Chateau de Bessay in the Vendee

Ons Erfgoeddagen-avontuur van 2020 is onze aanbeveling voor 2021!

Sinds ONZE flitstocht van 2018 door de Vendée zijn we dol op de jaarlijkse Journées Européennes du Patrimoine! Sindsdien onderzoeken & plannen we elk derde weekend van september, vullen we de auto met benzine, en programmeren we onze vertrouwde GPS. Oh, en we zetten de wekker op doordeweekse tijd om op tijd door onze ochtendklusjes heen te komen. Zodra de honden zijn uitgelaten, iedereen te eten heeft gekregen en onze picknick in de koelbox is ingepakt, trekken we de deur achter ons op slot en halen we opgelucht adem. Twee dagen om te gaan verkennen waar we wonen. Hoe kan het beter dan dat? In dit artikel laten we je zien wat we vorig jaar, in 2020, hebben gedaan. De enige toevoeging aan ons weekend: een chirurgisch gezichtsmasker en een fles ontsmettende handgel.

Wat zijn de Journées Européennes du Patrimoine of Europese erfgoeddagen? – In 1984 door het ministerie van Cultuur in het leven geroepen, worden elk jaar in het derde weekend van september de nationale musea en historische monumenten gratis of tegen gereduceerd tarief opengesteld voor het publiek. Het hele weekend lang werpen goed georganiseerde rondleidingen, geanimeerde demonstraties van oude technieken, concerten, theatervoorstellingen, enz. een bijzonder licht op het Franse erfgoed.

Wij zijn vooral geïntrigeerd door het feit dat wij (het volk) soms toegang krijgen tot historische gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het is een vereiste van de Franse regering in ruil voor het ontvangen van fondsen om te helpen restaureren.

Hoe meer we te weten komen over het bezitten van een historische woning, hoe meer we gefascineerd raken door wat de eigenaars meemaken in verband met de ervaring van het wonen in een eeuwenoude woning of abdij; en het restauratieproces dat ongelooflijk tijdrovend en duur kan zijn.

Zo hebben wij geleerd dat het beter is een pand te kopen dat alsnog niet historisch geklasseerd is, essentiële restauraties uit te voeren (zoals vloerverwarming in combinatie met nieuwe vloertegels op maat gemaakt naar het origineel als er een sjabloon kan worden gevonden enz), en dan pas het gebouw te laten klasseren. Want eenmaal geklasseerd, is de restauratie gebonden aan strikte voorwaarden, historische ambachten en bureaucratie.

Steun voor het patrimonium – Het eerste jaar dat we aan JEdP deelnamen, waren we vooral geïnteresseerd in hoeveel geld we konden besparen! Onze mening daarover is veranderd. Nu we een beter inzicht hebben in het begrip erfgoed, begrijpen we het belang van onze bijdrage. Wij hopen dat u dat ook doet! We moeten deze schatten koesteren.

Routeplanning en voorbereiding – We plannen onze tijd en rijden behoudend in een cirkel. Elk jaar is anders omdat er elk jaar nieuwe dingen te zien zijn. Om praktische redenen houden we ons ook aan één gebied in plaats van ons door de hele Vendée te wagen. We stippelen een en ander uit omwille van conflicten tussen locaties... niet alles is op hetzelfde moment open of er is een vast geleid tourschema. Het is belangrijk om alles van tevoren in kaart te brengen en notities te maken.

Dag 1 – Op de planning, hadden we vier locaties: Château de la Chevallerie, Château en Colombier de Bessay, Château de la Cantaudière, en Château de l'Ilôt-les-Tours. Omdat we te veel tijd in het dorp Moutiers-les-Mauxfaits doorbrachten, zijn we niet in l'Ilôt-les-Tours aangekomen omdat onze timing niet meer klopte.
Totale afstand dag 1:
Gepland: 156km
Werkelijke tocht was 152km (94mi) of 2.30u rijtijd

Dag 2 – bracht ons naar Château de la Flocellière en naar Château de l'Hermenault
Totale afstand dag 2:
97km (60mi) of 1u40min rijtijd

Totale afstand:  249km (154mi)
Totaal verbruik: niet eens een 1/2 tank
Journées Patrimoine tarifs (2 mensen): onder €30

Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique

Tempeliers in de Vendée

Oorspronkelijk een kampement van de Keltische stam 'Les Pictons', was het de tweede helft van de XIIe eeuw en de bouw van een Tempelierscommanderij die dit prachtige kasteel zijn naam "la Chevallerie" gaf.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog was het kasteel nu eens eigendom van de Franse Kroon en dan weer van de Engelse Kroon. Aan het einde van de XIVe eeuw, werd La Chevallerie in beslag genomen als "Hostel" van de President van het Parlement van Parijs, Pierre Boschet , Bewaarder van de Zegels en Minister van Koningen Karel V en Karel VI.

