Met zijn nieuw boek nodigt William Chevillon ons uit om Fontenay-le-Comte te ontdekken

Terwijl we worden uitgenodigd om de nabijgelegen gebieden te herontdekken zonder al te ver te reizen, publiceert het Vendée Centrum voor Historisch Onderzoek (Wetenschappelijke Raad van de Sorbonne) een nieuw boek over de geschiedenis, het erfgoed en de ontwikkeling van Fontenay-le-Comte. "À la découverte de Fontenay-le-Comte" is een boek dat is geschreven om een uitgebreide blik te werpen op de stad in al haar diversiteit aan landschappen en erfgoed, van de prehistorie tot het hedendaagse.

Toen mij dit project over de geschiedenis en het culturele erfgoed van Fontenay-le-Comte werd aangeboden, dacht ik dat het interessant zou zijn om te putten uit wat er al bestond en niet alleen maar een zo glorieus verleden op te roepen als vaak met nostalgie wordt teruggekeken. Het werken aan een stad gaat niet alleen over mensen en monumenten, het gaat er ook om te proberen mensen een globale structuur te laten begrijpen en bijvoorbeeld sociale woningbouw en openbare kunst in te schrijven in het verlengde van de primitieve constitutie van een stadslichaam.

Op 27-jarige leeftijd is dit boek mijn eerste. Het is het resultaat van een lange observatie van de stad vanaf een eerste stage in 2012 tot aan mijn gewone job in het Château de Terre-Neuve in de afgelopen jaren. Het was belangrijk om een zo open mogelijke visie te geven op het erfgoed, de hedendaagse kunst en de verhalen die Fontenay maken tot de stad die het nu is., vb van de doorbraak van een straat in de 18e eeuw, het proces dat leidt tot de bouw van het museum, maar ook de industriële ontwikkeling, is om elke lezer een manier te geven om zich te verhouden tot wat zichtbaar is als een poort naar een bredere geschiedenis.

'À la découverte de Fontenay-le-Comte'
is een boek dat de stad onthult

Image
Ik ben blij met mijn eerste boek!
Image

"Als we het over Fontenay-le-Comte hebben, komt het vaak neer op het oproepen van de humanistische figuren uit de 16e eeuw, dan kunnen we dankzij deze synthese ook meten hoezeer de stad, na een reeds bloeiende middeleeuwen, door de 17e en 18e eeuw werd gevormd en zich ontwikkelde als een provinciestad ten opzichte van de nationale en Europese stromingen. »

Op de agenda: de oprichting van een stadslichaam, de godsdienstoorlogen en de wederopbouw, de moderne en hedendaagse stad, het museum en zijn collecties, het Château de Terre-Neuve, oude en hedendaagse openbare kunst, enz.

Boek te koop in de boekhandel en bij www.histoire-vendee.com

William Chevillon
https://williamchevillon.tumblr.com/
https://rcf.fr/culture/patrimoine/un-lieu-une-histoire
https://www.facebook.com/WilliamChevillonPro
https://www.linkedin.com/in/william-chevillon-4a633b45/

Share this Post