Wandelen door Saint-Laurent-sur-Sèvre

The beautiful Eiffel bridge across the Sevre-Nantaise river, is but one of many interesting historical monuments to see in the quaint village of Saint-Laurent-sur-Sèvre. We'll take you exploring some of them in this prequel to your own Vendée adventures.

Een rondleiding met Centre Val de Sèvre Formation studenten

Ik hou van mijn werk! Toen onze lezers via inthevendée.com's Facebook pagina en groep werden uitgenodigd door de studenten van de Val de Sèvre Formation school voor een Engelse rondleiding door het dorp dat bekend staat als De Heilige Stad Vendée, Saint-Laurent-sur-Sèvre, maakte ondergetekende heel graag van de gelegenheid gebruik om een paar uurtjes weg te sluipen van haar bureau. Er gaat niets boven het verkennen van nog een hoekje van Frankrijk en de Vendée... en die te delen met de rest van de wereld.

Dit idyllische dorpje ligt aan de oever van de Sèvre-Nantaise, een zijrivier van de Loire, en is ideaal voor een mooie wandeling tussen het Franse erfgoed. Op de ochtend van de tocht was het behoorlijk bewolkt en koud. Terwijl ik me kan voorstellen dat het dorp laat in de lente en de herfst barst met bloemen, werkte het vertoon van de geschiedenis getekend tegen de humeurige lucht van een winterlandschap toch zijn charme.

Zoals het grootste deel van het Poitou-gebied, zijn er tekenen dat hier al sinds de prehistorie nederzettingen waren. Na een Gaelische periode vestigden de Romeinen zich vanaf de 5e eeuw na Christus. Het christendom vestigde zich voorgoed met een parochie genaamd Saint-Pierre-de-Savara. Later, toen bekend werd dat het dorp een stukje van de duim van de Heilige Laurent in zijn bezit had, werd het dorp een bedevaartsoord. In het begin van de 11e eeuw, na vijf eeuwen van Romeinse invloed, werd er een kerk gebouwen ter ere van Saint Laurent en werd het dorp omgedoopt tot Saint-Laurent-sur-Sèvre.

De term Heilige Stad van Vendée werd gecementeerd door twee andere belangrijke figuren uit de Franse en Vendéense geschiedenis: Louis-Marie Grignion de Montfort (1673-1716) en Marie Louise Trichet (1684-1759). De twee ontmoetten elkaar in Poitiers terwijl Pater Montfort aalmoezenier was in het Algemeen Ziekenhuis. Ze hadden beiden hun leven aan het verzorgen van de armen en zieken  en aan de Heilige Maagd Maria toegewijd. In 1703 (voordat Montfort Poitiers verliet en Marie-Louise de leiding van het hospitaal gaf) vormden ze de Dochters van Wijsheid, een vrouwelijke congregatie waarvan Marie-Louise het eerste lid was. Hun missie breidde zich uit tot onderwijs en opvoeding voor de armen onder leiding van Montfort.

Hij werd door de Paus benoemd tot apostolisch missionaris en predikte in een groot deel van Frankrijk. Zijn reizen brengen hem ook naar Saint-Laurent-sur-Sevre waar hij op 28 april 1716 overlijdt. In 1720 richt Marie Louise Trichet in het dorp een Moederhuis op (Maison Longue, nog steeds een museum gewijd aan haar leven en de Dochters der Wijzen). Zij stierf hier op 28 april 1759. In de dood liggen de geestelijke zielsverwanten naast elkaar begraven als de gelukzalige Marie-Louise de Jésus en de Heilige Louis-Marie Grignion de Montfort in de basiliek.

Onze suggesties voor een dagtrip – 

Ochtend: sightseeing in Saint-Laurent-sur-Sevre
Middag: lunchmogelijkheden in het dorp, een picknick op de oevers van de rivier. Andere mogelijkheden op Chateau de la Barbiniere, of op de Vendée-trein (zie hieronder)!
Namiddag: sightseeingtreinreis vanuit Gare de Mortagne naar Chemin de fer de la Vendée. Tickets hier.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Grand Calvère du Père de Montfort

De oorspronkelijke Calvère, gebouwd ter ere van Montfort tijdens zijn preekperiode in het dorp, lag in wat nu, anno 2020, de parking nabij het monument is. Het was toen veel kleiner en werd helaas slechts één dag na de dood van Père de Montfort, in 1716, ingehuldigd.

