Paul las van Bennekom Chateau de la Preuille Vendee

Château de la Preuille neemt deel aan de Dakar-rally in 2021

De Dakar Rally, befaamd als grootste en zwaarste off-road race ter wereld, zal in 2021 één van onze eigen Vendéen châtelains onder de deelnemers rekenen. Over een paar dagen zal Paul Las van Bennekom van Château de la Preuille zich bij het Dakar Press Team voegen voor de 7600 kilometer race, een droom die uitkomt voor de expat uit Nederland! Opgericht door Thierry Sabine in 1978, heet de race die vroeger bekend stond als Parijs-Dakar nu "De Dakar". Van 2009 tot 2019 was het gedwongen te verhuizen naar Zuid-Amerika om veiligheidsdsredenen. Sinds 2020 worden de rally-rijders met het zware avontuur geconfronteerd in Saoedi-Arabië. Is Paul klaar voor de uitdaging?

Het najagen van dromen is standaard in het leven van Paul Las van Bennekom en zijn vrouw Sandra. Vorig jaar kochten zij het fraaie Château de la Preuille in Saint Hilaire de Loulay, gelegen nabij het pittoreske Montaigu-Vendée (noord-Vendée). Na een druk jaar van renovatie, het verwelkomen van toeristische gasten in hun B&B en het organiseren van grote gemeenschapsevenementen, begint 2021 met een hele nieuwe uitdaging. Voor Paul is het rijden in de zwaarste rally ter wereld misschien wel het beste kerstcadeau dat hij ooit had kunnen krijgen. Het spul gemaakt van jongensdromen.

Sinds zijn jonge tienerjaren keek Paul uit naar de Kerst periode. Niet vanwege de kerstboom of de cadeautjes, maar omdat "Le Dakar" dan net om de hoek lag, iets waar hij het hele jaar door naar uit zag. In die tijd stond de race nog bekend als Parijs-Dakar. Elke avond zat hij aan de televisie gekluisterd om de samenvatting van de wedstrijd van de dag ervoor te bekijken; en om zijn helden in de Nederlandse raceteams te kunnen volgen. Het was een traditie die hij voor zichzelf creëerde, één die jaar na jaar zou worden voortgezet. Naarmate zijn twee zonen opgroeiden tot tieners, heeft Paul ze er dan ook bij betrokken.

Elke avond van de rally dompelt hij zich samen met de jongens onder in de passie van de deelnemers en dit niet alleen van de professionele coureurs. Met z'n drieen zijn ze vooral op zoek naar de verhalen van dappere amateurs, de mannen en vrouwen die zonder de steun van een team racen; degenen die op een dag misschien niet meer aan de finish komen en degenen die gedwongen worden om naast hun moto of onder de auto te slapen in het midden van de koude woestijn.

Image

Het was een traditie die hij voor zichzelf creëerde, die hij jaar na jaar zou voortzetten, en die hij nu deelt met zijn zonen.

sleutel informatie
Route: Jeddah to Jeddah
Totale afstand: 7600KM
Bivouac (kamp) voor 2,400 mensen

1 & 2 JANUARI - SCRUTINEERING - JEDDAH
2 JANUARI - PROLOOG en START PODIUM - JEDDAH
3 JANUARI - START - JEDDAH
9 JANUARI - RUST DAG - HA’IL
15 JANUARI - FINISH en PODIUM - JEDDAH

Paul keek er al naar uit om die traditie in de komende weken voort te zetten toen een paar dagen geleden, slechts drie weken voor de start van Le Dakar 2021, 's avonds laat de telefoon ging. Paul's goede vriend die bij de race is betrokken, kondigde aan dat er een plaats beschikbaar was gekomen in één van de auto's van het Dakar Pers Team.

Alsof dit beetje nieuws nog niet groot genoeg was zou Paul's vriend ook mee rijden, in dezelfde auto. Het was de kans van zijn leven, waarempel een top carpe diem moment. Na slechts een fractie van een seconde van innerlijk overleg, vulde Paul het oor van zijn vriend met een volmondig ja!

Het paar zal samen deelnemen aan de Dakar Rally 2021, die ook dit jaar in Saoedi-Arabië wordt gehouden. Paul's rol zal die van chauffeur en fotograaf zijn en vooral als Château de la Preuille's sponsor van de rally. Het is immers niet elke dag een Vendée B&B/gite bedrijf een rallyteam op het wereldtoneel sponsort! In het geval van Paul en Sandra hoeft het geen verrassing te zijn. Ze zijn een creatief, onconventioneel koppel dat net zo gedreven is in het leven als dat ze erin geloven dat elke dag een avontuur mag zijn. Hun werk hard/ speel hard mentaliteit is de reden voor het motto van Château de la Preuille: "het is niet perfect, het is het paradijs". In dit geval zal het paradijs drie weken lang de Saoedische woestijn zijn.

Voorlopig is Paul thuis zijn " inpaklijst" aan het afwerken en wacht hij vol ongeduld op een pakket met rallyspullen. Op 29 december vertrekt hij met het team vanuit Parijs naar Jeddah, om zich van daaruit bij het bivak aan te sluiten. Het wordt een zware tocht, korte nachten in een tent in de woestijn, lange ritten op rauwe kracht in de auto, maar het wordt vast een onvergetelijke ervaring.

Maar niet alleen voor Paul en het team. We kunnen ons wel inbeelden hoe spannend dit avontuur zal zijn voor de hele Las van Bennekom-familie. Niet alleen zullen de jongens van Paul de traditie voortzetten, maar hun vader zal zelf deel uitmaken van het Dakar-circus dat de uitgestrekte woestijn doorkruist en in een spectaculair landschap over massieve duinen navigeert.

Wat een geweldig voorbeeld zijn zowel Sandra als Paul voor alle vier van hun kinderen. Het nastreven van je dromen, het moment aangrijpen, je eigen avontuur zijn, het zijn  onbetaalbare levenslessen die door de generaties heen blijven leven en geven. Nu... dat is pas traditie!

Deelnemen aan de Dakar-rally is de kans van je leven, het avontuur dat je niet mag missen.

Le Dakar 2021 vindt plaats in Saoedi-Arabië van 3 tot 15 januari. In een nieuwe wending zal de zwaarste rally ter wereld die al 30 jaar lang de grenzen van het uithoudingsvermogen en de snelheid verlegt, de energietransitie aangaan door nieuwe manieren van milieuvriendelijker racen te verkennen.

Gedurende zijn reis van 27 dec. - 17 januari zal Paul updates, verhalen en foto's sturen via social media. Om dit spannende, eenmalige avontuur te volgen, neem een kijken bij Château de la Preuille op Facebook en Instagram evenals de verschillende Dakar Rally social media-platforms: Facebook, Twitter and Instagram

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Share this Post