Ontdek Montaigu-Vendée
Geschiedenis –
Het oude Durivum (ook Durinum) was een historisch dorp tussen Bretagne, Anjou en Poitou. In de Romeinse tijd was het wellicht een van de belangrijkste locaties van de regio Bas-Poitou, gelegen op het kruispunt van twee Romeinse "snelwegen" (Viae stratae seu calcatae), de ene vanuit Nantes en Rezé naar Limonum (Poitiers); de andere liep van Angers naar de oceaan bij Ségourie.
Hoewel Durivum in de Romeinse tijd werd gesticht, zijn er bewijzen dat het gebied al veel eerder werd bewoond, met prehistorische overblijfselen zoals de Menhir du Grande Bernerie.
In de 8e eeuw kreeg het dorp een nieuwe naam. Afgeleid van het Latijnse mons acutus, wat 'scherpe berg' betekent, werd het Montaigu. Onder invloed van de Romeinen ontwikkelde het zich tot een commercieel centrum, maar het werd verwoest tijdens de invasies van de Vikingen die de westkust van Frankrijk teisterden.
In de 9e eeuw stond het dorp bekend als Saint-Georges-de-Montaigu. Om zich tegen de aanhoudende invallen van de Vikingen te beschermen, werd op de plaats waar de rivieren de Maine en de L'Asson samenvloeien, een castrum (houten kasteel op een heuvel van aarde) gebouwd, omgeven door een palissademuur.
In de 10e eeuw werd een heer van Montaigu in het dorp gevestigd, maar de eerste heer van Montaigu die werd vermeld (in 1099 - dus in de 11e eeuw) was Maurice I de Montaigu, wiens dochter Agathe trouwde met Brient I de Commequiers, de opvolger van Maurice. Zij kregen drie kinderen, waarvan de oudste, Brient II, in 1174 heer van Montaigu werd. Hij is waarschijnlijk degene die opdracht heeft gegeven tot de bouw van een Romaanse donjon (een vierkante toren met platte torens op elke hoek) en de houten palissade heeft laten vervangen door een brede droge wal.
Nadat de Montagues trouw hadden gezworen aan de Plantagenets, Hendrik II, Richard Leeuwenhart en Jean-sans-Terre, ging de complexe geschiedenis van Montaigu als volgt verder:
- 1203: Marguerite de Montaigu trouwde met Hugues de Thouars.
- 1227: het echtpaar onderwierp zich aan Filips Augustus, die zichzelf de eerste koning van Frankrijk noemde.
- 1229: Hugues de Thouars stierf
- 1235: Marguerite trouwde met de Hertog van Brittany - Pierre de Dreux (Mauclerc).
- 1241: Marguerite de Montaigu stierf, zonder kinderen.
- 1250: neefje Maurice III werd Heer van Montaigu tot aan zijn dood
- 1277: het graafschap werd overgedragen aan de familie Belleville.
- 1328: Jeanne de Belleville, dochter van Maurice IV of Montaigu, huwde Olivier IV of Clisson.
- 1343: Olivier IV werd geëxecuteerd door onthoofding, verdacht van de Engelsen te kiezen in de Honderdjarige Oorlog.
- Het kasteel van Montaigu was toen in handen van de Engelsen
- Uit wraak werd Jeanne een piraat die samen met haar kinderen Franse schepen aanviel. Zij werden verbannen uit het koninkrijk Frankrijk en trokken zich terug in Engeland.
- 1362: Olivier V, nu volwassen, schaarde zich achter de koning van Frankrijk, kreeg zijn bezittingen terug en vocht aan de zijde van Bertrand du Guesclin tegen de Engelsen.
- 1373: Olivier en Bertrand slaagden erin de Engelsen uit Montaigu te verdrijven en Olivier schonk de seigneurie aan zijn zuster Jeanne, die getrouwd was met een Engelse kapitein, Jean Harpedenne.
- 1373: Jean Harpedenne koos de kant van de koning van Frankrijk en werd Jean de Belleville.
- 1433: Jean III, kleinzoon, trouwde met de halfzuster van Karel VII, Marguerite de Valois.
- Louis I de Belleville volgde Jean III op.
Op advies van koning Lodewijk XI versterkte Lodewijk I van Belleville de stad tussen 1464 en 1468 (ter bescherming tegen de Bretons). Een groot stenen kasteel met twaalf torens was verbonden met een grote versterkte stad bestaande uit wallen en drie versterkte poorten. Een droge gracht van 16 meter diep scheidde de versterkte stad van de vesting. La Digue (zie onder) was ook een uniek deel van de strategie van de stad, een dijk waar men staande maar ook met boten kon verdedigen.
