what is responsible travel

Wat het betekent een verantwoordelijke reiziger te zijn

Image
Het begrip 'toerisme' maakt een enorme verschuiving door. De term bewustwording is in onze bloedbaan terechtgekomen. Klimaatverandering is ons wereldwijd jarenlang ingegeven als een noodzaak om onze Moeder Aarde te genezen, maar we zijn gewoon blijven reizen, onze bucketlist als hogere prioriteit stellend zonder de nodige verbeeldingskracht om het abstracte concept van verantwoord reizen om te zetten in een echt  houdbare realiteit. Niets boven een pandemie dan om ons te doen inzien juist hoe snel het milieu kan genezen en hoe we een positief effect op de wereld kunnen hebben door het reizen weg te nemen. Nu pas leren we echt over het effect van onze koolstofvoetafdruk en het effect dat we hebben op de lokale economie. We verlangen naar reizen en zien meer dan ooit in dat we maar beter echt een verantwoordelijke toerist kunnen zijn. Maar hoe dan?

Tot zelfs in de reistrends van 2020 werd reizen gezien als een activiteit met alleen maar positieve kanten. Reizen is goed voor de ziel, verbreedt je culturele horizon, gooit je uit je comfortzone, versterkt de familieband, en nog beter, je kunt zo veel van je dromen waarmaken terwijl je op vakantie bent!

Greta Thunbergs wereldwijde campagne tegen de klimaatverandering en de wereldwijde epidemie heeft het reizen een halt toegeroepen.

De tieneractiviste uit Zweden heeft een internationale beweging geïnspireerd om het milieu probleem radicaal beter aan te pakken.  Haar stem weerklinkt luidkeels over de hele wereld. In het belang van onze toekomst en die van onze nakomelingen  moeten we luisteren. Het kan niet meer anders.

Vele vormen van reizen zijn schadelijk voor het milieu. Zoveel staat vast.

Sinds de campagne "Schoolstaking voor het klimaat" van de jonge Zweed, googelen we plotseling "Hoe is Greta Thunberg thuisgekomen van New York?" en "Is Greta Thunberg veganist?"

Deze vragen impliceren een oprechte nieuwsgierigheid. Het laat zien dat we worstelen met de details die schuilgaan achter het grote plaatje van wereldwijde milieu acties en activisme. Want... we recyclen toch al jaren en zijn zo hard aan het sparen voor die elektrische auto. Wat is er nog meer? Wat kunnen we nog meer doen? En hoe kunnen we dat doen terwijl we op vakantie zijn? Of zelfs in het woon-werkverkeer! En, heeft wat ik doe - of niet doe - echt zoveel invloed?

En nu dan, de pandemie.

Het grootse voordeel van de lockdown dat zelfs mevrouw Thunberg niet had kunnen voorzien, is dat onze planeet een hoognodige adempauze van de mensheid heeft gekregen. Ver boven het abstracte kunnen we nu echt zien, horen en voelen hoe zwaar onze koolstofvoetafdruk eigenlijk is. Eén blik op de sociale media laat zien dat onze zonsopgangen en zonsondergangen zijn opgebloeid van wazig geel tot een explosie van diep rode en paarse kleuren. In een oogwenk werden deze dagelijkse geneugten momentopnames die ons toonden dat zonder onze voet op het gaspedaal, het milieu begon te genezen!

Dus, wat nu? Wat als de wereld weer 'normaal' wordt? Hoe verpesten we het niet allemaal weer? Hoe ziet reizen eruit in een wereld die begaan is met klimaatverandering, dierenwelzijn, massatoerisme en economisch welzijn?

TO FLY OR NOT TO FLY

Vliegen draagt aanzienlijk bij tot de uitstoot van broeikasgassen, maar reizen per vliegtuig is in de meeste situaties efficiënter dan reizen per auto. We denken niet aan de milieu-impact van onze trip naar de winkel of woon-werkverkeer, en maken ons vervolgens zorgen over het feit dat we groen zijn wanneer we op vakantie willen gaan. De waarheid is dat alle vormen van vervoer alleen efficiënt zijn als ze volledig bezet zijn ... de meeste auto's kunnen 5 passagiers vervoeren, maar gemiddeld zijn er slechts 1,6 passagiers per voertuig.  Als een vlucht vol zit, verhoogt dat de koolstofefficiëntie per passagierskilometer aanzienlijk. Vluchten vinden plaats of ze vol zijn of niet - dus, ook als je er niet voor kiest om te reizen, vliegen de vliegtuigen nog steeds. Alleen als genoeg mensen ervoor kiezen om lang genoeg niet te reizen naar een bepaalde bestemming, zouden de luchtvaartmaatschappijen de vluchten naar die bestemming stopzetten. Helaas maken de low-budget luchtvaartmaatschappijen het vliegen naar meerdere bestemmingen in één jaar veel te gemakkelijk en voeden zij het massatoerisme. Als u toch besluit om op vliegvakantie te gaan, zijn hier een paar manieren om de koolstofvoetafdruk te verkleinen:

