Île d’Yeu – Prachtig eiland in de Vendée
Eiland van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en folklore – De Vendée staat bekend om zijn prachtige kust en een glooiend landschap dat in ontelbare groene tinten is geschilderd. Maar de eilanden voor de Franse Atlantische kust hebben hun eigen unieke schoonheid en erfgoed. Rijden, fietsen of scooteren rond het eiland Yeu is een oefening in avontuur, een feest voor de zintuigen om de ziel te voeden en om dat heerlijke 'op vakantie' gevoel te bevredigen.
De stranden zijn zeker uitnodigend, maar als je het eiland bezoekt wordt je al snel ondergedompeld in de geschiedenis. Van een overvloed aan menhirs en dolmen uit het Neolithicum tot het indrukwekkende middeleeuwse Vieux-Chateau, de kapellen, een fort, windmolens, vuurtorens en scheepswrakken, er is geen tekort aan mogelijkheden voor sightseeing op het land of in de oceaan.
Het eiland, dat in de 6e eeuw 'Oya' werd genoemd, zag zijn eerste tekenen van het christendom met een gemeenschap begonnen door de abt Martin van Vertou (527-601). Dit werd gevolgd door de bouw van een klooster dat werd gesticht door een congregatie van Ierse monniken, gewijd aan Saint-Hilaire. Deze monniken rooiden het bos van het eiland om te beginnen met het bewerken van de grond, maar hun abdij werd vernietigd tijdens een Vikinginvasie in de IXe eeuw.
In de Xe eeuw werd een nieuw klooster gebouwd door religieuze congregaties uit Marmoutier (Tours) en Saint-Cyprien (Poitiers) gewijd aan Saint-Stephen. Deze monniken bouwden de kerk van Saint-Saveur waarrond de nederzetting groeide die er nu nog steeds is.
In de Honderdjarige Oorlog die de middeleeuwen heeft gekenmerkt, werd in opdracht van de Franse Heren die het eiland bestuurden, een indrukwekkend verdedigingskasteel gebouwd. De Engelsen waren niet onder de indruk en vielen het eiland in 1355 binnen. Ze bleven 37 jaar aan de macht tot de Franse edelman Olivier de Clisson het eiland terugnam.
Hoe komt u daar terecht? – Heel lang geleden was het eiland verbonden met het vasteland van de Vendée via een rotsachtige weg genaamd le Pont d'Yeu, maar toen de zeespiegel steeg, werd de doorgang naar het eiland bemoeilijkt. De enige manier om er nu te komen is per veerboot vanaf de kust van Fromentine of Saint-Gilles-Croix-de-Vie naar Port-Joinville; of per helikopter van Fromentine - Beauvoir sur Merto naar Île d'Yeu Aerodrome. Dit 365 dagen per jaar.
Main image copyright: Copyright Alexandre Lamoureux/ Vendée Expansion
Kasteel met zijn voeten in de Atlantische Oceaan
Waar een prachtig natuurgebied en de Atlantische oceaan samensmelten op het eiland Yeu (Ile d'Yeu), staat de ruïne van le Vieux-Château. Onder bedreiging van buitenlandse invasies werd dit kasteel in de 14e eeuw gebouwd door Olivier IV de Clisson om de bevolking van Ile d'Yeu te beschermen.
De langste slag om het kasteel werd eigenlijk gewonnen door een beroemde Engelse piraat, Robert Knolles. De mysterieuze grot onder het kasteel intrigeert spreekt dan ook zeer tot de verbeelding.
Hij nam niet alleen het kasteel in beslag, maar bezette het ook zevenendertig jaar lang, tot in 1381, toen île d'Yeu door Olivier V de Clisson in de slag bij Poitou werd teruggewonnen.
Het strategisch belangrijke kasteel werd in 1550 opnieuw bedreigd toen enkele duizenden Spaanse soldaten het vanuit het noorden aanvielen. Lokale soldaten hielden het veilig. De latere toevoeging van kleinere forten langs de Franse kust bleek echter een effectievere strategie voor het land.
Het resultaat was dat dit prachtige kasteel op het einde van de 17de eeuw in opdracht van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, werd gesloopt.
Pop Culture – Look for the chateau in Hergé's famous Tintin comic book De Zwarte Rotsen.
Open – Het hele jaar. Tour schema
Tip –NIET gemakkelijk toegankelijk voor minder mobiele personen.
