Toerisme en restauratie in een pandemie: wat nu?

Er wordt ons gevraagd om onze gedachten te delen over de vraag of er dit seizoen wel of niet toerisme in de Vendée zal zijn. We vinden het belangrijk om het toerisme en de service industrie in het algemeen te bekijken, want de pandemie zal ongetwijfeld invloed hebben op wat er in ons departement gebeurt.  Na de aanslagen van 9/11 werkende voor een grote luchtvaartmaatschappij en aanverwante hotelindustrie, krijg je heel wat ervaring in het 'overleven'. Het volgende zijn overpeinzingen en logisch denken maar met toepassing van de ernst van een pandemie.
1/Blijft Covid-19 wel?

Het antwoord op deze vraag lijkt vrij logisch: zolang de ziekte zich verspreidt en er geen vaccin is om de massa te inoculeren, ja, helaas is Covid-19 een wereldwijde gezondheidscrisis op lange termijn waar we mee te maken hebben of waar we omheen moeten werken. Op 9/11/2001, kwam de wereld tot stilstand in de nasleep van een schokkende terreuraanslag die het vliegverkeer en het toerisme een klap in het gezicht gaven. Op wereldschaal werden de mensen bang om te reizen. We hadden te maken met massa-anuleringen en moesten vliegtuigen aan de grond houden omdat het te duur was om ze te laten vliegen. Luchtvaartmaatschappijen en hotelketens gingen failliet. Veel banen in de toeristische sector gingen verloren. Het was een bittere pil om te slikken. We leerden dat we er allemaal samen in zaten en dat we, om de industrie te laten overleven, ons bedrijf moesten heroverwegen en vooral flexibel moesten zijn. Ook te midden van een voortdurende wereldwijde gezondheidscrisis is business as usual ondenkbaar en onwaarschijnlijk.

2/ Wat worden de richtlijnen van de overheid voor de toeristische -en horeca sectors?

Toerisme is zo belangrijk in ons land - echt overal, maar Frankrijk gedijt er vooral op. De belangrijkste statistieken die door her Franse Ministerie voor Europa en Buitenlandse Zaken zijn uitgegeven tonen dat:

 • Frankrijk blijft de populairste reisbestemming ter wereld (vóór de Verenigde Staten en China) met maar liefst 89,4 miljoen buitenlandse bezoekers in 2018.
 • Dit is goed voor ongeveer 8% van het BBP (bruto binnenlands product), oftewel 56,2 miljard euro aan inkomsten en het creëren van twee miljoen banen.
 • De doelstelling van de Franse regering voor 2020 was om 100 miljoen internationale toeristen aan te trekken met 50 miljard euro aan inkomsten, wat duidelijk aangeeft dat het land goed op weg was om die doelstelling qua bezoekers te bereiken en die inkomstendoelstelling zelfs al in 2018 had overtroffen.

De laatste beschikbare statistieken voor het toerisme in de Vendée (gerapporteerd door Vendée Expansion op 31 december 2019)

 • De Vendée heeft het grootste aantal campings in Frankrijk.
 • Tussen de hotels, campings, chambres d'hôtes en gîtes (vakantiehuizen) heeft de Vendée een capaciteit van bijna 760 000 bedden beschikbaar.
 • Tussen 2018 en 2019 was er een toename van 1,5% van de toeristische accommodaties in het departement.

We weten nu al dat de buitengrenzen van de Schengen-zone voorlopig gesloten blijven, maar per de Franse premier Edouard Philippe (op 22/4/2020) zal het verkeer tussen de regio's in het land na 11 mei worden toegestaan en zullen de reisbeperkingen mid-juni geleidelijk worden opgeheven. Dat de bars en restaurants misschien op 15 juni zouden opengaan is tot nu toe nog niet bevestigd, maar er wordt de komende dagen meer informatie verwacht.

Hoe de "praktische" toekomst van het reizen en de gastvrijheid wordt aangepakt, vergt nog duidelijkheid. Zoveel is duidelijk: de overheid werkt achter de schermen in samenwerking met de leiders van alle regio's heel hard aan een strikte set van richtlijnen voor bedrijven in de toeristische en horecasector.

Het valt nog te zien of internationale reizen of zelfs reizen binnen de Schengen-grenzen op korte termijn zullen worden toegelaten. Er wordt zelfs gemeld dat alleen in het land zelf zal worden gereisd. Maar, los daarvan, vinden wij dat het grotere vraagteken bij de consument en de reiziger zelf ligt. Nadat de overheid de situatie om te beginnen op de verkeerde manier heeft aangepakt, en om hun eigen veiligheid en die van hun gezinnen te waarborgen, zal de echte uitdaging voor bedrijven zijn om het vertrouwen van de klant te winnen.

