De Belgische Koning Filip tussen twee vuren op île d’Yeu in de Vendée

Op 2 februari merkten we het toegenomen verkeer naar het artikel over Île d'Yeu op onze e-magazine website en dachten "Wow! Mensen zijn echt aan het rondkijken voor hun zomervakantie vandaag." We hadden het nieuws nog niet opgemerkt dat de Belgische koninklijke familie een vergunning had aangevraagd en gekregen om een bijgebouw te bouwen aan hun huis op het eiland. Tot protest van enkele eilandbewoners, met name de enige beenhouwer.

Koning Phillipe en Koningin Mathilde zijn, ondanks het toenemende republicanisme van de Vlaamse bevolking in België, een zeer geliefd koningspaar in hun land. Ze zijn zachtaardig en vriendelijk, en net als zijn oom koning Boudewijn en tante koningin Fabiola vroeger, lijkt hun hart echt wel bij de Belgische bevolking te kloppen. (Boudewijn overleed in 1993 en werd 20 jaar lang opgevolgd door zijn broer, Filip's vader Albert II, alvorens in 2013 met pensioen te gaan.)

Maar zelfs een hardwerkende koning en koningin hebben vakantie nodig. Al meer dan tien jaar is Île d'Yeu een favoriete plek voor het paar om samen met hun jonge gezinnetje quality time door te brengen, te fietsen, te kitesurfen of te winkelen en in alle rust en anonimiteit van het Vendée eilandje te genieten.

Tot voor kort huurde het koninklijke duo altijd een vakantiehuis op Île d'Yeu, maar in 2019 kochten ze een {voor koninklijke begrip) bescheiden huis van zo'n 200m2. Te klein voor het onvermijdelijke veiligheidsdetail dat met hen meereist. Vandaar het verzoek om een uitbouw van zo'n 40m2 aan het pand te bouwen.

De lokale oppositiepartij M'Yeu, geleid door Patrice Bernard, de enige beenhouwer/ slager die het eiland rijk is, heeft de beslissing bekritiseerd omdat de uitbreiding in een natuurgebied zou komen te liggen waar voor ieder ander een vergunning van max. 30m2 is toegelaten.

Volgens burgemeester Bruno Noury werd de uitzondering "van hogerhand" opgelegd en is de vergunning bij uitzondering (door de wet) specifiek toegestaan omdat deze bedoeld is voor het soevereine veiligheidspersoneel.

De koninklijke familie heeft gezegd dat alle regels zijn nageleefd. Het koninklijk paleis gaf een verklaring uit waarin zij zeiden: "De vergunning is verleend in een natuurgebied op basis van een afwijking die de bouw van collectieve voorzieningen van algemeen belang toestaat op grond van de veiligheid. De geldende voorschriften en de termijn voor aanvraag zijn nageleefd." [bron RTL]

De heer Bernard heeft gezegd dat hij geen officiële procedure zal starten tegen de bouwvergunning, maar het oppositieraadslid sprak zich tijdens een gemeenteraadsvergadering uit tegen het besluit van de burgemeester, gewoon om een punt te maken. Eilandbewoners zijn namelijk een bouwvergunning geweigerd op [die locatie] net omdat het een natuurgebied is.

De locatie is wel spijtig natuurlijk. De ruige, natuurlijke schoonheid van Ile d'Yeu maakt het tot een van de mooiste eilanden van Frankrijk en, net als de rest van de Vendée, ook een van haar best bewaarde geheimen.

Wij begrijpen alvast volkomen waarom de Belgische koninklijke familie zo van ons Vendéen eiland houdt.

Want, wij ook!

Aerial photo Ile d'Yeu
Port Joinville Ile d'Yeu
Ile d'Yeu beach Copyright Alexandre Lamoureux/ Vendée Expansion
La Meule Port Ile d'Yeu

Share this Post