- Perfecte ruimte voor picknicks en fotomogelijkheden.
GPS coordinaten – 46°43′30″N 2°20′49″W
Te bezoeken – Wij raden u aan een fikse wandeling door het natuur reservaat rond het kasteel te maken.
Images – by inthevendee.com
La Citadelle Fort Pierre-Levée
Onder het regime van Napoleon III (het Tweede Keizerrijk van 1852 tot 1870) werd van 1858 tot 1866 een groot fort gebouwd om de Franse kustgebieden te helpen verdedigen. Het indrukwekkende fort dankt zijn naam aan een 'staande steen' of prehistorische menhir die hier stond met de naam Pierre-Levée.
Het fort werd gebouwd rond een grote vierkante binnenplaats met wachtposten op elke hoek en een glacis (een helling van aarde of steen die typisch is voor de 19e eeuwse militaire architectuur) die het fort beschermt tegen invasies. Het gebouw kon tot 400 man huisvesten.
Tijdens zijn actieve leven was La Citadelle een garnizoen waar troepen waren gestationeerd om het eiland te beschermen. Het werd ook gebruikt als een gevangenis, tot en met in de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers het fort in beslag namen om het te gebruiken als een interneringskamp voor linkse regeringsfunctionarissen. Tegen het einde van de oorlog werden ook de Duitse troepen hier gevangen gezet.
De beroemdste gevangene van het fort was de Franse maarschalk Philippe Pétain, een politiek figuur die in 1945 door het Franse Hooggerechtshof schuldig werd bevonden aan vijandelijke inlichtingen en hoogverraad. Hij zat hier 2052 dagen gevangen tot juni 1951, toen hij twee weken voor zijn dood werd vrijgelaten vanwege een afnemende gezondheid.
In een interessante kanttekening werd het lichaam van Petain door sympathisanten van de begraafplaats in Port-Joinville ontvoerd om elders in Frankrijk te worden begraven, maar ze werden betrapt bij een klopjacht en het lichaam van de maarschalk werd teruggebracht naar zijn graf op Ile d'Yeu.
Open – vrij toegankelijk
Picnic & toiletten – ja
Folklore – de menhir waarnaar het fort werd vernoemd werd opgebroken en gebruikt in het bouwen van huizen op het eiland
Address – Rue de la Citadelle 85350 L' Île-d'Yeu
GPS coordinaten – 46° 43′ 30″ N, 2° 20′ 50″ O
Image – by Stéphane Batigne via Wikimedia
Traditionele windmolens
De molen was omni-present in het Europese landschap en de geschiedenis toont aan dat het gebruik ervan niet beperkt bleef tot de productie van meel. Langs de Atlantische kust gebruikten vissersbootvaarders de grote witte wieken van de windmolens om de richting en de snelheid van de wind te anticiperen.
Maar het omgekeerde was ook waar. Molenaars vonden in de zeilen van de boten de plotselinge windverschuivingen, waarna ze snel de nodige aanpassingen konden maken.
Volgens de archieven werd in de XIIIe eeuw reeds een windmolen op het eiland vermeld, een windmolen die toebehoorde aan de Abbaye de la Blanche. Op een gegeven moment stonden er 18 windmolens op het eiland, maar daarvan zijn er vandaag de dag nog maar vijf over, waarvan er drie ruines zijn**.
De oudste overgebleven windmolen is Moulin le Cassé. De windmolen van Grand Chemin staat in 1695 op een eilandkaart. Moulin Le Camp dateert van voor de XIXe eeuw, maar de exacte datum van de bouw is onbekend. Moulin Le Calvaire werd gebouwd in 1808 en de Moulin Maingourd dateert van 1818.
Door de eeuwen van oorlog en revolutie heen hielden de windmolens langzaam op te bestaan en stopten ze volledig na de Tweede Wereldoorlog.
Lijst van windmolens – Saint-Sauveur
Moulin Maingourd 46°42'46.5"N 2°20'08.7"W
Port-Joinville
Moulin du Calvaire 46°42'52.0"N 2°20'19.3"W
**Moulin du Grand Chemin 46°42'35.3"N 2°21'03.6"W
**Moulin le Cassé 46°42'35.3"N 2°20'04.1"W
**Moulin le Camp 46°42'40.1"N 2°20'10.2"W
Image Moulin Maingourd – by inthevendee.com
Image Moulin du Grand Chemin by /wikipedia
Prehistorisch Île d'Yeu
De prehistorie is verdeeld in drie fasen: de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. Deze opeenvolgende periodes worden bepaald door de sociologische vooruitgang van de mensheid, en door de evolutie van bijvoorbeeld overlevingspraktijken, werktuigen en het gebruik van aardewerk.
