Lily of the valley symbolism

De geschiedenis van 1 Mei in Frankrijk

De eerste mei is in Frankrijk en andere landen al eeuwenlang een dag met symboliek. Voor veel mensen die uit werken gaan  betekent het een vrije dag, de eerste van vele in de maand mei hier in Frankrijk,  iets om naar uit te kijken na maanden met slechts één lang weekend om ons een beetje ademruimte te geven. Maar waarom is 1 mei zo speciaal en waarom zijn lelietjes-van-dalen zo'n belangrijk onderdeel van de traditie?

De legende en symboliek van de Lelietjes-van-Dalen
Folklore uit de 6de Eeuw

Volgens Franse legende uit de 6e eeuw leefde de Heilige Leonard -Leonard van Noblac- die bevriend was met koning Clovis, in de Vienne-vallei, nabij Limoges. Zowel Leonard als de koning werden bekeerd tot het christendom op Kerstdag 496AD. Na deze gebeurtenis wilde Leonard de rest van zijn leven als kluizenaar in het bos doorbrengen, want daar, tussen de wilde bloemen en de bomen van de Vienne-vallei, voelde Leonard zich dichter bij God dan waar ook.

In het bos leefde ook een machtige draak, Temptation genaamd. De draak was niet blij dat hij het bos moest delen.

Daarom riep hij de heilige Leonard op om te vertrekken. Toen die weigerde te gehoorzamen, ademde de draak in woede vlammen uit waardoor het huis van de heilige in brand vloog. De twee vochten lang en hard. Vreselijke gevechten vonden plaats tussen de heilige en de draak waarbij veel bloed werd vergoten in het bos. Toen de heilige Leonard de draak eindelijk had verslagen, groeide er giftig onkruid waar het bloed van de draak was vergoten, terwijl er lelietjes-van-dalen verschenen waar het bloed van de heilige Leonard de grond had geraakt.

Wat symboliseren Lelietjes-van-dalen bloemen?

Het lelietje-van-dalen wordt vaak gezien als een symbool van wedergeboorte en nederigheid, kuisheid, zuiverheid, liefheid en moederschap. In het christendom zijn de bloemen een transformatie van de tranen van Eva toen zij uit de Hof van Eden werd verbannen. In het Heidense geloof wordt gezegd dat de lelietjes-van-dalen je tuin kunnen beschermen tegen boze geesten en dat de bloemen kunnen worden gebruikt als amulet tegen de betoveringen van heksen.

In het algemeen zijn lelietjes-van-dalen - of 'vergeet-me-nietjes- het symbool van de lente en brengen ze geluk in de liefde, maar kunnen ze ook symbool staan voor de terugkeer van het geluk.

Een mei, La Fête du Muguet

1 mei vindt zijn oorsprong in het Heidense feest Beltane, dat in de Keltische tijd werd gevierd ongeveer halverwege de lente-equinox in maart en de zomerzonnewende in juni. Het was een gelegenheid voor een feest met dansen, vreugdevuren en vruchtbaarheidsrituelen, waaronder vrijen op het veld om de vruchtbaarheid van de aarde te verbeteren voor een overvloedige oogst.

May first flowers

In de moderne tijd staat het einde van de winter beter bekend als Mei Dag en wordt deze in veel Europese landen op verschillende manieren gevierd.

In Frankrijk is het ten eerste Fête du Muguet. Het is traditie is om kleine boeketjes lelietjes-van-dalen aan familie en vrienden te geven voor geluk en voorspoed, en natuurlijk als teken dat de winter voorbij is. In Frankrijk is deze mooie traditie ontstaan op 1 mei 1561, toen koning Karel IX een lelietje-van-dalen kreeg als geluksbrenger. Hij was er zo door gecharmeerd dat hij vanaf dat moment elk jaar op 1 mei een boeketje lelietjes-van-dalen aan zijn hofdames gaf. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het steeds gebruikelijker dat partners deze bloemen aan hun minnaars schonken als teken van liefde en genegenheid.

Image
  • Donkerblauw geeft landen aan waar 1 mei de Dag van de Arbeid is
  • Roze geeft aan dat de dag van de arbeid op een andere dag wordt erkend
  • Donkerrood betekent dat er geen Dag van de Arbeid is
  • Lichtblauw duidt op een andere viering op 1 mei
1 Mei Dag van de Arbeid

In 1889 maakte de 2e Socialistische Internationale partij 1 mei tot "Internationale Dag van de Arbeid", een feest voor de arbeidersklasse, met demonstraties en acties als teken van solidariteit met de Amerikaanse proletariërs.  Drie jaar eerder, op 1 mei 1886, begonnen Amerikaanse vakbonden campagne te voeren tegen de overwerkte en onderbetaalde werkers. Zij eisten een achturige werkdag voor iedereen. Honderdduizenden Amerikaanse arbeiders gingen in staking. Duizenden kwamen bijeen op Haymarket Square in Chicago, waar een oproer uitbrak tussen politie en arbeiders. Een bom werd in de menigte gegooid, waarbij verschillende mensen omkwamen. Deze dag werd historisch bekend als de Haymarket Massacre.

Daarom is 1 mei nog steeds een dag waarop gedemonstreerd wordt voor de rechten van arbeiders en wordt deze dag in veel landen over de hele wereld gevierd als Dag van de Arbeid. Natuurlijk heeft elk land zijn eigen verhaal, maar allemaal herdenken ze diegenen die vochten en nog steeds vechten voor arbeidersrechten en rechtvaardigheid te beginnen in 1886.

In Frankrijk werd de 8-urige werkdag pas in april 1919 ingevoerd onder de regering van toenmalig eerste minister Georges Clemenceau. In 1936 werd de 40-urige werkweek ingevoerd, en in 1941 was het de rechtse Vichy-regering onder maarschalk Philippe Pétain (onafhankelijk bondgenoot van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog), die 1 mei uitriep tot nationale feestdag.

Hoe zijn het Fête du Muguet en het Fête du Travail met elkaar verbonden?

De twee zijn niet echt met elkaar verbonden en historisch gezien was het bloemensymbool van de Internationale Dag van de Arbeid eerst de rozenbotte. Daarna werd het de wilde roos uit respect voor een jonge vrouw die deze bloem droeg en tijdens 1 mei-demonstraties in het noorden van Frankrijk door de politie werd gedood. Een rode (wilde) roos is nog steeds een belangrijk onderdeel van 1 mei tijdens demonstraties.

Maar de tradities van de "lelietjes-van-dalen" en de "dag van de arbeid" zijn eigenlijk door toedoen van de geschiedenis vrij toevallig samengesmolten.

Het is waar dat op 1 mei op straathoeken in heel Frankrijk mini pop-up bloemenkraampjes uit het niets verschijnen. Het is de enige dag van het jaar dat de Franse regering iedereen toestaat de bloemetjes te verkopen zonder voorafgaande bureaucratie, zonder vergunning, en belastingvrij.

Image
Albert Sarraut (1872-1962), voorzitter van de Raad, koopt op 1 mei een takje lelietjes-van-dalen
Hoewel het dus niet met arbeid te maken heeft, kon en kan iedereen die dat wil, deze dag gebruiken om wat bij te verdienen, zolang men zich aan de voorschriften van het ministerie houdt, zich niet in de buurt van een bloemenwinkel bevindt, en geen overlast veroorzaakt. Voor de duizenden bloemisten in Frankrijk betekent 1 mei een enorme bron van inkomsten. In het hele land worden meer dan 75 miljoen takjes Lelietjes-van-dalen verkocht, goed voor miljoenen euro's aan inkomsten.