Passage du Gois by Alexandre Lamoureux Vendée Expansion Copyright

Passage du Gois, de Vendéese baan met mythische faam

De wereld telt een aantal wegen die zelfs door fanatieke avonturenbloggers worden afgeraden; wegen die steevast op de lijst van "gevaarlijkste" wegen staan. Zo is er de Stelvio Pas in Italië. En de Yungas Road in Bolivia die zonder vangrails langs de zijkant van een steile berg loopt; of de Skippers Canyon Road in Nieuw-Zeeland die verboden is voor huurauto's omdat geen enkele verzekering die dekt. En dan is er nog de beroemde Franse verbindingsweg die tweemaal per dag gewoon verdwijnt in de Atlantische Oceaan. Welkom op de Passage du Gois, historisch monument in de Vendée en één van de gevaarlijkste wegen ter wereld!
De straf van de natuur –

De Passage du Gois, of de Gois, verbindt het vasteland van Bauvoir-sur-mer aan de prachtige Franse Atlantische kust met Barbâtre op het eiland Noirnourtier, een weg die velen zullen aanraden ten koste van alles te vermijden. Ze hebben geen ongelijk. Het is weliswaar niet de enige getijdenweg ter wereld, of zelfs maar in Frankrijk, maar met een afstand van 4,125 km is het wel de langste.

Als het vloed wordt, zakt de hele weg gewoon van eind tot eind weg. Onbekend zijn met het getijdentijdschema is geen excuus meer om de tocht te riskeren, ook al kruipt het water op het eerste gezicht heel langzaam naar de weg toe.

Het lijkt een heel ontspannen natuurverschijnsel. Het is puur bedrog. Als u goed oplet, zult u zien dat de vloed de weg in een alarmerend tempo opslokt.

Het enige wat een al te avontuurlijke ziel van een zekere verdrinkingsdood scheidt, zijn de negen veiligheidsbakens die in de 19e eeuw zijn geïnstalleerd en die gebruikt kunnen worden om hoger gelegen gebied op te zoeken tot het water zich weer terugtrekt.

Dat de natuur soms straffend kan zijn, is niets nieuws. Maar het is wel heel bijzonder om het vlak voor je ogen te zien gebeuren.

Maak er een (dag)reisje van  – 

Er is veel te zien en doen op het mooie Noirmoutier en het eiland, hoewel fantastisch voor een echte vakantie, leent zich uitstekend voor een dagreisje van elders in de Vendée. Plan vooruit om specifieke dingen te zien, of plan een strand- of culinaire dag. Wat u ook doet, u moet minstens één keer in uw leven over deze beroemde weg rijden!

Voor praktische informatie en de verbazingwekkende geschiedenis van deze weg, lees verder onder alle fotos.

Passage du Gois by Alexandre Lamoureux Vendée Expansion Copyright
Getijdenverkeersweg

Volgens de folklore stijgt de zee op het ritme van een galopperend paard. Mocht uw auto het onderweg plotseling begeven of indien het waarschuwingsbord met "levensgevaar" niet op uw netvlies is gebrand, werden als veiligheidsmaatregel bakens met dwarsstangen en sporten geplaatst. Zes van de bakens lijken wel tandenstokers die uit de oceaan steken, slechts drie hebben echte platforms om op te staan.

Verscheidene malen per jaar worden reddingsteams ingezet om mensen van een zekere verdrinkingsdood te redden. Het zeeniveau kan niet altijd worden voorspeld, het hangt af van weerpatronen en getijdenschommelingen.

Maar zelfs bij eb is de Passage du Gois niet gemakkelijk te navigeren. Niet alleen moeten fietsers en voetgangers worden ontweken, de weg is ook bijna te smal voor twee auto's om elkaar te passeren (te smal voor een U-bocht in een grote auto), soms is hij nat en bedekt met zeewier, waardoor hij glad is.

Of het nu onder de oceaan is of op magische wijze onthuld, de Gois is een prachtige habitat voor vele soorten vogels op zoek naar een maaltijd of die met een rustgevende blik het prachtige uitzicht in zich opnemen.

Laag water is een trekpleister voor menig voetvisser, mensen die de wetlands afgraven op zoek naar mosselen, oesters en kokkels.