De neolithische overgang (toen de mens de overstap maakte van het foerageren naar de landbouw) was ook een proces van migratie uit het Nabije Oosten in heel Europa in de loop van duizenden jaren, met een gemiddelde van 1 km per jaar (0,6-1,3 km/jaar).
Terwijl de neolithische periode zo'n 12.000 jaar geleden begint, wordt deze in Europa beschouwd van 7000-3000 voor Christus. In de Vendée zijn er archeologische bewijzen van het prehistorische leven vanaf rond 6000 voor Christus.
Op Île d'Yeu is er heel wat bewijs dat hier zoveel duizenden jaren geleden mensen leefden omdat er op het eiland gegraveerde rotsen, dolmen, menhirs en bronzen en ijzeren wapenpunten te vinden zijn.
Aangezien de neolithische periode algemeen wordt beschouwd als de bakermat van de beschaving, kwam de beschaving al heel vroeg in de Vendée!
GPS coordinates – L'Île-d'Yeu
Allée couverte des Tabernaudes – 46° 43′ 35″ N, 2° 22′ 59″ O
Dolmen de la Guette – 46° 41′ 50″ N, 2° 19′ 40″ O
Dolmen de la Planche-à-Puare – 6° 43′ 38″ N, 2° 23′ 22″ O
Dolmen des Landes – 46° 41′ 52″ N, 2° 20′ 05″ O
Dolmen des Petits Fradets – 46° 43′ 53″ N, 2° 22′ 47″ O
Menhir du Chiron Lazare – 46° 42′ 24″ N, 2° 22′ 22″ O
Menhir du Sud – 46° 41′ 33″ N, 2° 19′ 24″ O
Pierre des Quatre-Chemins – 46° 42′ 41″ N, 2° 21′ 01″ O
Images – by and via wikimedia
Dorpjes en haventjes
Men kan ze op één hand tellen, maar de woorden om ze te beschrijven zijn misschien: vreugde, kleurrijk, vrolijk, joie de vivre en wow, het is alsof de Griekse eilanden in Frankrijk zijn geland.
Welke vorm van vervoer u ook kiest, met een zonnig briesje op uw huid, enkel doorprikt door het vrolijke geluid van fietsbellen, voelt het alsof u een klein stukje van de hemel heeft ontdekt.
Overal waar je kijkt en rijdt of wandelt kenmerkt een ware lust voor het oog en de zintuigen. Hoe kan alles wat je ooit hebt gewild in een vakantie worden gecomprimeerd in slechts 23 vierkante kilometer?
Geloof ons niet op ons woord, ga zelf maar eens kijken!
De ongeveer 5000 eiland bewoners van het eiland zijn verdeeld over drie dorpen: Port Joinville is de haven in het noorden waar je met de veerboot aanmeert. Saint-Saveur in het centrum is herkenbaar aan de helderwitte romaanse kerk waaromheen de stad is gegroeid.
Luieren door de smalle straatjes met hun winkeltjes, café's en restaurants onthult grappige straatnamen, lokale folklore en geschiedenis die gekenmerkt wordt door plaquettes en wegwijzers.
Het dorp La Meule met zijn fotogenieke haventje, daarentegen, ligt in het zuiden van het eiland. Klim vanuit de haven naar de ruïnes van een middeleeuwse toren, of naar de Chapelle de la Meule voor een prachtig uitzicht op de Côte Sauvage (de wilde kust) en de Atlantische Oceaan.
Veel van de vuurtorens op het eiland werden tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Duitse bezetting vernietigd en later weer opgebouwd. Gedurende het hele seizoen worden er dagelijks rondleidingen georganiseerd.
Markt – Port Joinville en Saint-Saveur (elke dag in de zomer). Lokale producenten
Lokale delicatessen – Pruimtaart, lokaal gekweekt lamsvlees, vis en betchet, een ontbijtbroodje
Tip – 2-daags Internationaal Jazz & Blues Festival in augustus (geannuleerd in 2020)
Fotografie – we hadden het al over hemels, niet?