Als zodanig werd de locatie in de volgende eeuwen strategisch in de onderhandelingen tussen katholieken en protestanten.

In de XVIIe eeuw was la Chevallerie in het bezit van de machtige, protestantse familie Mauclerc. Maar zij zullen worden verwoest tijdens de laatste godsdienstoorlogen en slachtoffer worden van de persoonlijke en partijdige wraak van Richelieu, de bisschop van Luçon die verantwoordelijk is voor de vernietiging van menig middeleeuws bolwerk dat nog overeind stond in de Vendée.

Na de schade die de godsdienstoorlogen achterliet, was het de familie Babin die het kasteel nieuw leven inblies en het zijn huidige uiterlijk gaf van neoklassieke architectuur met homogeniteit en symmetrie in de verhoudingen.

De revolutie en de huisvesting van vluchtelingen uit de Vendée door generaal Bar, gevolgd door de scheiding in twee volledig onafhankelijke landbouwentiteiten, en het daaropvolgende verlaten van de gebouwen waren niet vriendelijk voor La Chevallerie.

Gelukkig werd het kasteel in 2004 gered door Eugénie en Pascal Maison, die La Chevallerie restaureren tot hoge normen. Tijdens een rondleiding is het onmogelijk om niet te worden gegrepen door de passie van Meneer Maison voor het project, en zijn verbazing over de bouwkunde uit de middeleeuwen tot de 18e eeuw die hij dagelijks mag ontdekken.

Château de La Chevallerie is nu een prachtige vakantie- en huwelijksbestemming in de Vendée.

Open  Toeren is altijd mogelijk website
Tip – boek een groepsreis met high tea!
Adres  Château de la Chevallerie
85400 Saint Gemme la Plaine
GPS coordinaten – 46° 25′ 21″ N, 1° 06′ 52″ W
Directions
Nabij te zien – Chateau et Colombier de Bessay; Kathedraal en cloister van Luçon
Images – by inthevendee.com

Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau de Bessay in the Vendee

Grootste duivenhok in Pays de la Loire

Gebouwd op een oude feodale heuvel anno 1577, is dit prachtige kasteel een juweeltje dat een bezoekje waard is. Verscholen achter oude muren in een klein dorp ligt een geschiedenis verbonden met de beroemde familie Bessay, waarvan de beroemdste afstammeling ongetwijfeld Giron de Bessay was, een persoonlijke vriend van Henry de Navarre, koning van Frankrijk van 1589 tot 1610. (Henry de Navarre was de eerste koning van Frankrijk van het Huis Bourbon, vermoord in 1610 door François Ravaillac, en opgevolgd door zijn zoon Lodewijk XIII).

Door deze vriendschap had de familie Bessay heel wat macht in de streek en in Frankrijk.

Het kasteel is echter niet alleen beroemd om zijn voorvader met koninklijke connecties. Hoewel de voorgevel op het eerste gezicht nogal sober aandoet, wordt het kasteel met neoclassicistische kenmerken uit de 17de en 18de eeuw geflankeerd door twee renaissancetorens.

De Henri IV toren heeft gerestaureerde vertrekken, monumentale schouwen, een prachtige machicoulis, de koepelvormige dakconstructie met open lantaarn en de grote eretrap, allemaal mooie aspecten van dit kasteel.

Op het terrein bevindt zich ook de grootste duiventil van de Pays de la Loire. Waarschijnlijk gebouwd op de resten van een middeleeuwse toren aan het eind van de XCIe eeuw, herbergt de toren niet minder dan 3200 boulins of duivennissen.

De ruïne werd in 1987 door generaal Richou en zijn echtgenote gekocht. Zij hebben Château de Bessay in zijn oude luister hersteld. De Colombier (duiventil) werd in 1990 geklasseerd als historisch monument, maar andere delen van het kasteel werden al veel eerder geklasseerd.

Open  Maandag tot zaterdag van 9h00 - 19h00 bij RESERVERING website
Tip – picnic locatie!
Adres – 18 Rue Principale, 85320 Bessay
GPS coordinaten – 46° 32′ 18″ N, 1° 09′ 11″ W
Directions 

Nabij te zien – Château de la Chevallerie; Cathedral and cloister of Luçon
Images – by inthevendee.com

Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
Chateau de Bessay in the Vendee
château de la Cantaudière

Oprijzend uit zijn gracht

Dit prachtige kasteel, gebouwd in 1578 zoals blijkt uit een inscriptie in een van de schoorsteenmantels, was aanvankelijk een kleine vesting met vier torens, wallen en een ophaalbrug.

In 1615 behoorde het eigendom toe aan Maximilien de Béthune, baron de Rosny, hertog van Sully, roemrucht minister van Henri IV van Frankrijk.