De heren van Montaigu bezaten uitgebreide rechterlijke bevoegdheden, waaronder een leger van ridders, maar ook landbeheerders die belastingen inden.
Montaigu groeide uit tot een machtig stadje met een bloeiende gemeenschap van kooplieden en handel. Montaigu was het centrum van het bestuur. De Heren waren ook voorstanders van onderwijs en bouwden heel vooruitkijkend scholen voor onderwijs. Het was een visie die een blijvend positief effect zou hebben op de streek.
In de 16e eeuw beperkte de Franse koning Henri III (wiens ouders Hendrik II van Frankrijk en Catharina de Medici waren) de onafhankelijkheid van de seigneurschappen in het hele land, zo ook in Montaigu, dat een "seneschalty" werd. In het middeleeuwse Frankrijk was een seneschal een administrateur of koninklijke rentmeester die het hele land bestuurde, maar in de loop der tijden veranderde deze belangrijke taak in een seneschal die fungeerde als opperrechter van de koninklijke hoven in een bepaald gebied. Montaigu omvatte nu een rechtbank en gevangenissen.
In 1793 vond de Slag bij Montaigu plaats. Voor dat verhaal, blijf lezen onder afbeeldingen.
Na de revolutie, rond 1810, verdween de functie van rechtbank en rechtspraak uit het dorp, gebeurtenissen die een deel van zijn invloed op de regio wegnamen, maar dankzij zijn krachtige aanwezigheid en ontwikkeling gedurende de voorgaande eeuwen, en vooral dankzij de vele scholen en hospitaals waar Montaigu bekend om stond, bleef het een belangrijk centrum voor handel, notarissen (advocaten), artsen, familiebedrijven en agrarische ontwikkeling.
Ook nu nog wordt Montaigu gewaardeerd om zijn vele medische diensten, en zijn positie als industriële, commerciële, administratieve en onderwijsgemeenschap. Door een fusie van de gemeenten Boufféré , La Guyonnière , Saint-Georges-de-Montaigu , Saint-Hilaire-de-Loulay en Montaigu, werd de gemeente op 1 januari 2019 Montaigu-Vendée.
Als vierde dichtstbevolkte gemeente van het departement Vendée rust ze tussen La Roche-sur-Yon, Les Sables-d'Olonne en Challans, en voor Les Herbiers en Fontenay-le-Comte.
Lees verder onder de fotos voor de Slag bij Montaigu + dingen te zien en te doen!
Chateau de Montaigu
Chateau de Montaigu
LA DIGUE NEAR PONT SAINT NICOLAS
Church Saint Jean Baptiste
Op 14 september 1793 zetten het leger van Mainz en het leger van de kusten van Brest hun poging voort om de royalisten van de Vendée te verslaan.
De koningsgezinde leider Couëtus was de dag ervoor verslagen in de buurt van Saint-Jean-de-Corcoué, terwijl de republikeinse generaal Beysser, François Lyrot (generaal van het Armée catholique et royale) terugdreef naar Les Sorinières.
Duizenden vluchtelingen uit de Vendée kwamen samen in Legé, 40 km ten zuiden van Nantes en het hoofdkwartier van de legendarische generaal Charette van de Vendée. Door de chaos realiseerde Generaal Charette zich dat ze in een gevaarlijke valkuil zaten.
Bij het aanbreken van de dag op 14 september, toen de republikeinen naderden, gaf Charette zijn cavalerie opdracht zich voor te bereiden op de strijd, lang genoeg om zijn infanterie en de burgers de tijd te geven om te vluchten. Hij trok zich vervolgens handig terug en liet Legé verlaten achter, op zo'n 1200 patriottische militairen en burgers na die door de royalisten gevangen waren genomen.
De divisie van generaal Kléber kwam als eerste Legé binnen en bevrijdde de gevangenen. De volgende was generaal Beysser, wiens troepen de stad brutaal plunderden.
De volgende stad die werd veroverd, was Montaigu. Het republikeinse leger marcheerde erheen in drie afzonderlijke colonnes onder de generaals Aubert-Dubayet, Kléber en Beysser. Op de avond van 15 september 1793 kwam de colonne van Beysser in het zicht van Montaigu aan.
De volgende ochtend marcheerden de koningsgezinde Vendéens moedig om een 6000-koppig republikeins leger nabij de stad Saint-Georges-de-Montaigu te ontmoeten. Ondanks de hevige regen die dag duurde de veldslag enkele uren lang.
