wild cucumber in departement Vendee, France

Wilde bloemen in de Vendée

Als u wel eens in Frankrijk rondtoert, is het u misschien opgevallen dat de bermen vaak bedekt zijn met een weelde aan wilde bloemen. Een van de vele charmes van het leven in Frankrijk, met inbegrip van de Vendée, is dat de dorpen deze bermen gewoonlijk twee of drie keer per jaar onderhouden, maar wanneer de bloemen in het voorjaar tevoorschijn komen, laat men ze naar hartelust bloeien. Hun schoonheid, terwijl we met ingehouden adem wachten op de uitgestrekte zonnebloemvelden, maken het platteland van de Vendée tot een plezier om er rond te toeren zonder een bepaalde bestemming in gedachten. In de lente en de zomer, zelfs als men even snel heen en weer moet voor boodschappen, zingt het hart bij de overvloed van wilde bloemen. In de herfst onthult de bosbodem tapijten van wilde cyclamen en voelt het zoeken naar Lathraea Clandestina evenzeer als een schattenjacht als het zoeken naar paddestoelen. In dit artikel geven wij u een overzicht van de soorten die u kunt tegenkomen tijdens een wandeling in de buurt of tijdens een trektocht door een van de vele geregistreerde natuurreservaten in de Vendée.

Het waarderen van flora

In het voorjaar. de zomer en de herfst is de Vendée bezaaid met een diversiteit aan wilde bloemen, zoals wilde hyacint (klokjes), wilde knoflook, lelietjes-van-dalen (Muguet), kornoelje (Columbine), Ierse wolfsmelk, gele dovenetel, witte asfoelie, mannelijke orchis (wilde orchideeën).

Wilde orchidee, gele dovenetel en paarse dovenetel zijn eetbaar. Wij hebben deze heerlijke en gezonde Wilde Knoflook & Brandnetelsoep geprobeerd, maar wij raden aan deze planten te zoeken op het platteland en niet in de zones die geclassificeerd zijn als Zone naturelle d'intérêt écologique, faunistique et floristique, een natuurlijk gebied van ecologisch, faunistisch en floristisch belang (ZNIEFF).

Het ZNIEFF-programma, dat in 1982 van start is gegaan, is een programma voor natuurwetenschappelijke inventarisatie dat een speciale beschermingszone voor vogels en/of een speciale beschermingszone voor flora en fauna aangeeft, een biologische reserve die door inventarisatie tot stand is gekomen en deel uitmaakt van het erfgoed. (Wet Bouchardeau van 12-07-1983).

Apps voor bloemen- en boomherkenning - PlantsnapPictureThis and Google Lens.. Dit waren onze bronnen, evenals wikipedia en diverse andere botanische websites. Waar we onze eigen foto's van de bloemen niet mooi vonden, hebben we alternatieven van Pixabay gebruikt en de fotograaf geaccrediteerd.

DISCLAIMER: we hebben geprobeerd bloemen te identificeren op basis van de foto's die we hebben genomen. Gelieve deze identificaties niet als definitief te aanvaarden. Waar we vermelden dat bloemen eetbaar zijn, is dat omdat we ze geserveerd hebben gekregen in cocktails of salades, en ze zonder problemen hebben gegeten. Sommige bloemen, zoals fluitenkruid, waarvan men zegt dat de bladeren eetbaar zijn vóór de bloei, lijken op scheerling, die zeer giftig is. Doe alstublieft uw eigen onderzoek naar eetbaarheid en recepten. inthevendee.com is niet verantwoordelijk.

