Beste Vendée kastelen met kinderen

De hele zomer door biedt de Vendée fantastische mogelijkheden om het middeleeuwse leven te ontdekken. Zeker le Puy du Fou ons wereldberoemde historische themapark is een plek waar u dat kunt doen en waar uw gezin een fantastische tijd zal hebben. Maar als dat niet in uw budget zit, geen nood. Er zijn andere mogelijkheden om terug te gaan in de tijd. In het volgende artikel delen we de kastelen waar je getuige kunt zijn van heftige re-enactments, spelletjes kunt spelen, en halsoverkop in een wereld van verbeelding kunt duiken. Als uw kinderen van geschiedenis houden, dan raden wij u veel van de kastelen aan die hier te bezichtigen zijn. Veel plezier!
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Château d'Apremont

Château d'Apremont werd in de XIe eeuw gebouwd bovenop een rotsachtige klif die uitkeek over de rivier de Vie, beide elementen vormden een vernuftige natuurlijke verdediging van het kasteel dat alleen via het noorden toegankelijk was.

De ruïne die nu kan worden bezocht, is het overblijfsel van zowel het middeleeuwse fort als het elegantere renaissancekasteel dat het in de XVIe eeuw verving in opdracht van Philippe Chabot de Brion, admiraal van Frankrijk en vriend van koning François I.

Architectonisch gezien is het kasteel gebouwd op de grens van de twee tijdsperioden, want in de XVIe eeuw werden elementen van de middeleeuwse verdediging overgenomen, terwijl het kasteel nog niet de elegantie had gekregen waar de Renaissance om bekend staat, maar Château d'Apremont is inderdaad een van de eerste Renaissance kastelen in de Vendée.

Maar wat het echt uniek maakt in Frankrijk is het ruitergewelf dat in de stenen rotswand werd uitgehouwen vanaf de oevers van de Vie tot aan de binnenplaats met als doel de aankomst van de bezoekers beter te kunnen opvangen.

Jammer genoeg werd het kasteel in 1733 grotendeels ontmanteld. Van het middeleeuwse kasteel resteren het hoofdportaal met sporen van de oude ophaalbrug, de noordelijke en oostelijke muren en torens, en de westelijke muur.

Uit de Renaissance periode, blijven de oostelijke en westelijke torens, de kapel en het cavaliergewelf over.

Geopend – 09/04/2022 tot 25/09/2022
Info & tarievenwebsite
Toegang voor mindervaliden – beperkt
Honden – ja, aan de leiband, ook binnen
Picknicktafels of catering ter plaatse – alleen boetiek (kan drankjes en ijs hebben)
Adres –Place du château, 85220 Apremont
GPS coördinaten – 46°44′59″N, 1°44′28″ W
Routebeschrijvingvoer uw locatie in 
Tip – gezinsvriendelijk, activiteiten voor kinderen
Apremont – Het dorp is geklasseerd als Petite Cité de Caractère®. Bekijk de Saint-Martin kerk, de Croix Hosannière, Château d'Audardière, en de smalle Gallo-Romeinse brug.
Nabijgelegen kasteel – Château de Commequiers ligt op 9 km afstand (11 minuten rijden). Routebeschrijving

Château des Avonturiers

Dit mooie Franse renaissancekasteel uit de XVIe eeuw dateert van 1555. Het werd gebouwd voor Jean Girard, die in die tijd de koninklijke panetier (hoofd van de koninklijke voedseldienst met inbegrip van braadpannen, groentetuinen, schildknapen en keukenkinderen) van koning Henri II was.

De persoon die verantwoordelijk was voor het brood van de koning speelde een belangrijke rol in de hofhouding en had een eigen titel (terzijde: de titel werd erfelijk in de adellijke familie van Cossé de Brissac in de 16e eeuw).

Helaas werd Girard in 1563 vermoord, en de bouw werd stopgezet tot in de XVIIIe eeuw (1773), toen de graaf van Chaffault het project onder zijn hoede nam.

Hij ontwikkelde de tuinen en de vijver, maar helaas ontvluchtte de koningsgezinde tijdens de Revolutie het land en het werk dat hij binnen in het kasteel had verricht, werd zwaar verwoest.