In die tijd was Sully gouverneur van Poitou.

Zijn schoonzoon, de hertog Henri de Rohan, verkocht de Cantaudière op 13 juli 1620 aan André Legeay, provoost-generaal van Poitou, die in 1608 door Henri IV werd ontslagen omdat hij de beroemde bandiet Guillery, die de streek teisterde, had gevangengenomen.

Het pand werd in 1855 gekocht door Charles-Joseph Duchaine, een voorouder van de huidige eigenaar Laurence Guibert, die het imposante huis recentelijk gedurende vier jaar lang heeft gerestaureerd. Het kasteel, dat in 1978 als historisch monument werd geklasseerd, wordt nu geflankeerd door drie torens en omringd door een slotgracht.

Open – Journées du Patrimoine, 3de weekend van september
Tip de omliggende gebouwen zijn ook heel mooi
Address – Château de la Cantaudière, 85540 Moutiers-les-Mauxfaits
GPS coordinates – 46° 29′ 22″ N, 1° 26′ 12″ W
Directions
Nabij – the beautiful village of Mareuil-sur-Lay is worth visiting, and there are Vendée wineries nearby
Images by
inthevendee.com

château de la Cantaudière
château de la Cantaudière
château de la Cantaudière
château de la Cantaudière
château de la Cantaudière
Château de la Flocellière

Bloem in de lucht

Dit prachtige renaissancehuis en chambre d'hotes draagt een 900-jarige transformatie. De oorspronkelijke vijfzijdige middeleeuwse kasteelruïne is op een slimme manier omgevormd tot een zeer mooie binnentuin met uitzicht over de glooiende heuvels van de Vendée. Het is slechts een hoekje van een 30ha groot park dat u van mei tot en met oktober kunt verkennen.

Uitkijkend over de 11e eeuwse kasteelruïne zijn zowel het 17e eeuwse kasteel als de gerestaureerde 13e eeuwse donjon met een unieke vrijdragende trap die in de XVe eeuw werd toegevoegd.

Het allereerste bouwwerk dat hier stond was waarschijnlijk een motte of houten kasteel.

De familie die hier woonde was een 'heerschap' of seigneurie sterk betrokken bij de godsdienstoorlogen die de Vendée verwoestten. In de 16e eeuw raakten ze door een huwelijk verbonden met de familie de Maillé-Brézé (van ons favoriete kasteel in de Loirevallei Château de Brézé).

Maar misschien is het meer intrigerende verhaal wat binnen de kasteelmuren leeft dat van de Markies de la Flocellière, Jacques de Maillé, die de Schotse jonkvrouw Elisabeth Hamilton aan het hof van koning Lodewijk XIII ontvoerde. Zij trouwden in 1616 maar kregen geen kinderen. Uiteindelijk ging de titel en kasteel terug naar de familie Surgères die het in de 13de eeuw in bezit had. Grotendeels verwoest in de Vendée-oorlogen tegen het einde van de 18e eeuw werd het 'nieuwere' kasteel deels in de 19e eeuw gereconstrueerd om later weer in verval te raken.

De huidige eigenaars (Patrice en Erika Vignial) hebben gedurende meer dan 30 jaar het kasteel met veel liefde gerenoveerd, inclusief accommodaties en een trouwlocatie. Gelukkig voor ons, creërden ze ook een spectaculair park waar iedereen een wandelingetje kan doen. Flocellière betekent 'bloem in de lucht'.

Open  het prachtige park is toegankelijk van mei tot oktober van 14.00 tot 18.00 uur, tegen een kleine vergoeding. Er zijn ook privé-rondleidingen beschikbaar.
LET WEL – Reserveren moet je wel doen hier en voor een rondleiding in het interieur (incl. groepen) kunt u bellen naar 0251572203
Adres  30 Rue du Château, 85700 La Flocellière
GPS coordinaten –  46° 50′ 06″ N, 0° 51′ 42″ W 
Directions

Nabij te zien – Château en windmolens in Pouzauges
Images – by inthevendee

Château de la Flocellière
Chateau de la Flocelliere in the Vendee
Château de la Flocellière
Château de la Flocellière
Château de la Flocellière
Château de la Flocellière
Château de la Flocellière
Image
Château de la Flocellière
Château de la Flocellière
c

Exclusief park

Dit kasteel is in privé-bezit en daarom niet open voor het publiek, maar de tuinen wel, en we raden een zomer bezoektje ten zeerste aan! Ontwikkeld in de XVIIe - XVIIIe eeuw, vier gras terrassen van 110 m lang en omzoomd door prachtige platanen*, leiden trapsgewijs naar een opmerkelijk kanaal dat wordt gevoed door de 'rivier' de Longèves.