Wij verzoeken u vriendelijk om de beschermde soorten die in de ZNIEFF-gebieden voorkomen en in dit artikel worden genoemd, in hun natuurlijke omgeving te laten gedijen. Pluk ze alstublieft niet.

wild garlic is great in pesto, garlic butter, and soup
Allium ursinum of daslook groeit overvloedig in het Mervent-bos maar hij is beschermt.  Hij is vooral bekend als daslook, borslook, uienbloem, woutknooplook of wilde knoflook. Het is een bolvormige vaste plant uit de amaryllis -of narcisfamilie (Amaryllidaceae), afkomstig uit Europa en Azië. De plant is eetbaar en je kan soms kaas vinden die ermee is gemaakt. Maar, hij groeit met zijn gelijkaardige blaadjes ook vaak dicht bij lelietjes-van-dalen die erg giftig zijn. Foto Stux/pixabay
white asphodel is a protected species in France
Asphodelus albus, gewone naam witte asphodelus of witte affodil, is een mooie bloem! Het is een meerjarige kruidachtige plant die behoort tot het geslacht Asphodelus. In Frankrijk is het een beschermde soort. U vindt hem in het voorjaar (april tot juni) in de ZNIEFF-gebieden in de Vendée.
Image
Hyacinthoides non-scripta is een bolvormige meerjarige plant die voorkomt in Atlantische gebieden van Noordwest-Spanje tot de Britse eilanden. Bekend als de gewone bluebell, is dit een beschermde soort in Frankrijk. April is een goede tijd om ze te zien, omdat ze bloeien voordat de bladeren aan de bomen zich volledig hebben ontwikkeld. Symboliseert standvastigheid, nederigheid en dankbaarheid.
Image
Lamium galeobdolon, in de volksmond bekend als gele aartsengel, artillerieplant, aluminiumplant of gele wezelsnuit, is een wijdverbreide wilde bloem in Europa. De bladeren en bloemen zijn gemakkelijk te drogen voor een kruidenthee. Zie ook rode dovenetel.
wild columbine
Aquilegia vulgaris is een in Europa inheemse soort akelei met namen als: Europese akelei, gewone akelei, grootmoeders slaapmutsje, en grootmoeders mutsje. Bloeit in het voorjaar.
Image
Orchis mascula, de vroege paarse orchidee, vroege voorjaarsorchis, is een soort bloeiende plant uit de orchideeënfamilie, Orchidaceae. Een beschermde soort in Frankrijk. De eilanden Noirmoutier en Ile d'Yeu in de Vendée tellen nog meer soorten wilde orchideeën.
Image
Bellis Perennis, of het gewone madeliefje, is een gewone Europese soort van de familie Asteraceae, die vaak wordt beschouwd als de eerste van die soort bloemen.
purple dead-nettle is edible
Lamium Purpureum, bekend als rode dovenetel, paarse dovenetel of paarse aartsengel, is een eenjarige kruidachtige bloeiende plant die inheems is in Europa en Azië. Van bloem tot wortel is de plant volledig eetbaar. De bloempjes zijn mooi in een salade, blaadjes ook. Je kan er soep mee maken, pesto enzo... Lekker! Image by DanduStephan Pixabay
Lesser Celandine in the Vendee
Ficaria Verna, beter bekend als kleine landleeuwerik of heidekruid. Het is een laaggroeiende, haarloze, meerjarige plant uit de boterbloemenfamilie Ranunculaceae, die inheems is in Europa en West-Azië.
Image
Vinca Major, of grote alikruik, grote maagdenpalm, en blauwe maagdenpalm, is een bloeiende plant uit de familie Apocynaceae, die inheems is in het westelijke Middellandse-Zeegebied en door het milde klimaat ook in de Vendée.
Image
Anemonoides Nemorosa, bekend als bosanemoon of windbloem of Europees vingerhoedskruid, is een vaste plant die in het vroege voorjaar bloeit, inheems is in Europa en behoort tot de boterbloemenfamilie. Zo fijn!
Geranium robertianum in the vendee
Geranium Robertianum, algemeen bekend als herb-Robert of Roberts geranium, vossengeranium of stinkende bob is een algemene soort van de kraanvogel. Ze is inheems in Europa, delen van Azië, Noord-Amerika en Noord-Afrika.
Image

Allium is een geslacht van eenzaadlobbige bloeiende planten dat honderden soorten omvat, waaronder de gecultiveerde ui, knoflook, selderij, sjalot, prei en bieslook. 
Lagurus ovatus of hazenbroodgras is een geslacht van planten uit de Oude Wereld in de grassenfamilie, inheems in het Middellandse-Zeebekken en naburige streken, van de Azoren en de Canarische Eilanden tot de Krim en Saoedi-Arabië. De soort is genaturaliseerd in Australië, Nieuw-Zeeland, de Britse eilanden en Noord- en Zuid-Amerika.

