Wanneer de Vendée op een Martiaans landschap lijkt!
Wat is er aan de hand, Vendée? Op de ochtend van 15 maart 2022 werden we wakker met een bewolkte hemel met een oranje tint, alsof we plotseling in een bizar marslandschap waren beland.
De nevel in de lucht en het fijne roodachtige stof dat alles hier vandaag bedekt is Saharanstof. Het komt uit de Sahara-woestijn en bestaat uit mineraal stof dat door winderosie wordt geproduceerd. Het stof is eigenlijk van vitaal belang voor het leven in zee en op het land, omdat het rijk is aan het micronutriënt ijzer, dat belangrijk is voor mariene bacteriën en fytoplankton. In het Amazonebekken is het grootste deel van de fosfor afkomstig van eolisch (wind)stof.
Volgens de website van de NASA: "Normaal gesproken worden elk jaar honderden miljoenen tonnen stof opgepikt uit de woestijnen van Afrika en over de Atlantische Oceaan geblazen." Deze stofstormen kunnen de bodem in het Amazonegebied bemesten, de luchtkwaliteit verslechteren, de ontwikkeling van orkanen beïnvloeden en zelfs de Caribische stranden vormgeven.
Het Saharaanse stof wordt het hele jaar door over de wereld verspreid, maar in het Middellandse-Zeegebied en Zuid-Europa doet de piek zich voor in de lente en de herfst. Het stof wordt meegevoerd door de Siroccowinden, die hun oorsprong vinden in de Sahara en zich het vaakst in november en maart uitstrekken tot Zuid-Europa. Als de regens het stof niet uit de lucht boven de Middellandse Zee verwijderen, kan het stof veel verder naar het noorden reiken, zoals we hier vandaag in de Vendée zien.
Hoewel het Saharastof vitale voedingsstoffen bevat, is het ook zeer irriterend voor slijmvliezen, ogen en longen. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk over de hele wereld verplaatsen. Het is absoluut verschrikkelijk voor onze gezondheid (en die van onze dieren). Longinfecties, bindvliesontsteking, astma, enz. komen vaak voor. Sommige gebieden hebben wekenlang last van deze natuurlijke vervuiling. Lees hier meer over de impact op onze gezondheid.
De impact op het milieu is eigenlijk vrij ernstig. Een studie uit 2019, getiteld "Saharan dust events in the European Alps: role in snowmelt and geochemical characterization", gepubliceerd in The Cryosphere, concludeert dat Saharan stof de duur van de sneeuwbedekking in Europa aanzienlijk vermindert. In een proces dat de sneeuw-albedo terugkoppeling wordt genoemd, maakt het Saharastof de sneeuw donkerder waardoor deze minder reflecteert, met als gevolg een toename van het smelten van sneeuw na verloop van tijd.
In deze tijd van het jaar loont het ook zeker niet om je auto te wassen!
Als je foto's hebt genomen van het fenomeen, aarzel dan niet om ze te delen in onze Facebook-groep.
Share this Post