Waarom kamperen in de Vendée? Het antwoord van enkele kampeerders!

Het 'hoogseizoen' anno 2018 komt ten einde, wat betekent dat het leven op de bijna 400 campings in de Vendée langzaam terugkeert naar het winterritme ... maar deze kampeerders overwegen alweer hun terugkeer!

Een prachtige bestemming - De gîtes, bed and breakfasts, hotels en campings in de Vendée verwelkomen gemiddeld 5 miljoen toeristen per jaar. 2017 markeerde het jubileumjaar voor themapark Le Puy du Fou (40 jaar!), met een gerapporteerde 2,26 miljoen bezoekers!

Kamperen blijkt een van de favoriete manieren om met het gezin door te brengen in de Vendée. We spraken dit seizoen met enkele kampeerders en vroegen hen ons te vertellen waarom ze de Vendée zo leuk vinden, hoe ze de bestemming hebben gekozen en waarom ze terug blijven komen.

In hun eigen woorden, hier zijn Sally-Ann uit het Lake District in het Verenigd Koninkrijk; Margaret en John, met pensioen uit hun transportactiviteiten in het Verenigd Koninkrijjk; en Harry en Cathy, gepensioneerde melkveehouder en Cadbury's chocolatier uit Ierland.

Beelden – door webservices.dramatis

Image

Sally-Ann, de first-timer

Dit is het vierde jaar dat ik Frankrijk ben om de hele zomer lang te werken. Ik ben voor het eerst met mijn eigen camper, en de eerste keer in de Vendée. Het is hier niet zo plat als ik had gehoopt; mijn goede voornemen om te fietsen stierf ongeveer bij de eerste ontmoeting met de steile heuvels een trieste dood. Maar ik doe opzettelijk geen research op voorhand. Ik weet nooit waar ik zal zijn, en laat de locatie waar ik werk en verblijf me totaal verrassen. Dit houdt me jong en verbreedt mijn horizon. Helpen op deze camping is hard werken, maar mijn plek was gratis voor de zomer en het weer was echt fantastisch.

In de Vendée hou ik van het wijd open uitzicht op het platteland, van de kust en vooral mijn bezoek aan Ile de Ré. Het ligt zo dichtbij. Op het eiland fietsen was gemakkelijk. Er is heel wat zien. Anderzijds voelde ik het gemis van een auto om alles te gaan verkennen. Het loskoppelen van het busje voor sightseeing is niet gemakkelijk. Verharde wandelpaden voor de honden waren ook moeilijk te vinden [Sally-Ann's hond is blind], maar ik vond toch een aantal goede wandelpaden voor hen. Er zijn ook prachtige restaurants met mooie uitzichten rondom Lac de la Tricherie en Lac Rochereau.

Ik heb hier een geweldige ervaring gehad en zal zeker terugkeren want mijn vader woont in Bordeaux. Met de caravan is de Vendée perfect gelegen om deze winter een paar dagen door te brengen, onderweg naar Papa en dan verder naar Spanje.

Image

Cathy en Harry, de reizigers

We hebben deze plek gevonden omdat we in de Vendée op zoek waren naar een opslagplaats voor onze caravannes. Dit is ons derde jaar hier. We gebruiken de camping als uitvalsbasis voor onze jaarlijkse tocht van drie maanden door Europa. Sinds onze aankomst hier maken we plannen voor de rest van onze vakantie.

We gaan een deel van de Santiago de Compostella pelgrimsroute in Spanje doen, Kroatië verkennen, naar Duitsland gaan en vervolgens terug naar de Vendée om beide caravans op te slaan voordat we terugkeren naar Ierland. Onze kinderen en kleinkinderen zijn dit jaar al op bezoek geweest, dat doen ze altijd, daarom houden we hier twee caravans. Het is een zeer betaalbare en welkome service in vergelijking met het heen en weer vervoer [ferry] naar Ierland.

Naast het feit dat we pragmatisch en kostenbewust zijn, vinden we het hier gewoon geweldig. De rust zorgt ervoor dat we voor het lange reizen klaar zijn, maar ook hier in de Vendée is er zo'n mix van dingen te doen. Gelijk welke wegwijzer we tegenkomen, we rijden erheen, waardoor we altijd weer nieuwe dingen ontdekken. Er is hier voor iedereen in onze familie iets, ongeacht de leeftijdsgroep!

Image

Margaret & John, de trouwe bezoekers

We kwamen hier voor het eerst dertig jaar geleden omdat we een Engelstalige camping in de Vendée zochten. We vonden een vermelding in het "Caravan Club-boek". Zoals overal is het weer niet meer zo betrouwbaar als het vroeger was, maar het is nog steeds goed hoor! Ik veronderstel dat wij daarvoor goede barometers zijn [schaterlacht]. Dit jaar (2018) was geweldig. We verblijven hier meestal een paar weken in de late lente of vroege zomer, en komen terug in augustus.

We houden van deze Franse streek omdat het niet is zo commercieel is. Terwijl de landelijke wegen smal zijn, zijn de hoofdtoegangswegen zeer goed. Onze kinderen en kleinkinderen komen ons hier ook elke zomer opzoeken. De Puy du Fou [pretpark] is altijd een fantastische ervaring voor het hele gezin. Er is genoeg te doen als je wilt, en de kust is dichtbij, maar vooral, we houden ervan in deze prachtige landelijke omgeving te ontspannen. We hebben in de loop der jaren ook langdurige vriendschappen gesloten... en we hebben ook enkele memorabele feestjes gehad! Kamperen hier, is goed gezelschap.

We hoeven ons eigenlijk nooit zorgen te maken. Onze camping biedt handige caravanstalling. Een ingenieur is twee keer per jaar ter plaatse aanwezig voor algemeen onderhoud als je het nodig hebt. Met een wasbeurt en een beetje afstoffen zijn we altijd klaar voor onze volgende vakantie in de Vendée.

De Vendée blijft het hele jaar door in het hart. Ook bij jou?

Of je nu een nieuwe kampeerder bent, of je hebt de Vendée in de loop der jaren regelmatig bezocht, we horen het graag! Deel je verhaal en stuur ons een mooi portret van uzelf op je Vendéen-kampeerplaats. Wie weet vind je jezelf ook hier terug!

Share this Post