Een duidelijke stempel op de mystiek van is de Tour de France die hier in de afgelopen jaren verschillende keren zijn start heeft gekend. Een ander sportevenement is de Foulées du Gois, een jaarlijkse internationale loop race over de Gois.

Eerlijke waarschuwing! Om met een auto over deze wereldberoemde weg te rijden bij opkomend tij moet je 50% roekeloos zijn. 50% gek, en 100% onbevreesd met uitstekende rijvaardigheden.

Het feit dat mensen de uitdaging aangaan verklaart waarom de natuur niet de 'enige' aantrekkingskracht is voor dit spektakel... De overkant halen wanneer de weg nog slechts een luchtspiegeling aan de horizon is, voordat de weg volledig onberijdbaar wordt, is niet voor de zwakken.

Als dat het plan is (wat wij u dringend aanraden NIET te doen) programmeer dan de dichtstbijzijnde carwash (met hogedruk) in de GPS. Op lange termijn zal de auto het zoutbad niet waarderen.

Lees verder voor de ongelooflijke geschiedenis van de Passage du Gois en voor onze redenen waarom u de getijden niet mag missen... vanop een afstand!

Practical information

Open het hele jaar behalve bij vloed of hoogtij (2x/dag)
Maximum veiligheid en voetvissen
 90 minuten voor en 90 minuten na eb of laagtij
Richting oost
Beauvoir sur Mer
Richting west Barbâtre
Lengte 4.125km
GPS coordinaten – 46° 55′ 51″ N, 2° 07′ 29″ O
Getijden schema – here 
Noirmoutier via de D38/de brugdirections & GPS 
Fotos – Copyright_Simon_Bourcier_Passage_du_Gois_Noirmoutier
Copyright_A.Lamoureux_Vendee_Expansion_Le_Gois

Copyright Simon Bourcier Passage du Gois Noirmoutier
Warning signal at Passage du Gois. One of the most dangerous roads in the world
Een verhaal door miljoenen jaren heen –

Ooit was het eiland Noirmoutier met het vasteland verbonden totdat de baai van Bourgneuf instortte. De Passage du Gois is in de loop van talloze jaren in het Kwartair (de geschiedenis van de aarde, gedefinieerd door het verschijnsel van geologische gelaagdheid over miljoenen jaren) ontstaan, toen in het Loire-bassin twee tegengestelde oceaanstromen aanzienlijke hoeveelheden slib ophoopten, waardoor een bijna "natuurlijke" doorgang tussen het Franse vasteland en het eiland Noirmoutier werd gevormd.

 • 9e Eeuw (rond 820) De abt van Saint-Philbert de Noirmoutier (onder keizer Lodewijk de Vrome) vroeg koning Pépin van Aquitanië om bescherming van het eiland tegen invallen van de Noormannen. . Ermentaire, een monnik van het eiland, schreef in zijn memoires over de weigering van Pépin "omdat men de koning niet te allen tijde hulp kon brengen, daar het eiland Her niet altijd bereikbaar was bij doodtij". Door deze memoires werd duidelijk dat de Passage du Gois al bestond.
 • 843: Gevangenen van Nantes op het eiland Her (toen een basis voor Normandische indringers) weten bij eb op gedurfde wijze te ontsnappen naar het vasteland
 • 17e eeuw: onder Lodewijk XIV is het eiland moeilijk te verdedigen door zijn ligging en zijn onregelmatige toegang. Het bewijs hiervan is te vinden in een brief van 25-2-1689 door Vauban, de beroemde militair architect waarin hij schreef..

  ... "de plaats in het koninkrijk waar de ondernemingen van de Engelsen en de Nederlanders het meest te vrezen zijn, is bij de baai van Bourgneuf bij het eiland Noirmoutiers, omdat een zeemachtsleger daar met evenveel veiligheid kan verblijven als in een haven, zoals het eiland Noirmoutiers dat slechts door een kleine arm van het vasteland is gescheiden, die soms omhoog zit om er op het droge te kunnen passeren ... "

