Les Cinq Pineaux located Saint Hilaire de Riez in the Vendee

De legendes van de Dennenappels

"Les Cinq Pineaux" and the "Trou du Diable" can be seen near Sion-sur-l'Océan in Saint-Hilaire-de-Riez, Vendée. The "Five Pinecones" and the "Devil's Hole" used to form a piece of land jutting out into the ocean - a cape that has eroded by the wind and the pounding of the sea over the years. In local folklore exist the legends of how these natural phenomenon came to be!
Legendes van de Vendée
Een brug naar Ile d'Yeu

In de VIe eeuw kwam Saint-Martin -Bisschop van Tours- naar de Vendée om de gospel te verkondigen. Op een dag, toen hij langs de stranden preekte, merkte hij aan de horizon de glinstering van een eiland (Ile d'Yeu) en gaf onmiddellijk te kennen dat hij daarheen wilde gaan om zijn werk met de bevolking voort te zetten.

Om onbekende redenen kon geen boot hem daarheen brengen.

De duivel, die hoorde over de moeilijke situatie waarin Saint-Martin zich bevond, had gehoord, beraamde stiekem zijn plannen. Hij benaderde Saint-Martin met het voorstel om een pact te sluiten: hij zou een brug bouwen zodat Saint-Martin naar het eiland kon gaan. In ruil zou de eerste ziel die de brug zou oversteken aan hem, de duivel, toebehoren.

Les Cinq Pineaux located Saint Hilaire de Riez in the Vendee

Sint Maarten dacht goed na over het aanbod en besloot, vol overgave aan zijn werk, het aanbod van de duivel aan te nemen. In de hoop dat het werk daardoor sneller klaar zou zijn, stelde Sint Maarten als tegenprestatie dat hij maar één voorwaarde had: dat de brug de volgende dag bij het eerste kraaien van de haan klaar zou zijn.

Maar de duivel vond een manier om de bouw van de brug (en dus de verspreiding van Gods woord) te vertragen. Hij zette kabouters in om ze te bouwen, maar riep tegelijkertijd ook een aantal goblins bij elkaar om de haan dronken te voeren en zo het kraaien uit te stellen. Dit had een averechts effect: de haan begon 's nachts uit volle borst te kraaien. Zo luid dat de kabouters de blokken die ze vasthielden lieten vallen uit angst voor de woede van de duivel.

le trou du diable at Saint Hilaire de Riez in the Vendee

De volgende ochtend, vastbesloten niet de ziel van een mens aan de duivel op te offeren, liet Sint-Maarten een zwarte kat op de brug los, achternagezeten door een hond. De duivel was nogal geërgerd dat hij door de heilige was beetgenomen. Uit woede schopte hij tegen de rotswand en zo ontstond le Trou du Diable... het duivelshol.

Vijf versteende monniken

Volgens de tweede legende zou de duivel ooit in de rotsrichel gevangen hebben gezeten. Dat werd gedacht vanwege de luide knallen die tijdens hevige stormen te horen zijn bij hetDuivelshol. Om zijn gevangenis te bewaken, zouden vijf monniken zijn versteend en zo Les Cinq Pineaux zijn geworden.

Praktische informatie

Strand Sion-sur-l’Océan 10km+
Open
het hele jaar  
Shore fishing – ja
GPS coordinaten – 46° 43′ 19″ N, 1° 56′ 39″ W
Adres – 85270 Saint-Hilaire-de-Riez
Nabij le trou du diable (duivelshol) 46° 41′ 50″ N, 1° 58′ 22″ W
Nabij De baai van Sion met het bijna 500 hectare grote Bos van Sion en zijn uitgebreide wandelpaden tussen zeedennen, cipressen en steeneikenbossen, wilde bloemen, evenals een wandel- en fietspad van 9 km naar Saint-Jean-de-Monts langs de duinen tussen zee en bos
Images – Copyright_A.Lamoureux_Vendee_Expansion