Clisson Castle

Dagreis vanuit Vendée naar Clisson en Hellfest Park

Clisson biedt een vreemd panorama van Frans-middeleeuwse geschiedenis gezien door een Toscaans venster. Of vice versa. Is het Frankrijk? Is het Italië? Het korte antwoord: het is een combinatie van de twee. Dit kleine dorp met zijn imposante kasteel gelegen boven op een lieflijke vallei waar de rivieren Sèvre-Nantaise en La Moine samenvloeien, werd in brand gestoken door de Republikeinse Generaal Kléber tijdens de  de Vendée oorlogen. Gelegen aan de rand van de Vendée (Poitou) en Loire-Atlantique in een belangrijke strategische positie, Clisson was de thuishaven van de Heren van Clisson sinds de XIe eeuw, van 1089 tot 1789! Vandaag de dag is dit kleine stadje niet alleen beroemd om zijn positie in de Franse geschiedenis en zijn interessante architectuur. Zijn iets meer dan 7000 inwoners groeit elk jaar gedurende één weekend aan met zo'n 180.000 mensen. De reden? Het grootste en ruigste muziekfestival in Europa... Hellfest.
Een bewogen geschiedenis –

De geschiedenis van Clisson en die van de Vendée zijn nauw met elkaar verbonden. Clisson maakte in de 9e eeuw deel uit van de Poitou (wat nu de Vendée is), maar in 851 na Christus, bij het Verdrag van Angers tussen Karel de Kale en Erispoë, de koning van Bretagne, werd het land onderdeel van de Marches de Bretagne.

Het kasteel van Clisson bestaat al sinds de 10e eeuw. De oudste overgebleven delen dateren uit de 13e eeuw. De adellijke families die tussen 1089 en 1789 onafgebroken in dit gebied hebben gewoond en geregeerd zijn de familie Clisson, de huizen van Bretagne (tak Montfort), Avaugour en Rohan.

De beroemdste heer van Clisson was ongetwijfeld Olivier V de Clisson (1336-1407), Landvoogd van Frankrijk. Hij was de rijke leenheer die brutaal vocht in de Honderdjarige Oorlog (oorlog tussen de huizen Valois en Plantagenêt, om de opvolging van de macht). Zijn bijnaam was "de Slager".

In 1435 werd de hertog François II van Bretagne in het kasteel geboren. Zijn dochter Anne werd later hertogin van Bretagne en koningin van Frankrijk door haar huwelijken met twee Franse koningen: Karel VIII en Lodewijk XII. François II was de laatste hertog van Bretagne.

De ligging van Clisson aan de samenvloeiing van twee rivieren, de Sèvre-Nantaise en de Moine, maakte het dorp ideaal voor handel en industrie. Dankzij de stuwkracht die door de rivieren werd opgewekt, werden hier meer dan een dozijn leerlooierijen, een zetmeelfabriek en verschillende papierfabrieken gevestigd.

In het begin van de 18e eeuw werd het stadje geteisterd door tegenspoed toen een grote vorst gevolgd door overstromingen voor ontberingen zorgden. In 1770 was een overstroming van bijna 8m boven het normale rivierpeil rampzalig en in 1780 volgden pokken- en dysenterie-epidemieën.

In de Franse Revolutie in 1789 werden de Heren van Clisson uit de macht ontzet. In 1793, tijdens de oorlogen van de Vendée en enkele dagen na de Slag van Montaigu, werd Clisson belegerd door de Republikeinse Generaal Kléber en zijn troepen.

Een groot deel van het dorp en het kasteel werden in brand gestoken.

In 1798 werden twee broers uit Nantes, die jaren in Italië hadden gewoond, verleid door de schilderachtige ligging van Clisson. Dankzij hun invloed en die van hun vriend, de Franse beeldhouwer François-Frédéric Lemot, werd het dorp  geïnspireerd door de Toscaanse architectuur herbouwd. Hierbij werd de middeleeuwse geschiedenis op een geslaagde wijze vermengd met neoclassicistische elementen en terracotta daken. Lemot kocht dan ook het Château de Clisson zodat het bewaard zou blijven.

