Hoe de vogelgriep ons zou kunnen treffen in de Vendée

Onlangs zijn gevallen van het HPAI-serotype H5N8-virus, beter bekend als "vogelgriep", waargenomen in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, België en meest recent ook in Frankrijk. Omdat we ons in het vogelmigratie seizoen bevinden - in de herfst trekken grote groepen wilde vogels naar het zuiden voor de winter - is Frankrijk in een fase van alert. De Vendée is een van de 45 departementen die in het onlangs uitgevaardigde regeringsdecreet zijn opgenomen. Wat betekent dit voor ons departement en voor onze gezinnen? We hebben een beetje geschiedenis, informatie en leesmateriaal verzameld.
Wat is de Vogelgriep? 

Aviaire Influenza (of vogelgriep) is een zeer besmettelijke virale infectie die alle vogels kan treffen en clinische problemen kan veroorzaken, afhankelijk van de pathogeniteit van het virus en van de vogel soort. Een hoogpathogene vogelgriep (HPAI) - stam H5N8 is ontdekt bij wilde vogels, met name eenden, ganzen en zwanen en roofvogels.

De ziekte is zeer besmettelijk voor wilde en gedomesticeerde vogels in gebieden met een wilde vogelmigratie. De symptomen zijn vooral neurologisch en gemakkelijk te herkennen in een besmette vogel, maar de ziekte is zeer dodelijk. Als je een avontuurlijke buitenkat hebt die graag vogels vangt, wees er dan van bewust dat de ziekte net zo gevaarlijk is voor katten.

Als u een vogel ziet waggelen en omvallen, niet in staat is om op zijn pootjes te staan, of dood aantreft waarvan je denkt dat het niet normaal is, is het belangrijk om uw dierenarts onmiddellijk op de hoogte te stellen om verder onderzoek te doen.

Geschiedenis

Reeds in 1878 werd de "vogelgriep" onderscheiden van andere ziekten die hoge sterftecijfers bij vogels veroorzaakten, maar tot de jaren '50 was het meer endemisch (geconcentreerd op één gebied.) Tot de jaren '90 waren de uitbraken sporadisch en ingedamd.

Maar vanaf de jaren '90 nam onze consumptie van pluimvee (kip, kalkoen, eend) zo sterk toe dat de teelt van vogels wereldwijd met enorme percentages toenam.

Plotseling was er een duidelijker onderscheid tussen LP (Low Pathogenic = minder besmettelijk) en HP (Highly Pathogenic = zeer besmettelijk) virusstammen van de ziekte. Het type met het grootste risico wordt HPAI genoemd.

Terwijl de ziekte wordt overgedragen van wilde vogels op gedomesticeerde vogels en boerderijdieren via de migratie van wilde vogels, komt de verspreiding van de ziekte steeds vaker voor als gevolg van de vele pluimvee bedrijven en het frequente vervoer van vogels nodig voor onze consumptie.

Hoe wordt de verspreiding van de vogelgriep bijgehouden?

Het opvolgen van wilde vogels en de migratie van wilde vogels wordt uitgevoerd door het Office français de la biodiversité en het Réseau SAGIR-netwerk, een epidemiologisch bewakingsnetwerk voor vogels en in het wild levende landzoogdieren in Frankrijk, dat samenwerkt met het National Office for Hunting and Wildlife (Nationaal Bureau voor de jacht en het wildleven). Het toezicht wordt op het hele nationale grondgebied versterkt.

Kunnen mensen worden besmet met HPAI serotype H5N8?

Recent onderzoek naar de genen van het nu gebruikelijke Spaanse griepvirus toont aan dat het genen heeft die zijn aangepast aan zowel menselijke als aan vogel virusstammen.

Verder onderzoek toont aan dat een Influenza A type griep het potentieel heeft om te worden overgedragen van dieren op mensen, en in zeldzame gevallen van persoon tot persoon. Elk virus dat een mix van genen mogelijk maakt, kan een nieuw virussubtype (een zogenaamde antigenische verschuiving) creëren waartegen de mens vrijwel geen immuunbescherming heeft.

Zo werd in 1996 een ander type vogelgriep-Influenza A/H5N1 ontdekt bij een gans in China en zijn er sinds 2003 meer dan 700 menselijke gevallen van Aziatische HPAI H5N1 bij de Wereldgezondheidsorganisatie gemeld. Er bestaat inderdaad bezorgdheid dat een antigenische verschuiving in een grieppandemie van het type A in de toekomst een pandemie kan veroorzaken. Niet bepaald goed nieuws in Covid-19 tijden!

Maar op dit moment hebben we te maken met een bevestigde virusstam van H5N8 vogelgriep die wordt aangetroffen in stalen van wilde vogels. Deze wordt beschouwd als een van de minder pathogene subtypes voor de mens en er zijn geen menselijke gevallen geïdentificeerd

In de Vendée zijn veel pluimveebedrijven gevestigd. Wat betekent het voor onze boeren?