Image

Een klaproos is een bloeiende plant uit de onderfamilie Papaveroideae van de familie Papaveraceae. Klaprozen zijn kruidachtige planten. In de Vendée hebben we de klassieke rode, deze mooie roze, en fel oranje klaprozen gezien. Witte papavers worden ook als zaadgewas voor de keuken geteeld (maanzaad).

Image

Borago Officinalis Borage, of sterbloem, is een eenjarig kruid in de Boraginaceae-familie. Het is inheems in het Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied, maar is ook elders ingeburgerd. Smaakt naar komkommer. Mooi en verfrissend in zomerse cocktails en salades.

Image

Euphorbia Esula of Ierse wolfsmelk of groene wolfsmelk zou inheems zijn in Ierland. De zaden kunnen 8 jaar sluimeren. De soort heeft een complex wortelstelsel dat diep groeit.

Image
Arum Maculatum (Gevlekte aronskelk) is een in het bos bloeiende plantensoort uit de familie Araceae. Hij is inheems in het grootste deel van Europa, alsook in Turkije en de Kaukasus maar de bloem is eerder onopvallend. De bolletjes komen eerder in de late zomer tevoorschijn en zijn zeer giftig.
Image
Cyclamen Hederiflium of wilde cyclamen zijn winterharde soorten die inheems zijn in Europa en het Middellandse-Zeebekken in het oosten tot de Kaukasus, Iran en Somalië. Ze houden van bossen, struikgewas, rotsen en zelfs kustgebieden. Ze bloeien van herfst tot winter.
Image
Een klaproos is een bloeiende plant in de onderfamilie Papaveroideae van de familie Papaveraceae. Papavers zijn kruidachtige planten, die vaak worden gekweekt voor hun kleurrijke bloemen en als gewas voor papaverzaden. Deze muur bevindt zich in Vouvant.
Image
Ochtendglorie of Blauwe Bloem van de Ochtendglorie is een algemene naam voor meer dan 1.000 soorten bloeiende planten in de Convolvulaceae-familie. Ze bloeien graag in de ochtendzon. Het is een invasieve plant.
Image
Lonicera of Caprifolium Mill, beter bekend als Kamperfoelie of honingzuiger, is een struik of kronkelende wingerd in de Caprifoliaceae-familie, inheems in Noord-Amerika en Eurazië. Er zijn ongeveer 180 soorten kamperfoelie op deze continenten geïdentificeerd. Kolobrie vogeltjes vinden ze heerlijk en je kan gerust een bloempje plukken om een dropje honing te proeven.
Image

Saxifraga is het grootste geslacht in de familie van de Saxifragaceae, die ongeveer 440 soorten holarctische meerjarige planten omvat. Het Latijnse woord saxifraga betekent "steenbreker", van het Latijnse saxum + frangere.

