5 Redenen om de Vendée te Bezoeken

Het aanbod van dieren in het wild, tropische flora, oude windmolens en middeleeuwse geschiedenis, het beste pretpark ter wereld (jawel!)... oude gebruiken en een waaier van outdoor-activiteiten maken de Vendée DE streek in Frankrijk waar het hele gezin op avontuur kan.

Fantastische Vakantie - De Vendée is een lust voor het oog en voelt goed op de huid. Met vondsten die reiken tot in de prehistorie is de kans groot dat je om elke hoek iets geweldigs zult tegenkomen. Daarom werd de Vendée prominent tentoongesteld in de Tour de France van 2018. Het lokale prof team, Direct Energie, vertegenwoordigde de streek met fierheid. Vier dagen lang stond de Vendée vooraan op het wereldtoneel en trokken toeristen er massaal massaal heen niet enkel voor het evenement, maar ook voor de omgeving.

Zomer en winter - En dat mag ook zo. Zelfs nadat de bladeren van de bomen zijn gevallen en de kleine kastelen hun deuren hebben gesloten voor de winter is er geen tekort aan bezienswaardigheden en activiteiten. Met het grootste hardhout woud in Frankrijk in de buurt wordt de racefiets ingeruild voor een mountainbike. Zwempartijen in de zee maken plaats voor lome wandelingen op ongerepte stranden langs de Atlantische kust. Stedentrips en kastelen in de Loire-vallei bevinden zich op een boogscheut ongeacht de tijd van het jaar, en tijd doorbrengen met het hele gezin is van onschatbare waarde. Welkom in de Vendée!

Terracotta
& palmbomen

Deze dagen kan men het weer nauwelijks noemen zonder controverse op te wekken, maar vraag het elke inheemse of expat ziel en hij of zij zal niet aarzelen om te beweren dat het weer in de Vendée het beste in Frankrijk is. Omdat Vendée weerpatronen sterk worden beïnvloed uit het westen en het zuidwesten door de Atlantische Oceaan, zijn er jaarlijks bijna 2000 uren zonneschijn met gemiddelde hoge temperaturen van ongeveer 20°C (68°F). De winters zijn koel, terwijl de herfst en het lenteseizoen mild zijn. Als gevolg hiervan is het landschap voor het grootste deel van het jaar vruchtbaar en groen. De zomers zijn meestal warm en droog.

Dankzij dit heerlijke microklimaat zijn toerisme en landbouw de belangrijkste bronnen van inkomsten. Fauna en flora zijn rijk en gevarieerd. Tropische variëteiten zoals palmbomen, oleander, mimosa, magnolia,  hibiscus... allemaal te vinden in gegeerde vakantie stekjes zoals Spanje, Kreta, Florida, Californië, en de Caraïben, gedijen in de zonneschijn. Deze groene buit, gestippeld met de traditionele terracotta daken die het zuidwesten van Frankrijk zijn glans geven, brengt je meteen in een vakantiestemming.

Image

Plezier met de familie

Terwijl de Vendée ideaal is voor stelletjes die de voorkeur geven aan rust boven stedentrips, is het net zo perfect voor familiereünies. Waterparken, dierentuinen en karting zijn er in overvloed te vinden, maar het is het tot beste themapark ter wereld bekroonde Le Puy du Fou dat jaarlijks miljoenen bezoekers brengt (ongeveer 2,26 mil in 2017.) Het avondevenement, La Cinéscénie, is 's werelds grootste show! Bovendien is het pretpark Futuroscope (34 miljoen bezoekers sinds de opening in 1987) vlakbij gelegen, in Poitiers. Terwijl Puy du Fou de geschiedenis door de eeuwen heen toont, is Futuroscope volgens hun website "een themapark gebaseerd op de grootste dromen van de mensheid".

Gezinnen die graag samen tijd doorbrengen, ondergedompeld in de natuur en de geschiedenis vinden in de Vendée een rijke speeltuin. Van watersport tot paardrijden, tot zoutwinning en tal van leuke recreatieve activiteiten, er is veel te beleven. De Vendée is perfect voor een vakantie vol avontuur en ontspannend leren.

