wine

Beaujolais Nouveaux: wat betekent de hype?

De druivenranken van Gamay, die de Beaujolais Nouveaux hun unieke smaak geven, worden slechts op 30.000 hectare ... ter wereld geteeld. De helft van deze wijngaarden bevindt zich in Frankrijk, net ten noorden van Lyon, in het zuidelijke deel van de AOC Beaujolais. Meer bepaald omvatten ze 97% van de Beaujolais-streek. De Gamay-druiven, een ras dat is ontstaan door het kruisen van Pinot Noir en Gouais Blanc wijnstokken , produceren uitstekende wijnen om te bewaren. Maar daar gaat dit artikel niet over. Nieuwsgierig naar de hype rond de jaarlijkse release van de Beaujolais Nouveau op de derde donderdag van november, zijn we op zoek gegaan naar het wat, het waar, het wie, en in deze zoektocht ontdekten we misschien wel het belangrijkste - het waarom - van dit verhaal. We ontdekten dat het niet **alleen** om de wijn gaat!
De geschiedenis van Beaujolais Nouveaux –

De Gamay-druif is sinds het begin van de 17e eeuw ingeburgerd in de Beaujolais-streek ten noorden van Lyon. Hoewel er nog maar ongeveer 15.000 hectare over is, denkt men dat de variëteit ooit meer dan 160.000 hectare in heel Frankrijk besloeg. De plaag Phylloxera (microscopische, lichtgele insecten die verwant zijn aan bladluizen en zich vastzuigen aan de wortels en bladeren van wijnstokken), zou de rest hebben vernietigd.

Deze resterende 15.000 hectare vertegenwoordigen de helft van de 30.000 hectare Gamay die in de hele wereld wordt verbouwd. De Lyonnaise barmannen en restauranthouders, die het concept van de vin de primeur (wijn die in het jaar van de oogst op de markt komt) in hun zaak omarmden, kochten de nieuwe Beaujolais-wijn per vat.

Van de vele manieren om de wijn door de eeuwen heen te vervoeren, was de eenvoudigste misschien wel door ze te laten drijven op de Saône, een zijrivier van de Rhône. Ironisch genoeg werd het zo begeerde nieuwe oogstjaar dan nogal oneerbiedig opgediend in kruiken die rechtstreeks in het vat werden gedoopt.

Tot 1937, het jaar waarin de AOC Beaujolais werd opgericht, werden de vaten in november verkocht (geoogst in september). Maar de AOC stelde in nieuwe regels vast dat Beaujolais-wijn pas officieel mocht worden verkocht na 15 december in het jaar van de oogst.

Deze regel werd in november 1951 ongedaan gemaakt toen de Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) 15 november formeel vaststelde als datum voor het in de handel brengen van wat later bekend zou worden als Beaujolais Nouveau.

In 1985 stelde het Institut National des Appellations d'Origine (INAO) de derde donderdag van november vast als wereldwijde verschijningsdatum, een regel die nog steeds van kracht is.

Op de derde donderdag van november ontvangen en ontkurken liefhebbers over de hele wereld de nieuwe jaargang met wisselende pracht en praal. Beaujolais Nouveau is niet alleen de jongste wijn die wordt gebotteld, maar dankzij slimme marketingtechnieken ook de meest trendy.

TERROIR

De Beaujolais strekt zich uit over een gebied van het zuiden van Mâcon tot het noorden van Lyon. Het is bijna volledig beplant met Gamay-wijnstokken (97%).

De regionale Appellations d'Origine Contrôlée liggen in het zuidelijke deel, terwijl de gemeentelijke Appellations d'Origine Contrôlée (Beaujolais) in het noorden liggen.

De Gamay-zone strekt zich uit over een verscheidenheid van terroirs. In het heuvelachtige zuiden bestaat de bodem vaak uit klei en soms uit kalksteen. In het noorden zijn de bodems vaak zanderig en van graniet. Wat de wijnmakers in staat stelt om hun vroege wijnen vol complexiteit te creëren, is het begrijpen van de bodems waarop de wijnstokken groeien.

De bodem bestaat uit meer dan 300 bodemprofielen en er bestaan nauwgezette bodemkaarten voor elk van de 12 appellations (in rood, wit en rosé) die de Beaujolais overkoepelen.

Van deze 12 variëteiten is de Beaujolais Nouveau de eerste die op de markt wordt gebracht. Van deze wijn wordt gezegd dat hij laat zien wat men in het grotere Rhônegebied van de wijn van dat jaar kan verwachten. (lees verder onder de fotos)

Beaujolais Nouveau 2022

Hoe wordt
Beaujolais Nouveau
gemaakt?