Image
Silene flos-cuculi, bekend als rafelig roodborstje, is een meerjarige kruidachtige plant uit de familie Caryophyllaceae. De soort is inheems in Europa en Azië waar ze wordt aangetroffen langs wegen en in natte weiden en graslanden.
Image
Thymus Serpyllum, bekend onder de gewone namen Breckland tijm, Breckland wilde tijm, wilde tijm, kruiptijm of Roomse kwendel, is een bloeiende plant uit de muntfamilie Lamiaceae, die inheems is in het grootste deel van Europa en Noord-Afrika. Het bloeit van mei tot augustus.
Image

Lelietjes-van-dalen van de soort C. majalis, is een zoet geurende bosbloeier met klokvormige witte bloemen. Het wortelgestel spreidt zich ver onder de grond uit en verspreidt zich gemakkelijk. De plant is inheems op het koele gematigde noordelijke halfrond en in Azië. Hij kan invasief zijn, maar de bloemen zijn zo mooi en symbolisch voor de liefde. In Frankrijk is het de gewoonte om iemand van wie je houdt op 1 mei een boeket muguets te geven. Groeit overvloedig in de bossen. Alle delen van de plant zijn giftig voor honden en katten. (image pixabay)

Image

Veronica chamaedrys, of de gewone ereprijs of gamander-ereprijs s een kruidachtige overblijvende soort uit de weegbree-familie Plantaginaceae. Kleine, fijne bloempjes!

Image

Lathraea clandestina, het purper tandkruid, in Frankrijk ook wel clandestien genoemd, is een parasitaire plantensoort uit de bloeiende plantenfamilie Orobanchaceae. Het is inheems in West-Europa. Kijk rond de voet van bomen om ze te vinden.

Image
Ranunculus bulbosus, algemeen bekend als bolboterbloem of Sint-Antoniusknolraap, is een meerjarige bloeiende plant uit de boterbloemenfamilie Ranunculaceae. Hoeveel heb je er als kind van gegeten? Heel mooi en lekker in salades. Boterachtige smaak.
Image

Rumex acetosella, algemeen bekend als rode zuring, wilde zuring, veldzuring en zuringkruid, is een bloeiende plant uit de boekweitfamilie Polygonaceae. Inheems in Eurazië en de Britse eilanden

Image
Argyranthemum Frutescens, bekend als Parijse margriet, margriet of margriet, is een meerjarige plant die bekend is om zijn mooie witte bloemen met het gele hartje. Zeer bekend in Frankrijk als de marguerite. Bloeit lustig.
Image
Prunella Vulgaris, gewone brunel of bijenkorfje, bloeit van mei-september behoort tot de muntfamilie. We hebben ook roze versies gezien. De jonge blaadjes zijn eetbaar.
Image

Anthriscus Sylvestris, ook wel fluitenkruid, wilde kervel, wilde snavelpeterselie, koninginnekant genoemd, is een kruidachtige tweejarige of kortlevende meerjarige plant die overvloedig groeit in de Vendée. De jonge blaadjes voor de plant bloeit, zijn eetbaar vb in pesto of soep. Wees wel voorzichtig want er is een gelijkaardige plant, scheerling, die giftig is.

Image

Trifolium Pratense, de rode klaver of klaverroos, is een kruidachtige bloeiende plant uit de bonenfamilie Fabaceae. De plant is inheems in Europa, West-Azië en Noordwest-Afrika, maar heeft zich over de hele wereld genaturaliseerd.

Image

Asclepias incarnata of rode zijdeplant is een kruidachtige plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). De plant heeft niet de latex sappen die andere zijdeplanten wel hebben (en waarvoor ze soms gekweekt worden), maar heeft wel dikke witte wortels waardoor de plant kan overleven in zuurstof-arme grond. De plant bloeit van de hoogzomer tot de nazomer.

