleiner te maken.

Zie het Fête de l'Agriculture de Vendée, dat anno 2019 zijn 35e jaar mag vieren! En we willen echt niet dat je het feestje mist.

Images – by inthevendee.com

Image
Image
Wat is Fête de l'agriculture de Vendée?

Elk jaar organiseren les Jeunes Agriculteurs de Vendée (Jonge Boeren van de Vendée). in samenwerking met Terre Attitude Vendée een kleurrijk festival om de landbouw van het departement te delen met het publiek. Het wordt elk jaar op een andere lokatie in het gevied gehouden met nadruk op de specialiteiten van de streek. Het doel  is een sterkere band tussen de consumenten en boeren te smeden.

Vorig jaar werd het evenement georganiseerd door de Jonge Boeren van La Chataigneraie. Verspreid over maar liefst vijftig hectare waren er exposities van verkopers (incl. Bio en duurzaamheid), een kinderboerderij, zip-lining, live muziek, demonstraties, grasmaaierraces, een wedstrijdje ploegen, geschiedenis van landbouwwerktuigen en ja ... zelfs helikopter dopen en bungeejumpen.

De editie van 2019 wordt ons aangeboden door de Jonge Boeren van Pays de Mortagne-sur-Sèvre op 31 augustus en 1 september in La Gaubretiere.

Ben je op zoek naar een gigantische maaidorser, dan moet je hier zijn. Heb je altijd al de UFO-achtige machines die midden in de nacht de velden doorkruisen van dichtbij willen zien, dan kan het hier. Maar ... als je, met of zonder kinderen, op zoek bent naar iets te doen dat zo buitengewoon leuk is ... dan raden we de Fête de l'Agriculture absoluut aan als EEN VAN ONZE FAVORIETE EVENEMENTEN VAN HET JAAR IN DE VENDEE. Duidt het aan op de kalender om dit goed georganiseerde evenement bij te wonen. Je komt er meer te weten komt over onze voedselketen, je kan er ten volle genieten en tegelijk onze lokale agrarische gemeenschap steunen! Goedkope entree, restauratie en drankjes ook!

Onderstaande afbeeldingen tonen het Fete de l'Agriculture 2018 in La Chataigneraie. Gewassen werden geplant bij de ingang van het evenement, met een toelichting erbij.

Image
Image
Image
Image
FACELIA - TREKT BIJEN AAN VOOR het bestuiven EN HOVERFLIES als NATUURLIJKE ONGEDIERTEBESTRIJDING.
Image
MOGETTES - OF WITTE BONEN, EEN  GELIEFD REGIONAAL GERECHT.
Image
HENNEP, ZONNEBLOEMEN EN 5 SOORTEN MAIS VOOR VEEVOEDING,  OF VERKERE VERWERKING VOOR DE KEUKEN (E.G. MAIZENA)
Image
VEELVOUDIG GEWAS: KEUKENOLIE, MARGARINE, ZADEN; OOK VEEVOEDING EN BIODIEZEL.
Image
LINZEN - GEBRUIK ZE IN UW VOLGENDE CARAÏBISCHE LINZEN STOOFPOT, OF LINZENSOEP!
Image
INDUSTRIËLE HENNEP WORDT GEBRUIKT VOOR ZAAD, VEEVOEDER EN GRONDVOEDING. OOK TOUW, KLEDING & IN DE BOUW.

Steun ook de kleine boeren en de ambachtelijke voedselproducenten!

Terwijl kleinere boerderijen soms worden geabsorbeerd door bedrijven op industriële schaal, is het goede nieuws dat het aantal kleinschalige biologische boerderijen ook toeneemt. We kunnen nu biologische en vrije-uitloop producten vinden in grote supermarktketens, vaak van lokale boeren. Winkels zoals Biocoop, vergelijkbaar met Bioplanet in Belgie of Ekoplaza in Nederland zijn gemakkelijk te vinden. Producten met de zeer strikt uitgegeven AB-labels (Agence Bio) zijn overal beschikbaar in Frankrijk.

Maar het blijft moeilijk voor kleine boeren, lokale winkels of ambachtslieden om te concurreren met massaproducenten en grote ketens. Als je geen 'boerderij-het-zelf'er bent en toch lokale seizoensproducten wilt, heeft de Vendée veel boerenmarkten en buy-direct mogelijkheden.

Ja, het maakt het leven een beetje meer ingewikkeld om van boerderij naar markt naar vente-direct te lopen, en ja, het kost iets meer. Maar lokaal kopen doet meer dan lokale telers helpen. Het is ook beter voor het milieu. Stel je voor dat je blauwe bessen een vliegticket kopen uit Midden-Amerika!


De zaterdagmarkt in Fontenay-le-Comte biedt talloze ambachtelijke voedselproducenten en kleine bedrijven met hun waren. Bekijk ons reisschema!

Image
EEN VAN DE VERKOPERS VERTEGENWOORDIGD OP FETE DE L'AGRICULTURE in 2018

Bronnen en leesmateriaal - De voedselproductie wordt aangedreven door de geschiedenis; menselijk gedrag zoals levensstijl, reizen en migratie; milieuproblemen zoals het broeikaseffect, het gebruik van pesticiden of voedingsarme grond; door het delen van recepten en sociale media; en door gezondheidsinitiatieven van de overheid om de druk op het sociale gezondheidszorgsysteem te verminderen.

Onszelf informeren over de toekomst van ons voedsel is vrij belangrijk! Als je geïnteresseerd bent in hoe de situatie zich de komende jaren ontwikkelt, hebben we deze korte lijst van rapporten gevonden. We beloven de lijst bijgewerkt te houden naarmate we er nog meer vinden.

Share this Post