 • maak een lange reis i.p.v. meerdere korte reizen. Langere vakanties hebben het voordeel dat u echt kunt ontstressen, goedkopere accommodaties op lange termijn kunt huren en uw koolstofvoetafdruk aanzienlijk kunt verkleinen.
 • Boek een rechtstreekse vlucht in plaats van tussenlandingen maken. Hoe meer tussenlandingen, hoe goedkoper de vlucht MAAR op die manier op reis gaan vergroot uw koolstofvoetafdruk aanzienlijk door het vele opstijgen en landen (meest vervuilend).
 • grotere luchtvaartmaatschappijen gebruiken nieuwe(re) vliegtuigen die milieuvriendelijker vliegen -> boek rechtstreeks bij gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • vlieg commercieel, niet privé
 • pak licht in
 • neem de trein. Als je gebruik maakt van een trein die aangedreven wordt door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, is het bijna net zo goed als fietsen. Reizen met de hogesnelheidstrein is supercomfortabel en snel voor een fractie van de prijs. Plan vooruit voor de meest voordelige tarieven.
 • doe een CO2-compenserende donatie ten gunste van groene technologieën en duurzaamheidsonderzoek
 • doneer airmiles om uw vluchtemissies te compenseren (sommige luchtvaartmaatschappijen hebben programma's)

'Flight shaming' (vlieg schamen) is momenteel een populair iets voor een bepaald type pseudo-groen persoon.  Maar het zijn niet de vluchten die de planeet om zeep helpen - het zijn de auto's, de scheepvaart en de wegwerpproducten.

Respecteer uw gastheren en uw gastvrouwen

Er is veel dat u hier kunt doen en het is eigenlijk niet anders dan wat u thuis kunt doen om milieubewuster te leven. U kunt beginnen met het kiezen van milieuvriendelijke accommodaties en gastheren, bijv. milieuvriendelijke bouw, zonne- en windenergie...

 • Beperk het waterverbruik tot een minimum, vooral in tijden van droogte, bv. korte douches, gebruik grijs water in de tuin, enz.
 • Beperk het energieverbruik tot een minimum (elektriciteit, boiler, vaatwasser vol laten draaien, kleren buiten laten drogen)
 • Gebruik milieuvriendelijke zepen en was producten
 • Pak gelijkgekleurde kleding in om het vele sorteren en wassen te verminderen
 • Verminder afval door slimmer te winkelen en een bewuste consument te zijn (bijv. herbruikbare koffiebekers en water flessen in plaats van wegwerp)
 • Verminder het gebruik van plastic
 • Recycleer... maar beter nog: vermijd de noodzaak van het recycleren
Image
Eet lokaal

Lokaal geteeld voedsel eten is een van de beste manieren om een meer milieubewust leven te leiden. Lokaal voedsel is energie- en kostenefficiënter om van boerderij naar tafel te worden gebracht. Bovendien ondersteunt het de lokale economie.

