Verassing uit de tuin: Sla Soep

Ik hou van een goede salade. Een grote. Mijn moeder noemt het tegenwoordig konijnenvoer, maar toen ik een kind was, was er altijd zoveel kropsla in onze moestuin dat we het hele seizoen kroppen met de buurt deelden, en ik herinner me ook nog genoeg ervan op mijn bord. Ik hou van sla! Vers. Knapperig maar boterzacht. Groen. Maar tot voor kort had ik geen idee dat je er ook mee kon koken. Dat wil zeggen, witloof is een sla waar ik veel mee kook en die ik ook rauw gevuld serveer voor een chique apero. Maar gewone, groene sla? Ik wist het niet! Dus, vandaag is de dag. Vanmorgen vond ik het tijd om de sla te plukken die we in plantenbakken in onze betonnen tuin hadden staan. Voor het eerst maak ik er slasoep mee. Vrienden die dit gerecht dikwijls klaarmaken, deelden hun recept, en zoals gebruikelijk in mijn keuken, zal ik het mijn eigen touch geven. Ga je met me mee?

Image
Image
Image
Image

Sla Soep Ingrediënten

 • 1 krop sla gehakt
 • 2 middelgrote of 1 grote gesnipperde ui
 • 2 tenen knoflook (of naar wens) gehakt
 • 1 laurierblad
 • boter of olijfolie of neutrale olie zoals zonnebloemolie
 • 2 L (ongeveer 8,5 kopjes)
 • groentebouillon en/of kippenbouillon
 • 1/2 (half) pakje ronde toast (de Nederlandse beschuit is ideaal - ik gebruikte Brioche toast want het was alles wat ik hier in de buurt kon vinden
 • peper (zout als u wilt toevoegen)
 • 1/4 theelepel gemalen selderij of naar smaak (kan ook selderijzout gebruiken, maar smaak dan wel voordat je meer zout aan de soep toevoegt)
 • verse bieslook en/of fijngehakte peterselie, maar ook gedroogde kruiden werken
 • optionele garnituur: plakje Boursin-kruidenkaas; wat gesauteerde spinazie en knoflook zou ook uitstekend zijn

Sla Soep methode

 • Smelt boter
 • Voeg de uien toe
 • Sauteren tot ze glazig zijn (niet carameliseren)
 • Voeg grondig gewassen en grof gehakte sla toe en roer om
 • Ondertussen: kruimel de toast (in de verpakking of in een plastic zak met je vuist of zo)
 • Voeg half pakje toast toe aan de pot en roer om
 • Voeg groente- of kippenbouillon toe (of een mengsel)
 • Kruid met peper en gemalen selderij (en zout indien nodig)
 • Roer om, dekken en laten sudderen gedurende 20 of 30 minuten.
 • Laurier blad VERWIJDEREN
 • Meng de soep met de staafmixer
 • Proeven en kruiden aanpassen
 • Voeg de gehakte verse kruiden toe en laat nog 5 minuutjes sudderen.
 • Serveer (met een beetje Boursin als u dat wenst)

En dat is het! Als je het 'light' wilt maken, laat boter en Boursin garnituur wegvallen. Super eenvoudig en snel. Heerlijk. Geweldige compagnon voor bij een eenvoudig broodje.
Laat ons weten in de Facebook groep hoe je het lekker vond.

Geniet ervan!
Bren

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Share this Post