Het is waarschijnlijk niet overdreven te veronderstellen dat na het lange winterseizoen met veel regen, bijna onmiddellijk gevolgd door zes weken van lock-down, de mensen er naar verlangen om te reizen, om naar een bar te gaan of om eens lekker uit eten te gaan. Deze activiteiten zijn een integraal onderdeel van ons leven! Het verlangen zal er zeker zijn... Wat niet wil zeggen dat ze meteen in de auto zullen gaan stappen. Voorzichtig zijn blijft de boodschap.

In de volgende punten denken we na over hoe de toekomst van de reis- en horecasector eruit zou kunnen zien met van richtlijnen van de overheid, en/of hoe de kleine ondernemer zijn dienstverlening zou kunnen vernieuwen terwijl tegelijkertijd de gemoedsrust van de reiziger zou kunnen winnen.

   3/ het aanpakken van de veiligheid van werknemers

   In alle sectoren wordt de veiligheid en gezondheid van de werknemer een top prioriteit. 

   • werkschema's - misschien in ploegendienst?
   • de algemene gezondheid van de werknemer beoordelen - door het scannen van de lichaamstemperatuur?
   • hygiëne - het bieden van een gedesinfecteerde werkomgeving met de nodige benodigdheden zoals handgels, zeep, producten, maskers en handschoenen EN een rigoureus saneringsritueel.
   • specifieke taakomschrijvingen toewijzen en beperken om verwarring en besmetting te verminderen
   • De opleiding van het personeel is essentieel
   • controles invoeren om te zorgen voor protocollen
   Ongeacht de richtlijnen van de overheid of de persoonlijke mening, zal de sleutel in de eerste plaats zijn om de gasten en klanten gemoedsrust te geven, en zelfs enige mate van controle.
   inthevendee.com
   4/ addressing guest and customer safety concerns

   Providing a different type of customer service will be THE challenge of 2020 and for as long as there is no vaccine to the virus. The World Health Organization predicts the virus is here for the foreseeable future. So, from a customer service point of view everything will center on personal safety, sacrifice for the greater good, and becoming fairly at ease with the new status quo. Whatever it is our small businesses decide to implement in addition to government guidelines to ensure health and safety, we  highly recommend talking about it on social media, even demonstrating it with images and video. Business proprietors in travel and hospitality will do good to find an even higher standard than they are already applying. The following are mere musings and thoughts - a lot of the protocols you can put into place will be depending on your type of business e.g. in an accommodations business, there may need to be a check-in time by appointment to respect social distancing measures; or work with a key-box for gites to minimise contact. One thing is clear: a swimming pool may not be your top attraction this year!

   Restaurants / bars, naast het verstrekken van gels

   • het aantal beschikbare tafels en stoelen verminderen
   • alleen familiegroepen toestaan
   • dagelijks werken met meerdere lunch- of dinerservices en alleen walk-ins toestaan als dat mogelijk is
   • de buitenruimte uit te breiden als dat mogelijk is, misschien door samen te werken met het gemeentehuis
   • een korter menu voor een snellere service
   • het toevoegen van afhaalservice waar mogelijk om het verminderde aantal tafels in evenwicht te brengen
   • het begrijpen van sanitaire voorzieningen voor, tijdens en na de dienst, bijvoorbeeld toiletten verzorgd volgens een strikt schema of na elk gebruik (dat is de reden waarom roulatie van personeel, ploegendienst en het beperken van functiebeschrijvingen een slimme aanpak zou kunnen zijn).
   • zou ook kunnen vragen om voor en na gebruik te desinfecteren EN om ten minste materiaal/producten beschikbaar te houden om de klant controle te geven.
    Wacht niet tot Lock-down voorbij is om het vertrouwen van toekomstige of terugkerende gasten en klanten te winnen. Doe het nu!
    inthevendee.com