De veehouders met pluimvee- en andere in gevangenschap gehouden vogelbedrijven in een van de 45 Franse departementen in de 'hoog-risico' categorie, zijn wettelijk verplicht een strikt beheersplan ofte een plan voor de bestrijding van aviaire influenza toe te passen. Dit bestaat o.a. uit schone kleren en het desinfecteren van laarzen voordat zij de veehouderijgebieden betreden; personen van buitenaf mogen het bedrijf niet betreden, behalve bijvoorbeeld een dierenarts, mensen dezelfde hygiënische maatregelen moet volgen, enz. In geval van vermoede ziekte of sterfgeval moet de veehouder de Vétérinaire Sanitaire onverwijld op de hoogte brengen.

Er is geen behandeling of genezing voor de ziekte. Bij een uitbraak op een boerderij worden helaas alle vogels gedood met behulp van een verstikkend schuim dat in de stal wordt gespoten. Vervolgens worden er strenge sanitaire maatregelen genomen om de vogels te vernietigen en het gebied te ontsmetten.

Bij de huidige uitbraak in verschillende landen zijn sinds mid- november meer dan 300.000 vogels uitgeroeid om de verspreiding tegen te gaan. In Frankrijk zijn in de week van 11 november 2020 uitbraken bevestigd in de Haute-Corse (Corsica) en een week later in Yvelines, een departement in de regio Île-de-France.

De huidige maatregelen omvatten het opsluiten van pluimvee of het plaatsen van beschermingsnetten op het erf om elk contact met wilde vogels te vermijden. Verkoop/ verzameling van levend pluimvee, bijvoorbeeld op markten, is verboden, en het uitzetten van vogels voor de jacht is verboden. Lees hier het ministerieel besluit van 4 November, 2020. Nog meer info hier.

    update 4/3/2021
    Opheffing van de gebieden waarvoor beperkingen gelden, waaronder de Vendée

    VOLGENS HET DOOR DE REGERING VRIJGEGEVEN ARTIKEL: "De maatregelen die zijn toegepast in de departementen waar uitbraken zijn bevestigd (Deux-Sèvres, Vendée, Ardennen) omvatten het slachten van al het pluimvee van het besmette bedrijf en de instelling van een beschermingsgebied 3 km rond de uitbraken, alsmede een toezichtsgebied van 10 km rond deze uitbraken. Tot dusver zijn de beperkingsgebieden opgeheven in de Vendée, de Deux-Sèvres en de Ardennen."

    De uitbraak van aviaire influenza is in de Vendée gestabiliseerd. De beschermings- en toezichtsgebieden rond de boerderijen waar een uitbraak werd bevestigd en vogels werden geruimd, zijn opgeheven. De fauna wordt nog steeds in het oog gehouden.

    UPDATE 2/2/2021

    Er zijn nu DRIE BEVESTIGDE locaties (zie kaart) in de Vendée. Laatste officiële rapport hier (pdf)
    Geen verandering in de situatie wat betreft ophokplicht. Laatste nieuws van het ministerie hier.

    UPDATE 18/01/2021

    AANVULLENDE MAATREGELEN IN ZUIDWEST-FRANKRIJK AANGEKONDIGD (link). Ze zijn (vertaald):

    • De preventieve kap die voorheen over een straal van 3 km rond de uitbraken werd uitgevoerd, zal nu over een straal van 5 km worden uitgevoerd. Deze maatregelen zullen in de 1ste kilometer alle broedvogels en de achtertuin betreffen, en in de volgende 4 km alle handpalmen en ander pluimvee als ze niet opgesloten zijn;
    • De slachtcapaciteit zal aanzienlijk worden verhoogd dankzij de mobilisatie van de door de staat gemandateerde dienstverlener, die van de gezondheidsdierenartsen, en de vordering van extra slachthuizen;
    • Het toezichtsgebied van 10 km rond de uitbraken zou kunnen worden uitgebreid tot 20 km, met een verbod op het verlaten en binnenbrengen van pluimvee (inclusief het herbevolken van een bedrijf dat zijn productiecyclus heeft beëindigd). Deze beperkingen zullen eind januari opnieuw worden geëvalueerd in het licht van de epizoötiologische beoordeling.

    UPDATE 10/12/2020

    ALERT VENDEE: *****85120 Saint Maurice des Noues*****

    In een update op 10 december 2020 [bronlink], op de website agriculture.gouv.fr staat (vertaald)

    "Bovendien had Frankrijk per 10 december 4 gevallen van HPAI in het wild (Morbihan, Loire-Atlantique, Meurthe-et-Moselle en Calvados). De minister van Landbouw en Voedselvoorziening roept alle belanghebbenden - met name fokkers, dierenwinkels, vervoerders en eigenaars van achtertuinen - op om in situaties met een hoog IAHP-risico de beschermende maatregelen waarin de regelgeving voorziet, strikt toe te passen. Ter herinnering: het hele nationale grondgebied is sinds 17 november 2020 geclassificeerd als een "hoog" risiconiveau met betrekking tot de vogelgriep. De volgende maatregelen zijn van toepassing op alle departementen van Frankrijk en op Frankrijk. Corsica :

    • opsluiting of bescherming van pluimveebedrijven door middel van een net met reductie van de buitenroutes voor dieren;
    • verbod op het bijeenbrengen van vogels (voorbeelden: wedstrijden, beurzen of tentoonstellingen);
    • verbod op het betrekken van vogels uit deze departementen bij georganiseerde bijeenkomsten;
    • verbod op het vervoer en het uitzetten van vederwild;
    • verbod op het gebruik en het vervoer van lokvogels voor de jacht op watervogels.