Image
Image
Image

Platteland,
stranden, en eilanden

Vanuit een vogelperspectief zijn de groene, glooiende heuvels van het Vendéese platteland (le bocage) in het zuiden begrensd door de Marais-Poitevin, een uitgestrekte gebied van moerassen die eeuwen geleden door Benedictijnse monniken werden aangelegd; en in het westen door een kustlijn van meer dan 200 kilometer. 160 km gouden zandstranden zijn net zo uitnodigend om de zomer lang lekker boeken te lezen, als voor verkwikkende winterwandelingen. Bovendien levert elk van de nabijgelegen eilanden zijn eigen geschiedenis en charme. Gelegen in de Golf van Biskaje is Noirmoutier, toegankelijk bij eb via de beroemde Passage du Gois weg. Ile d'Yeu is dan weer gelegen op ongeveer 32 km voor de kust en enkel bereikbaar per veerboot. De witte huisjes met hun kleurrijke luikjes en deuren doen  denken aan een Grieks eiland. Ook het prachtige Île de Ré en het Île d'Oléron lokken met hun torenhoge schotels van lokaal geoogste zeevruchten, schilderachtige dorpjes en kleine havens.

Meer zelfs, duizenden goed gemarkeerde wandelpaden, bewegwijzerde fietsroutes, visvijvers en rivieren, en ook La forêt de Mervent-Vouvant, het grootste bosrijke gebied van Frankrijk wachten op uw avontuurlijke ziel. Het Vendéese platteland is rijk aan natuur- en vogelreservaten, en dieren in het wild zoals everzwijnen, egels, kikkers ... zelfs rivierkreeftjes in de sloten. Opmerkelijk is de nachtelijke hemel waar de Melkweg, ongehinderd door lichtvervuiling, de ster van de show mag zijn. Dit gaat gepaard met het geluid van uilen, nachtegalen en vossen.

Image
Image
Image


Een toeganspoort in alle richtingen

Met gemakkelijke toegang naar naar Spanje, Portugal, de Pyreneeën of de Middellandse Zee in het zuiden; Bretagne, Normandië, Parijs, België en Nederland in het noorden; en in het oosten naar het Verenigd Koninkrijk of Ierland, is de Vendée een perfecte tussenstop. Omdat rust en bezienswaardigheden de belangrijkste kenmerken zijn, is dit de ideale streek om aan je reisroute toe te voegen.

Een reeks uitstekende faciliteiten is beschikbaar voor vakantiegangers met caravan of motorhome. Zeker, kampeerders die zomer of winter in Spanje doorbrengen vinden het gemakkelijk hun stacaravans op te stallen in de Vendée. Het is een slimme manier om te besparen op onkosten van ferryboten en tol. Als uw favoriete manier om door Frankrijk te reizen per motorfiets is, zijn er bed & breakfasts of campings waar bikers welkom zijn en zelfs een overdekte parkeerplaats voor de motos bieden.

Image


Betaalbaar

De Vendée wordt aanzien als de op-één-na beste streek in Frankrijk voor levenskwaliteit, met de Provence op nummer één. Maar de rustige omgeving met gemakkelijke toegang tot steden, stranden en eilanden zijn niet de enige redenen waarom het gebied populair is onder de lokale bevolking, vakantiegangers en expats. Deze zuidwestelijke hoek van Pays de la Loire blijft ook best betaalbaar. Accommodaties zijn in elke prijsklasse beschikbaar, restaurantmaaltijden zijn lekker en goedkoop; en de vastgoedmarkt staat bol met betaalbare opknappers evenals gerenoveerde woningen.

Natuurlijk kan het genieten van meerdere pretparken met een gezin van vier of meer best een deuk in het reisbudget maken. Uit eten kan zo duur zijn als u wilt. Maar deze kosten kunnen worden gecompenseerd door plekjes met gratis toegang op te zoeken, of je kan kiezen voor een vakantiehuisje (gîte in het Frans) in plaats van een B & B. Ook reizen met de uitgebreide familie of een groep vrienden is een handige manier om gemeenschappelijke kosten te delen. Met goede planning, picknicken en zuinig winkelen, zult u niet buiten het normale huishoudbudget leven.  Laten we ook de tijd nemen om u eraan te herinneren dat leven van wijn, brood en kaas een eeuwenoude Franse traditie is, dus wanneer u in Rome bent, doe dan als de Romeinen... in de Vendée.

Image

Met een beperkt budget, voor elke leeftijdsgroep en elk type reiziger...

de Vendée biedt topuitstapjes, veel buitenactiviteiten, een prachtig landschap waar natuur en geschiedenis in perfecte harmonie leven; biedt 160 kilometer aan prachtige stranden en fantastische fotografiemogelijkheden voor diegenen die het liefst alles door de lens bekijken. Kom langs op een reis naar het noorden, zuiden, oosten of westen en blijf een tijdje. Jullie zijn uitgenodigd, en je bent van harte welkom!

Share this Post