Huwelijksaanzoeken of verjaardagen – romantisch en ideaal
Restaurants en café's – zie 'Planning'
Vuurtorens – Grand Phare 46°43′03″N 2°22′56″W
Pointe des Corbeaux 46° 41′ 21,57″ N, 2° 17′ 03,78″ O
Phare des Mariés, Lighthouses of the Port, and Grand Quay or Quai du Canada (village Port Joinville)
Image credits by inthevendee
Image Grand Phare interior by / wikipedia
Het best bewaarde geheim? JA!
Hebben we meer bewijs nodig dat de Vendée het best bewaarde geheim van Frankrijk is en dat Île d'Yeu beschouwd wordt als een van de mooiste eilanden op Frans grondgebied?
Île d'Yeu is een waar juweel van de Frans-Atlantische kust. Laat je verrassen! Bij eb onthult het nog meer van zijn schatten met een gigantisch scheepswrak vlak voor de kust bij Port Joinville. Het is slechts één van de honderden foto-ops die het eiland u zal schenken. Dat en het gevoel dat je, zodra je vertrokken bent, weer op bezoek zult willen komen. En opnieuw.
Kom terug voor updates van dit artikel en natuurlijk, als er iets is waarvan je denkt dat we het moeten zien, laat dan een bericht achter of geef een reactie in onze Facebook groep!
Main image by: inthevendee.com
Planning
Het rondkijken is hier zo ontspannen en leuk. Terwijl we onze lezers meestal aanmoedigen om te verkennen zonder al te veel planning, wil je op een dagtocht naar Ile d'Yeu de veerboot terug naar het vasteland niet missen. Daarom raden wij u aan om 'wat' vooruit te plannen.
Als u een auto huurt, hou er rekening mee dat u de hele dag door fietsers zult moeten ontwijken. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral met kinderen die heen en weer wiebelen. Niet alleen zorgt het voor aanzienlijke vertraging, maar per auto is het eigenlijk moeilijker om het eiland te verkennen.
De beste manier is per fiets of scooter. Ze worden best van tevoren gereserveerd. Als u gaat fietsen, ken uw limiet en die van uw gezin. Het eiland is slechts 23,32 km2 groot met een maximale hoogte van 32m (105ft) maar de heuvels kunnen steil zijn en de fietspaden door de natuur, lang.
Voor een ontspannen dagtocht stellen we een lus rond het eiland via de kustroute voor, en het willekeurig volgen van borden voor historische monumenten. Zo zie je een beetje van alles.
Om de historische sites echt te bezoeken, plant u best vooruit met het in kaart brengen/ timen, wat de tour dan weer minder ontspannend maakt. Wil je echt alles zien, dan is een lang weekend misschien het meest ideaal.
De meeste restaurants bevinden zich in de 'grote' haven. Er is een keuze voor elk budget. In Port La Meule is er ook een bistro die heerlijke maaltijden serveert met ingrediënten van lokale oorsprong, gepresenteerd op sterrenniveau. Het kan duur uitkomen met de hele familie ($$-$$) maar bij aankomst in Port-Joinville is het ook mogelijk om broodjes en drankjes te kopen voor een picknick.
Vergeet niet: door spontaan te zijn, kunnen we dieper reizen en het onverwachte vastleggen.
Veerboot reserveringen – via catamaran (30 min) Compagnie Vendeenne Ile d'Yeu
Compagnie Yeu-Continent
Helicopter reserveringen – Oya Helicopter services
Vervoer lokaal – Fiets verhuur. Scooterverhuur wordt hier meestal ook gedaan. Voor autoverhuur Google 'autoverhuur of car hire of car rental Ile d'Yeu'.
Met de eigen fiets – het is mogelijk om je fiets mee te nemen op de veerboot, maar wij vonden het financieel niet erg zinvol qua kosten versus de logistiek versus versus het reisbudget bv. voor 2 personen, op een dagtocht, was het huren van een scooter ietwat goedkoper. Zie de bedrijven vermeld hierboven.
Waar eten? – lijst van restaurants hier
Apotheek – Port Joinville website De terminologie voor 'zeeziekte medicatie' is Mal de Mer (ook een merk, werkt goed)
Watersport – informatie & reservaringen voor kayak, diepzee vissen, duiken/snorkelen, surfen etc hier
Image by inthevendee.com
Share this Post