    Waakzaamheid blijft geboden om de verspreiding van het virus te voorkomen. Met link naar alle maatregelen.
    BELANGRIJK: het einde van deze maatregelen zal worden aangekondigd door de Franse regering - ga niet voorbij aan welke websites het einde van het migratieseizoen kunnen beschouwen. Tot slot, vanaf 10 december is er niets veranderd en blijven alle maatregelen van kracht. Om een artikel naar uw standaardtaal te vertalen, klikt u met de rechtermuisknop op de computer en klikt u op 'vertalen naar....' in het pop-upvenster.

    What about the bird flu and keeping chickens?
    Image

    Als een houder van kippen of ganzen of andere vogels, is het verplicht dit hier aan te geven. Verdere maatregelen die moeten worden nageleefd per de regering (vertaald):

    Bioveiligheidsmaatregelen die moeten worden toegepast in het kader van het HOUDEN VAN KIPPEN OF ANDER KAPTIEVE VOGELS VOOR PERSOONLIJK, NIET-GEMEENSCHAPPELIJK GEBRUIK:
    • Houd uw vogels dagelijks in de gaten.
    • Geen enkel gevogelte (handpalmen en hoenderachtigen) in de achtertuin mag in direct contact komen met de vogels. of toegang hebben tot professioneel opgefokt pluimvee.
    • Beperk de toegang tot het erf (de plaats waar u uw vogels houdt) tot de mensen die essentieel zijn voor het onderhoud ervan.
    • Bescherm uw voedselvoorraad drinkwater voor uw pluimvee tegen wilde vogels.
    • Beschermen en bewaren van nieuw strooisel uit de buurt van vocht en vervuiling, zonder mogelijk contact met lijken.
    • Gebruik nooit oppervlaktewater: het water uit vijvers, beken, opgevangen regenwater voor de reiniging van uw bedrijf is verboden.
    • Als uitwerpselen en mest in de buurt van het erf worden gecomposteerd, mogen ze niet voor een opslagperiode van 2 maanden naar buiten worden getransporteerd. Na deze periode is uitrijden mogelijk.
    • Voer een regelmatige reiniging uit van de gebouwen en apparatuur die op het erf worden gebruikt.
    AANBEVELINGEN VOOR DE FOKKER:
    • Draag laarzen, een speciale overhemd en eventueel handschoenen voor de verzorging van uw vogels.
    • Laat bij het verlaten van uw achtertuin uw speciale uitrusting (laarzen, blouse, handschoenen, enz.) achter bij de ingang van de tuin.
    • Was in ieder geval regelmatig uw kleding. laarzen, jassen en handschoenen in warm water en wasmiddel op waterbasis of desinfecteer ze.
    • De vervuiling mag niet blijven bestaan. Was ook de veeteeltuitrusting (vorken, voederbakken....).
    • Was uw handen grondig met warm water en zeep na contact met vogels.
    • Ga niet naar andere boerderijen zonder speciale voorzorgsmaatregelen.
    ALS ER EEN ABNORMALE STERFTE WORDT WAARGENOMEN:
    • BEWAAR DE LIJKEN DOOR ZE TE ISOLEREN EN TE BESCHERMEN.
    • NEEM CONTACT OP MET UW DIERENARTS OF MET DE AFDELINGSDIRECTIE DIE BELAST IS MET DE BESCHERMING VAN DE POPULATIES.
    **ALERT** JE KATACHTIGE FAMILIELEDEN TE BESCHERMEN.
    VOGELGRIEP IS ZEER BESMETTELIJK EN DODELIJK VOOR KATTEN!
    Vogelgriep bij katten kan verschillende symptomen vertonen en meestal leiden tot de dood. Katten kunnen geïnfecteerd raken door een besmette vogel te consumeren of door het virus van een andere besmette kat op te lopen. **ALERT**
    Hoe zit het met ons voedsel? –

    Kunnen we nog steeds kip, eend, kalkoen en eieren eten?

    JA, volgens de website van de Franse regering en dit artikel is het veilig om pluimveeproducten te consumeren. Aviaire influenza is niet overdraagbaar op mensen door de consumptie van vlees van vogels, eieren, foie-gras en of enig ander voedselproduct afkomstig van pluimvee.

    Het is echter wel aangeraden om eieren volledig te koken, d.w.z. geen zachtgekookte eitjes bij het ontbijt.