Image
Trachyspermum Ammi-ook bekend als ajowan karwij, thymolzaad, bisschopskruid, of carom-is een kruid in de Apiaceae familie. Bladeren en zaden zijn licht bitter, maar eetbaar. Wees voorzichtig ze niet te verwarren met de giftige scheerling!
Image
Viola tricolor is een veel voorkomende Europese wilde bloem die ook bekend staat als wild viooltje. Ze zijn heel klein. Geniet ervan in een salade of een zomerse cocktail!
Image
De Aizoaceae of steenplanten omvatten ongeveer 1800 soorten planten zoals deze die op stenen leven waar zij goed in hun omgeving opgaan. Het zijn vetplanten.
Image
Paardenbloemen of Taraxacum zijn meerjarige kruidachtige planten, inheems in gematigde streken van het noordelijk halfrond. Ze planten zich voort door apomixis. Tip: maai het gras niet te vroeg in de lente want de Vendée is uw slakom! Pluk de jong blaadjes voor een salade. Smaakt naar rucola en heeft een licht bittere, peperachtige smaak.
Image
Silybum marianum of cardus marianus is ook bekend als mariadistel, gezegende mariadistel, Mariadistel, Mariadistel, Heilige Mariadistel, Mediterrane mariadistel, bonte distel en Schotse distel. Hij behoort tot de familie van de Asteraceae en groeit (twee)jaarlijks.
Image
Primula, of sleutelbloem, is afgeleid van het woord primus (eerste), een van de eerste bloeiers in de lente. Behoort tot de Primulaceae, inheems in west -en zuid Europa, noordwest Afrika, en delen van zuidwest Azie. Ook bekend als Sint-Petruskruid en hier hangt een legende aan vast: Sint-Petrus, bewaker van de hemelpoort, had een grote bos met gouden sleutels. Op een dag, toen hij even een dutje deed, gleed de sleutelbos hem uit de handen en viel op de aarde neer. Petrus liet direct de sleutelbos terughalen maar op de plaats waar hij lag, begon een stralende tros goudgele bloemen te groeien, die vanaf dit moment de ‘sleutelbloem’ werd genoemd.
glaucous dog rose

Rosa Dumalis, ook bekend als de hondsroos, is een rozensoort die inheems is in Europa en Zuidwest-Azië. Kan ook een synoniem zijn voor Rosa Canina. De hondsroos heeft witroze bloemen bezocht door bijen en insecten. Paarden lusten ze ook wel, ze houden van het blad zowel als van de mooie bloemetjes.

gall wasp nest
De gestekelde rozengalwesp (Diplolepis rosae ) is een vliesvleugelig insect uit de familie Cynipidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst in 1838 vermeld, door Curtis.De wespengal ontwikkelt zich als een chemische reactie op een ongeopend blad of knop, meestal op veldrozen (Rosa arvensis) of hondsrozen (Rosa canina) struiken. De vrouwelijke wesp legt niet minder dan 60 eitjes in een blad. De larven ontwikkelen zich in de gal, en de wespen komen in het voorjaar uit; de wesp is parthenogenetisch waarbij minder dan één procent mannetjes zijn. Dit is dus wel mooi en interessant, maar... geen bloem!
Image
Stellaria Graminea is a species of flowering plant in the Caryophyllaceae family also known as common starwort, grass-leaved stitchwort, lesser stitchwort and grass-like starwort. Bloeit in de late lente en vroege zomer.
Image
Cytisus scoparius, de gewone brem of de Schotse brem, is een bladverliezende vlinderstruik die inheems is in West- en Centraal-Europa. Brem groeit op voedselarme bodem in de lente tot aan de zomer! Je kan ook takken afsnijden om zo de zon in huis te halen vb voor Pasen.
Image
Digitalis Purpurea, of Vingerhoedskruid, pijpenkop, poppenschoentje, judasbeurs en slangenbloem, is een giftige tweejarige of meerjarige plant in de weegbree familie Plantaginaceae. De plant is inheems in gematigde streken in Europa en zeer giftig. 
Wij hopen dat u genoten hebt van deze kleine gids over wilde bloemen in de Vendée. Dit is een levend document dat in de loop van de tijd zal worden bijgewerkt. We zijn ons er terdege van bewust dat er nog veel meer wilde bloemen te identificeren zijn in dit prachtige Franse gebied met zijn vele  beschermde natuurgebieden, waaronder de wilde Atlantische kust en stranden. Sluit u aan bij onze Facebook groep en deel uw foto's en kennis met ons. Wij horen graag van u!