In 1920 omvatte het landgoed een strandboerderij die bekend stond als la bicoque of 'de keet'. Nadat hij zich uit de politiek had teruggetrokken, huurde Georges Clemenceau het landgoed van de toenmalige eigenares, Amedée Luce de Tremont, met wie hij bevriend raakte.

De voormalige president van Frankrijk dineerde regelmatig op het kasteel. Daarom werd la bicoque bij zijn dood aan de staat geschonken en werd het Maison de Georges Clemenceau (85520).

Vandaag blijft het privé-eigendom. Het kasteel is volledig gerestaureerd in zijn oude renaissanceglorie en kan van kelder tot dakspant worden bezichtigd!

En dat is alleen nog maar het kasteel. Het 86 hectare grote landgoed is opengesteld voor het publiek als het Parc des Avonturiers, een avonturenpark voor kinderen met speurtochten gebaseerd op de geschiedenis van de mensheid die de wereld verkende. Kinderen leren over de geschiedenis in een prachtige natuurlijke omgeving met wandelpaden en in prachtige tuinen met exotische bomen zoals Magnolia, moerascipres, Californisch roodhout en Zelkova, en menhirs (het gebied is een broeinest van prehistorie).

 VAN GERESTAUREERD KASTEEL, TOT PREHISTORIE, TOT AVONTUREN EN SCHATTENJACHT... VEEL TE DOEN HIER! 

Geopend 01/04/2022 - 04/11/2022. Kasteel bezoeken
Info & tarieven hier
Toegang voor mindervaliden beperkt tot het park (geen kinderwagens van welk type dan ook in het kasteel)
Honden ja, aangelijnd
Picknicktafels of catering ter plaatse ja
Adres Château de la Guignardière, Route des Sables d'Olonne, D949, 85440 Avrillé
GPS coördinaten 46.474°N, 1.51°W
Routebeschrijving voer uw locatie in

Een leerervaring vermomd in een avonturenpark.

Video met dank aan Chateau des Avonturiers via hun YouTube kanaal
Château Féodal de Sigournais

Chateau de Sigournais werd in de 15e eeuw gerestaureerd op de fundamenten van een eerder kasteel (anno 1000).

In zijn gerestaureerde staat is het kasteel een van de best bewaarde voorbeelden van een militaire donjon in de Vendée.

In de zomermaanden zijn er vaak interessante kunsttentoonstellingen. Het kasteel en zijn tuinen zijn zeker een bezoekje waard.

Er wordt speciale aandacht besteed aan de jonge bezoekers met een spelboek Knight's Challenge.

Geopend – 02/07/2022 tot 04/09/2022 (en journées patrimoine 3e weekend september)
Info & tarieven hier
Toegang voor mindervaliden beperkt
Honden nee
Picknicktafels of catering nee
Adres Château Féodal de Sigournais, Rue du Donjon, 85110 Sigournais
GPS coördinaten 46° 42′ 14″ N, 0° 59′ 07″ O
Routebeschrijving voer uw locatie in
Speciale evenementen middeleeuwse festival en shows elke zomer

Château St. Mesmin

Château St. Mesmin, gelegen op de grens van de Vendée en de Deux-Sevres aan de rivier de Sévreau, zou omringd zijn geweest door watergrachten.  Het werd anno 1370 gebouwd door de heer en ridder Pierre de Montfaucon. De heerlijkheid behoorde echter toe aan Guillaume Larchevêque, de heer van Parthenay en het versterkte kasteel in Vouvant.

Hoewel vanaf het begin versterkt, vond in 1372-1375 een intensievere versterking plaats... zonder toestemming van de heer. Dit resulteerde in een vete tussen de families.  Guillaume Larchevêque viel het kasteel van Saint-Mesmin binnen, stak het in brand en plunderde het, wat leidde tot een onderzoek en een rechtszaak.

De 28 meter hoge toren werd in de 15e eeuw toegevoegd. Het kasteel bleef in handen van de familie Montfaucon tot 1548, toen het door huwelijk in handen kwam van de familie Plessis de la Bourgognière, en vervolgens van de familie Saint-Phal tot 1650. Daarna werd het verkocht aan de familie Petit de la Guierche en in de tijd dat zij het in bezit hadden, werden het kasteel en het terrein een markgraafschap (grensregering).