Onder invloed van de parochianen werd het monument afgebroken en vervangen door een veel groter, halfrond exemplaar. Elementen van het oorspronkelijke kruis zijn te zien in de Basiliek waar Montfort is begraven.

Vanaf 1842 rijst de nieuwe Calvarieberg naar de hemel in drie cirkelvormige terrassen, die de Heilige Drievuldigheid voorstellen. Zijn 33 treden vertegenwoordigen het tijdperk van Jezus Christus. De trap wordt geflankeerd door twaalf levensgrote beelden van engelen, elk met een relikwie die het lijden van Jezus tijdens zijn kruistocht vertellen.

De kruisiging staat afgebeeld bovenop een granieten bouwwerk. Het hele monument gehouwen uit graniet. Er staat ook de Kapel van het Lijdensverhaal, gebouwd in 1873 door architect Fraboulet. Ze is opgedragen aan de Heilige Maagd Maria, Onze Lieve Vrouw van Fátima van de beroemde Mariaverschijningen in 1917 Portugal, waarbij de Maagd Maria meermaals aan de herderskinderen Lúcia dos Santos en haar neef en nicht Francisco en Jacinta Marto is verschenen (zie foto hierboven.)

Kleine beeldjes herdenken deze kindjes op het altaar in de kapel die voor ons geopend werd ter gelegenheid van onze rondleiding. Een groot wit marmeren beeld van Jezus na de kruisiging siert het centrum van de kapel.

GPS locatie – 46.958876, -0.895013
Parkeren – gratis
Restaurants – cafe, restaurants en bakkerijen op loopafstand in het dorp
Volg wandel nu naar de Ecole Saint-Gab, via de hoofdstraat door het dorp naar het centrum toe.
Imagesinthevendee behalve de foto van de echte Kinderen van Fátima by Joshua Benoliel

Image
Image
Image

Ecole Saint-Gab-Saint-Michel

Op ongeveer 500 meter van het monument, de hoofdstraat volgend naar het dorpscentrum toe, ligt de school die bekend staat als Saint Gab aan de linkerkant. De enorme omvang van deze campus is vrij verrassend. Op de trappen van de school wordt u begroet door een aangrijpend beeld dat in 2013 werd onthuld: onze aardbol, omringd door kinderen die in de voetsporen van hun spirituele leiders Montfort en Trichet treden. Het symboliseert de verspreiding van de Congregatie van de Broeders van Sint-Gabriël en de Dochters der Wijsheid over de hele wereld.

Historisch gezien waren er twee scholen, de Sint Gabriël voor jongens en de Sint Michel voor meisjes, maar die zijn sindsdien samengevoegd tot één. Anno 2020 krijgen meer dan 1800 leerlingen, zowel lokaal als uit heel Frankrijk en de wereld, hier onderwijs. Het is een van de grootste (kost)scholen in Frankrijk.

Net zichtbaar door de gietijzeren poorten op de binnenplaats van de school staat een groots beeld van... Saint Louis-Marie Grignion de Montfort.

De scholen zijn opgericht om het onderwijs, de spirituele ervaring en de missie van Louis-Marie Grignion de Montfort en die van Marie-Louise Trichet te volgen, zoals overgebracht door de Broeders van Sint Gabriël en de Dochters der Wijsheid.

Open  private katolieke school en internaat . Kaart
Volg stap nu naar de baliliek toe en loop deze voorbij (neem het straatje tussen basiliek en de religieuze boekenwinkel)
Adres  32 rue du Calvaire 85290 Saint-Laurent-sur-Sevre.
Website here
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image

Moulin de la Sagesse

Op het schilderachtige terrein van de gemeenschap van de Zusters van Wijsheid aan de oever van de rivier staat een oude molen (bloem), die al sinds de 16e eeuw niet meer functioneerde en in verval was. Pater Deshayes, overste van de Montfortiaanse gemeenschappen, liet een nieuwe molen bouwen.

Volgens hem zou de molen "4000 broden per week produceren, waarvan 700 onder de armen zouden worden verdeeld".

Oorspronkelijk had het een schoepenrad dat drie paar molenstenen bediende. Vervolgens werd een systeem van schoepenrad en vliegwielen gebruikt om de beweging van het waterrad over te brengen naar de draaiende molenstenen.