Het kanaal, ontwikkeld door een slim netwerk van buizen die op een geologische breuklijn zijn geplaatst die zandsteen en schalie onder de grond scheidt, is gecentreerd op de waterspiegel en wordt gevoed door water dat uit de bodem van het park vloeit. Het kasteel wordt op ingenieuze wijze weergespiegeld in een ronde vijver in de tuin.

Het kanaal van Longèves wordt begrensd door een pone stone, een lavoir en een watermolen, die eindigt in een grote ovalen vijver die gebruikt werd voor paarden.

Het kasteel, dat op een plateau ligt, begon zijn leven als een Gallo-Romeinse villa en was aan het begin van de Xe eeuw een versterkte priorij. In de XIVe eeuw maakte het deel uit van de mooie Maillezais Abdij die als zomerresidentie van zijn bisschoppen en die van La Rochelle fungeert. In het tijdperk van de Renaissance bouwde Monseigneur d'Estissac hier het eerste kasteel. Zijn secretaris Rabelais stuurde de platanen uit Rome. Ze worden de Rabelais-bomen* genoemd.

Dit renaissancekasteel werd tijdens de godsdienstoorlogen zwaar beschadigd. Alleen de toren is overgebleven uit die periode, en een voormalige verdedigingstoren werd omgebouwd tot een prachtige pigeonnière (duiventoren).  Het kasteel werd in de XVIIe eeuw gerestaureerd door Monseigneur de Sully Béthune. De gewelfde bijgebouwen, de schuur, de terrassen en het park dateren uit deze periode.

De enorme schuur van de hand van de beroemde Renaissance-architect en schrijver Philibert de l'Orme (of Delorme) heeft zijn oorspronkelijke 17e eeuwse raamwerk behouden en mag u niet missen in uw Vendée uitstapjes.

In de XVIIIe eeuw bouwde Monseigneur de Crussol d'Uzès de 'Logis des Dames' in de stijl van Rochelle terwijl het park verder werd ontwikkeld. Tijdens de Revolutie werd de bisschoppelijke residentie gekocht door een reder uit La Rochelle, Daniel Garesché, die het renaissancekasteel liet afbreken.

Onder invloed van zijn schoonfamilie en het feit dat hij verantwoordelijk was voor de bevoegdheid van de directie van de vestingwerken van de Vendée, kocht Pierre Godard des Breuzehet kasteel in 1806 en stierf hier. Sindsdien is het eigendom in dezelfde familie gebleven.

Open  Juli tot september zie website maar je kan altijd het kanaal met lavoir en watermolen en de paardenvijver vanaf de straat zien
Tickets – €5 volwassenen (<12 gratis)
Adres – rue du Château,
85570  L' HERMENAULT
GPS coordinaten –  46.518697, -0.898290; vul je vertrekpunt in
Nabij – Fontenay-le-ComteVouvant and the Mervent forest
Images – by inthevendee

Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique
Chateau ou Logis de la Chevallerie en Vendee monument historique

Wij HARTen de Europese Erfgoeddagen in de Vendée

Terwijl we sinds 2018 jaar na jaar de lijst voor Journées Patrimoine samenstellen, is het verbluffend hoeveel schatten er in de Vendée te ontdekken zijn, historische juweeltjes waarvan we geen idee hadden dat ze bestonden, en om de dappere zielen te ontmoeten die het op zich nemen om de toekomst van het patrimonium veilig te stellen. Laten we eerlijk zijn, je moet wel evenveel passie voor geschiedenis hebben als gek zijn om de zorg voor een ruïne van een kasteel of abdij op je te nemen.

We vinden het geweldig dat mensen van het evenement gebruik maken om lokaal te reizen. Zoveel rondrijden in slechts twee dagen eist wel zijn tol. We hebben altijd een paar dagen nodig om bij te komen, maar wat is het toch heerlijk om schilderachtige dorpjes te ontdekken, over smalle weggetjes door het landschap te slingeren en af en toe een glimp op te vangen van dolmen en menhirs in vers geoogste velden.

Jaar na jaar worden er nieuwe inspanningen geleverd om dit weekend speciaal te maken. Wij zijn Vendée Tourisme, de eigenaars van deze huizen/chateaux/abdijen, en de vrijwilligers dan ook heel dankbaar.

Elk jaar zijn we erg blij dat we het derde weekend van september hebben kunnen meemaken! Het voedt onze avontuurlijke geest, helpt ons de Franse taal te leren terwijl we luisteren naar gepassioneerde gidsen, je komt op beide dagen dezelfde mensen tegen, dus het is een goede gelegenheid om vrienden te maken en verder te integreren in de gemeenschap.

Bij welk erfgoed komen we JOU tegen in 2021?

Image
De routes die we in 2020 namen, hebben we in de week ervoor onderzocht en uitgestippeld.
Image
Gebruik onze lijsten om uw route voor 2021 te plannen!