Gedurende bijna zijn hele leven werd het kasteel St. Mesmin gebruikt als familieverblijf en ging het door huwelijk of verkoop van familie naar familie.

De familie Proust, die het kasteel van 1818 tot 1990 bezat, stond toe dat het in WO I als militair hospitaal werd gebruikt.

Tegenwoordig is het kasteel in handen van de departementen Vendée en Deux-Sevres. Het kasteel werd gerenoveerd en zelfs toegankelijk gemaakt voor gehandicapten. Château St. Mesmin is nu een prachtige bestemming om het middeleeuwse leven te leren kennen.

Open 09/04/2022 tot 06/11/2022 (maar altijd zichtbaar)
Info & Tarieven hier 
Toegang voor mindervaliden ja, auditief, mentaal, motorisch en visueel
Honden ja, aangelijnd (let op: er zijn hier dieren!)
Picknicktafels of catering ja. Drankjes en ijs in de winkel
Tip leuke animatie, verkleedkleren voor de kinderen
Adres 79380 Saint-André-sur-Sèvre
GPS coördinaten 46° 47′ 59″ N, 0° 43′ 04″ O
Routebeschrijving voer uw locatie in

Château de Talmont

Recent archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste stenen funderingen (de klokkentoren) van het Château de Talmont dateren uit het jaar 1024.

Onder het gezag van de graaf van Poitou en hertog van Aquitanië, Guillaume V, moest dit kustgebied (in die tijd lag het kasteel IN zee) verdedigd worden tegen invallen van de Noormannen.

Het was het begin van een turbulente geschiedenis die helemaal doorliep tot in de tijd van de Plantagenets.

Door zijn ligging kon het niet alleen worden gebouwd met rotsen uit de zee, wat in het begin van de XIe eeuw ongebruikelijk was, het stond ook ter verdediging van de grootste haven tussen Nantes en Bordeaux.

Een deel van de strategische dominantie van het kasteel over het gebied was dat het werd begrensd door de rivieren de Sauvagère en de Payré. Twee keer per dag, bij vloed, werd het kasteel volledig omringd door water.

Vanaf dit moment door de eeuwen heen tot 1794, toen het gebied was dichtgeslibd en het kasteel al werd ontmanteld, wisselde het van eigenaar tussen machtige heren en Franse koningen, tussen katholieken en protestanten.

Het feodale Château de Talmont blijft een belangrijk onderdeel van historisch onderzoek en opgravingen.

Open – Vanaf 11/04/2022; het hele jaar door voor groepen 
Speciale evenementen – paaseieren zoeken, zomer, Halloween enz. (zie schema), middeleeuws festival enz., escape game
Info & tarievenwebsite
Toegang voor mindervaliden – neem contact op met chateau@talmontsainthilaire.fr
of per telefoon 02 51 90 27 43
Honden – ja, aangelijnd
Picknicktafels – ja
Adres – 8 Rue du Chateau, 85440 Talmont-Saint-Hilaire
GPS coördinaten – 46.518697, -0.898290;
Routebeschrijvingvoer uw locatie in

Château de Tiffauges

Gelegen op een heuveltop met uitzicht op de vallei waar de rivieren de Sèvre Nantaise en de Crûme samenvloeien, is het Château de Tiffauges strategisch gelegen voor de strijd.

Geoffrey Thouars bouwde het kasteel in de 12e eeuw. De vestingmuren en torens beschermden het dorp bij de rivier de Crûme. In 1420 trouwde zijn dochter Catherine de Thouars met de beruchte Gilles de Rais, die aan de zijde van Karel II en Jeanne d'Arc vocht in de Honderdjarige Oorlog. Château de Pouzauges en Château de Tiffauges maakten deel uit van haar bruidsschat.

Château de Tiffauges werd de plaats waar Gilles de Rais later wreedheden tegen kinderen beging. In de overtuiging dat hij hun bloed in goud kon veranderen, voerde hij experimenten op hen uit.