Beaujolais Nouveaux: from vine to table, around the world, in 6 weeks!
GAMAY NOIR À JUS BLANC

De creatie van de Beaujolais Nouveau is niet eenvoudig. Elke fles bevat niet alleen het terroir, maar ook het talent en de kennis van de plaatselijke wijnboeren om in een bepaald jaar het beste in de druiven naar boven te halen, en een reeks zeer specifieke regels en voorschriften die de wijnboeren in acht moeten nemen om hun trendy brouwsel te verwezenlijken. Naast de 300 bodemprofielen zijn dit enkele van de andere punten die de wijn zo uniek maken:

  • de kleine, bijna kegelvormige druiventrossen worden met de hand geoogst. Hun schil is delicaat met een diep violette of rode kleur, terwijl hun sap wit is
  • de hele trossen worden geweekt, wat de reden is voor de handmatige oogst. Door de trossen te macereren krijgt de wijn aroma's van vers rood fruit en een lage aanwezigheid van tannine. Tannine is de smaak afkomstig van de druivenschillen, de pitten en de stelen, en van de houten vaten
  • het productieproces vindt plaats volgens de "koolzuurmethode". De wijnmakers laten de druiventrossen gisten in een anaërobe, kooldioxiderijke omgeving. Dit proces duurt slechts vier dagen!
    bij de koolzuurmethode worden kunstmatige gisten gebruikt om de smaak van bananen of viooltjes te accentueren in de maceratie vóór de gisting, die de wijn kleurt en op smaak brengt; en chaptalisatie (proces waarbij suiker wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen)
  • Er moet een delicaat evenwicht worden bereikt: als het maceratievat te vroeg wordt overgetapt, zal de wijn te licht van smaak en kleur zijn. Als het overtappen wordt uitgesteld, komen de tanninen beter tot hun recht.

Ooit beschreven in de Washington Post als "wijn van dit oogstjaar, fris als de herinnering aan de oogst en rauw als de ervaring van het jaar, ongepolijst door de tijd, een weerspiegeling van de emotie van het moment".

De Beaujolais Nouveau is bedoeld voor onmiddellijke consumptie. Hij moet binnen 6 maanden na verschijningsdatum worden geconsumeerd.

Le Vin de Copins

Dat brengt ons bij de hype rond elke release van de volgende Beaujolais Nouveau(x).  Sinds eeuwen geleden kwamen de telers van de Beaujolais samen om het einde van de oogst te vieren met een toost... natuurlijk was dit een toost met "een glaasje" van hun pas geproduceerde jonge wijn. Vandaag is de Beaujolais Nouveaux nog steeds synoniem met de eerste proeverijen van het jaar maar de release is door de jaren heen ook nog zo veel méér geworden. In Frankrijk worden speciale evenementen georganiseerd in de kleinste dorpscafés, tot de sjiekste bars en restaurants. Proeverijen en wedstrijden worden op grote schaal georganiseerd, evenals honderden Beaujolais Nouveaux festivals. In andere landen, zoals Japan, is de traditie een excuus voor weelderige ceremonies... enkel op uitnodiging.

Elk jaar worden in Frankrijk en daarbuiten ongeveer 40 miljoen flessen verkocht. De Beaujolais Nouveaux worden naar meer dan 110 landen geëxporteerd.  40% van de productie is bestemd voor Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Japan ontvangt een kwart van de geëxporteerde flessen.

Ongeacht het land is dit stukje cultuur en traditie dat zijn wortels heeft in Frankrijk, vooral een gelegenheid om sociaal te zijn, een drankje te drinken met vrienden, te discussiëren over het oogstjaar, te zwemmen in een waas van fruitige rode wijn uit waardering voor het harde werk dat het maken van de wijn met zich meebrengt, en om ervoor te zorgen dat de leveringen over de hele wereld voor de derde donderdag van november plaatsvinden, en ... misschien om de volgende ochtend met een flinke kater te begroeten. Het is een wereldwijd evenement dat gezelligheid en delen terug stimuleert.

Ondergetekende heeft een ander doel. Uit onderzoek blijkt dat er ook een traditie bestaat om Coq au Vin te bereiden met de nieuwe wijnoogst ... het kan een nieuwe traditie worden bij ons thuis!

beaujolais nouveaux

Sources & Reading materials -

  • Beaujolais Nouveaux website & Press

    Images – by Beaujolais Nouveaux and pixabay