Clisson Castle in Clisson France
Clisson Castle in Clisson France
Clisson Castle in Clisson France
Te zien in Clisson –

Slenteren door het charmante middeleeuwse hart van Clisson bezaaid met winkels, restaurantjes en terrasjes is zeker een aangename bezigheid, maar met een dozijn historische monumenten is er zeker geen tekort aan dingen om minstens een halve dag te vullen. Hier is een lijst:

 • Château de Clisson Tour map en Openingsuren Let wel: Het kasteel is momenteel gesloten wegens de pandemie en restauratiewerkzaamheden.
 • Les Halles de Clisson. 14e eeuwse (gerestaureerde) markthallen, een verbazingwekkend bouwwerk waar nu al vijf eeuwen lang markten worden gehouden.
 • Pont de Saint Antoine. Gotische brug gebouwd door Richard d'Étampes in 1430 waar de twee rivieren samenkomen, destijds een van de weinige manieren om Clisson binnen te komen.
 • Pont de la Vallée. 15de eeuw; middeleeuwse brug van Francois II (zoon van Richard d'Étampes) met 6 bogen van verschillende afmetingen.
 • La Porte de la Ville. een van de drie Middeleeuwse stadspoorten die het dorp afsloten en ondoordringbaar maakten.
 • Couvent des Cordeliers. Fragment van een voorgevel, een deur met 16e eeuws detail en enkele bogen. Privé, maar vanaf de straat te zien.
 • Eglise Notre-Dame. 19e eeuw 1887-1888 door architect René Ménard, geïnspireerd door Italiaanse basilieken in Rome. Prachtig houten plafond en een apsis (halve cirkel) achter het altaar met mooie muurschilderingen.
 • Moulin a Papier de Limeau. Eigendom van de Heren van Clisson tot 1561.
 • Domaine de La Garenne-Lemot. François-Frédéric Lemot, een van de beeldhouwers van Napoleon, kocht een bebost landgoed van 13 hectare en bouwde er een landgoed in Toscaanse stijl met een neoklassieke villa en een tuinmanshuis met duiventil. De tuinen van het domein zijn bezaaid met standbeelden, zuilen, grotten en tempels. De toegang tot de tuinen is gratis. Tour map Avenue Xavier Rineau, 44190 Getigne  Openingsuren
 • Viaduct de Clisson. 19th century (1840) bridge of 106.80m long featuring fifteen equal arches with cross vaults
Route Planning en voorbereiding –

Delen van Clisson kunnen moeilijk zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen
Map van het gemeentehuis in Clisson
PDF brochure in het Engels met alles wat er te zien is
GPS Clisson 47°05′16″N, 1°16′57″W
GPS Domaine de la Garenne-Lemot: 47° 05′ 06″ N, 1° 16′ 33″ W

Nog meer te zien en te doen –
 • Les Vignobles de Nantes. Wijngaarden Muscadet-sèvre-et-maine
 • Club de Canoe Kayak Clisson.  Kano en kayak op de rivieren rond Clisson. Adres: Chemin de Plessard, 85610 Cugand
Pont de la Vallee Clisson
Le Pont de la Vallée
Church in Clisson
église notre-dame
Clisson
uitzicht vanaf pont de la vallée
Les Halles Clisson france
Les Halles de Clisson
Chateau de Clisson in Clisson
Uitzicht op het kasteel
Domaine de la Garenne Lemot
Domaine de La Garenne-Lemot
Viaduc de Clisson
Viaduct de brouage
Hellfest Park

Hellfest park

Het meermaals bekroonde Hellfest music festival werd in 2006 opgericht door lokale ondernemers Ben Barbaud en Yoann Le Nevé. Door grote internationale bands en heavy metal muziekliefhebbers geroemd als een van de beste rockfestivals ter wereld, is Hellfest sindsdien elk jaar groter geworden. In 2019 verwelkomde het festival bijna 180.000 mensen gedurende de driedaagse periode.