Ongeveer tweehonderd kinderen verdwenen uit het gebied en de nabijgelegen dorpen. In oktober 1440 werd hij berecht voor ketterij, sodomie en de moord op meer dan honderdveertig kinderen.

Hij werd veroordeeld tot de strop. In folkloristische verhalen uit de 15e eeuw wordt hij vaak verward met de mythische Blauwbaard - le Barbe-Blue.

Aan het eind van de 15e eeuw erfden de burggraven van Thouars het kasteel. Het brandde in 1569 af bij herhaalde aanvallen tijdens de Honderdjarige Oorlog, maar in 1793 speelde het, bij nog een machtsvertoon, een strategische rol in de laatste Vendéense overwinning van de Godsdienstoorlogen, de Slag bij Torfou [Tiffauges].

Château de Tiffauges is het grootste middeleeuwse kasteel in de Vendée. Vandaag is het een toevluchtsoord waar kinderen met plezier deelnemen aan middeleeuwse reënactments, boogschieten en andere evenementen.

Animatie: fantastisch 

chateau de tiffauges in the vendee, shows and spectacles

TOP CHOICE!

Open – Geopend van 1 april tot en met 3de weekend september. Schema. 
Info & tarieven –
hier
Tip –  Vendee Pass
Tip –
Veel culturele evenementen gepland gedurende het hele jaar b.v. muziek, kerstmarkt etc.. Picknicktafels op het terrein en buiten het kasteel.
Toegang voor mindervaliden –
ja
Honden –
nee
Picknicktafels of catering –
ja
Adres –
Le Château, 85130 Tiffauges
GPS coördinaten –
47° 00′ 59″ N, 1° 06′ 53″ W 
Routebeschrijving –
voer uw locatie in
Afbeelding met dank aan Vendee Expansion (zie copyright) 

Donjon de Bazoges-en-Pareds

De donjon van Bazoges-en-Pareds rijst als een middeleeuwse wolkenkrabber op uit het akkerland van de Vendée. Met zijn hoogte van 30 meter en zijn zes niveaus is hij indrukwekkend. De twee kamers op de tweede verdieping van het kasteel zijn prachtig gewelfd.

In de loop van zijn geschiedenis is het kasteel vele malen van eigenaar veranderd totdat het in 1859 werd gekocht door de familie Pervinquière. Zij bleven het kasteel honderddertig jaar bezitten.

De donjon en de omliggende gebouwen, zoals de bakkerij en de smederij, bestaan nog steeds.

De tuin is in 1994 aangelegd naar het voorbeeld van de middeleeuwse tuinen uit de 15e eeuw: vanaf de zonnewijzer in het midden zijn zestien vierkanten afgebakend door kastanjebossen (takkenbundels die rond lage staken zijn gevlochten en zo een grens vormen). De afzonderlijke vierkanten zijn bestemd voor groenten, aromatische planten, geneeskrachtige kruiden, planten gebruikt in de hekserij, bloemen en een boomgaard.

In de middeleeuwen vormde de tuin het hart van de activiteit, of het nu ging om het vertellen van verhalen, om voeding of genezing, of om hoofse liefde. In de zomer zijn er in het Château de Bazoges-en-Pareds veel leuke evenementen, kinderworkshops en spektakels.

Geopend april tot 3e weekend september. Het hele jaar door voor groepen 
Info & tarieven website 
Toegang voor mindervaliden beperkt tot (zintuiglijke) tuinen en bijgebouwen
Honden niet in het kasteel. In de tuin, aangelijnd, ja.
Picknicktafels of catering nee
Adres – 12 Cour du Château, 85390 Bazoges-en-Pareds
GPS coördinaten 46° 39′ 23″ N, 0° 54′ 54″ W
Routebeschrijving voer uw locatie in
Tip Neem deel aan de nachtelijke ballade rond het dorp en het kasteel. Andere speciale evenementen zijn een apéro concert, workshops voor kinderen. Spectaculaire nocturne middeleeuwse (juli / augustus).
Bezienswaardigheden in de buurt 6000 jaar oude dolmen

dank u voor het delen van deze reistips voor de Vendée

Middeleeuwse Festivals Vendée 2022