  • 1701: Passage du Gois verschijnt op een kaart van M. Masse. Op een bepaald moment beschreef hij het als "de route die door voetvolk wordt genomen en die bij laag water van het eiland Noirmoutiers naar het vasteland gaat, de bodem is van zand, vermengd met een beetje modder en doorspekt met kleine geulen".
  • 1766: naar men zegt de eerste oversteek te paard van de Gois door Auguste Gauvrit, een kleermaker uit Barbâtre. De bootdienst van en naar Point de la Fosse was al aanwezig tegen betaling, maar de doortocht te voet was gratis.
  • 1780: Boeien worden langs de doorgang geplaatst
  • 1800: In het begin van de 19e eeuw werd bepaald dat de plaatselijke overheid meer aandacht moest besteden aan de Passage du Gois.  De doorgang was modderig en gevaarlijk en was minstens 1 km langer dan nu. Mensen stierven toen ze probeerden over te steken.
   • De officiële functie van "Guard-Goa" werd in het leven geroepen, een persoon wiens taak het was de Gois te onderhouden.
   • De eerste infrastructuur werd aangelegd door middel van "frondières", een soort funderingen aan weerszijden van de Gois door het plaatsen van grote keien.
   • Aan weerszijden werden lantaarns geplaatst om de uitgangen aan te geven
  • Deze verbeteringen markeren het begin van dagelijkse overtochten met post, koeriers en reizigers. De bootdienst is nog steeds beschikbaar, maar in een verminderde capaciteit.
  • 1872: De doorgang wordt met stenen versterkt.
  • 1879: Er werden bakens met dwarsstangen en sporten geplaatst. Deze kunnen worden gebruikt in geval van nood
  • 1885: De weg werd gestabiliseerd en aan weerszijden werden lage muurtjes gebouwd.
  • 1886: Een officiële route wordt toegewezen door het departement... de Route de Napoléon-Vendée à Noirmoutier
  • Begin van de 20e eeuw: Het verkeer wordt geregistreerd als "100 paardenkarren en 4 paardenkoetsen per dag; 10 auto's per maand; en per jaar 12.000 voetgangers, 600 koeien, 600 paarden en ezels.
  • 1922 - 1924: Een eerste bestrating van de weg met een oprit aan beide uiteinden
  • 1935 - 1939: Ingenieur Louis Brien, verbreedt de weg en gebruikt grote stenen van 40cm x 40cm x 12cm met een gewicht van 20 tot 30kg per stuk
  • WO II: Strategisch gelegen tegenover de Duitse onderzeeërbasis van Saint Nazerre in het noorden, werd Noirmoutier bezet door de Wehrmacht. Er was een speciale pas nodig om de Gois over te steken, maar opstandige Vendéens slaagden er toch in om langs de Duitse controleposten te sluipen en te smokkelen!
  • 1942: De Passage du Gois wordt geklasseerd als historische plaats in de Vendée
  • 1971: De brug tussen het vasteland en Noirmoutier wordt opengesteld voor het verkeer
  • 1993: De Tour de France rijdt voor de eerste keer over de Gois. Meest recent in 2018.
  Passage du Gois by Raphaël Toussaint
  Schilderij van de Passage du Gois door Frans artiest Raphael Toussaint
  Sunrise-passage du Gois A-Lamoureux
  Het avontuur

  Noirmoutier is een spectaculair klein eiland waar het hele gezin zich zal vermaken. Er is zoveel te zien en te doen, en het is waarschijnlijk dat u bij aankomst twee keer met uw ogen zult knipperen, denkend dat u op een Grieks eiland bent beland. U kunt het eiland het hele jaar door bereiken via de D38 en de grote brug nabij 85550 La Barre-de-Monts!

  Een spectaculaire activiteit voor bijna iedereen die de kust van de Vendéen en/of het eiland Noirmoutier bezoekt, is aan een van de oevers van de Passage du Gois te gaan zitten om de getijden te zien opkomen. Een echte aanrader... een spektakel van de natuur en de adrenaline. En hier zijn de redenen waarom u dat zou moeten doen:

  • de natuur waarderen ✔
  • van de kust genieten ✔
  • van leren houdt ✔
  • liefhebber van fotografie ✔
  • geniet van mensen kijken ✔
  • liever avontuur en gevaar op afstand meemaken ✔
  • nieuwe vrienden ontmoeten ✔

  Geschiedenis bronnen: misc. tourisme sites, wiki sites