    Accommodaties

    • Campings
     • het creëren van extra ruimte door het reduceren van het aantal kampeerwagens
     • Als u caravans of hutten verhuurt, kan wat we wel weten over het virus worden gebruikt om extra controle te krijgen, bijvoorbeeld om een aantal dagen tussen het inchecken en het uitchecken te laten liggen, of om de accommodaties bij toerbeurt te verhuren of te verhuren. Naast het feit dat het virus grondig wordt gereinigd, zou het resterende virus de tijd hebben om op natuurlijke wijze te sterven.
     • het gebruik van doucheblok/wasmachine volgens een schema zou ervoor zorgen dat er na elk gebruik tijd is om de ruimte te desinfecteren.
      Ook hier zou het helpen om personeel in specifieke banen en in ploegendienst te laten werken...
    • Chambres d'hôtes of Bed & Breakfast
     • geen buffet
     • Ontbijtschema op reservering
      in plaats van een gemeenschapstafel,
     • zorgen voor extra ruimte
      het ontbijt op de kamers afleveren (om de kosten te beperken een formulier aan te kuiden wat met wil in plaats van alles te verstrekken)
     • schoonmaakproducten voor de gasten geeft hen controle over de netheid en de hygiëne na hun diverse activiteiten en contacten
     • voor de veiligheid van het personeel, zorgen voor katoenen tassen zodat gasten het beddegoed zelf kunnen verwijderen bij vertrek
     • voldoende tijd laten tussen check-out en check-in
    • Gîtes - vakantiehuizen
     • we verwachten dat vakantiehuizen waar gezinnen weg kunnen zijn van anderen waarschijnlijk een toename van de boekingen zullen zien.
     • materialen/producten beschikbaar houden voor de gasten om desgewenst de controle over de netheid en de hygiëne op zich te nemen
     • vraag bedden en badkamers te ontdoen van linnengoed en handdoeken en zet ten minste een eerste lading te wassen op een geschikte, vooraf bepaalde instelling voor vertrek
     • key-boxes in plaats van het ophalen van sleutels van de eigenaar
    De meest belangrijke maatregel die genomen moet worden, naast het geruststellen van de klant, is om zich nu al voor te bereiden op het latere seizoen  en op het winter seizoen door het aanbieden van speciale reispakketten en kortingen.
    inthevendee.com
    4/ Is dit de toekomst van de luchtvaart?

    We willen het Italiaanse bedrijf Avio Interiors bedanken voor hun toestemming en het sturen van deze beelden voor gebruik bij ons artikel. Hun ideeën om de continuïteit van het vliegverkeer te garanderen zijn volgens ons goed doordacht, zolang de luchtvaartmaatschappijen en de luchthavenautoriteiten maar hun steentje bijdragen aan de hygiëne. Misschien had dit al lang geleden moeten gebeuren? Eén ding lijkt duidelijk: gezien de rampzalige situaties in de grote steden over de hele wereld (en laten we daar ook cruiseschepen bijdoen), zal het mooie platteland aantrekkelijker zijn als bestemming - misschien nog wel meer dan al werd voorspeld in 2020 Travel Trends. Het wordt een heel geschikt moment om langeafstandsbezoekers naar de Vendée te lokken. (voor onze conclusie, lees verder onder de foto's)

    Image
    Image
    CONCLUSIE

    Met het hoogste aantal accommodaties aan de Atlantische kust van Frankrijk vormt de Vendée een integraal onderdeel van het Franse toerisme, Mensen zullen, eenmaal toegestaan, vastbesloten zijn om terug te gaan reizen. Ongeacht de vele diverse  overtuigingen over het virus, zullen ze zich laten zien. Bedrijven die grote hotels exploiteren, zoals onze geliefde Le Puy du Fou, voelen misschien de steek van Covid-19 het meest, maar misschien kunnen ze toch overwegen samen te werken met lokale kleine bedrijven om een eventuele overloop van reserveringen af te handelen, net zoals luchtvaartmaatschappijen hun passagiers via andere maatschappijen herrouteren. Dit zou iedereen helpen en een grote solidariteit met de gemeenschap van de Vendée tonen. En er zijn waarschijnlijk nog andere dingen die gedaan kunnen worden waar we niet eens aan gedacht hebben.

    We mogen vooral niet uit het oog verliezen dat we hier allemaal samen in zitten. In de nasleep van 9/11 was er een grote nood aan overleven op lange termijn boven winst op korte termijn, van solidariteit boven zichzelf. Het blijft een ervaring waar we eervaring uit kunnen putten, simpelweg omdat we het samen hebben overleefd en omdat we toch weer hebben gefloreerd. We moeten geduldig zijn, onze hoofden optillen en doorgaan.

    Als u meer ideeën heeft over hoe u waakzaam kunt blijven voor de verspreiding van het Coronavirus in uw kleine bedrijf, deel ze dan in de commentaren op onze Facebook pagina of in onze privé Facebook groep. Wij voelen al vast hard met jullie mee en blijven solidair door onze steun te verlenen aan alle kleine ondernemingen in de Vendée. Als u met ons wilt samenwerken, laat het ons dan weten. We bieden u tijdelijk graag ruimte om uw bedrijf op inthevendee.com in de kijker te zetten!

    Sources: aviointeriors, Vendée Expansion statistical reports. France24English

    Share this Post

    In de Vendee WONEN