Generaal Kléber, die vertraging had opgelopen door een ongeluk met het artillerie transport van zijn compagnie, kwam vervolgens bij Montaigu aan, wat paniek veroorzaakte onder de Vendéens.
Zij trokken zich terug in de richting van het nabijgelegen Clisson maar, achtervolgd door de cavalerie van Generaal Bouin de Marigny, sneuvelden velen van hen op de bajonet.
Divisie Generaal Louis-Marie Turreau gaf toestemming aan Generaal Kléber om Clisson aan te vallen maar weigerde Generaal Beysser hetzelfde bevel te geven. Na de slag om Montaigu achtte hij diens troepen te uitgeput om de mars voort te zetten.
Montaigu was toen al door zijn inwoners verlaten. De republikeinen die achterbleven om 'uit te rusten' vonden het nodig om ook dit dorp te plunderen. Volgens de memoires van Kléber nam generaal Beysser er zelf aan deel, een daad waarvoor hij later werd gearresteerd en onthoofd.
De historische almanak van 1793 vermeldt dat de slag 7 doden en 50 gewonden heeft gekost onder de republikeinen en 1.500 doden onder de koningsgezinde brigandisten. Kléber schreef dat hij de voorstad van Montaigu "bezaaid zag met lijken van de rebellen".
Te zien en te doen in Montaigu-Vendée
Routeplanning en voorbereiding
Montaigu-Vendée is bereikbaar via de A83 (5 min) en de A87 (20min)
Montaigu
- GPS: 46 ° 58 ′ 27 ″ N, 1 ° 18 ′ 49 ″ W
- Markt: zaterdag morgen van 8h30 to 12h30
- Château de Montaigu waarvan de vestingwerken in 1586 op bevel van Henri III met de grond gelijk werden gemaakt.
- Kerk Saint-Jean-Baptiste was anno 1241 al een echte kerk, maar wat er nu staat dateert van 1864. De nieuwe kerk werd gebouwd op de plaats van de oude in de neogotische stijl van de XIXe eeuw.
- De Saint-Léonard poort staat naast het gemeentehuis van Montaigu. Sint Leonardus was de patroonheilige van de gevangenen en de zieken. Dit prachtige portaal maakte ooit deel uit van een kapel uit de XIIIe eeuw die werd gebouwd ter herdenking van de bevrijding van Hugues de Thouars die gevangen werd genomen tijdens een tocht over de landerijen van koning Philippe-Auguste. Toen de kapel werd verwoest, werd het portaal ontmanteld en onderdeel gemaakt van een muur van het oude hospitium van Montaigu; om vervolgens opnieuw ontmanteld te worden en overgebracht naar de plaats waar het nu staat.
- La Digue of de dam die tussen 1476 en 1480 werd gebouwd als onderdeel van het verdedigingssysteem van de stad (het kasteel).
- Wandeltocht "oud Montaigu in 21 delen" over de geschiedenis van Montaigu in een 2,5 uur durende wandeling. Details en kaart hier
- WANDELROUTES:
- Rivières & Abbaye (Montaigu) – 24,5 km
- La Sénardière (Montaigu) – 7,3 km
- De l’Écornerie au Bois Noir (Montaigu) – 18,2 km
Saint-Hilaire-le-Loulay
- GPS 47° 00′ 07″ N, 1° 19′ 54″ W
- Kastelen: Château de la Preuille, Château de Mussetière, Château La Lande, Château Bois-Corbeau, Château La Peinerie, Château de la Grande Bernerie.
- Rivieren Le Loulay, Riaillé, Blaison, Hosea en de Maine met 8km weelderige en met bomen omzoomde oevers.
- De Menhir de la Grande Bernerie is getuigenis van pre-historische activiteit in de omgeving
- De Sénard brug over de Maine rivier. De brug werd gebouwd in de klassieke Middeleeuwen en is voer voor plaatselijke legenden en folklore. Het gerucht gaat dat de bouwer na moeilijkheden bij het voltooien van de brug een deal sloot met de duivel in ruil voor de ziel van de eerste voorbijganger. Maar, gegrepen door wroeging, stuurde de Heilige Maagd een ezel over de brug. Als vergelding zwoer de duivel dat de brug nooit voltooid zou zijn. Er ontbreken vandaag nog altijd stenen op deze brug!