 • Vermijd wegwerpverpakkingen als u onderweg bent.
 • Supermarkten in Frankrijk zijn meestal erg goed in het vermelden van de herkomst van hun producten. Koop producten en vlees van lokale producenten.
 • Eet liever in lokale restaurants dan in ketenrestaurants (en eet uw maaltijd volledig op)
 • Kies een lokaal restaurant dat ook lokale producten gebruikt. Vraag uw gastheer of gastvrouw of zoek op websites naar restaurants in de buurt
 • Als je ergens speciaal naartoe rijdt om te eten, rijg er dan ook wat sightseeing of een andere activiteit in
 • Drink wijnen van lokale wijngaarden of ambachtelijke bieren van lokale microbrouwers
  ACTIVITEITEN en souvenirs
  • Dump uw bucketlist, tenzij u veel van uw vakjes op één compacte locatie kunt afvinken.
  • Besteed uw reisbudget binnen de gemeenschap van uw bestemming.
  • Koop als souvenir lokale, ambachtelijke producten die niet schadelijk zijn voor het milieu bij de productie en consumptie.
  • Kies wijnen van een lokale wijngaard die duurzame teelt omarmt
  • Huur lokaal vervoer of een lokale toeristische gids om u rond te leiden, bv. kies een taxi in plaats van een auto huren
  • Kies voor familieactiviteiten te voet of op de fiets in plaats van activiteiten die een zware voetafdruk achterlaten
  • Doe mee aan een eco-project op je bestemming, bv. plant een boom, raap afval op waar je het ziet (neem altijd handschoenen en een grote, stevige papieren zak mee). Dergelijke projecten zullen steeds meer als normaal worden gezien.
  Image
  • Practice a hands-off approach: leave flora and fauna alone and stay on the beaten path
  • Sun protection products contain damaging chemicals. Protection against UV is necessary, but look for alternatives e.g. hats, shades, and protective clothing
  • Visit nature preservation parks with rangers to guide you.
  Pseudo-groen zijn versus groen leven

  'Flight shaming' is momenteel een populair iets voor een bepaald type pseudo-groen persoon. Als je een groene reiziger wilt zijn, koop dan geen nieuwe auto (elektrisch of niet), bewaar je koelkast, vaatwasser, oven, televisie, enz. tot ze opgebruikt zijn.  De impact van het verschepen van goederen over de oceaan gaat veel verder dan de impact van het reizen.  Die goederen die rondrijden op containerschepen, die de slechtste kwaliteit ruwe olie verbranden met minimale regelgeving - die auto's, koelkasten, enz. doen uw reizen voor u!  Het is aan jou.  Dus, als je de levensduur van je goederen verlengt, ben je in feite een groene 'reiziger'.

  Recycleren is ook een pseudo-groen iets. Bijna niets dat naar recycling gaat, wordt uiteindelijk gerecycled.  Tenzij je iets koopt dat van gerecycled materiaal is gemaakt, is het gewoon afval. Sinds 2018 is China gestopt met het accepteren van de meeste 'recycling' die vb vanuit Europa en de VS naar het buitenland werd gestuurd... dus nu is het vuile 'geheim' dat onze recycling hier op de vuilnisbelt belandt, in plaats van op de vuilnisbelt in China. Wat moet u doen?  Koop het product in de eerste plaats niet.  Kies voor de optie die op verantwoorde wijze is verpakt, koop herstelbare producten. Recycleren neemt het schuldgevoel niet weg. Een van de ergste uitdagingen voor de planeet is de mythe dat 'recycleren' betekent dat je je plastic in de correcte vuilnisbak moet gooien.

  Een ding om te onthouden is dat verantwoordelijk reizen zich zal weerspiegelen in een dynamische verschuiving van onze gewoonten in de loop van de tijd. Wat dit jaar waar is, zal volgend jaar in iets anders zijn veranderd. Veel zal afhangen van hoe we reizen bewuster ervaren en hoe zowel de maatschappij als de technologie evolueert. Het idee van de ene persoon van "groen leven" zal niet het idee van de andere persoon van groen leven zijn (bv. vlees vs geen vlees, of vegetarisch vs veganistisch). We zijn niet van de ene dag op de andere in deze nijpende situatie terecht gekomen zijn, en de verandering zal ook niet van de ene dag op de andere gebeuren. Het gaat om stappen in de juiste richting en hoe meer, hoe beter.

  Dus, wat is er van toepassing op het zijn van een verantwoordelijke reiziger? Ten eerste, maak je geen zorgen over vliegen. Vermijd korte vluchten zoals een vlucht van 50 euro naar Amsterdam, maar maak je niet zoveel zorgen over lange afstanden op rechtstreekse vluchten. Vermijd autorijden zo veel mogelijk. Gebruik treinen die op hernieuwbare energie rijden. Ga op wandel binnen steden, neem de trein of tram als die beschikbaar is.

  Vermijd de noodzaak om te recycleren - koop eten van buurt restaurants, eet het allemaal op.  Koop lokale producten en bereid je eigen eten.  Vermijd wegwerpverpakkingen als je onderweg bent. En verbrand geen koolstof door uw nieuwe televisie over de planeet te verplaatsen.