De rivier was een bijenkorf van activiteit in voorbije eeuwen. Het lage aquaduct wordt nog steeds gebruikt voor de irrigatie van de velden rond het dorp.  Er waren waterplaatsen voor de dieren, visserijen en washuizen. Een van deze 'lavoirs' is nog steeds aanwezig.

Iedereen kon gebruik maken van de 'lavoirs', zowel de rijke mensen als de armen. Er werd betaald op basis van het inkomen en de dienstbodes van de rijkste families hadden de beste plekken rond de primitieve wasbak. De armen betaalden niets, maar ze kregen de slechtste plekken.

Open  op de oevers van de rivier achter de basiliek. Kaart 
Parkeren – achter de basiliek of op het oude dorpsplein
Nabij de Eiffel brug en basiliek
Images – by inthevendee

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Basiliek Saint-Louis-Marie Grignion de Montfort

In 1888 werd de oude kerk van Saint-Laurent (11e eeuw) ontmanteld om te worden vervangen door de huidige basiliek. De oorspronkelijke plannen tonen een veel grotere kerk dan het uiteindelijk is geworden. In 1892 waren de crypte, de apsis, het transept en de klokkentoren voltooid. In de volgende decennia, met twee wereldoorlogen en een gebrek aan financiering bleek het moeilijk om de bouw voort te zetten. De basiliek werd uiteindelijk in 1949 voltooid en in augustus 1963 ingewijd.

Als begraafplaats van Saint-Louis-Marie Grignion de Montfort en de Heilige Marie-Louise Trichet blijft de basiliek een belangrijke bedevaart, met elk jaar duizenden pelgrims die erheen komen. Omdat hij de Montfortiaanse leer sinds zijn kindertijd had gevolgd, kwam Paus Johannes-Paulus II in september 1996 naar de basiliek van Montfort om er te bidden en te mediteren bij de graftombe van Montfort. Het is de gewoonte om het graf te kussen.

Er zijn zoveel schatten te ontdekken in deze kerk, van prachtige gebrandschilderde ramen, tot de stoel die JPII gebruikte tijdens zijn bedevaart en een klein beeldhouwwerk van hem...

...een prachtig beeld van Jeanne D'Arc, de uitgestrekte crypte met een beeld van de stervende Pere de Montfort. Deze, het graf en andere schatten werden uit de oude kerk verplaatst om in de nieuwe kerk te worden geplaatst.

Open  gratis
GPS – 46°57′33.84″ N0°53′30.12″W; Kaart
Parkeren
– voor en achter de basiliek

Nabij de religieuze boekenwinkel 
Images – by inthevendee

Wat een verbazingwekkende schatten liggen in de Vendée dorpjes verborgen!

Het dorp is ideaal voor een luie wandeling en is relatief vlak, maar het kan vermoeiend zijn. Rolstoelvriendelijk met uitzondering van de Grand Calvère du Père de Montfort (33 traptreden naar boven.) Er zijn voldoende parkeerplaatsen om van het ene monument naar het andere te rijden als dat helpt.

Profiteer van de gratis dorpsrondleidingen die door de studenten van de Val de Sevre Formation worden gegeven. Ondergetekende heeft er veel plezier aan beleefd enkele van de prachtige schatten en het erfgoed van dit dorp te ontdekken. Toekomstige uitnodigingen voor een rondleiding door de studenten van de school laten we jullie in de toekomst weten via onze Facebookgroep.

Veel plezier!

Meer bezienswaardigheden in de omgeving – Dochters van Wijsheid kapel, een 19de eeuwse neo-Gotisch, herkenbaar met haar 81 meter hoge toren. de Martelaarspoort bij Chateau de la Barbiniere, de Vendée trein Chemin de fer de la Vendée die vertrekt vanaf la  Gare de Mortagne; de Montfortian missie, met zijn Langhuis; het Huis van de Heilige Geest (historisch het grootste militaire hospitaal in de opstandige Vendée); de Eiffel brugen het nabijgelegen hostel;  het lavoir; de La Piardière tunnel van 71 meter gebruikt om vee te verzetten van de ene weide naar de andere; de 11de eeuwse fontein Fontaine Fruchebault