- Wijn proeven bij CHÂTEAU DE LA
PREUILLE wijnmakerij van maandag tot donderdag van 9u30 - 12u30 en 14u00 - 16u00 Adres: La Preuille, 85600 Saint-Hilaire-de-Loulay. Tél : +33251463232 - WANDELROUTES
- L’Écornerie (Saint Hilaire-de-Loulay) – 12,4 km
- Le Bois Noir (Saint Hilaire-de-Loulay) – 7,7 km
Boufféré
- GPS 46° 57′ 44″ N, 1° 20′ 21″W
- Ruines van Château de Sénardière, kasteel uit de 4e eeuw waarvan alleen de slotgracht en twee torens zijn overgebleven.
- Château du Hallay met zijn neo-Byzantine kapel
La Guyonnière
- GPS 46°57′59″N 1°14′55″W
- Logis de la Roche-Thévenin is een 16e - 19e eeuwse (privé) manoir met prachtige historische elementen waaronder een kapel (te bezoeken tijdens Journées Patrimoines, 3e weekend van september)
- WANDELROUTES:
- La Chausselière (La Guyonnière) – 9,6 km
- Meslay (La Guyonnière) – 12,5 km
- Les Étangs (La Guyonnière) – 21 km
Saint-Georges-de-Montaigu
- GPS 46° 56′ 52″ N 1° 17′ 37″ W
- Maison de la Rivière - een watermolen die vroeger bekend stond als de Moulin de la Roche. Geopend van mei tot september voor autonome boottochten van 1,5 uur op de rivier de Maine; of na 19.00 uur voor een boottocht van 2 uur met een aperitief... Reserveren! Location: Place du Gué des Joncs. Tel: 02.51.46.44.67. Andere activiteiten: tentoonstellingen en spelletjes, schattenjacht enz. Dit alles in een weelderige natuurlijke omgeving van 10 hectare aan de oevers van de rivier. Openingstijden: Mei - juni - sept (woensdag tot zaterdag 14u - 18u; zon -en feestdagen: 14u - 19u) Juli - aug (dagelijks 11u - 19u )
- een unieke ervaring in de boomtoppen: de perched dinners - geniet twee uur lang van het avondeten rond een tafel in een boomtop!
- Pont de Boisseau - historische brug waar de Grande Maine en de Petite Maine samenvloeien
- Aérodrome de Montaigu - Saint-Georges locatie van Aeroclub ulm Montaigu - met ontdekkingsvluchten (in afwachting van pandemiebeperkingen)
- Kerk Saint-Georges uit de XIXe eeuw, maar met een onvoltooide klokkentoren, bekroond door een tijdelijke met leien bedekte torenspits
- La Goyère (located Lieu-dit La Goyère) zijn de overblijfselen van een oud middeleeuws kasteel op een heuvel met uitzicht op de Grande Maine
- The old lavoir
- WANDELROUTES:
- La Maison de la Rivière (Saint Georges-de-Montaigu) – 5,9 km
- La Grande Maine (Saint Georges-de-Montaigu) – 11,5 km
- La Petite Maine (Saint Georges-de-Montaigu) – 10,6 km
Watersport en andere activiteiten
Naast Maison de la Rivière (zie info hierboven), bieden Lac de la Chausselière en de misc. La Maine rivieren een waaier van recreatiemogelijkheden voor het hele gezin zoals kano, kajak, paddle boarding, zeilen, boogschieten, oriëntatielopen, blaaspijp, wandelen en vissen... zelfs biatlon! Recreatiecentra:
Base de Loisirs La Chausselière
La Chausselière,
85600 La Guyonnière
Tel: 02 53 07 31 59
Instructie en groepen
Info and reserveringen
Tel: 06 95 44 45 89
Vissen
Naast het meer telt het gebied 34 km van rivieren waar gevist mag worden. Een visvergunning is verplicht en u kunt er een kopen bij elk bureau voor toerisme of online. Meer informatie over vissen in deze omgeving hier.
- La Grande Maine: van de Pont Légé tot de Chaussée des Deux Rives (Saint Georges de Montaigu)
- La Petite Maine: van Fromage tot La Chaussée des Deux Rives
- La Maine: van La Chaussée des Deux Rives tot La Chaussée d'Heudin, aan de rand van de Loire Atlantique (Remouillé).
Modelisme - Afstandsbediening modelboten
Kamperen kaart
Met de fiets
- Van La Bernardière to Montaigu (15,6 km one-way, info *) -
- Van La Bultiere to Saint-Georges-de-Montaigu (15,7 km one-way, info **) -
Images –
- Main image credit: Alexandre Lamoureux with Vendée Expansion and by inthevendee and other copyrights marked on the images
Maison de la riviere
chateau la lande
neo-Byzantine kapel
Pont de Senard sur la Maine
Share this Post