Angst voor de 'death-culture' en satanisme leidde een paar jaar geleden tot een rechtszaak van lokale conservatieven en politici die wilden dat kinderen van het festival werden geweerd en dat de selectie van liedjes vóór het festival ter goedkeuring werd voorgelegd. De rechter heeft hen in het ongelijk gesteld.

Niet alleen bevordert het festival culturele en artistieke diversiteit en integratie, met een budget van meer dan 20 miljoen euro en de aantrekkingskracht van mainstream heavy metal bands als Black Sabbath, ZZ Top, Iron Maiden enz. is de economische impact op kleine bedrijven en het toerisme in de regio onmiskenbaar.

In een sociologisch onderzoek dat in 2011 werd uitgevoerd door de Universiteit van Angers werd vastgesteld dat meer dan een kwart van de festivalgangers van Hellfest bestaat uit kaderleden en afgestudeerden van universiteiten.

Het deel van het park dat is gewijd aan het ontvangen van het publiek, draagt bij aan de sfeer en toont dat Hellfest meer dan een rockfestival is. Zelfs als u niet bewogen wordt door de counter-cultuur van heavy metal -en punkmuziek, is de kunstinstallatie een bezienswaardigheid op zich. Eée die u niet mag missen als u Clisson bezoekt. Het is moeilijk om beelden te selecteren voor dit deel van ons artikel omdat we de verrassing niet willen verknoeien!

De ervaring begint bij de rotondes op de D149 met kunstwerken gewijd aan rockmuziek, waaronder een standbeeld van een van de meest beruchte performers (en fans) van het festival, Lemmy Kilmister (1945 - 2015), zanger en bassist van de Britse heavy metal band Motörhead.

Open – het grootste deel van het jaar tot het tijd is voor het festival in juni
Adres – Rue du Champs Louet, 44190 Clisson (bij de D149)
Kaart – Google map
Parking –parkeren op de Rue du Champs behalve in juni. Tijdens het muziekfestival is er een speciale parking voor tickethouders. (Het park is namelijk reuzegroot - je hebt niet tot alles toegang)
Hellfest 2021 – afgelast wegens de pandemie
Hellfest 2022 – gepland voor 17/18/19 Juni. Uitverkocht.
Tickets voor 2023
 – Het is belangrijk te weten dat dit festival zeer populair is en een jaar op voorhand uitverkocht wordt. De beste manier om tickets voor 2023 te kopen is tijdens het festival in 2022, aan de kassa of ZO gauw ze in de verkoop gaan. De 3-daagse passen worden in minder dan 1,5 uur uitverkocht.
Tips – Zoek je naar tickets? Probeer de website Ticketswap. Op het moment van deze publicatie (maart 2021) hadden 2 mensen hun tickets voor 2022 aangeboden op de site... er staan 16.842 concertgangers op de wachtlijst...
Images – by inthevendee

Hellfest Park
Hellfest Park
het park wordt goed onderhouden
Hellfest Park Merch booth
Hellfest Park
time piece and bell tower
Hellfest metal hammers
de middeleeuwse dubbele kruisen of 'metal hamers' zijn alomtegenwoordig
Plan uw dagtocht!

Clisson is maar een klein eindje rijden van zowat overal in de Vendée. De lente is een geweldige tijd om de streek te ontdekken. Aangezien de pandemie ons nog steeds in zijn greep heeft en het seizoen lonkt om onze culturele barometer op te krikken, is een wandeling door het dorp en het Hellfest park een prima manier om de winterspinnen van onze schouders te schudden.

Clisson ligt niet meer dan 5 minuten buiten de grens met de Vendée in het noorden en de nabijheid is een goed excuus om op zoek te gaan naar het vakantie-gevoel dat ons Frankrijk nooit in de steek laat. Bent u op vakantie in de Vendée, dan is Clisson een geweldig stadje om de tuinstoel te laten staan voor een leuke dagtocht met interessante bezienswaardigheden. We hopen dat u er net zo van geniet als wij! Inclusief sociale afstand.